zvířátková

XXX.XXX.42.14
zvířátková

XXX.XXX.42.14
zvířátková

XXX.XXX.42.14
zvířátková

XXX.XXX.42.14
zvířátková

XXX.XXX.42.14
1966
napsal(a):
JEDNÁ SE O PERLOVÁ ŽLUTOLÍCÍ MODRÁ
Děkuji.
vabl1

XXX.XXX.223.25
mitraton
napsal(a):
Světle modrá žlutohlavá s flitrovou kresbou.
Dovolím si opravit drobnou nepřesnost v názvu mutace: termínu "žlutohlavá" se používá u ptáků s opalínovou kresbou. Na obrázku je však plnobarevný sameček, proto - "žlutolící". Správně to určil pan IVO. Rovněž "filtrová" kresba je komerčně zavádějící pojmenování, které se nikde nepoužívá (v žádném standardu není popsaná) - snad někde místně.
vabl1
napsal(a):
Dovolím si opravit drobnou nepřesnost v názvu mutace: termínu "žlutohlavá" se používá u ptáků s opalínovou kresbou. Na obrázku je však plnobarevný sameček, proto - "žlutolící". Správně to určil pan IVO. Rovněž "filtrová" kresba je komerčně zavádějící pojmenování, které se nikde nepoužívá (v žádném standardu není popsaná) - snad někde místně.
Flitrová kresba je popsána Davidem Aldertonem a od perlové se liší. Kdysi byla flitrová kresba popsána také ve starém časopise o andulkách vydaném pravděpodobně SZN staršího data někdy před rokem 1990, ale kdy přesně si nepamatuji. Barvy a kresby se postupně utvářejí a vznikají nové, proto se nedivím, že mnohé ještě ve vzorníku nejsou popsány. Velmi působivá je kombinace slabé hnědé flitry na žlutém podkladu v křídlech, která se až ztrácí. Perlové i flitrové andulky, pokud jsou pěkně vybarvené s dobrou kombinací barev, jsou velmi líbivé. Zatím jsem se ale nesetkal s hnědou barvou v křídlech u perlových andulek, ta je typická spíše právě pro flitrové kresby. Za nějaký ten rok se opět povede nějaká specialitka, která, pokud se správně vyselektuje, bude opět mást mnoho chovatelů, aby jí správně pojmenovali. Mutace jsou právě záležitostí nestandardu, to je na nich zajímavé. S pozdravem Záruba
zvířátková

XXX.XXX.42.14
mitraton
napsal(a):
Flitrová kresba je popsána Davidem Aldertonem a od perlové se liší. Kdysi byla flitrová kresba popsána také ve starém časopise o andulkách vydaném pravděpodobně SZN staršího data někdy před rokem 1990, ale kdy přesně si nepamatuji. Barvy a kresby se postupně utvářejí a vznikají nové, proto se nedivím, že mnohé ještě ve vzorníku nejsou popsány. Velmi působivá je kombinace slabé hnědé flitry na žlutém podkladu v křídlech, která se až ztrácí. Perlové i flitrové andulky, pokud jsou pěkně vybarvené s dobrou kombinací barev, jsou velmi líbivé. Zatím jsem se ale nesetkal s hnědou barvou v křídlech u perlových andulek, ta je typická spíše právě pro flitrové kresby. Za nějaký ten rok se opět povede nějaká specialitka, která, pokud se správně vyselektuje, bude opět mást mnoho chovatelů, aby jí správně pojmenovali. Mutace jsou právě záležitostí nestandardu, to je na nich zajímavé. S pozdravem Záruba
No já bych řekla, že je ta kresba spíš šedivá, než hnědá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

mitraton
napsal(a):
Mohu se zeptat, kolik je Vám let? Děkuji.
Paní nebo slečno, máte MODROU andulku v kombinaci se ŽLUTOLÍCÍ a PERLOVOU. Tudíž PERLOVÁ ŽLUTOLÍCÍ MODRÁ. Pojmenování flitrová a perlová je jedno a totéž, jak už psal pan Blažek. Mimochodem posuzovatel specializující se na andulky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Paní nebo slečno, máte MODROU andulku v kombinaci se ŽLUTOLÍCÍ a PERLOVOU. Tudíž PERLOVÁ ŽLUTOLÍCÍ MODRÁ. Pojmenování flitrová a perlová je jedno a totéž, jak už psal pan Blažek. Mimochodem posuzovatel specializující se na andulky.
dobrý den měl bych dotaz ohledně mutace těchto andulk díky za odpvoěd
songstr
napsal(a):
dobrý den měl bych dotaz ohledně mutace těchto andulk díky za odpvoěd
ještě jedna fotka
poprosím o pomoc - prvně jsem si myslela, že je to klasika modrá žlutolící opalína, ale teď dost váhám - má dle mého moc "světlá" křídla (malé tmavé skvrny).
jde mi o to, zda tohle zesvětlení (viz foto nahoře) může mít " na starost" to, že je samička žlutolící nebo zda je to ještě jiná kresba. :) Díky.
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Vaše andulka není žlutolící, ale žlutohlavá, což je kombinace žluté barvy a opalínové kresby. Záda a křídla jsou běžně vybarvená a prokreslená, jak tomu, byť variabilně, u této mutace bývá.
S chov. pozdravem
Martin Záruba
moc děkuji za odpověď.
Takže vlastně žlutolící = jen žlutá "hlavička" a klasická kresba křídel x žlutohlavá = žlutá hlavička a opalínová kresba křídel. Je to tak?
Dávala jsem sem totiž dříve fotky samečka s klasickou kresbou a žlutou hlavičkou, kde mi někdo napsal, že je žlutolící. :)
přesně tak, tady jsou pro porovnání letošní z jednoho hnízda, nahoře žlutohlavá (opalínová), dole žlutolící (rovná)
lavacca
napsal(a):
moc děkuji za odpověď.
Takže vlastně žlutolící = jen žlutá "hlavička" a klasická kresba křídel x žlutohlavá = žlutá hlavička a opalínová kresba křídel. Je to tak?
Dávala jsem sem totiž dříve fotky samečka s klasickou kresbou a žlutou hlavičkou, kde mi někdo napsal, že je žlutolící. :)
Dobrý den,
Žlutohlavá je kombinace žluté barvy a opalínové kresby (barva X kresba).
Žlutolící je kombinace žluté barvy a klasické kresby (barva X kresba).
O křídlech se v případě žlutolících a žlutohlavých bavit nemusíme. Křídla a jejich barva a kresba nemá se žlutohlavostí a žlutolící nic společného, třebaže jedna i druhá kombinace kresby s barvou tyto ovlivňuje.
Rozdělte si andulku na hlavu po ramínka a zbytek těla na dvě části, ať se Vám to lépe rozpoznává.
Kresba křídel může být klasická u tzv. rovných andulek nebo jiná, například perlová.
Barva křídel může být černá, šedá, skořicová ap.
Barva a kresba se sleduje a označuje zvláště. Mnohé mutace jsou kombinacemi různých barev a kreseb ve velké variabilitě.
Pokud jste viděla andulku s klasickou kresbou a měla žlutou hlavičku, jednalo se o žlutolící.
Žlutolící může být andulka jak s kresbou klasickou, tak s kresbou křídel perlovou, šedokřídlou ap.
Andulky jsou v tomto velmi rozmanité.
S chov. pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den, jedna pára zelených andulek mi dala zvláštně žluto-zelenkavou andulku, a v druhém hnízdě bude zase ještě jedna. Poradí někdo o jakou mutaci se jedná ? Určitě si je ponechám dále do chovu..
Obr. 1
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Žlutohlavá je kombinace žluté barvy a opalínové kresby (barva X kresba).
Žlutolící je kombinace žluté barvy a klasické kresby (barva X kresba).
O křídlech se v případě žlutolících a žlutohlavých bavit nemusíme. Křídla a jejich barva a kresba nemá se žlutohlavostí a žlutolící nic společného, třebaže jedna i druhá kombinace kresby s barvou tyto ovlivňuje.
Rozdělte si andulku na hlavu po ramínka a zbytek těla na dvě části, ať se Vám to lépe rozpoznává.
Kresba křídel může být klasická u tzv. rovných andulek nebo jiná, například perlová.
Barva křídel může být černá, šedá, skořicová ap.
Barva a kresba se sleduje a označuje zvláště. Mnohé mutace jsou kombinacemi různých barev a kreseb ve velké variabilitě.
Pokud jste viděla andulku s klasickou kresbou a měla žlutou hlavičku, jednalo se o žlutolící.
Žlutolící může být andulka jak s kresbou klasickou, tak s kresbou křídel perlovou, šedokřídlou ap.
Andulky jsou v tomto velmi rozmanité.
S chov. pozdravem
Martin Záruba
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď.
Nemáte případně tip na nějakou knížku, kde by bylo popsáno více o kresbách křídel a vůbec o více mutacích? Ač se snažím se v tom zorientovat, někdy si připadám jak "Alenka v říši divů".
Já bych to viděl na ,,světle zelená,žlutohlavá - skořicová perla,šedokřídlá.
Taky v tom mám už dost zmatek z těch kombinací barev,kreseb a všeho. Každopádně zajímavá a moc pěkná. Taky bych si ji nechal, jen bych nevěděl jaký správný protějšek k ní, aby tyto barvy nezanikly, ale naopak byli dále usměrňovány. To by mohl poradit pan Záruba nebo pan Blažek.
ivanko
napsal(a):
Já bych to viděl na ,,světle zelená,žlutohlavá - skořicová perla,šedokřídlá.
Taky v tom mám už dost zmatek z těch kombinací barev,kreseb a všeho. Každopádně zajímavá a moc pěkná. Taky bych si ji nechal, jen bych nevěděl jaký správný protějšek k ní, aby tyto barvy nezanikly, ale naopak byli dále usměrňovány. To by mohl poradit pan Záruba nebo pan Blažek.
určování z fotek je dosti ošidné, připadne mi to jako šedozelená šedokřídlá samička. Jenže uvádíte, že je ze dvou zelených. ?? Šedozelený v tom nebyl?
Jedná se o recesívní kresbu, takže oba rodiče na šedokřídlé štěpí.
Pokud chcete šedokřídlost zachovat, dát k ní šedokřídlého samečka libovolné barvy, nebo alespoň na šedokřídlé štěpitelného.
Ještě doplním-o perlu se nejedná.
Dále upřesním - žlutohlavá (kresba) se používá pouze u opalínové kresby v modré řadě (modří - neboli světlemodří, Dmodří, DD modří - mauwe, violety a šedí) žlutolící pak při rovné kresbě.
Šedozelený v tom nebyl.. Rodiče jsou oba přírodně zbarvení. Možnost zapáření cizím samcem tu je ( mám 3 páry pohromadě ), ale další samec od jiné páry je taky přírodního vzhledu, a poslední zelený trošku do olivového odstínu. Sourozenci jsou oliva, žlutá straka, a přírodně zelená. Teď mám v hnízdě zase tuto o které se bavíme, jen méně prokreslenou vlnkováním než tato, a více žlutá, méně toho zelenkavého odstínu.. Ta má teď 3 sourozence přírodně zbarvené - jeden má na temeni žlutou skvrnu ( ještě jsou v budce ).. U těch to bude jasnější až se víc dopeří..
Děkuji..