Prajem pekný deň, samička Barnarda límcového si zlomila vrchnú časť zobáka, vôbec netuším ako, ešte som to v živote nevidel. Samček ju už druhý týždeň kŕmi, takže fyzicky je úplne v pohode, lenže problém je ten, že sedí na vajíčkach (7ks). Myslíte, že bude samec stíhať kŕmiť ju aj mladé?
romanamor99
napsal(a):
Prajem pekný deň, samička Barnarda límcového si zlomila vrchnú časť zobáka, vôbec netuším ako, ešte som to v živote nevidel. Samček ju už druhý týždeň kŕmi, takže fyzicky je úplne v pohode, lenže problém je ten, že sedí na vajíčkach (7ks). Myslíte, že bude samec stíhať kŕmiť ju aj mladé?
Zdravím Vás, samec jí zobák uštípl, stalo se mi to tak u penantů a nejen mě. Uvidíte, zda bude moci mladé krmit, časem jí doroste částečně nebo zcela podle toho, jak moc ho má štíplý. Může jí také růst zcela nepravidelně, Někdy se to stává. S pozdravem Martin
mitraton
napsal(a):
Zdravím Vás, samec jí zobák uštípl, stalo se mi to tak u penantů a nejen mě. Uvidíte, zda bude moci mladé krmit, časem jí doroste částečně nebo zcela podle toho, jak moc ho má štíplý. Může jí také růst zcela nepravidelně, Někdy se to stává. S pozdravem Martin
Dík za odpoveď, má ho useknutý pri koreni (t.j. celý), dúfam, že dorastie čím skôr.
Dobrý den, s tímto hendikepem se nenakrmí sama, natož aby ještě krmila mladé. Pokud ji hned nebude krmit samec, což je podle mě dost mizivá šance, tak ji vemte domu a začněte dokrmovat ručně. Oddělte ji a umístěte do klece kvůli odchytu. To samé se mi u penantů stalo, ale samice mi uhynula. Nevěděl jsem, jak si počínat při dokrmování a i přes mou snahu třetí den padla. Já už bych do toho asi znova nešel... Je to časově náročné a výsledek je nejistý. Deformace zobáku, pokud zobák doroste, je řekl bych trvalá.
Dobrý den,děkuji za reakci samička žere sama nemá s tím problém.Má hodně energie a zdá se
mi v pořádku.Bohužel ted mám strach o samce,od rána sedí na zemi a jako by spal.Myslím že na něj něco leze Odchovu samozřejmě také moc nevěřím,ale chci to zkusit.Popřípadě
se dozvědět co nevím od vás ostatních děkuji za každou dobrou radu
Jestli žere sama, tak je to dobré, ale to pak nemá ulomenou celou horní část zobáku. Podávejte namáčené krmivo, ovoce a vaječnou míchanici a jiné měkké krmivo. Loni se mi ještě stalo, že samec barnard uštípl samici asi čtvrtinu zobáku hned u kořene. Zbytek zůstal celý, ale muselo to být dosti bolestivé. Nejdříve pojídala jen namočené piškoty a míchanici, pak i namočené zrní a ovoce. Za měsíc už se vše vrátilo do normálu, dnes je jen nepatrná mezera ze strany zobáku.
Mám na zemi křepelky japonské a samička limčáka jim leze do krmítka tam je proso a lesknice.
0.1 Má vrchní část zobáku asi půl cm tak nevím ale spíš to zrní polyká v celku.Piškoty bere jen máčené a máčené zrní jsem zatím nedával protože jsem je nechtěl dostat do toku.Ten samec
mi padnul škoda Jak dlouho asi ten zobák rostl? A jak jste ho případně upravoval?
kouřak
napsal(a):
Dobrý den,děkuji za reakci samička žere sama nemá s tím problém.Má hodně energie a zdá se
mi v pořádku.Bohužel ted mám strach o samce,od rána sedí na zemi a jako by spal.Myslím že na něj něco leze Odchovu samozřejmě také moc nevěřím,ale chci to zkusit.Popřípadě
se dozvědět co nevím od vás ostatních děkuji za každou dobrou radu
Zdravím, ten samec musel být začervený. Stalo se mi to také, podařílo se mi ho zachránit, co se mi ale zatím nepodařilo, dostat jej do té správné kondice.
Pokud samice přežije, nechal bych ji samotnou dokud ji nedoroste zobák a nenabere sílu.
Někteří samci druhů penant, límčák a červenokřídlý, jsou velmi agresivní a toto se stává. S penanty mám už jednu zkušenost.
kouřak
napsal(a):
Zdravím,děkuji i za váš názor.Samec dost okusoval budku(vletový otvor otočen ke zdi)
je ze stavební překližky možná i tam může být důvod.Pravda že letos jsem neodčervoval,hned to napravím.S tou 0.1 mám stejný názor nechám ju v klidu
Jasně, rozhodně bych neotálel. Jak tady někteří tvrdí, že odčervovat je zbytečné, tak to není pravda. Prevence je prevence, ale nic se nemá přehánět.
Ten můj samec by mi do druhého dne padl. Stalo se to z ničeho nic, byl dobrej, pak se jeden den ježil druhý den ráno už seděl na misce a pořád chtěl žrát. Odpoledne už seděl na zemi, tak sem ho rychle chytil (téměř se nebránil), odčervil jsem ho a dal do tepla. Přežil, ale bylo to tak tak.