Zdravím všechny chovatele. Rád bych otevřel téma o chocholatých andulkách a andulkách líbivých barev. Téma "nadějné mládě chocholaté andulky", které jsem kdysi založil je již poměrně dost rozsáhlé. Zde je ukázka mého chovu, jeho větší části, ne však všech andulek. Soustředím se na chocholaté, které jsou zastoupeny prozatím v menšině, cca 95% jsou chocholatokrevné, zbytek bude do chovu použit pro své barevné přednosti a původ silného těla andulek po výstavních rodičích. Věřím, že se najdou i chovatelé, kteří se podělí o své odchovy a chovné andulky s chocholkami a všeobecně o andulky ze svého chovu. S chovatelským pozdravem Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele. Rád bych otevřel téma o chocholatých andulkách a andulkách líbivých barev. Téma "nadějné mládě chocholaté andulky", které jsem kdysi založil je již poměrně dost rozsáhlé. Zde je ukázka mého chovu, jeho větší části, ne však všech andulek. Soustředím se na chocholaté, které jsou zastoupeny prozatím v menšině, cca 95% jsou chocholatokrevné, zbytek bude do chovu použit pro své barevné přednosti a původ silného těla andulek po výstavních rodičích. Věřím, že se najdou i chovatelé, kteří se podělí o své odchovy a chovné andulky s chocholkami a všeobecně o andulky ze svého chovu. S chovatelským pozdravem Martin Záruba
2
mitraton
napsal(a):
69
Zdravím,
já se ve svém chovu již několik let věnuji pouze duhovým andulkám. Zde přidám také nějaké fotky letošních mládat, od lonska s zaměřuji spíše hlavně na velikost těchto andulek. Takže malá ukázka z mého chovu. Lukáš Mlejnek
0chovatel0
napsal(a):
Zdravím,
já se ve svém chovu již několik let věnuji pouze duhovým andulkám. Zde přidám také nějaké fotky letošních mládat, od lonska s zaměřuji spíše hlavně na velikost těchto andulek. Takže malá ukázka z mého chovu. Lukáš Mlejnek
Odchov ještě v budce
0chovatel0
napsal(a):
Odchov ještě v budce
fialové mládě před vylétnutím z hnízda
0chovatel0
napsal(a):
fialové mládě před vylétnutím z hnízda
andulky na pastvě
0chovatel0
napsal(a):
andulky na pastvě
vyletla mladata se mají čile k světu
mitraton
napsal(a):
Kdo chováte chocholaté andluky a můžete sem vložit nějaké fotky? Děkuji.
.
mitraton
napsal(a):
Kdo chováte chocholaté andluky a můžete sem vložit nějaké fotky? Děkuji.
dobrý den mohu se zteptat na mutaci anudlek přiložených na fotkách nejsem si jistý
fylip
napsal(a):
Fotka 24 je perfektní:)Nadherne hejno.Voliera je krasna když je plna:)
Zdravím Vás.
Pohled do voliéry plné andulek různých barev je velmi působivý, ale nejlepší mi přijdou andulky v zimě, kdy jsou perfektně opeřené, silné a každá jako koule. Někdy i voliéra s několika málo andulkama udělá radost. Osobně mám andulky rozdělené tak po třech párech, abych tak měl několik linií pro budoucí roky. To je důležité především pro zajímavě barevné a chocholaté andulky. na fotce č. 24 jsou andulky na prolet, voliéra je větší a dával jsem tam vylétat letošní mladé, které budou do chovu.
Doufám, že sem vloží fotografie chocholatých andulek i někdo další z chovatelů, případně také do příspěvku "Nadějné mládě chocholaté andulky".
Děkuji.
S chovatelským pozdravem Martin Záruba, Suchdol nad Lužnicí
mitraton
napsal(a):
Zdravím Vás.
Pohled do voliéry plné andulek různých barev je velmi působivý, ale nejlepší mi přijdou andulky v zimě, kdy jsou perfektně opeřené, silné a každá jako koule. Někdy i voliéra s několika málo andulkama udělá radost. Osobně mám andulky rozdělené tak po třech párech, abych tak měl několik linií pro budoucí roky. To je důležité především pro zajímavě barevné a chocholaté andulky. na fotce č. 24 jsou andulky na prolet, voliéra je větší a dával jsem tam vylétat letošní mladé, které budou do chovu.
Doufám, že sem vloží fotografie chocholatých andulek i někdo další z chovatelů, případně také do příspěvku "Nadějné mládě chocholaté andulky".
Děkuji.
S chovatelským pozdravem Martin Záruba, Suchdol nad Lužnicí
fotky v tomto tématu si ráda prohlížím, přidám něco pro oživení.
saluki
napsal(a):
fotky v tomto tématu si ráda prohlížím, přidám něco pro oživení.
1
saluki
napsal(a):
12
Zdravím Vás,
Andulky máte velmi pěkné. Je vidět, že se někdo další specializuje také na barvu, jako pan Mlejnek nebo na chov chocholatých andulek, jako pan Baloušek. Selekcí barev je možné dosáhnout později i překvapení. Osobně kombinuji barvu, silnou postavu a chocholatost. Dosáhnout pak silnou duhovku s chocholkou a optimálně ještě se zkadeřenými zády bude pro mě dobrý cíl. Tyto unikáty je možné vidět v příspěvku "nadějné mládě chocholaté andulky", kam je někdo vložil jako stažené z internetu.
Mnohdy se chovatelé zbavují v hejnu třeba jen jednoho kousku zvláštní barvy, která v kombinaci s dobře barevným ptákem může překvapit něčím zvláště pěkným v odchovu. Občas si tak nějakou andulku dovezu, třeba jen jednu za 2-4 měsíce,ale poklady se tak dobře nenacházejí. Kombinace žluté a modré byla bude vždy parádní pro oko. Gratuluji k odchovům a přeji mnoho radosti a úspěchů v následujících letech.
S pozdravem Martin Záruba, Suchdol nad Lužnicí
mitraton
napsal(a):
Zdravím Vás,
Andulky máte velmi pěkné. Je vidět, že se někdo další specializuje také na barvu, jako pan Mlejnek nebo na chov chocholatých andulek, jako pan Baloušek. Selekcí barev je možné dosáhnout později i překvapení. Osobně kombinuji barvu, silnou postavu a chocholatost. Dosáhnout pak silnou duhovku s chocholkou a optimálně ještě se zkadeřenými zády bude pro mě dobrý cíl. Tyto unikáty je možné vidět v příspěvku "nadějné mládě chocholaté andulky", kam je někdo vložil jako stažené z internetu.
Mnohdy se chovatelé zbavují v hejnu třeba jen jednoho kousku zvláštní barvy, která v kombinaci s dobře barevným ptákem může překvapit něčím zvláště pěkným v odchovu. Občas si tak nějakou andulku dovezu, třeba jen jednu za 2-4 měsíce,ale poklady se tak dobře nenacházejí. Kombinace žluté a modré byla bude vždy parádní pro oko. Gratuluji k odchovům a přeji mnoho radosti a úspěchů v následujících letech.
poslední hnízdo...
baloujos
napsal(a):
opět mladé z prvního hnízda-právě pelíchají
druhá z druhéhé hnízda. Rád bych vyměnil za jiné podobné do párů...mám dvě samičky, dva samečky. jo.b@seznam.cz
saluki
napsal(a):
4
posílám fotky svých samečků duhovek základ mého chvou
songstr
napsal(a):
posílám fotky svých samečků duhovek základ mého chvou
2
mitraton
napsal(a):
Zdravím Vás,
Zdravím všechny chovatele,
Vkládám fotografie části mého chovu, kdy jsem odchytával andulky z velké voliéry, abych mohl naplánovat sestavení párů na příští rok. Andulky už jsou pěkně opeřené a připravené tak na nepřízeň zimy, jak to zvládají již několik generací. Pohled na hejno plně perfektně opeřených a vybarvených ptáků je pak mnohem působivější, než fotografie malé velikosti. Stížené je to ještě tím, že jde o fotky z mobilu. Některé kmeny mám již připraveny zvláště, proto zde přispěji pouze těmi, které jsem potřeboval odchytit pro kontrolu a plány na další chovnou sezonu. V přenosce nahoře jsou samci, dole samičky.
Jsou zde zastoupeny mnohé mutace andulek, jako například duhové, modré žlutohlavé, perly, opaliny, flitrové, straky, žlutolící, fialové a vše je již chocholatokrevné včetně několika chocholatých s pěknou kruhovou chocholkou. Chocholaté z výše vložených fotografií jsou některé zde, jiné právě ve voliérách v již složených skupinách podle nepříbuznosti. Mám tak několik genových základen, abych měl dostatek chovných linií na příští roky.
Doplňuji chov pouze barevně zajímavými kusy a výstavními andulkami, velikost v chovu už je tak větší, než andluky běžně dostupné jsou. Tyto nové spojuji s chocholatými, abych odchoval silné chocholatokrevné, které pak s chocholatými dávají vyšší procenta chocholatých.
Letos se poměrně podařilo odchovat pěkné kusy, které mi opět pomohly chov doplnit o vynikající kusy s dobrými předpoklady pro cílené špechtění kombinací chocholky, pěkné barvy a silné postavy.
Vše je běh na dlouhou trať, ale to je chovatelství.
Přeji všem hezky prožitý adventní čas.
songstr
napsal(a):
5
Vkládám fotografie části mého chovu, kdy jsem odchytával andulky z velké voliéry, abych mohl naplánovat sestavení párů na příští rok. Andulky už jsou pěkně opeřené a připravené tak na nepřízeň zimy, jak to zvládají již několik generací. Pohled na hejno plně perfektně opeřených a vybarvených ptáků je pak mnohem působivější, než fotografie malé velikosti. Stížené je to ještě tím, že jde o fotky z mobilu. Některé kmeny mám již připraveny zvláště, proto zde přispěji pouze těmi, které jsem potřeboval odchytit pro kontrolu a plány na další chovnou sezonu. V přenosce nahoře jsou samci, dole samičky.
Jsou zde zastoupeny mnohé mutace andulek, jako například duhové, modré žlutohlavé, perly, opaliny, flitrové, straky, žlutolící, fialové a vše je již chocholatokrevné včetně několika chocholatých s pěknou kruhovou chocholkou. Chocholaté z výše vložených fotografií jsou některé zde, jiné právě ve voliérách v již složených skupinách podle nepříbuznosti. Mám tak několik genových základen, abych měl dostatek chovných linií na příští roky.
Doplňuji chov pouze barevně zajímavými kusy a výstavními andulkami, velikost v chovu už je tak větší, než andluky běžně dostupné jsou. Tyto nové spojuji s chocholatými, abych odchoval silné chocholatokrevné, které pak s chocholatými dávají vyšší procenta chocholatých.
Letos se poměrně podařilo odchovat pěkné kusy, které mi opět pomohly chov doplnit o vynikající kusy s dobrými předpoklady pro cílené špechtění kombinací chocholky, pěkné barvy a silné postavy.
mitraton
napsal(a):
...
pavel33
napsal(a):
Dobrý den také se věnuji chovu andulek ale takhle barevné i postavově pěkné hejno jsem ještě neviděl!Je to fakt krása.Mohu se zeptak kolik máte páru těch chohcolatých andulek??
Dobrý den,
Děkuji Vám za pochvalu.
Celkem budu mít na rok 2010 40 párů, kdy 21 párů bude sestaveno vždy chocholatý a chocholatokrevný, zbytek jsou páry složené z chocholatokrevných, výjma asi 10 kousků, které chocholatokrevné nejsou, ale použiji je v chovu pro své přednosti, jakou jsou silná postava a líbivá barva. Mým cílem je přiblížit se nebo přímo odchovat chocholaté andulky se zkadeřenými zády, které můžete vidět ve foru \\\"nadějné mládě chocholaté andulky\\\". V chovu se mi podobné mládě již povedlo, rád bych se tomuto více přiblížil. Fotky jsou bohužel z chovu mimo ČR, myslím, že Austrálie a Japonsko.
Mým cílem je tedy chocholatá andulka se zkadeřenými křídly silné postavy v kombinaci barev žlutá a modrá. Zda budou duhové nebo modré opalinové žlutohlavé perly mi až tak nevadí. Každá ze zmíněných barev je zajímavá. Uvidíme, co přinese příští rok za překvapení.
S pozdavem Martin Záruba, Suchdol nad Lužnicí
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji Vám za pochvalu.
Celkem budu mít na rok 2010 40 párů, kdy 21 párů bude sestaveno vždy chocholatý a chocholatokrevný, zbytek jsou páry složené z chocholatokrevných, výjma asi 10 kousků, které chocholatokrevné nejsou, ale použiji je v chovu pro své přednosti, jakou jsou silná postava a líbivá barva. Mým cílem je přiblížit se nebo přímo odchovat chocholaté andulky se zkadeřenými zády, které můžete vidět ve foru \\\"nadějné mládě chocholaté andulky\\\". V chovu se mi podobné mládě již povedlo, rád bych se tomuto více přiblížil. Fotky jsou bohužel z chovu mimo ČR, myslím, že Austrálie a Japonsko.
Mým cílem je tedy chocholatá andulka se zkadeřenými křídly silné postavy v kombinaci barev žlutá a modrá. Zda budou duhové nebo modré opalinové žlutohlavé perly mi až tak nevadí. Každá ze zmíněných barev je zajímavá. Uvidíme, co přinese příští rok za překvapení.
dobry den chtel bych se zeptat jestrly nemate nekdo na prodej parek andulek fialovych dekuji za odpovedi
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji Vám za pochvalu.
Dobrý den, tak to Vám přeji aby jste měl hodně úspěchů, protože Váš chov si to určitě zaslouží.
strndy
napsal(a):
dobry den chtel bych se zeptat jestrly nemate nekdo na prodej parek andulek fialovych dekuji za odpovedi
Dobrý den,
Bohužel žádné andulky na prodej nemám, fialové v chovu mám, ale jedná se o chovné a letošní jedince, se kterými počítám do chovu na příští rok. Mnohé jsou chocholatokrevné, proto jeou pro mne z chovatelského hlediska zvláště hodnotné.
Věřím, že občas se ještě nějaká fialová dá sehnat.
Přeji hezký adventná čas.
S chov. pozdravem Martin Záruba
pavel33
napsal(a):
Dobrý den, tak to Vám přeji aby jste měl hodně úspěchů, protože Váš chov si to určitě zaslouží.
Dobrý den,
Děkuji Vám velice za Vaše přání, také Vám přeji mnoho chovatelských a osobních úspěchů. Věřím, že také Váš a všeobecně každý chov si zaslouží úspěchy v příštím roce, doufejme, že bude rok 2010 v pohodě.
S pozdravem Martin Záruba
Dobrý den,
Uběhl nějaký čas a tak vkládám několik aktuálních fotografií. Tentorát jsem fotil v jedné voliéře, kde jsou andulky připravené na zimní čas odpočinku. Kromě několika kousků jsou všechny chocholatokrevné. Jsou mezi nimi duhové, štěpitelné do duhových. Chocholaté jsem tentokrát nefotil, protože bude lepší je fotit fotoaparátem, nikoliv mobilním telefonem, který nezaostřuje, jak by měl. Kvalita fotek není dobrá, ale něco se z nich poznat dá
Přidejte své andulky, ať jsou jakékoliv barvy, každá je něčím zajímavá.
S chovatelskám pozdravem
Martin Záruba
Z těchto čtyř andulek je dobře vidět, že andulka vlevo není duhová. Není žlutohlavá, je žlutolící.
Poslední foto dnešního vkládání. Přispějte také fotografiemi svých andulek....
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Letos se mi konečně *urodily* ve velké míře i ty duhové andulky, takže nemusím jen závistivě pokukovat, ale už jsem jich pár mohla i prodat. (foťák bude-je napsáno ježíškovi, tak potom budou konečně i fotky, abych nemusela pořád dávat vyvolávat film)Jen se tak zamýšlím nad krásou duhovek. S porovnáním perlových nebo barevných obyčejných se mně barvy duhových v hejnu zdají fádní, málo pestré, takové jak se lidově říká vyblité. To potom člověk posoudí až to má rozdělené ve voliérách a vidí to ledové nic nad krásou a barevností pestrých. Tak nevím jestli jsou duhovky pro normálního chovatele krásou nebo jen metou, že je taky dokáže odchovat a pak se zase vrátí zpět k té pestré voliéře.
Dobrý den,
Andulky jsou krásné v mnoha barvách. Někdy i obyčejně modrá může být pro oko dokonalá. Duhové andulky mám v chovu zastoupeny několik let, především se však zaměřuji na andulky chocholaté. Mezi duhové nepatří perly, což jistě víte, ale i perlové mám ve svém chovu zastoupeny početně. U těch se mi velmi líbí fialové žlutohlavé. Duhové, které vidíte na fotografiích vložených včera jsem záměrně separoval, protože se bude jednat o další skupinky, které budu používat při chovu chocholatých andulek. Kdybych vše choval v jedné voliéře, tak by mi to za krátkou dobu zdegenerovalo, nehledě na vliv letálního faktoru chocholatosti. Duhová v kombinaci s chocholatou bude jistě zajímavá, bude se jednat o spojení "nejlepšího" v barvě a ukočírování nejzajímavějšího v "negativu" chocholatosti. Tím, že mám mnoho separovaných skupinek a mnohé cíleně buduji, mám zajištěnou budoucnost a nepříbuznost ve svém chovu na několik let dopředu. Vždy je možné si takovou genovou skupinku vytvořit, ale bude se vždy jednat o velkou neznámou. Své andulky po mnoho generací zná chovatel nejlépe a ví, kde jsou naděje do budoucnosti. Mnohdy se jedná třeba o nevýraznou a také v barvě ne právě vynikající andulku, ale má v sobě něco velmi hodnotného do chovu pro šlechtitelské snažení.
Krása andulek je vnímána každým jinak, co se líbí jednomu, může být fádní pro druhého. Co jeden uznává jako vrchol krásy, může být pro druhého pouhým průměrem.
Přeji Vám štědrého Ježíška, aby přinesl kvalitní fotoaparát, určitě bude na co koukat a bude se jednat o lepší kvalitu fotek, než které umí můj mobilní telefon.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
tak já také přispěju několika fotkami svých opeřenců v chovu se chci zaměřit halvně na žlutohlavé a žlutolící andulky s pěknou kontrastní barvou
3 samečci z letošního odchovu které budu ponechávat do chovu pro příští sezonu asi k nim dopáruju nějaké žlutohlavé opalinové samičky tak snad budou pěkné mladé
songstr
napsal(a):
letošní fialový bělokřídlý sameček
ještě jednou ten samý
songstr
napsal(a):
ještě jednou ten samý
na závěr ještě 2 letošní samičky
Vidím na jedné Vaší fotografii párek chocholatých andulek.Je to náhodně vyfoceno,nebo je to chovný pár?Myslím si,že do páru je možné dát jednu chocholatou a protějšek musí být hladký.Jinak pár nedává chocholaté.S chocholatými teprve začínám.Nyní se pokouším dát do páru 1.0 chocholatý albín a 0.1 chocholatokrevnou albínku.Jsem zvědav,co s toho vyjde.Mám také jednu chocholatou samičku,která mi snesla 2x na hnízdo 2 vajíčka o průměru asi 9mm.Vícekrát na hnído nezasedla.Je to moje chyba?Děkuji za radu a odpověď.Miloš z Ústí nad Labem.
Dobrý den,
Ftografie, kde jsou dvě chocholaté andulky u sebe je pouze náhodná. Vždy je nutné kombinovat chocholatou a chocholatokrevnou. Andulky fotím ve voliéře a pokud tam moje maličkost vleze, vše lítá a pokud se usadí, fotím. Amatérské focení je z vložených fotografií patrné ve všech mých příspěvcích.
Jak samička snáší a jak velká má vajíčka není Vaše chyba, ale pravděpodobně chyba samičky. Ovlivňuje to však mnoho faktorů. Dvě chocholaté andulky by odchovaly, ale vzhledem k letálnímu faktoru chocholatosti by docházelo k příliš velkému vlivu negativ (úmrtí zárodku ve vejci ap.) a z toho důvodu takové párování nedoporučuji. Procentuální chocholatokrevnost u nechocholatých se dá zvyšovat a tak v chovu zaměřeném na chocholaté andulky je vždy možnost od složeného páru, kdy jen jeden má viditelnou chocholku , že se dočkáte pěkných odchovů. Snad jen bych možná volil jinou kombinaci barev a ne dvě albina dohromady. Chocholaté mám v chovu 2F bílé perly, albinky mám pouze chocholatokrevné.
Přeji Vám ve Vašem chovu mnoho štěstí a úspěchů
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý večer,tak se přidám a taky sem dám pár fotek mích andulek.Ale nemám tak pěkný jako vy.
Tak ať se všem daří i nadále v chovu těchto pěkných papoušků.
a ještě další tohle by měli bejt výstavní.Můj první pár, ale nemám je na výstavu:Spíš jen na okrasu.
Dobrý večer,
Vaše andulky jsou hezké. S takto výstavními, resp. polovýstavními se můžete těšit z silných odchovů a vždy je možnost kromě postav a vilálního těla, soustředit se také na barvy.
Modrého žlutolícího samečka z první fotky spárujte se světle modrou opalinovou skořicovou samičkou z fotky druhé (pokud nejsou příbuzní). Mohla by to být kombinace lepší (co se následných barev týká), než se šedým samečkem.
Přeji Vám, ať se andulky přes zimu pěkně dotáhnou, naberou sílu a na jaře Vás překvapí něčím potěšujícím.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den,
Chocholatokrevné andulky jsou potomci chocholatých andulek bez viditelné chocholky. Když někdo spáruje chocholatou a hladkohlavou, povedou se mláďata chocholatokrevná(1). V dalším roce se dá mládě chocholatokrevné s chocholatou a vzniknou chocholaté a chocholatokrevné(2). Další roky se vždy párují chocholaté a chocholatokrevné. Čím více je chocholatokrevná andulka nositelkou letálního faktoru chocholatosti, tím lépe. Uvedený příklad objasňuje to, že chocholatokrevná(2) je vhodnější pro dopárování s chocholatou, než chocholatokrevná(1).
Získat postavy silné je cílem mnohaletého snažení, kdy jsem do chovu zařazoval jen robusní jedince. Získat větší postavu lze také přímo od výstavních andulek. Bohužel však kvalitní výstavní andulky mnohdy nepřinesou tak rychle požadovaný cíl snažení, jako je dokonalost chocholek nebo barev. Asi nejhorší je používat do chovu malé "vlaštovičky", které sice mohou vynikat barvou, kresbou, mutací, ale chov výhledově na další roky oslabí v těle, síle a vitalitě.
Andulek je prozatím stále naštěstí tolik, že je možné sehnat právě tu větší a nebrat malou. To platí pro chovatele všeobecně. Lepší je připlatit si za kvalitu, než se trápit s miniaturami.
Ceny andulek jsou různé i mezi "obyčejnými", tedy těmi, které nevynikají barvou, postavou, zvláštní mutací. Ceny mutací jsou různé, stejně tak jako ceny chocholatých andulek. Je totiž rozdíl mezi chocholatou a chocholatou, třebaže název je stejný. Jedna může mít pár pírek na hlavě, jiná může mít chocholku špičatou, jiná kruhovou zvtyčenou a jiná kruhovou(kvalitnější) jako mají kanáři glostři. Každá chocholka je jiný druh cíle a snažení. Osobně se soustředím pouze na chocholky kruhové, viz. přiložený loňský sameček z dřívějšího příspěvku v tomto fóru.
Chocholaté andulky jsem prozatím jen kupoval, abych si vytvořil velkou genovou základnu, nepříbuzné kmeny a nebyl jsem v příštích letech závislý na neznámých andulkách z cizích chovů. Co si sám prověřím, to znám, kdežto každá nově koupená andulka je často překvapení, co se týká dalšího šlechtění. Tak je k tomu nutné přistupovat. pak trvá rok, dva a více let, než lze říci, co lze od andulky čekat a jak se například hodí taková chocholatá do chovu třeba duhových, či jiných.
Andulky jsou neskutečně variabilní, co se týká barev, snad je mnohem složitější odchovat mnoho barevně téměř naprosto stejných, než odchovat každou jinou. Zvláště pak náročné je vyseparovat pouze andulky přírodní, kdy další generace jsou bez příměsi mutací a jsou jen v přírodní čisté formě. Každý má prostě jiný cíl a smysl svého chovatelského snažení. Tak je to správně...
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Při nedávné výstavě jsem viděl tuto andulku jen už nevím přesně o jakou mutaci se jednalo Izabela?
Dobrý večer,
Velice hezké andulky. Na jaře Vás jistě potěší pěknými odchovy. Pokud neznáte u všech rodiče, mohou Vás překvapit mnoha zajímavými barvami. Moje andulky, které mám venku celoročně jsou teď tlusté jako koule. Všechny pěkně vybarvené, v zimním kabátu a od rána do večera zobáky nezavřou Odpočívají a nabírají sílu, aby hned na jaře přivedly první generaci silných mláďat, která budou opět nejlepšími adepty na zařazení do chovu na další sezonu. Vánoce jsou sice hezkou klidnou dobou, ale osobně už se těším na jaro, kdy všechno poroste, pokvete, začne žít...
Přeji Vám v příštím roce spoustu úspěchů a překvapení.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý večer,
Výstavní andulky si vždy přivezu z nějaké burzy od známých chovatelů většinou z jižních Čech nebo ze zahraničí(Rakousko, ap.). Někdy přímo od chovatelů, jejichž chovy znám. Někdy také od náhodných chovatelů, což je jistým rizikem. Stane se někdy, že mě nějaká nadchne a tak si jí do chovu koupím. Do Týniště nejezdím, ale rád se tam někdy podívám, stejně tak jako do Přerova a na jiné větší burzy.
V Lednu bude Straubing, tam jsme si kdysi přivezl také několik moc pěkných výstavek.
Andulky musí být pěkné a silné(takové mám nejraději), je dobré čas od času do chovu zařadit několik kousků pro robusnější postavy v chovu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den, no právě proto se občas pokouším něco sehnat, ale už se mě dvakrát stalo, že jsme si přivezl krásnou výstavní andulku z burzy a doma jsme zjistil, že je to "skokan", který umí jen běhat po zemi.Nejvíce mě štve jako studenta, že když už dám 350kč za andulku tak bych chtěl kvalitu a ne jen skokana.Váše andulky se mě moc líbí.
Ted už jsou mezi andulkama docela dost i andulky "vlaštovčího" typu.Maji sice pěkné barvy ale postava žádná.
Přeji hodně úspěchu v chovu
Pavel Hřebíček
Můžu se jen tak zeptat co si předatvit pod pojmem andulka vlaštovčího typu? Myslíte tím normální velikost divoké přírodní andulky?
Mě třeba nějak uniká význam křížení výstavních a tzv. obyčejných andulek. Hlavně teď když je uznána pro vystavování nová skupina a to barevná andulka, která má mit velikost a postavu svého divokého předka.
Na dvou českých foréch sleduji jak se chovatelé pyšní tím jaké mají různé mutace u andulek ale všichni je mrskají výstavníma. Dokonce i ty duhovky, které můžou, stejně jako ostatní mutace, které nesou malou postavu a je těžké je vyšlechtit do výstavního (postavového) typu obohatit kteroukoliv výstavu.
Dobrý den,
Asi bude potřeba uvědomit si to, že andulky, které volně lítají v přírodě a ty, které jsou generace držené v zajetí(domestikované) jsou asi jako vlk a psi různých plemen(přirovnání).
Můžeme se snažit mít různé cíle, jim se přibližovat, ale je na každém, jaký cíl si vybere.
Možné je mít za cíl stovky barev různých velikostí, výstavní vysoce dekorované andulky, přírodní pouze zelené andulky přibližující se těm divokým nebo barevné andulky jim tolik podobné, které nejsou pouze v zelené barvě.
Nově uznaná skupina by neměla znamenat to, že všichni své dosavadní cíle snažení zahodí a pohrnou se do novinky. Stále budou chovatelé, kteří chtějí andulku, kterou by se dalo orat, jak je silná. Stále budou tací, kterým se líbí plodné a všemi barvami hrající vlaštovičky v hejnu líbivém pro oko. Najdou se také nadšenci pro konkrétní barvy, kresby, mutace...Prostě každý si vybere u tohoto papouška svou skupinu.
Zesílit postavu většími andulkami, které jsou třeba jen slabým odvarem oněch vysoce dekorovaných výstavních je pak cílem těch, kteří nechtějí maličkou útlou tzv. "vlaštovičku", ale chtějí mít silnější andulky, které více lahodí oku jejich představě o krásné andulce. Mě se může líbit afgánský chrt, sousedovi čivava, druhý soused miluje vlkodavy a jorkšíry, sousedka touží po pudlovi...
Všechna čest chovatelům, kteří mají za cíl přiblížit se původní formě andulky, byť je to cesta mnohem složitější, než plácání barev a hnaní se za mutacemi. Protože se však těmto přírodním andulkám přibližujícím se andulce divoké těžko shání genově čistá zelená, vznikla další skupina(cíl snažení), která toleruje také jinou barvu při zachování původní postavy a kresby.
Z vlka se vyšlechtila spousta plemen psů, u těch se například zkracuje po generace čumák, jinde je cíl hnát se za dokonalou srstí, postavami, velikostmi a vším možným. Někteří psi jsou naopak co nejvíce podobni vlkovi. Když budeme chtít vyšlechtit vlka a nebudeme mít čisté vlky na krytí, pouze se mu přiblížíme, ale nikdy to nebude vlk. Navíc k přiblížení se vlkovi nebudeme moci použít maltézáčka, ale sáhneme spíše po německém ovčákovi.
U andulek je to podobné. Můžemeč se snažit o všemožné, ale je to pouze lidská činnost, příroda si jede po svém ve svých vlastních zákonech.
Ať už se chovatel rozhodne pro cokoliv, je to jeho svobodná volba a může podlehnout novince, snažit se o něco extrémního, pokoušet se vrátit k původnímu nebo prostě jen "chovat" andulky pro oko své a svých přátel. Takové ty krásné právě pro něho.
Nejdůležitější je respektovat cíle ostatních a přijmout fakt, že co člověk, to názor a že si každý může vybrat, jakým směrem se v chovatelství vydá...
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den, pro mě je andulka "vlaštovčího" typu malá.
Tím myslím, že je menší než Vámi uvedené andulky.
Jen proto si myslím, že občas je dobré použít vystavní nebo už polovýstavní andulku v chovu.Protože se mě zdá, že u některých chovatelů dochází k dosti velkému zmenšení andulek, nevim jestli je to tím, že jsou andulky příbuzní.Třeba můj strejda má standartní "obyčejné" andulky, ale většina mladých ptáku je potom typ "vlaštovka".
Výstavní andulky se dnes opravdu mrskají do všeho, jenže nikdo nemluví o tom, že kromě větší povahy předávají ve své genetické výbavě další specifické vlastnosti, povahu, délka života, sníženou plodnost, menší odolnost.
Srovnání se šlechtěním psů považuji za nešťastné, u andulky ať do ní přidám jakoukoliv andulku, bude to pořád jenom andulka ........ale že bych přidáním samojeda do afgánského chrta přidala lepší srst nebo postoj a pořád měla afgánského chrta ................. to asi opravdu nebude ten správný argument.
Dobrý večer,
Rád bych reagoval na Váš názor ohledně "mrskání" výstavních andulek. Pokud bereme jako výstavní pouze tu, která má za sebou geny šampionů, tak souhlasím, může mít i potomstvo přenesenou částečně povahu, sníženou plodnost ap. Jenže mnou upřednostňované páření výstavních andulek, které jsou jakýmsi odvarem těch TOP je mnohem mírnější. Nevěřím, že by někdo míchal vlaštovky s vysoce hodnocenými výstavními andulkami, spíše se vždy k menší andulce přidá slabší výstavní, která i tak jen nadřazena andulce běžné právě svou "výraznější" sílou těla. Jak je známo, kromě postavy je u výstavních andulek důležitá především hlava. Při míchání slabších andulek po výstavních s pěkným tělem se dosáhne cíle-zvětšení postavy u andulek nevýstavního typu, kde se sleduje buď barva nebo jiný cíl.
Andulky, které jsou velké postavy po jednom z rodičů jsou vitální po druhém. Další generaci je možné použít silnější mládě z odchovu a dát ho k lepšímu průměru z obyčejných andulek. Nepoužít do krve vše, co je dostupné je mnohem efektivnější a chovatel si vybere, co je předností kusů, které páruje na další sezony. Když chovatel do chovu vybírá právě ty silnější a nebere vše, na co narazí, chov se zlepšuje sám. A nemusí to být právě zařazování líných, neplodných a vyřazených TOP andulek, jejichž sláva skončila druhým, třetím rokem a chovatelé se jich zbavují. Stačí průměrná polovýstavní andulka, nemusí jít o parádu, která jen sedí na bidle a kouká, resp. těžce dýchá, jak je obrovská.
Osobně mám zkušenosti se zařazováním vždy silnějších andulek (horších výstavních) velmi dobré. Dělám to tak mnoho let a tak již v chovu nemám žádné maličné "vlaštovky". O něco podobného se může pokusit kdokoliv a stejně tak každý může nově přinášející andulky pro svůj chov vybírat s rozvahou a cílem mít sïlné kusy.
Co se týká špechtění psů, nebyl můj příspěvek zjevně pochopen. Pouze jsem poukazoval na fakt, že původní divoké a po generace domestikované je něco zcela jiného. Stejně tak, jak je původní andulka domestikována řadu let, vzvilky mutace, rozdíly v postavách, vznikly chocholaté andulky, chrysantémy, jiné "zvláštnosti", šlechtili se také psi z vlka. Vrátit se opět k původnímu je tedy složitější, stejně tak, jako je složité podpořit vznik nové mutace.
Pokud máte chovatelské cítění, víte, že ze spojení samojeda a afgána vznikne kříženec, přesto je i tento kříženec stále pes, nikoliv KRÁLÍK, že??? Nesrovnávám šlechtění psů s andulkami, psy jsem znínil pouze ve vztahu k "návratu k původní formě" (vlk) v tomto případě andulka "létající v Austrálii".
Podobné je to také u holuba skalního a všech možným druhů holubů. Holub skalní vzhledově poštovní holub modrý pruhový (zjednodušeně řečeno) je zcela odlišný například od strukturových vyšlechtěných plemen, jako je anglický pávík, česká čejka rousná, kurdnáč, brněnský voláč, americký king ap. Návrat, který zmiňuji k onomu původnímu přírodnímu holubovi skalnímu je tedy dle mého názoru dosažení takového holuba, který se mu nejvíce podobá. Nezačnu s pávíkem, nebudu ho křížit se stavákem, ale vyberu holuba, který je původnímu nejvíc podobný třeba z řad poštovních holubů v kresbě a barvě holuba skalního. Pokusím se vždy vybírat holoubata se slabým ozobím a za nějaký čas se mi povede dosáhnout téměř holuba skalního (pokud nenám takového přímo pro doplnění do páru s jemu podobným protějškem). Tímto jsem doufám vysvětlil, že nesrovnávám se šlechtěním, ale snažím se vysvětlit návrat k divokému typu. Toto je cílem chovatelů, kteří se spacializují na přírodní formu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
pavel33
napsal(a):
Dobrý den, no právě proto se občas pokouším něco sehnat, ale už se mě dvakrát stalo, že jsme si přivezl krásnou výstavní andulku z burzy a doma jsme zjistil, že je to "skokan", který umí jen běhat po zemi.Nejvíce mě štve jako studenta, že když už dám 350kč za andulku tak bych chtěl kvalitu a ne jen skokana.Váše andulky se mě moc líbí.
Ted už jsou mezi andulkama docela dost i andulky "vlaštovčího" typu.Maji sice pěkné barvy ale postava žádná.
Přeji hodně úspěchu v chovu
Pavel Hřebíček
Krásný vánoční večer,
chtěl bych se zeptat, jestli chováte jen a pouze andulky a nebo i jiné papoušky.
To se nebojíte, že jste si se "skokanem" dovezl do chovu PBFD???
Andulky se mi moc líbí,ale po zralé úvaze a zvážení všech rizik jsem jejich chov úplně zrušil.
Vím, že to není k danému tématu,ale myslím, že je dobré nad tímto rizikem pouvažovat.
Ono totiž při koupi dražšího papouška si rozumný chovatel nechá udělat testy,ale upřímně.......kdo testuje Andulky??
Ano fajn....údajně 70-80% chovů u nás je PBFD infikováno,ale přesto.................................. mám strach , a tak Andulky už raději nechovám.
k.
Dobrý večer.
Skokany je možné vidět i na burzách a trzích, kde jsou dávány do výkupu, vždy je třeba pobcházet je velkým obloukem. Pokud kupuji andulky do chovu, tak od známých, kde se skokani nevyskytují. Pokud člověka zaujme andulka v přenosce, je potřeba věnovat pozornost všem andulkám a pokud je mezi nimi byť jedna s horším opeřením, je třeba hned utíkat pryč.
Pokud je vizuálně skupina andulek v pořádku, kontroluji dutinky per v křídlech, zda v nich není zaschlá krev. Kdysi jsem u chovatele sledoval postižené kusy u kterých téměř u všech byla v přídelních letkách zaschlá krev. Chovatel musel chov zlikvidovat, je to už asi 5 let, postavil nové voliéry a dnes už nekupuje vše, jak byl zvyklý, ale kupuje pouze kvalitní zvířata od známých, kteří mají hygienu chovu na dobré úrovni. Kontrola letek a bezvadného opeření je minimum, které člověk může udělat již při koupi andulky. Dále následuje karanténa, která však ani tak nezamezí zavlečení takové choroby do chovu, protože infikovaní ptáci mohou vypadat zdravě, kdy nemoc zjistíme až v době odchovu mladých skokanů.
Asi nejlepší je kupovat od známých chovatelů, kteří mají chovy zdravé a skokani se v nich nevyskytují. 100%ní jistota však není nikdy. Bohužel je to jedna velká loterie. Skokany vídám také v ZOO prodejnách, kde neznalé prodavačky čas od času přijmou nešťastně nemocné, staré a mnohdy vyřazené andulky, protože tomu moc nerozumí a kromě barvy jim přijde jedna andulke jako druhá.
Nejlepší prevencí zavlečení této nemoci do chovu je dostatek vlastního chovného materiálu, kdy nová krev není tak často potřeba. Pokud už, chce to hodně vybírat, od koho si andulky do chovu koupím.
Co se hygieny týká a zvláště při návštěvě burzy, vezmu si s sebou vždy desinfekční gel na ruce CIEN, který zabíjí 99,9% bakterií. Alespoň toto je základ, pokud si občas prohlížím na burze ptáka, kterého si vyndám z cizí přenosky. Tam, kde kvůli trusu nevidím stěny a dno raději nic nekupuji. Toto však nemá s PBFD nic společného, jde o hygienu, kterou beru jako základ. Některým s prominutím "kancům" raději ani ruku nepodám, poplácám je přátelsky po ramenina pozdravení a zmizím v davu, protože vím, že mají ruce špinavé od pokálených ptáků asi jako jsou jejich přenosky měsíce nečistěné. Bohužel to tak je a mnozí si ruce ani neumyjí a zakousnou si párek. Naštěstí velkou část přenosek zaneřáděných od trusu zachytí důsledný veterinář u vstupu jedné mnou často navštěvované burzy ptactva. Upřímně musím zmínit, že rakušané jsou k hygieně chovu a čistotě a zdraví ptactva mnohem méně přísní, než češi. Ne všichni, ale valná většina má chovy velmi nekvalitní. Opakem jsou němci, kteří svému ptactvu věnují větší pozornost. nelze to pauišalizovat, ale mám takovou zkušenost. Stačí se procházet a sledovat vše kolem sebe. Člověk mnohé chovatele z burzy zná a ví, že u některých nesmí koupit ani brko, natož ptáka do chovu.
Kromě andulek chovám papoušíčky brýlaté, zebřičky, křepelky čínské, okrasné slepice, hedvábné hrdličky, aymary a handicapované rosely. Skokany nechovám, ale mám strach ze zavlečení do svého chovu stejně jako mnozí další chovatelé, kterým zdraví jeho svěřenců není lhostejné. V jiném městě chovám kanáry jorkšírské, lizardy, ary marakany a neofémy tyrkysové. Choval jsem mnohem více druhů, ale omezil jsem chov na zmíněné.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Díky za vyčerpávající odpověď.
Vaše příspěvky zde jsou určitě na místě a pro druhé přínosem.
Myslel jsem svým dotazem na skokany pana Hřebíčka,který uvedl, že když si donese pěknou Andulku, tak je to skokan.
Ono, pokud je to o PBFD vše pravda, co se píše, tak jakmile si jednou přinesete infikovaného ptáka, tak Vám nezbývá pomalu nic jiného, než si hodit mašli..
Virus je údajně schopný v prostředí vegetovat i několik let. I když jsem slyšel i versi, že je to virus a ten žije jen několik minut a pokud nenajde hostitele, tak během několika minut ve vzduchu uhyne....kde je tedy pravda???
O to mě mým příspěvkem šlo.........také se mi Andule moc líbí,ale vzhledem k tomu, že u nich je toto onemocnění dost časté, tak je raději nemám.
Přeji Vám ale, aby Vám se to p. Zárubo obloukem vyhlo a dál jste rozšiřoval svůj chov !!!
mitraton
napsal(a):
Dobrý večer,
Rád bych reagoval na Váš názor ohledně "mrskání" výstavních andulek. Pokud bereme jako výstavní pouze tu, která má za sebou geny šampionů, tak souhlasím, může mít i potomstvo přenesenou částečně povahu, sníženou plodnost ap. Jenže mnou upřednostňované páření výstavních andulek, které jsou jakýmsi odvarem těch TOP je mnohem mírnější. Nevěřím, že by někdo míchal vlaštovky s vysoce hodnocenými výstavními andulkami, spíše se vždy k menší andulce přidá slabší výstavní, která i tak jen nadřazena andulce běžné právě svou "výraznější" sílou těla. Jak je známo, kromě postavy je u výstavních andulek důležitá především hlava. Při míchání slabších andulek po výstavních s pěkným tělem se dosáhne cíle-zvětšení postavy u andulek nevýstavního typu, kde se sleduje buď barva nebo jiný cíl.
Andulky, které jsou velké postavy po jednom z rodičů jsou vitální po druhém. Další generaci je možné použít silnější mládě z odchovu a dát ho k lepšímu průměru z obyčejných andulek. Nepoužít do krve vše, co je dostupné je mnohem efektivnější a chovatel si vybere, co je předností kusů, které páruje na další sezony. Když chovatel do chovu vybírá právě ty silnější a nebere vše, na co narazí, chov se zlepšuje sám. A nemusí to být právě zařazování líných, neplodných a vyřazených TOP andulek, jejichž sláva skončila druhým, třetím rokem a chovatelé se jich zbavují. Stačí průměrná polovýstavní andulka, nemusí jít o parádu, která jen sedí na bidle a kouká, resp. těžce dýchá, jak je obrovská.
Osobně mám zkušenosti se zařazováním vždy silnějších andulek (horších výstavních) velmi dobré. Dělám to tak mnoho let a tak již v chovu nemám žádné maličné "vlaštovky". O něco podobného se může pokusit kdokoliv a stejně tak každý může nově přinášející andulky pro svůj chov vybírat s rozvahou a cílem mít sïlné kusy.
Co se týká špechtění psů, nebyl můj příspěvek zjevně pochopen. Pouze jsem poukazoval na fakt, že původní divoké a po generace domestikované je něco zcela jiného. Stejně tak, jak je původní andulka domestikována řadu let, vzvilky mutace, rozdíly v postavách, vznikly chocholaté andulky, chrysantémy, jiné "zvláštnosti", šlechtili se také psi z vlka. Vrátit se opět k původnímu je tedy složitější, stejně tak, jako je složité podpořit vznik nové mutace.
Pokud máte chovatelské cítění, víte, že ze spojení samojeda a afgána vznikne kříženec, přesto je i tento kříženec stále pes, nikoliv KRÁLÍK, že??? Nesrovnávám šlechtění psů s andulkami, psy jsem znínil pouze ve vztahu k "návratu k původní formě" (vlk) v tomto případě andulka "létající v Austrálii".
Podobné je to také u holuba skalního a všech možným druhů holubů. Holub skalní vzhledově poštovní holub modrý pruhový (zjednodušeně řečeno) je zcela odlišný například od strukturových vyšlechtěných plemen, jako je anglický pávík, česká čejka rousná, kurdnáč, brněnský voláč, americký king ap. Návrat, který zmiňuji k onomu původnímu přírodnímu holubovi skalnímu je tedy dle mého názoru dosažení takového holuba, který se mu nejvíce podobá. Nezačnu s pávíkem, nebudu ho křížit se stavákem, ale vyberu holuba, který je původnímu nejvíc podobný třeba z řad poštovních holubů v kresbě a barvě holuba skalního. Pokusím se vždy vybírat holoubata se slabým ozobím a za nějaký čas se mi povede dosáhnout téměř holuba skalního (pokud nenám takového přímo pro doplnění do páru s jemu podobným protějškem). Tímto jsem doufám vysvětlil, že nesrovnávám se šlechtěním, ale snažím se vysvětlit návrat k divokému typu. Toto je cílem chovatelů, kteří se spacializují na přírodní formu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Prosím,co je to polovýstavní andulka? Je to mutant,hybrid velké a malé? Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, když ono se to takhle hezky píše:
ale když máte ptáky v malé kleci jako tenkrát ten pán.
A všichni tam létají vypadají dobře, že jim nic nejni a je tam n¨mezi nima jeden pták kterého snadno přehlédnete a ještě vám ho náhoudou chití tak to zjistíte až doma.No já mám ještě pár korel a pár rozel pestrých.
To nebylo myšleno zle, jen jsem chtěl upozornit na riziko a rozvinout diskusi i jiným směrem. Vím, že je těžké podvodníka odhalit.
Nejde jen o krásné barvy,ale o to, že chovatel opravdu krásných a šlechtěných Andulek by měl obětovat koruny třeba alespoň na směsné vzorky a testovat !!!
Sám jsem kdysi jednomu chovateli naletěl a donesl si domů infikovaného papouška a náklady na důkladnou desinfekci a prevenci mě stály 25 000 kč !!!! Od té doby se bojím a jsem velmi opatrný.
Chovatelé jako pan Haj********* z Olomouce........úmyslně nejmenuji celé jméno, by se měli chytit za frňák a přestat šířit vědomě nemoce !!!
Je fajn, že zdravé chovatelské jádro pořád zůstává a hanba těm, co ho kazí !!!
K.
anoo, co je polovýstavní andulka?? Já též chovám výstavní andulky, musím jen potvrdit, že spostu chovatelů má tuto chorobu v chovu. Ale aby jste nepoznali ,,skokana", tak to snad váháte i mezi tím, jestli kupujete andulku nebo něco jiného,ne?
,,Skokani" nemají letky,většinou mají vypadané úplně všechny, ale jsou i případy, kdy pták má vypadené jen jedno křídlo, a nebo mu spostu letek chybí! Ale vše je na první pohled vidět!!!
Dobrý den, souhlasim s příspěvkem koptoma, protože na ptákách nebylo vůbec nic vidět.
Byli to krásní silný kusy.Až doma jsme zjistil že neumí lítat.Já se domnívám, že to bylo spíše způsobeno geneticky.Polovýstavní andulka je odchované mládě kde je v páru jeden z rodičů výstavní a druhý klasická andulka.
Dobrý den je videt že jste opravdu profík na duhove a jine andulky jsou to velice nadherné kusy a muselo to dát zpostu práce vkadam sem fotografii parecku andulek ktere mám a rád bych se zeptal do jaké mutace nebo barevného odliseni patrí sameček s lehce modrým až fialkovým zbarvením bohužel se mi nepodařil moc dobře nafotit.
mitraton
napsal(a):
Dobrý večer,
Vaše andulka vypadá na světle modrou opalinovou. Pokuste se k němu dát žlutohlavou samičku, mohlo by to být lepší spojení.
Na střechách voliér mám vlnitý plech, nikoliv eternit.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dekuji za odpověd prikladam foto ješte jedné páry andulek u které bych chtel znat mutaci a zda dokažete odhadnout jak budou vypadat mladé. Posledni vec bych se chtel zeptat kde seženu ke koupi chocholaté andulky zkoušel sem to na burzách a porád nic.
Dobrý den,
Sameček je tmavě modrý a samička vypadá na světle modrou perlovou. Jaká budou mláďata je těžko říct, pokud neznáme předky. Očekával bych nějaké perlové v modré řadě, ale může Vás to překvapit. Možná v tom je někdy chov andulek zajímavý, že nevíte, jakých mladých se dočkáte. Samičce bych možná dal pořádného samečka. Tento je poněkud maličký. Vzhledem k tomu, že neoslňuje žádnou mutací, kromě modrého zbarvení, možná by bylo lepší sehnat jiného většího. I tak mohou být po tomto páru pěkné a silné odchovy. Do duhových andulek se však perlová kresba nehodí, předpokládám, že to ani není v tomto případě vaším cílem.
Sehnat pěkné chocholaté andulky je obtížné. Přesto jsou občas inzeráty a jsou někteří chovatelé, kteří andulky nabízejí k prodeji. K pěkné chocholce vede nelehká cesta. Snad se Vám podaří časem nějaké chocholaté sehnat. Jsou výjimečné a jejich chov je potřeba dobře směrovat a hlídat.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Sameček je tmavě modrý a samička vypadá na světle modrou perlovou. Jaká budou mláďata je těžko říct, pokud neznáme předky. Očekával bych nějaké perlové v modré řadě, ale může Vás to překvapit. Možná v tom je někdy chov andulek zajímavý, že nevíte, jakých mladých se dočkáte. Samičce bych možná dal pořádného samečka. Tento je poněkud maličký. Vzhledem k tomu, že neoslňuje žádnou mutací, kromě modrého zbarvení, možná by bylo lepší sehnat jiného většího. I tak mohou být po tomto páru pěkné a silné odchovy. Do duhových andulek se však perlová kresba nehodí, předpokládám, že to ani není v tomto případě vaším cílem.
Sehnat pěkné chocholaté andulky je obtížné. Přesto jsou občas inzeráty a jsou někteří chovatelé, kteří andulky nabízejí k prodeji. K pěkné chocholce vede nelehká cesta. Snad se Vám podaří časem nějaké chocholaté sehnat. Jsou výjimečné a jejich chov je potřeba dobře směrovat a hlídat.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Předem dekuji za vasi odpoved tuhle paru jsem dostal od známého který ruší svuj chov andulek o samičce mi řek že je po výstavních rodičích a sameček z normalního chovu a jeho zmena za silnějšího nebude asi možná když už vyvedli jednou mladé. O duhových andulkach zatím jen sním ale rád bych ve svem chovu dosáhl také krásnych duhových andulek to je ale snaha na nekolik let nechci si totiž koupit duhové andulky a dále je pouze množit ale chci se pokusit o vlastní duhové andulky.
Dobrý den,
Pokud se budete chtít pokusit o své duhové andulky, napište mi na můj e-mail. Vzhledem k tomu, že si uvědomujete, že je to běh na dlouhou trať a není řešení koupit něco již hotové, napíšu Vám, jak lze duhové andulky postupně odchovat z neduhových vhodným skládáním párů.
Návod myslím najdete již v proběhlých diskuzích a v některých příspěvcích, přesto Vám rád poradím.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
čtyři stránky chocholatých a ne zrovna běžných mutací
http://www.budgerigars.co.uk/forum/showthread.php?25007-Budgerigar-Colours-amp-Mutations
dobrý večer, ještě bych měl jeden dotaz protože mě nešli odeslat fotky přes email tak se Vás zeptám tady.Jestli by tyto dvě andulky mohly být použity k odchovu duhových mladých?
A s jakou barvou mládat by se měli párovat jejich odchovy?Samozdřejmě když by byli vhodný pro tento účel.
Dobrý den,
Přiložím ještě fotografii páru tmavších andulek (možná v budoucnu první základ blackface).
S chov.pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den pane Zárubo, přikládám foto odchovu předchozích duhových andulek.
S pozdravem,
Mirek
Dobrý den pane Zárubo, přikládám foto odchovu předchozích duhových andulek.
S pozdravem,
Mirek
Dobrý den,
Gratuluji k pěknému odchovu. Také se mi povedlo odchovat prozatím několik pěkných duhovek, některé do fialova. Jedno mládě má náznak chocholky, takže postupně se chocholatost bude dostávat mezi duhovky. Až se mi povede duhová s pěknou kruhovou chocholkou, budu spokojen.
Přeji Vám, ať se podaří více pěkných odchovů, které budou dobrým základem pro následující chovnou sezonu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý večer,
Po nějakém čase bych rád oživil tento příspěvek. Povedlo se Vám něco zajímavého v chovu andulek? Nějaká anomálie, modifikace, mutace?
Rád bych se zeptal například na andulky s opeřením nohou, zda někdo nemá pro případnou spolupráci. Jedno mládě se mi podařilo, ale rozsah opeření na noze je minimální, pouze dvě asi 5 mm douhá peříčka(může se jednat pouze o náhodu). V Rakousku jsem hovořil s jedním chovatelem, který údajně má andulku s částečným opeřením hohou. Je možné, že se také Vám podařilo odchovat něco zajímavého. Bohužel jsem již druhou sezonu prověřil "pravděpodobnou modifikaci" černohlavých andulek, které mají vlastní příspěvek. Vždy se jednalo pouze o vybarvení, které při dalším přepeření zmizelo. Také spárováním dvou "černohlavých" andulek vznikl pouze běžně vybervený odchov.
Vložím odkazy na můj chovatelský cíl. Jedná se o duhové chocholaté andulky helicopter:
http://www.youtube.com/watch?v=-bnDqHnxBH8&feature=related
Další pěkné duhovky helicopter chocholaté:
http://www.youtube.com/watch?v=SQMbLWk1RYI&feature=related
Hezká mláďata helicopter:
http://www.youtube.com/watch?v=0lAk_PyoHzg&feature=related
další moc hezké andulky helicopter:
http://www.youtube.com/watch?v=KDp0BIPJmUg&feature=related
Těším se na Vaše reakce, jaké zvlášnosti v chovu andulek se Vám letos podařilo odchovat.
Děkuji.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý večer,
Při sufrofování na internetu jsem našel pěkné duhové andulky helicopter:
http://www.youtube.com/watch?v=SQMbLWk1RYI&feature=relmfu
A další helicopter andulky převážně z Japonska:
http://www.youtube.com/results?search_query=%E7%BE%BD%E8%A1%A3%E3%82%BB%E3%82%AD%E3%82%BB%E3%82%A4%E3%82%A4%E3%83%B3%E3%82%B3&oq=%E7%BE%BD%E8%A1%A3%E3%82%BB%E3%82%AD%E3%82%BB%E3%82%A4%E3%82%A4%E3%83%B3%E3%82%B3&gs_l=youtube-reduced.3..0.11285.11285.0.11577.1.1.0.0.0.0.111.111.0j1.1.0...0.0...1ac.Gqc9X8JHSkM
Povedlo se někomu něco podobného ve vlastním chovu?
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý večer,
Jakpak se Vám letos vedou odchovy andulek chocholatých, duhových a jiných?
Pro mne je letošní sezona v duchu propojení chocholatých a duhových, z čehož mi vzniklo mnoho nadějných odchovů. U duhových se mi povedly nějaké fialové odchovy, ze kterých mám obzvláště velkou radost, barvy jsou krásně variabilní, propracované a postavy silné.
Na fotografii jsou letošní mláďata, některá jsou již v šatu dospělých. Odchovů mám letos naštěstí mnoho, tak je z čeho vybírat na sezonu roku 2013. Problémem je však, že andulky se nerady fotí a nelze tak dostat více kusů do jedné části voliéry na focení. O to víc je působivé vidět je na vlastní oči, to prostě fotoaparát nedokáže.
Podělte se také o své odchovy.
Děkuji.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý večer,
Jakpak se Vám letos vedou odchovy andulek chocholatých, duhových a jiných?
Pro mne je letošní sezona v duchu propojení chocholatých a duhových, z čehož mi vzniklo mnoho nadějných odchovů. U duhových se mi povedly nějaké fialové odchovy, ze kterých mám obzvláště velkou radost, barvy jsou krásně variabilní, propracované a postavy silné.
Na fotografii jsou letošní mláďata, některá jsou již v šatu dospělých. Odchovů mám letos naštěstí mnoho, tak je z čeho vybírat na sezonu roku 2013. Problémem je však, že andulky se nerady fotí a nelze tak dostat více kusů do jedné části voliéry na focení. O to víc je působivé vidět je na vlastní oči, to prostě fotoaparát nedokáže.
Podělte se také o své odchovy.
Děkuji.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
No tak pane Záruba....tak tady u téhle fotky opravdu klobouk dolů
Super práce
atobajus
napsal(a):
No tak pane Záruba....tak tady u téhle fotky opravdu klobouk dolů
Super práce
Dobrý večer,
Děkuji Vám za pochvalu.
Už vlastní focení je problém v tom, že jsou andulky jako hnízdo blech a chvilku neposedí. Když mi vycházely články v časopise FAUNA, bylo potřeba přesvědčit některé skupinky, aby seděly zády, jiné břichem a tak porůznu, jak bych potřeboval. Skupinka po 6ks mi na focení přijde vzhledem k mým amatérským zkušenostem a možnostem jako jediná vhodná. Nejvíce vyniknou mutace a krása andulek v hejnech. V některých skupinách mám pro oko mnohem líbivější a pěkně kvalitní kusy, ale donutit šílený a neposedný dav ke spolupráci při vlastním aktu focení je nad mé síly
Fotím andulky navíc se světlým pozadím a venku, což má jistě jiný efekt, než s určitou pomocí světel a barevných "fíglů", kterých se na profi fotografie často využívá. Navíc vše je foceno mobilním telefonem, což snižuje pocit ze skutečnosti oproti výsledné fotografii. Realita je mnohdy lepší...
Na fotografii je jejich typický posed ve stylu "každá jinak"...
Děkuji Vám ještě jednou, potěšilo mě to.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
saluki
napsal(a):
panejo, to je krásné hejno v té volierce , krásné kusy. To musí být švitoření. Já se snažím držet počet do 50 andulek a bohatě mi to jejich brebentění stačí
Dobrý den,
To Vám věřím, že 50 kusů by bylo dost. Na fotografii je vidět jedna větší skupina z celkových osmi.
Já se snažím selektivně dosahovat jistých výsledků a plnit si chovatelské cíle, tak mám párů výrazně více. K tomu přijdou odchovy a je to pořádná skupina. S několika páry bych takových výsledků nedosáhl. Navíc chovy jsou promořené kdejakými nemocemi, tak jsme rád, že mám pro budoucnost svého chovu dostatek genových základen a nemusím kupovat z mnohdy nejistých chovů.
S odchovy se švitoření mění na pořádný koncert. Někdy, pokud v noci prší, stane se, že se andulky rozpovídají nehledě na noční dobu. Všude ticho a do toho stovky ukecaných andulek. To je pak skutečně orchestr.
A je to fajn, že se mají čile k světu a umí to dát najevo...
S chov. pozdravem
Martin Záruba
Dobrý večer,
Nafotil jsem pár duhových andulek, kde bych rád zmínil variabilnost ve vzhledu. Andulky jsou všechny modré žlutohlavé světlekřídlé. Mezi probarvením křídel jsou znatelné rozdíly, které posouvají andulky opět trochu dále.
Zesvětlení oproti klasickému vybarvení křídel (černý vnitřek peříčka, bílý lem) je v základu bílé, skořicové, šedé vždy s lemem v různém probarvení.
Velký vliv na vybarvení zad i dalších částí těla má rovněž stáří andulek, kdy každým rokem se vzhled u některých barevných a kresebných kombinací trochu mění.
Přikládám fotografii s různým vybarvením a prokreslením duhovek (přesvědčit andulky, aby seděly zády bylo velmi náročné ).
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Chcel by som poprosiť o radu, či sa jedná o pár a či je dobre zostavený. Vľavo podľa mňa samec a vpravo samica je o mesiac staršia.
Dobrý večer,
Letošek byl myslím prozatím úspěšný v novošlechtění andulek helicopter, které existují prozatím v Japonsku. Doufám, že jsem na dobré cestě za dalšími cíly v chovu, které jsem si předsevzal.
Na fotografii dvě mláďata, každé z jiné chovné linie.
S chov. pozdravem
Martin Záruba
Sice to ještě není rozcuch, jak má být, ale trpělivost přináší růže...
No řekněte, neposouvá to chov andulek zase o kousek dál?.....
http://www.youtube.com/watch?v=vgsKtVqn96Y
Pěkné šedokřídlé...
http://www.youtube.com/watch?v=yHDc89I0TS4
A můj cíl v chovu, kterého bych jednou rád dosáhl japonské duhové helicopter:
http://www.youtube.com/watch?v=SQMbLWk1RYI
Je vidět, že japonci jsou v mnohem hodně daleko...
http://www.youtube.com/watch?v=XUpiWEj07X4
Dobrý den,
omlouvám se, že Vám ruším tuhle profesionální konverzaci o složitých tématech, ale ráda bych vás jako zkušené chovatele, kteří už odchovali spoustu mladých andulek požádala o radu nebo spíš informaci. Pořídila jsem si mladou andulku ze zverimexu (měla jsem zamluvenu u chovatele, ale on mi ji prodal, což mě naštvalo). Vybrala jsem toho nejmladšího, co tam měli - předem jsem měla všechny znaky mladých důkladně nastudovány.
A musím říct že je naprosto úžasný - ničeho se nebojí, okamžitě žral a pil, hned první den šel ochotně na prst - mírná pomoc zatlačenm na bříško, už druhý den lítal po pokoji, odchyt bez problémů ze sedu na něčem na prst atd. Dnes ho mám 5. den a když dám ruku do klece, tak mi na ni doslova skočí (jedno jestli na dlaň nebo na hřbet), spí mi v dlani a dožaduje se drbání, zrovna teď mi spí v županu na hrudi když tohle píšu. Jsem prostě nadšená.
Jen by mě tedy zajímalo, jak je starý - tady bych potřebovala vaši radu. Popíšu zobák - podle toho byste to mohli poznat. má černou špičku a skoro až do půlky zobáku mu ta černá ještě sahá (už nesouvisle).
Mohli byste mi prosím poradit? Určitě se budu chtít chovu andulek věnovat - domácí voliéra a tak bych chtěla vědět stáří tohohle, který šel tak dobře ochočit. Prosííííím o stáří!!!
A jestli můžu i druhý dotaz - Je to samec, kouřově zelený, tmavě modrá ocasní pera, žlutá hlava (tedy minimálně líce - barva hlavy není přes černé vlnkování, které sahá až k nosu ještě moc poznat). Prosila bych o doporučení barvy samice, aby byla mláďátka nějak zajímavě barevná?
Omlouvám se za kvalitu fotek - mobil - snad něco půjde vidět
Moc děkuji,
Hanka
Dobrý den, prosila bych ještě o radu. Koupila jsem si andulku - samičku - je ještě mlaďoučká, ale má jasné bílé kruhy kolem nozder. Je světloučce zelená - tak světle zelenou jsem snad ještě neviděla (ani na ocasních perech nemá modrou, ze spoda jen žlutou). A podle mě je skořicová - prostě místo černé kresby má hnědou.
Problém je, že jsem se dočetla, že samičky nemůžou být skořicové. Že jsou jen "nositeli" tohoto zbarvení/kresby, ale samy tak být zbarveny nemůžou.
Tak jsem z toho zmatená - jasná samička a skořicová. Máte někdo opačnou zkušenost, než jsem se dočetla já? Můžou mít samičky skořicovou kresbu???
Děkuji za odpovědi!
martihan
napsal(a):
Dobrý den, prosila bych ještě o radu. Koupila jsem si andulku - samičku - je ještě mlaďoučká, ale má jasné bílé kruhy kolem nozder. Je světloučce zelená - tak světle zelenou jsem snad ještě neviděla (ani na ocasních perech nemá modrou, ze spoda jen žlutou). A podle mě je skořicová - prostě místo černé kresby má hnědou.
Problém je, že jsem se dočetla, že samičky nemůžou být skořicové. Že jsou jen "nositeli" tohoto zbarvení/kresby, ale samy tak být zbarveny nemůžou.
Tak jsem z toho zmatená - jasná samička a skořicová. Máte někdo opačnou zkušenost, než jsem se dočetla já? Můžou mít samičky skořicovou kresbu???
Děkuji za odpovědi!
Dobrý den, klidně to může být skořicová samička. Skořicová kresba je vázána na pohlaví. Netuším kde jste to vyčetla, ale je to hloupost, že by nemohla být skořicová samička.
Po vaší skořicové samičce budete mít (pokud ji spojíte s normálním samečkem) samečky normální štěpitelné na skořicovou a samičky normální.
Pokud bude sameček skořicový, tak všechna mláďata budou skořicová.
A pokud k ní dáte samečka štěpitelného na skořici tak budou mladí samci skořicový, normální štěpitelní do skořic a samičky taky tak - jen nebudou štěpit do skořic.
Možná jste se jen spletla a dočetla se správně, že samičky nemůžou do skořic štěpit, ale skořicové být můžou.
Dobrý den,
tak to jste mě uklidnil....už jsem se lekla, že nepoznám mladého samce od samice . No, četla jsem t na několika stránkách - např. tady: http://niko-lka13.blog.cz/ všude píšou: "Skořicový faktor se dědí podle pohlaví. Jenom u samečků se objevuje skořicová, samičky mohou faktor pro tuto barvu zdědit, ale samy tak nikdy zbarveny nebudou. Jsou pouhými přenašečkami této dědičné vlastnosti."
Snad jsem to nepopletla a pochopila dobře?
Ale hlavní teď je, že vím, že samička může být skořicová a nemusím se bát že jsem pořídila druhéh samce .
Děkuji za radu,
Hanka
martihan
napsal(a):
Dobrý den,
tak to jste mě uklidnil....už jsem se lekla, že nepoznám mladého samce od samice . No, četla jsem t na několika stránkách - např. tady: http://niko-lka13.blog.cz/ všude píšou: "Skořicový faktor se dědí podle pohlaví. Jenom u samečků se objevuje skořicová, samičky mohou faktor pro tuto barvu zdědit, ale samy tak nikdy zbarveny nebudou. Jsou pouhými přenašečkami této dědičné vlastnosti."
Ale hlavní teď je, že vím, že samička může být skořicová a nemusím se bát že jsem pořídila druhéh samce .
Děkuji za radu,
Hanka
Ne - skořicovou kresbu může přenášet skrytě jen sameček. Samička buďto skořicová je nebo není a ani její mladé skořicové nebudou, pokud nebude skořicový (nebo štěpitelný do skořic)její partner.
Takže samička je skořicová nebo normální = není skrytý přenašeč skořicového faktoru.
Sameček je skořicový nebo štěpitelný do skořic.
Skořicová kresba je dědičný faktor vázaný na pohlaví.
Na tom blogu to zřejmně autorka špatně pochopila a předává dál nesmysly.
Snad už jsem to vysvětlila k pochopení.
Pokud mi nevěříte zeptejte se ještě jinde klidně i tady na ifauně nebo lépe dobrého chovatele andulek - jen nevěřte všem bludům co píšou slečny na svých blocích.
martihan
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za radu,
Hanka
Mám skořicovou samici, už odchovala mladé, takže opravdu existují :)
Krásný večer všem, moc děkuji za potvrzení . Mimochodem - spí někomu andulky s hlavou na bok? Ta moje nová tak spí - prostě nemá při spánku hlavu rovně, ale nabok - jako by si ji položila na vlastní rameno
. Chápu to, když vedle ní sedí sameček a ona se k němu tulí, ale ona má hlavu většinou na druhou stranu i když vedle ní je, ikdyž není ...
Připojuji se s jedním hnízdem těsně před vylétnutím, dvě mláďata jsou mladší. Poprosím zkušené o radu s barevnou mutací a pohlavím.
Tato dvě větší mláďata mi zde v jiném dotazu již byla určena jako modrá, předpokládám, že tmavě, neperlová, žlutolící světlekřídlá. Jsou to samci ? Malé mládě je zřejmě stejná mutace, jen světlejší odstín.
A ještě zelení sourozenci, tam nevím, zda jsou perloví nebo ne. Nemají kresbu na hlavě, proto předpokládám, že by se mohlo jednat o opalinové.
Dobrý den přátelé chovatelé,
Tak máme novou výzvu, kterou jsou kromě andulek HELICOPTER také chocholaté andulky FARAON...
Také mají něco do sebe, že?
http://www.49w.us/interview_moheb.htm
http://talkbudgies.com/showthread.php?t=98131
S chov. pozdravem
Martin Záruba
lupus4
napsal(a):
Touha lidí mít něco, co nikdo nemá je vede až ....chudáci ptáci, nemám rád extrémy, které zvíře omezují a jsou pro ně jasně nevyhovující... docela jste mne "obdivem" k těmto pomalu už "zrůdnostem" zklamal.
Dobrý den,
Chápu Váš názor, na který máte zajisté právo. Nemyslím si, že by peřová "ozdoba" vyšlechtěná v oblasti zad mezi křídly andulky nějak omezovala v jejich běžném životě.. Andulky helicopter toto neomezuje a rozdíl mezi nimi a faraony je pouze ve tvaru vírku, kdy helicopter maji rozcuch středový, kdežto faraon ve tvaru liniovém nebo polokruhovém.
Jedná se o chovatelské cílené snažení, jehož obdoby jsou u všech druhů zvířat. Je na každém, zda to vnímá ještě za akceptovatelné, či nikoliv.
Toto není pro andulky omezující, což se kupříkladu nedá říct o šlechtitelských cílech jiných zvířat.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
lupus4
napsal(a):
Touha lidí mít něco, co nikdo nemá je vede až ....chudáci ptáci, nemám rád extrémy, které zvíře omezují a jsou pro ně jasně nevyhovující... docela jste mne "obdivem" k těmto pomalu už "zrůdnostem" zklamal.
Teda moje první reakce byla " co to sakra je"? chudáci ptáčci...
Jako chápu snahu o zachování barvy, atd. ale tohle? K čemu? Opravdu mi u tohohle přijde jediný důvod, aby měl člověk něco extra, co ostatní nemají...a ať mi nikdo netvrdí, že s tím žijí spokojený život jako "normální" andulky.
lavacca
napsal(a):
Teda moje první reakce byla " co to sakra je"? chudáci ptáčci...
Jako chápu snahu o zachování barvy, atd. ale tohle? K čemu? Opravdu mi u tohohle přijde jediný důvod, aby měl člověk něco extra, co ostatní nemají...a ať mi nikdo netvrdí, že s tím žijí spokojený život jako "normální" andulky.
Dobrý večer,
Osobně se mi líbí více andulky helicopter, ale neodsuzuji dosažené výsledky chovatele těchto andulek faraon. Oba typy andulek jsou letu schopné, protože rozkadeření je záležitostí kosmetickou v té oblasti těla, které nemá vliv na létání (zádová část a části vrchu křídel) - nejedná se o křídelní letky. Něco podobného mají například holubi kudrnáči na křídlech, či jiné druhy zvířat. Známé jsou i kadeřavé slepice. Něco jiného je hedvábná struktura peří, jako je u slepic hedvábniček, holubů s hedvábným opeřením. Tam jsou letové schopnosti negativně ovlivněné. Jak potom hodnotit druhy holubů jako je anglický parukář, anglický pávík, jiné strukturové holuby, holuby rousných plemen ap.? Slepice holanďanka s výdutí lebeční kosti představuje rovněž extrém, přesto její kvalitu života toto neovlivňuje.
Vše je způsobeno dlouhodobou selekcí, šlechtěním a cílenou selekcí zvířat s jistou vlohou, někdy anomálií, předností z různého pohledu hodnocení. Andulka s chocholkou nebo zkadeřenou "ozdobou" létá, nijak jí to neomezuje a její kvalita života je stejná jako u jiiných andulek. Jako nespokojený život vidím u andulek chryzantém, ale to není výplod chovatelského snažení.
Za zcela zvrácené považuji cílené, až nepřirozené deformování postavy zvířat, jako je tomu třeba u kanárů hrbáčů. Jde to do extrémů, přesto v tom někdo shledává zalíbení. Vlivy šlechtění jsou v tomto velmi různorodé. U psů jsou šlechtěna plemena, kde cílené přehánění exteriérových "předností" deformuje psům obličeje, postavy, že tam bych se už pozastavil nad otázkou, zda kvalita života takového jedince je dobrá (špatné dýchání, časté slzení, podkus chrupu ap.). U andulek jde tedy v tomto smyslu pouze o jakési pernaté ozdoby, anomálie v opeření, které nemá vliv na jejich život. Nepolemizuji o nesprávném přístupu chovatele ke šlechtění a koordinaci letálního faktoru chocholatosti.
Zdegenerovat může nechat chovatel klidně i obyčejné andulky, když nebude hejno pár let obměňovat. Vše záleží na zodpovědnosti. Nové mutace barev, kvalita například výstavních andulek a jiné cíle, je nutné provádět rozvážně a s citem. A pak už je na každém, co se komu líbí. Pokud chce někdo mít něco jiného, ojedinělého, vede ho k tomu většinou dlouhá cesta. Toto bych v žádném případě nekritizoval, protože vím, že cesta k jakémukoliv úspěchu, cíli není snadná.
Mít zdravé a vitální andulky by mělo být hlavním cílem při jakémkoliv šlechtění něčeho "extra". Bohužel se stále častěji setkávám, především na burzách s andulkami, které jsou viditelně nešťastné, v žalostném stavu, bídné kondici a zjevně nemocné. O kvalitě jejich života, držení a morálních hodnotách jejich majitele často vážně pochybuji. Ve srovnání s tím je zdravá andulka s pár pírkama jinak, než běžně, či jinou "parádou" naprosto spokojená.
Můj názor podložený částečně zkušenostmi s "tak trochu jinými andulkami" nikomu nevnucuji a děkuji za kritický názor obou přispěvovatelů. Mají na něj samozřejmě právo, neboť každému "lahodí pro oko" něco jiného.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý večer,
Osobně se mi líbí více andulky helicopter, ale neodsuzuji dosažené výsledky chovatele těchto andulek faraon. Oba typy andulek jsou letu schopné, protože rozkadeření je záležitostí kosmetickou v té oblasti těla, které nemá vliv na létání (zádová část a části vrchu křídel) - nejedná se o křídelní letky. Něco podobného mají například holubi kudrnáči na křídlech, či jiné druhy zvířat. Známé jsou i kadeřavé slepice. Něco jiného je hedvábná struktura peří, jako je u slepic hedvábniček, holubů s hedvábným opeřením. Tam jsou letové schopnosti negativně ovlivněné. Jak potom hodnotit druhy holubů jako je anglický parukář, anglický pávík, jiné strukturové holuby, holuby rousných plemen ap.? Slepice holanďanka s výdutí lebeční kosti představuje rovněž extrém, přesto její kvalitu života toto neovlivňuje.
Vše je způsobeno dlouhodobou selekcí, šlechtěním a cílenou selekcí zvířat s jistou vlohou, někdy anomálií, předností z různého pohledu hodnocení. Andulka s chocholkou nebo zkadeřenou "ozdobou" létá, nijak jí to neomezuje a její kvalita života je stejná jako u jiiných andulek. Jako nespokojený život vidím u andulek chryzantém, ale to není výplod chovatelského snažení.
Za zcela zvrácené považuji cílené, až nepřirozené deformování postavy zvířat, jako je tomu třeba u kanárů hrbáčů. Jde to do extrémů, přesto v tom někdo shledává zalíbení. Vlivy šlechtění jsou v tomto velmi různorodé. U psů jsou šlechtěna plemena, kde cílené přehánění exteriérových "předností" deformuje psům obličeje, postavy, že tam bych se už pozastavil nad otázkou, zda kvalita života takového jedince je dobrá (špatné dýchání, časté slzení, podkus chrupu ap.). U andulek jde tedy v tomto smyslu pouze o jakési pernaté ozdoby, anomálie v opeření, které nemá vliv na jejich život. Nepolemizuji o nesprávném přístupu chovatele ke šlechtění a koordinaci letálního faktoru chocholatosti.
Zdegenerovat může nechat chovatel klidně i obyčejné andulky, když nebude hejno pár let obměňovat. Vše záleží na zodpovědnosti. Nové mutace barev, kvalita například výstavních andulek a jiné cíle, je nutné provádět rozvážně a s citem. A pak už je na každém, co se komu líbí. Pokud chce někdo mít něco jiného, ojedinělého, vede ho k tomu většinou dlouhá cesta. Toto bych v žádném případě nekritizoval, protože vím, že cesta k jakémukoliv úspěchu, cíli není snadná.
Mít zdravé a vitální andulky by mělo být hlavním cílem při jakémkoliv šlechtění něčeho "extra". Bohužel se stále častěji setkávám, především na burzách s andulkami, které jsou viditelně nešťastné, v žalostném stavu, bídné kondici a zjevně nemocné. O kvalitě jejich života, držení a morálních hodnotách jejich majitele často vážně pochybuji. Ve srovnání s tím je zdravá andulka s pár pírkama jinak, než běžně, či jinou "parádou" naprosto spokojená.
Můj názor podložený částečně zkušenostmi s "tak trochu jinými andulkami" nikomu nevnucuji a děkuji za kritický názor obou přispěvovatelů. Mají na něj samozřejmě právo, neboť každému "lahodí pro oko" něco jiného.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Upřímně? Já nejsem zastáncem žádných nepřirozených zásahů - viz zkracování čumáku psů za cenu toho, že se jim hůře dýchá, , atd.. Ani u andulek se mi nelíbí žádné "výstřelky" v podobě faraonů, helikoptér, ale i chocholek. Nejvíc se mi prostě líbí přirozený vzhled andulky.
Neberu pánovi to, že se s tím musel zabývat delší dobu, apod. Ale přijde mi to prostě zbytečné. Bohužel je pravda, že lidé poslední dobou víc a víc prahnou po něčem extra a tak to žene chovatele do šlechtění extrémů. Pak se ale nabízí otázka, zda je tohle správně? je dobře ukojit pár lidí prahnoucích po něčem extra, co nebude mít jen tak někdo? Nemělo by se v první řadě myslet na pohodlí a klidný život těch zvířat? Ano, připoutali jsme je k sobě, ale to ještě neznamená, že se nám musí podřídit i vzhledem. K čemu mu ta peříčka do strany jsou?
Docela by mě zajímalo, jak by se na něj tvářilo hejno "normálních" andulek. Brali by takového ptáčka vůbec mezi sebe? Měl by šanci založit rodinu, apod.? Nevím, do hlavy ptáčkům nevidím, ale tak nadšení by z něj asi tak jako někteří chovatelé nebyli..
lupus4
napsal(a):
tvl to jsou kecy:D napsal člověk, kterému běhaj po dvoře přešlechtěný slepice, v akváriu nebo v jezírku má ty nejbarevnější hybridy ryb, perskou kočku co nemůže dýchat a nebo při nejmenším má hrůbě přešlechtěného, málem deformovaného psa (ano, s vlkem má již málo co společného )
Pane Záruba já mám tak největší radost z narozeného žlutohlavého mauve samce. Na foto není vidět ta žlutá, chtělo by to lepší foto. Co k němu dám ještě nevím, až co mne později napadne
ribba
napsal(a):
tvl to jsou kecy:D napsal člověk, kterému běhaj po dvoře přešlechtěný slepice, v akváriu nebo v jezírku má ty nejbarevnější hybridy ryb, perskou kočku co nemůže dýchat a nebo při nejmenším má hrůbě přešlechtěného, málem deformovaného psa (ano, s vlkem má již málo co společného )
Z vašeho bezpohlavního profilu se sice nedozvíme NIC , ale co lze tutově poznat, že jste i mizerný/á věštec/kyně - všechno úplně špatně
Dobrý den pane Zárubo. Smím Vás požádat o pomoc s určením mutace těchto dvou andulek? Ráda bych byla v obraze co jsem vlastně odchovala Předem Vám děkuji. Iva
koki
napsal(a):
Dobrý den pane Zárubo. Smím Vás požádat o pomoc s určením mutace těchto dvou andulek? Ráda bych byla v obraze co jsem vlastně odchovala Předem Vám děkuji. Iva
Dobrý den,
Odpovím Vám podobně jako jsem reagoval na anonymní diskuzi "určení mutace andulky" vloženou 30.05.2012.
Vaše andulky jsou světle modré žlutohlavé šedokřídlé (světlekřídlé). V podstatě se jedná o velmi světlou formu andulky duhové, neboť splňují všechny kombinace mutací jako andulka duhová.
Líbivá duhová je s tmavou barvou, kdy žlutá prostupuje postupně shora přes hrudník směrem dolů. Duhové andulky jsou v kvalitě variabilní.
Barva základu těla Vašich andulek je blankytně modrá s výraznějším prosvětlením.
Je možné, že jiný vidí tuto mutaci jinak, snad do krémova ap. Dnešní mutace jsou jedno velké očekávání a mnoho mutací je složeno z dalších a dalších kombinací mutací. Takovéto andulky jsem již několikrát odchoval, na můj vkus jsou příliš světlé, mdlé a dále je do chovu nepoužívám, protože mám dostatek výběru z kvalitnějších a pro mé oko líbivějších kusů.
Andulky jsou dle mého názoru vhodné pro spojení s andulkami tmavší barvy, díky své poměrně nevýrazné a světlé variantě. K těmto andulkám není dobré dávat jakoukoliv perlovou, pokud je Vaším cílem odchovat duhové andulky.
Doporučuji k andulkám dát fialové či tmavě modré opalinového jedince. Lépe pak žlutohlavého v kombinaci s tmavým základem barvy.
Andulky jsou pěkné, gratuluji k odchovu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
ivanhoe
napsal(a):
Pane Záruba já mám tak největší radost z narozeného žlutohlavého mauve samce. Na foto není vidět ta žlutá, chtělo by to lepší foto. Co k němu dám ještě nevím, až co mne později napadne
Dobrý den,
Váš mauve sameček je pěkný. Není žlutohlavý, protože nemá opalínovou kresbu. Je tedy žlutolící. Vyberte mu pěknou samičku, ale hnízdit ho nechte nejdříve, až bude plně dospělý (optimálně rok).
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Odpovím Vám podobně jako jsem reagoval na anonymní diskuzi "určení mutace andulky" vloženou 30.05.2012.
Vaše andulky jsou světle modré žlutohlavé šedokřídlé (světlekřídlé). V podstatě se jedná o velmi světlou formu andulky duhové, neboť splňují všechny kombinace mutací jako andulka duhová.
Líbivá duhová je s tmavou barvou, kdy žlutá prostupuje postupně shora přes hrudník směrem dolů. Duhové andulky jsou v kvalitě variabilní.
Barva základu těla Vašich andulek je blankytně modrá s výraznějším prosvětlením.
Je možné, že jiný vidí tuto mutaci jinak, snad do krémova ap. Dnešní mutace jsou jedno velké očekávání a mnoho mutací je složeno z dalších a dalších kombinací mutací. Takovéto andulky jsem již několikrát odchoval, na můj vkus jsou příliš světlé, mdlé a dále je do chovu nepoužívám, protože mám dostatek výběru z kvalitnějších a pro mé oko líbivějších kusů.
Andulky jsou dle mého názoru vhodné pro spojení s andulkami tmavší barvy, díky své poměrně nevýrazné a světlé variantě. K těmto andulkám není dobré dávat jakoukoliv perlovou, pokud je Vaším cílem odchovat duhové andulky.
Doporučuji k andulkám dát fialové či tmavě modré opalinového jedince. Lépe pak žlutohlavého v kombinaci s tmavým základem barvy.
Andulky jsou pěkné, gratuluji k odchovu.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Děkuji moc za odpověď a Váš čas
Poohlédnu se tedy ještě po vhodných jedincích do páru a třeba se mi podaří odchovat i něco zajímavějšího
lupus4
napsal(a):
Nebudeme tu spamovat vlákno příspěvky zcela OT
Takže poslední - léčíte se nějak? Bylo by to potřeba...
Já se nesnížím k tomu abych vás urážel:) Můj, myslím že trefný, příspěvek je čistě o tom, aby jste si uvědomil, že lidé skutečně ovlivnili vše kolem sebe a kritizovat někoho, kdo se zabývá chovem chocholatých andulek mi příjde nemístné. Nijak je to navíc neomezuje a jsou krásné!
lupus4
napsal(a):
Z vašeho bezpohlavního profilu se sice nedozvíme NIC , ale co lze tutově poznat, že jste i mizerný/á věštec/kyně - všechno úplně špatně
A co se týče mých věšteckých schopností, pohledem na váš mužný profil zjišťuju, že jsem měl docela pravdu, minimálně s těmi psy:P Nebo snad máte doma vlka?
Krásný večer všem,
dnes jsem se zamilovala do dvou mlaďoučkých andulek, na které jsem narazila a ikdyž s chovem teprve začínám , ráda bych se s nimi pochlubila.
Myslím, že je to 1,1 (ikdyž potvrzení by mě potěšilo) a jestli by mi mohl někdo zkušený říct, co jsou za barvu (mutaci)???? Extra u toho samečka jsem zvědavá - hraje všemi barvami . A bude to dobrý pár? Myslím barevně - o rodičích nic nevím
Mooc děkuji!!!
martihan
napsal(a):
Krásný večer všem,
dnes jsem se zamilovala do dvou mlaďoučkých andulek, na které jsem narazila a ikdyž s chovem teprve začínám , ráda bych se s nimi pochlubila.
Myslím, že je to 1,1 (ikdyž potvrzení by mě potěšilo) a jestli by mi mohl někdo zkušený říct, co jsou za barvu (mutaci)???? Extra u toho samečka jsem zvědavá - hraje všemi barvami . A bude to dobrý pár? Myslím barevně - o rodičích nic nevím
Mooc děkuji!!!
Sameček je australská straka zelená (nebo šedozelená- záleží na lícních skvrnách které jsou přesvícené, ale jsou -li modré tak nejde o šedozelenou a dle zbarvení štěpí do modrých
Samec je žlutolící modrý
Neznáme rodiče a tak jen orientačně nám vyjdou na mladé po otci či matce púl na púl, modré i zelené pul na pul, žlutolící mohou být též............samozřejmě jde i o rodiče těchto andulek- a tak to bude očekávání- recesivní vlastnosti nejsou vidět.... hodně štěstí s tímto párem........
Přiložené foto je možný výsledek
Moooc děkuji!!! Myslím že pár snad jsou. Sameček má celistvé růžové ozobí - výraznějsí růžová než kuřecí maso . Samička hodně bledě modré s bílým kolem nosních dírek.
Ještě se zeptám: Nevíte někdo o nějakém "laicky" sepsaném článku, jak se vlastním úsilím dobrat k chovu duhovek? Vím že je to běh na dlouhou trať, ale ráda bych je měla a to ne koupené. Vím, že je to složitá genetika a já jsem amatér, ale neexistuje nějaký návod, jak začít? Např. dej do páru takovou a takovou (ikdyž neznáš rodiče), pokud ti vyjde taková a taková, tak k ní dej takovou a takovou a tak dále.
Vím, že na takovémto "návodu" by někdo zveřejnil svůj mnohaletý pot a snahu a pokus omyl, ale kdyby někdo mohl poradit alespoň na e-mail????
martihan
napsal(a):
Moooc děkuji!!! Myslím že pár snad jsou. Sameček má celistvé růžové ozobí - výraznějsí růžová než kuřecí maso . Samička hodně bledě modré s bílým kolem nosních dírek.
Ještě se zeptám: Nevíte někdo o nějakém "laicky" sepsaném článku, jak se vlastním úsilím dobrat k chovu duhovek? Vím že je to běh na dlouhou trať, ale ráda bych je měla a to ne koupené. Vím, že je to složitá genetika a já jsem amatér, ale neexistuje nějaký návod, jak začít? Např. dej do páru takovou a takovou (ikdyž neznáš rodiče), pokud ti vyjde taková a taková, tak k ní dej takovou a takovou a tak dále.
Vím, že na takovémto "návodu" by někdo zveřejnil svůj mnohaletý pot a snahu a pokus omyl, ale kdyby někdo mohl poradit alespoň na e-mail????
přečtěte si např. Z.Veger : Chováme andulky (str.147)
older

XXX.XXX.226.71
Dobrý den p. Zárubo.Potřebuji poradit.Mám fialovou skořicovou andulku, co k ní?Fialový žlutohlavý, fialový bělokřídlý či či duhového do modrých.Podotýkám nic není múj odchov.Jenom tak chci poradit.Pak mám světle modrou skořicovou opalínu dát tmavě modrý perlový či duhovku do zelena, podotýkám chci poradit od kapacity a slušného chovatele jako jste vy v oboru andulek.Loni jsme si volali, jsem z Rakov.V poslední době se k Vám nemohu dovolat, aby jste poradil.Jinak Vám přeji letošní pěkné odchovy.Děkuji.
Dobrý den,
Byl jsem služebně v zahraničí. Nejsem však kapacita, snad možná jen vášnivý chovatel. Dekuji za Váš dotaz. Předem je potřeba vědět, čeho chcete dosáhnout. Na tento dotaz lze jen všeobecně odpovědět. K Vaší fialové skořici můžete dát kteréhokoliv ze jmenovaných samců. Odchovy budou jedno velké překvapení. Vše je na Vašem pocitu, jak se rozhodnete a jaké kusy v páru se Vám budou společně libit. Snad by možná bylo dobré vložit fotografie Vašich andulek, ať se andulkáři podívají, jaké kousky jste si do chovu sehnal. Hezké fotky nejednoho chovatele potěší.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba.