Prosím o radu ohledně mutace - andulka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

zvířátková

28.8.2009 17:58
zvířátková

XXX.XXX.42.14

zvířátková

28.8.2009 17:59
zvířátková

XXX.XXX.42.14

zvířátková napsal(a):
Prosím o posuzení mutace

.

zvířátková

28.8.2009 18:00
zvířátková

XXX.XXX.42.14

zvířátková

28.8.2009 18:00
zvířátková

XXX.XXX.42.14

29.8.2009 18:49
jara

XXX.XXX.225.19

zvířátková napsal(a):
.

Barvu sice pojmenovat neumím, ale je KRÁSNÁ

29.8.2009 19:14
1966

XXX.XXX.106.2

zvířátková napsal(a):
.

JEDNÁ SE O PERLOVÁ ŽLUTOLÍCÍ MODRÁ

zvířátková

29.8.2009 22:02
zvířátková

XXX.XXX.42.14

1966 napsal(a):

Děkuji.

30.8.2009 11:47
mitraton

XXX.XXX.72.41

1966 napsal(a):

Světle modrá žlutohlavá s flitrovou kresbou.

vabl1

30.8.2009 20:17
vabl1

XXX.XXX.223.25

mitraton napsal(a):
Světle modrá žlutohlavá s flitrovou kresbou.

Dovolím si opravit drobnou nepřesnost v názvu mutace: termínu "žlutohlavá" se používá u ptáků s opalínovou kresbou. Na obrázku je však plnobarevný sameček, proto - "žlutolící". Správně to určil pan IVO. Rovněž "filtrová" kresba je komerčně zavádějící pojmenování, které se nikde nepoužívá (v žádném standardu není popsaná) - snad někde místně.

31.8.2009 02:07
mitraton

XXX.XXX.40.96

vabl1 napsal(a):
Dovolím si opravit drobnou nepřesnost v názvu mutace: termínu "žlutohlavá" se používá u ptáků s opalínovou kresbou. Na obrázku je však plnobarevný sameček, proto - "žlutolící". Správně to určil pan IVO. Rovněž "filtrová" kresba je komerčně zavádějící pojmenování, které se nikde nepoužívá (v žádném standardu není popsaná) - snad někde místně.

Flitrová kresba je popsána Davidem Aldertonem a od perlové se liší. Kdysi byla flitrová kresba popsána také ve starém časopise o andulkách vydaném pravděpodobně SZN staršího data někdy před rokem 1990, ale kdy přesně si nepamatuji. Barvy a kresby se postupně utvářejí a vznikají nové, proto se nedivím, že mnohé ještě ve vzorníku nejsou popsány. Velmi působivá je kombinace slabé hnědé flitry na žlutém podkladu v křídlech, která se až ztrácí. Perlové i flitrové andulky, pokud jsou pěkně vybarvené s dobrou kombinací barev, jsou velmi líbivé. Zatím jsem se ale nesetkal s hnědou barvou v křídlech u perlových andulek, ta je typická spíše právě pro flitrové kresby. Za nějaký ten rok se opět povede nějaká specialitka, která, pokud se správně vyselektuje, bude opět mást mnoho chovatelů, aby jí správně pojmenovali. Mutace jsou právě záležitostí nestandardu, to je na nich zajímavé. S pozdravem Záruba

zvířátková

31.8.2009 18:52
zvířátková

XXX.XXX.42.14

mitraton napsal(a):
Flitrová kresba je popsána Davidem Aldertonem a od perlové se liší. Kdysi byla flitrová kresba popsána také ve starém časopise o andulkách vydaném pravděpodobně SZN staršího data někdy před rokem 1990, ale kdy přesně si nepamatuji. Barvy a kresby se postupně utvářejí a vznikají nové, proto se nedivím, že mnohé ještě ve vzorníku nejsou popsány. Velmi působivá je kombinace slabé hnědé flitry na žlutém podkladu v křídlech, která se až ztrácí. Perlové i flitrové andulky, pokud jsou pěkně vybarvené s dobrou kombinací barev, jsou velmi líbivé. Zatím jsem se ale nesetkal s hnědou barvou v křídlech u perlových andulek, ta je typická spíše právě pro flitrové kresby. Za nějaký ten rok se opět povede nějaká specialitka, která, pokud se správně vyselektuje, bude opět mást mnoho chovatelů, aby jí správně pojmenovali. Mutace jsou právě záležitostí nestandardu, to je na nich zajímavé. S pozdravem Záruba

No já bych řekla, že je ta kresba spíš šedivá, než hnědá.

31.8.2009 19:40
mitraton

XXX.XXX.40.96

zvířátková napsal(a):
No já bych řekla, že je ta kresba spíš šedivá, než hnědá.

Správně, konkrétně Vaše andulka totiž nemá hnědou flitru...Přesto se jedná o pěkného samečka.

1.9.2009 12:06
zviratkova

XXX.XXX.240.157

mitraton napsal(a):
Správně, konkrétně Vaše andulka totiž nemá hnědou flitru...Přesto se jedná o pěkného samečka.

Takže je to ve finále opravdu perla, kvůli té šedé kresbě?

1.9.2009 13:48
mitraton

XXX.XXX.40.96

zviratkova napsal(a):
Takže je to ve finále opravdu perla, kvůli té šedé kresbě?

Mohu se zeptat, kolik je Vám let? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2009 14:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

mitraton napsal(a):
Mohu se zeptat, kolik je Vám let? Děkuji.

Paní nebo slečno, máte MODROU andulku v kombinaci se ŽLUTOLÍCÍ a PERLOVOU. Tudíž PERLOVÁ ŽLUTOLÍCÍ MODRÁ. Pojmenování flitrová a perlová je jedno a totéž, jak už psal pan Blažek. Mimochodem posuzovatel specializující se na andulky.

3.9.2009 13:36
songstr

XXX.XXX.237.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Paní nebo slečno, máte MODROU andulku v kombinaci se ŽLUTOLÍCÍ a PERLOVOU. Tudíž PERLOVÁ ŽLUTOLÍCÍ MODRÁ. Pojmenování flitrová a perlová je jedno a totéž, jak už psal pan Blažek. Mimochodem posuzovatel specializující se na andulky.

dobrý den měl bych dotaz ohledně mutace těchto andulk díky za odpvoěd

3.9.2009 13:42
songstr

XXX.XXX.237.6

songstr napsal(a):
dobrý den měl bych dotaz ohledně mutace těchto andulk díky za odpvoěd

ještě jedna fotka

3.9.2009 13:44
songstr

XXX.XXX.237.6

songstr napsal(a):
ještě jedna fotka

a s těmahle si taky nevím rady

8.8.2013 16:53
lavacca

XXX.XXX.1.3

poprosím o pomoc - prvně jsem si myslela, že je to klasika modrá žlutolící opalína, ale teď dost váhám - má dle mého moc "světlá" křídla (malé tmavé skvrny).

8.8.2013 17:04
lavacca

XXX.XXX.1.3

jde mi o to, zda tohle zesvětlení (viz foto nahoře) může mít " na starost" to, že je samička žlutolící nebo zda je to ještě jiná kresba. :) Díky.

9.8.2013 22:42
lavacca

XXX.XXX.1.3

nikdo neví? smajlík smajlík

10.8.2013 14:11
mitraton

XXX.XXX.72.41

lavacca napsal(a):
nikdo neví? smajlík smajlík

Dobrý den,

Vaše andulka není žlutolící, ale žlutohlavá, což je kombinace žluté barvy a opalínové kresby. Záda a křídla jsou běžně vybarvená a prokreslená, jak tomu, byť variabilně, u této mutace bývá.

S chov. pozdravem
Martin Záruba

10.8.2013 18:11
lavacca

XXX.XXX.1.3

mitraton napsal(a):
Dobrý den,

Vaše andulka není žlutolící, ale žlutohlavá, což je kombinace žluté barvy a opalínové kresby. Záda a křídla jsou běžně vybarvená a prokreslená, jak tomu, byť variabilně, u této mutace bývá.

S chov. pozdravem
Martin Záruba

moc děkuji za odpověď.

Takže vlastně žlutolící = jen žlutá "hlavička" a klasická kresba křídel x žlutohlavá = žlutá hlavička a opalínová kresba křídel. Je to tak?

Dávala jsem sem totiž dříve fotky samečka s klasickou kresbou a žlutou hlavičkou, kde mi někdo napsal, že je žlutolící. :)

10.8.2013 18:22
lp76

XXX.XXX.217.2

přesně tak, tady jsou pro porovnání letošní z jednoho hnízda, nahoře žlutohlavá (opalínová), dole žlutolící (rovná) smajlík

10.8.2013 18:27
mitraton

XXX.XXX.72.41

lavacca napsal(a):
moc děkuji za odpověď.

Takže vlastně žlutolící = jen žlutá "hlavička" a klasická kresba křídel x žlutohlavá = žlutá hlavička a opalínová kresba křídel. Je to tak?

Dávala jsem sem totiž dříve fotky samečka s klasickou kresbou a žlutou hlavičkou, kde mi někdo napsal, že je žlutolící. :)

Dobrý den,

Žlutohlavá je kombinace žluté barvy a opalínové kresby (barva X kresba).

Žlutolící je kombinace žluté barvy a klasické kresby (barva X kresba).

O křídlech se v případě žlutolících a žlutohlavých bavit nemusíme. Křídla a jejich barva a kresba nemá se žlutohlavostí a žlutolící nic společného, třebaže jedna i druhá kombinace kresby s barvou tyto ovlivňuje.

Rozdělte si andulku na hlavu po ramínka a zbytek těla na dvě části, ať se Vám to lépe rozpoznává.

Kresba křídel může být klasická u tzv. rovných andulek nebo jiná, například perlová.

Barva křídel může být černá, šedá, skořicová ap.

Barva a kresba se sleduje a označuje zvláště. Mnohé mutace jsou kombinacemi různých barev a kreseb ve velké variabilitě.

Pokud jste viděla andulku s klasickou kresbou a měla žlutou hlavičku, jednalo se o žlutolící.

Žlutolící může být andulka jak s kresbou klasickou, tak s kresbou křídel perlovou, šedokřídlou ap.

Andulky jsou v tomto velmi rozmanité.

S chov. pozdravem
Martin Záruba

10.8.2013 19:15
rgreen

XXX.XXX.69.33

Dobrý den, jedna pára zelených andulek mi dala zvláštně žluto-zelenkavou andulku, a v druhém hnízdě bude zase ještě jedna. Poradí někdo o jakou mutaci se jedná ? Určitě si je ponechám dále do chovu.. smajlík

Obr. 1

10.8.2013 21:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

mitraton napsal(a):
Dobrý den,

Žlutohlavá je kombinace žluté barvy a opalínové kresby (barva X kresba).

Žlutolící je kombinace žluté barvy a klasické kresby (barva X kresba).

O křídlech se v případě žlutolících a žlutohlavých bavit nemusíme. Křídla a jejich barva a kresba nemá se žlutohlavostí a žlutolící nic společného, třebaže jedna i druhá kombinace kresby s barvou tyto ovlivňuje.

Rozdělte si andulku na hlavu po ramínka a zbytek těla na dvě části, ať se Vám to lépe rozpoznává.

Kresba křídel může být klasická u tzv. rovných andulek nebo jiná, například perlová.

Barva křídel může být černá, šedá, skořicová ap.

Barva a kresba se sleduje a označuje zvláště. Mnohé mutace jsou kombinacemi různých barev a kreseb ve velké variabilitě.

Pokud jste viděla andulku s klasickou kresbou a měla žlutou hlavičku, jednalo se o žlutolící.

Žlutolící může být andulka jak s kresbou klasickou, tak s kresbou křídel perlovou, šedokřídlou ap.

Andulky jsou v tomto velmi rozmanité.

S chov. pozdravem
Martin Záruba

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. smajlík

Nemáte případně tip na nějakou knížku, kde by bylo popsáno více o kresbách křídel a vůbec o více mutacích? smajlík Ač se snažím se v tom zorientovat, někdy si připadám jak "Alenka v říši divů". smajlík

12.8.2013 00:29
rgreen

XXX.XXX.69.33

Nikdo neporadí ? smajlík

14.8.2013 11:16
ivanko

XXX.XXX.23.15

Já bych to viděl na ,,světle zelená,žlutohlavá - skořicová perla,šedokřídlá. smajlík
Taky v tom mám už dost zmatek z těch kombinací barev,kreseb a všeho. Každopádně zajímavá a moc pěkná. Taky bych si ji nechal, jen bych nevěděl jaký správný protějšek k ní, aby tyto barvy nezanikly, ale naopak byli dále usměrňovány. To by mohl poradit pan Záruba nebo pan Blažek. smajlík

15.8.2013 11:28
rgreen

XXX.XXX.69.33

Taky mě ještě není jasné jaký protějšek.. Kdyby někdo poradil bylo by bezva.. smajlík

15.8.2013 20:18
vabl

XXX.XXX.47.166

ivanko napsal(a):
Já bych to viděl na ,,světle zelená,žlutohlavá - skořicová perla,šedokřídlá. smajlík
Taky v tom mám už dost zmatek z těch kombinací barev,kreseb a všeho. Každopádně zajímavá a moc pěkná. Taky bych si ji nechal, jen bych nevěděl jaký správný protějšek k ní, aby tyto barvy nezanikly, ale naopak byli dále usměrňovány. To by mohl poradit pan Záruba nebo pan Blažek. smajlík

určování z fotek je dosti ošidné, připadne mi to jako šedozelená šedokřídlá samička. Jenže uvádíte, že je ze dvou zelených. ?? Šedozelený v tom nebyl?
Jedná se o recesívní kresbu, takže oba rodiče na šedokřídlé štěpí.
Pokud chcete šedokřídlost zachovat, dát k ní šedokřídlého samečka libovolné barvy, nebo alespoň na šedokřídlé štěpitelného.
Ještě doplním-o perlu se nejedná.
Dále upřesním - žlutohlavá (kresba) se používá pouze u opalínové kresby v modré řadě (modří - neboli světlemodří, Dmodří, DD modří - mauwe, violety a šedí) žlutolící pak při rovné kresbě.

15.8.2013 21:06
rgreen

XXX.XXX.69.33

Šedozelený v tom nebyl.. Rodiče jsou oba přírodně zbarvení. Možnost zapáření cizím samcem tu je ( mám 3 páry pohromadě ), ale další samec od jiné páry je taky přírodního vzhledu, a poslední zelený trošku do olivového odstínu. Sourozenci jsou oliva, žlutá straka, a přírodně zelená. Teď mám v hnízdě zase tuto o které se bavíme, jen méně prokreslenou vlnkováním než tato, a více žlutá, méně toho zelenkavého odstínu.. Ta má teď 3 sourozence přírodně zbarvené - jeden má na temeni žlutou skvrnu ( ještě jsou v budce ).. U těch to bude jasnější až se víc dopeří..
Děkuji..

Přidejte reakci

Přidat smajlík