Nedávno jsem se ptala na barvu kanárků..po přepelichání moje krásná červená kanářice opravdu zoranžověla, jak mi psali někteří mnohem zkušenější chovatelé a očividně je to kříženec mezi žlutým a červeným. Podařilo se mi sehnat krásného kanárka přímo od chovatele, který je mohutný a snad tedy i červený (přepelichaná peříčka nejsou tak jasná, ale neoranžoví) po měsíci jsem je dala do jedné klece a vypadá to, že by mohli začít i hnízdit.
Máte nějaké rady?
kovbojicek
napsal(a):
Nedávno jsem se ptala na barvu kanárků..po přepelichání moje krásná červená kanářice opravdu zoranžověla, jak mi psali někteří mnohem zkušenější chovatelé a očividně je to kříženec mezi žlutým a červeným. Podařilo se mi sehnat krásného kanárka přímo od chovatele, který je mohutný a snad tedy i červený (přepelichaná peříčka nejsou tak jasná, ale neoranžoví) po měsíci jsem je dala do jedné klece a vypadá to, že by mohli začít i hnízdit.
Máte nějaké rady?
To snad ne, musíte počkat zase na jaro. Pokud to nechcete vysloveně lámat přes koleno. Ale to by nebylo normální, u kanárů nemá význam zavádět nějaký kontinuální celoroční chov. Usměrňovat a řídit to musí chovatel. MB.
Uživatel s deaktivovaným účtem

redpoll
napsal(a):
To snad ne, musíte počkat zase na jaro. Pokud to nechcete vysloveně lámat přes koleno. Ale to by nebylo normální, u kanárů nemá význam zavádět nějaký kontinuální celoroční chov. Usměrňovat a řídit to musí chovatel. MB.
A jsme zase u toho BARVENI KANARU,pokud chcete chovat cervene kanary musite barvit jatra nejatra,jinak mate oranzadu.
napsal(a):
A jsme zase u toho BARVENI KANARU,pokud chcete chovat cervene kanary musite barvit jatra nejatra,jinak mate oranzadu.
Nenechte se vyvést z míry, budou oranžoví nebo červení, není to zas až tak tragédie. Získáte zkušenost. Jinak mne udivuje, že zadavatel tématu o barvení kanárů se vůbec nebtěžuje v přůběhu diskuse nějak reagovat, a jak se mi jeví po dnešním příspěvku nade mnou, možná se ani neobtěřuje si jej přečíst.

napsal(a):
Dani,nevim od koho jsi kanara poridila ale ja mel ten sami problem.Koupil jsem od chovatele krasne cervenyho kanara a za rok po prepelichani byl oranzovi.A panu MB bych chtel vzkazat ze nazev nebo chceteli TERMIN oranzovi se uz nepouziva stejne jako bronzovi.At me nekdo napise jestli nemam pravdu.Zravim pratele.
napsal(a):
Dani,nevim od koho jsi kanara poridila ale ja mel ten sami problem.Koupil jsem od chovatele krasne cervenyho kanara a za rok po prepelichani byl oranzovi.A panu MB bych chtel vzkazat ze nazev nebo chceteli TERMIN oranzovi se uz nepouziva stejne jako bronzovi.At me nekdo napise jestli nemam pravdu.Zravim pratele.
Ne snad, že bych musel za každou cenu mít vždy poslední slovo, přesněji je to takhle. Standart pro barevné kanáry podle lipochromé barvy uvádí ptáky I. žluté, II. červené, III.dominantně bílé, IV. recesívně bílé, V. slonovinově bílé (dříve Ivory), VI. slonovinově červené (dříve růžové). Dále se kanáři rozlišují podobně ještě do klasických melaninových řad, podle neklasického melaninu, podle kategorií a podle doplňkových faktorů. Zájemcům mohu posloužit i s tím. Což ovšem nevylučuje, že oranžoví ptáci neexistují, termín se používá, je to však podle standartu nežádoucí barva. MB.
redpoll
napsal(a):
Ne snad, že bych musel za každou cenu mít vždy poslední slovo, přesněji je to takhle. Standart pro barevné kanáry podle lipochromé barvy uvádí ptáky I. žluté, II. červené, III.dominantně bílé, IV. recesívně bílé, V. slonovinově bílé (dříve Ivory), VI. slonovinově červené (dříve růžové). Dále se kanáři rozlišují podobně ještě do klasických melaninových řad, podle neklasického melaninu, podle kategorií a podle doplňkových faktorů. Zájemcům mohu posloužit i s tím. Což ovšem nevylučuje, že oranžoví ptáci neexistují, termín se používá, je to však podle standartu nežádoucí barva. MB.
Zastávám se p. Brázdila. Označení oranžový se používá a používat bude i přesto, že tato barva už nemá svou kolonku ve Standartu, tudíž ani na výstavě. Dokud budou někteří chovatelé z jakýchkoliv důvodů křížit červené se žlutými, bude existovat oranžová a laik i většina odborníků budou říkat jednoduše oranžová. R.M.
redpoll
napsal(a):
no ono se to vyřešilo samo,... hnizdo jsem vyndala a kanari jsou rozumnejsi nez jejich chvatel - tedy ja. proste začaly škubat papír a mela jsem pocit, ze chteji hnizdit.. chyba začátečníka...
napsal(a):
je pro mě důležitější zdraví, ne barva... jen mě mrzí, že jsem koupila červenou samici a ona po přelínání zoranžověla... samec je světlejší, ale stále červený...
redpoll
napsal(a):
Nenechte se vyvést z míry, budou oranžoví nebo červení, není to zas až tak tragédie. Získáte zkušenost. Jinak mne udivuje, že zadavatel tématu o barvení kanárů se vůbec nebtěžuje v přůběhu diskuse nějak reagovat, a jak se mi jeví po dnešním příspěvku nade mnou, možná se ani neobtěřuje si jej přečíst.
třeba to je tím, že zadavatel tématu, nemá možnost denodenně být u internetu?? ano je to tím...
napsal(a):
vím, že oranžoví nejsou uznaní, ale bohužel jsou takoví... je to ocividne krizenec mezi zlutým a cervenym,.... samici (ktera zoranžověla) jsem koupila ve zverimexu, kroužkovanou
redpoll
napsal(a):
bohužel se mi nedaří sehnat vhodnou literaturu o kanárcích, nevím proč, ale v místních knihkupectvích jsou jen návody typu "můj první kanárek" kde píší, že pokud chceme ptáka chytit, je potřeba se zamaskovat ...
pane brazdile vážím si vašich rad, ale jsem začátečník, tak prostě ještě nedokážu přesně určit nebo vyjádřit, co mí ptáci dělají
kovbojicek
napsal(a):
no ono se to vyřešilo samo,... hnizdo jsem vyndala a kanari jsou rozumnejsi nez jejich chvatel - tedy ja. proste začaly škubat papír a mela jsem pocit, ze chteji hnizdit.. chyba začátečníka...
V antikvariátu si sežente Cizokrajní ptáci v klecích - Kanáři a jejich kříženci od Waltera Wienera. Běžně ji tam vídám v Liberci i v Jablonci. Nebo zkuste antikvariáty na internetu. Pokud budete chtět udělat z vašich oranžových zase červené prostě je podle návodu příští rok obarvěte . Přípravky jsou pro ptáky neškodné pokud dodržíte dávkování. Mimochodem ptáci nelínají ale pelichají. Mnoho informací najdete třeba na stránkách Miloslava Macána (odkazy jsou zakázány takže použijte vyhledávač).
datl
napsal(a):
V antikvariátu si sežente Cizokrajní ptáci v klecích - Kanáři a jejich kříženci od Waltera Wienera. Běžně ji tam vídám v Liberci i v Jablonci. Nebo zkuste antikvariáty na internetu. Pokud budete chtět udělat z vašich oranžových zase červené prostě je podle návodu příští rok obarvěte . Přípravky jsou pro ptáky neškodné pokud dodržíte dávkování. Mimochodem ptáci nelínají ale pelichají. Mnoho informací najdete třeba na stránkách Miloslava Macána (odkazy jsou zakázány takže použijte vyhledávač).
Dobrý den.
ta oranžová barva pochopitelně existuje, jak to za mne vysvětlil Roman Motáček. Snad to nikdo nechápe tak, že by se takovým kanárům mělo říkat žlutočervení ! Žlutočerní, nebo červenočerní to je nědco jiného, má to své opodstatnění a opravdu nevím, jak nějak ve stručnosti na těchto stránkách Vám to jednoduše přiblížit. V životě není nic úplně černé ani bílé, mám teď zrovna na mysli vše co o kanárech a jejich chovu napsal W. Wiener, je to zatím to poslední a jaksi nejlepší. Bohužel snad už se jedná o jakousi ješitnost spojenou s věkem (možná že nás to taky čeká) právě z jeho pera je všechno co se týká umělého přibarvování kanárů naprosto špatně. Jenže světu je to jedno, vyvíjí se dál po svém a bez barvených červených kanárů neexistuje dnes žádná výstava.
Přijďte se podívat na Exotu Olomouc, je tam přihlášeno cca 600 barevných kanárů, kupte si katalog a porovnávejte kus po kuse. Budete z toho mít napoprvé velký zmatek. A bude záležet zas na každém jak si ten zmatek dokáže postupně vytříbit.
Mrzí mne, že na jednu stranu v jiném vláknu jsem tu poněkud peskoval chovatele za fotografie strakatých kanárů nebo právě s tím oranžovým faktorem, zatímco jiní se těchto chovatelů zastáváte a přesto se tu projevuje zase nespokojenost nebo náročnost Vaše, že Vám červený kanár po přepeření vybledl. Takže chce to vědět kudy na to a zmetky nevyrábět. Kovbojíčku, napíšu Vám ještě dopis.
kovbojicek
napsal(a):
Máte nějaké rady?
Vtaci s dispoziciou cervenej farby ak (najmä pri preperovani) nedostanu do pokrmu to co potrebuju budu ako ze oranzovy. Tyka sa to aj hyla obecneho, ci plameniaka ruzoveho.
kosa
napsal(a):
Vtaci s dispoziciou cervenej farby ak (najmä pri preperovani) nedostanu do pokrmu to co potrebuju budu ako ze oranzovy. Tyka sa to aj hyla obecneho, ci plameniaka ruzoveho.
Ak chovate farebne kanariky cervenocierne, cervene achaty, cervene topasy, cervene opaly, ale aj prirodnu konopu, cecetke... urcite je cervena farba zaujimavejsia.