Zabývá se někdo chovem a vystavováním tzv. barevných andulek. V zahraničí se jedná o velmi zajímavý obor v chovatelství.
bsp
napsal(a):
Zabývá se někdo chovem a vystavováním tzv. barevných andulek. V zahraničí se jedná o velmi zajímavý obor v chovatelství.
Ptala jsem se na to chovatelů výstavních andulek, ale u nás se prý barevné andulky jako takové zatím nevystavují.
Uživatel s deaktivovaným účtem

eden
napsal(a):
Ptala jsem se na to chovatelů výstavních andulek, ale u nás se prý barevné andulky jako takové zatím nevystavují.
Standard pro tyto andulky je hotov a můžou se vystavovat i u nás.Chce to jen začít.
Velikost i postava musí být ovšem totožné s přírodní formou andulek a důležitá při bodování je barva.
napsal(a):
Standard pro tyto andulky je hotov a můžou se vystavovat i u nás.Chce to jen začít.
Velikost i postava musí být ovšem totožné s přírodní formou andulek a důležitá při bodování je barva.
Takže jako barevná by se na výstavě víc umístila ta tyrkysová první nebo tyrkysová andulka druhá.

eden
napsal(a):
Takže jako barevná by se na výstavě víc umístila ta tyrkysová první nebo tyrkysová andulka druhá.
Co se týká Vašich dvou fotek tak postavu přírodní andulky má ta na spodní fotce.Tu modrou perlovou do soutěže barevných andulek nemá cenu ani přihlašovat. Dále je potřeba se naučit názvy mutací. Tyrkysová mutace není ale jen světle modrá nebo tmavě modrá no a samozřejmě v kombinaci s dalšíma mutacema. Doufám,že se najdou nadšenci a tato kategorie se chytne.
napsal(a):
Co se týká Vašich dvou fotek tak postavu přírodní andulky má ta na spodní fotce.Tu modrou perlovou do soutěže barevných andulek nemá cenu ani přihlašovat. Dále je potřeba se naučit názvy mutací. Tyrkysová mutace není ale jen světle modrá nebo tmavě modrá no a samozřejmě v kombinaci s dalšíma mutacema. Doufám,že se najdou nadšenci a tato kategorie se chytne.
Mě právě mate název modrá, protože mě připadá některá světle modrá a některá ještě světlejší. Viz fotka
bsp
napsal(a):
Takže ještě jednou, dotaz zněl: zabývá se někdo chovem a vystavováním tzv."barevných andulek"? Papoušek vlnkovaný - andulka - je živočišný druh, který prodělává v zajetí proces domestikace. Je jen přirozené, že v tomto procesu se vytvářejí "plemena". Je podivné, že u tak rozšířeného živočišného druhu bylo donedávna známa pouze tzv: " výstavní andulka" jejíž vývoj zacházel možná mnohdy až do krajnosti.. V zahraničí je již řadu let vystavována tzv. barevná andulka a na její rozšíření u nás se ptám. Je to určitý protipól výstavní andulky a v barvách lze realizovat to, co je u výstavní andulky téměř nebo úplně nemožné. Určitý pokus o její vystavení byl letos na Slovensku na EV v Nitře. Pokusem to nazývám proto, že většina zvířat bylo odmítnuto posoudit. Ten samý termín jsem navštívil i italskou výstavu v Reggiu, kde se bylo na co dívat. A tak jsem dva páry přivezl. Tyto andulky jsou podstatně rozdílné od běžných andulek. Upoutají na první pohled svou velikostí (lépe malostí ), elegancí, sytostí a čistotou barev.
bsp
napsal(a):
Takže ještě jednou, dotaz zněl: zabývá se někdo chovem a vystavováním tzv."barevných andulek"? Papoušek vlnkovaný - andulka - je živočišný druh, který prodělává v zajetí proces domestikace. Je jen přirozené, že v tomto procesu se vytvářejí "plemena". Je podivné, že u tak rozšířeného živočišného druhu bylo donedávna známa pouze tzv: " výstavní andulka" jejíž vývoj zacházel možná mnohdy až do krajnosti.. V zahraničí je již řadu let vystavována tzv. barevná andulka a na její rozšíření u nás se ptám. Je to určitý protipól výstavní andulky a v barvách lze realizovat to, co je u výstavní andulky téměř nebo úplně nemožné. Určitý pokus o její vystavení byl letos na Slovensku na EV v Nitře. Pokusem to nazývám proto, že většina zvířat bylo odmítnuto posoudit. Ten samý termín jsem navštívil i italskou výstavu v Reggiu, kde se bylo na co dívat. A tak jsem dva páry přivezl. Tyto andulky jsou podstatně rozdílné od běžných andulek. Upoutají na první pohled svou velikostí (lépe malostí ), elegancí, sytostí a čistotou barev.
Na posledním školení posuzovatelského sboru byl právě tento nový obor - barevné a chocholaté andulky přijat . První verze standardu vyšla v Nové Exotě (září 09) tak aby se mohli chovatelé těchto barevných a chocholatých andulek učastnit podzimních výstav . Žel pokud je mě známo nebyla vystavena ani jediná jak v Olomouci tak Lysé /n. Labem !! Snad je to jen způsobeno neznalostí nebo špatnou informovaností chovatelů o této nové odbornosti .
L.Veselý.
bsp
napsal(a):
Mohli by ste prosím vás sem dať aj ďalšie fotky výstavných farebných anduliek zaujímali by ma hlavne prírodné ale rád si pozriem aj iné.
Prípadne aj ďalší ak máte fotky výstavných farebných anduliek mohli by ste sem dať fotky aj s popisom o akú farbu sa jedná štandard som síce čítal ale ako sa hovorí radšej raz vidieť ako niekoľko krát počuť.
Ďakujem.
laco74
napsal(a):
Mohli by ste prosím vás sem dať aj ďalšie fotky výstavných farebných anduliek zaujímali by ma hlavne prírodné ale rád si pozriem aj iné.
Prípadne aj ďalší ak máte fotky výstavných farebných anduliek mohli by ste sem dať fotky aj s popisom o akú farbu sa jedná štandard som síce čítal ale ako sa hovorí radšej raz vidieť ako niekoľko krát počuť.
Ďakujem.
barevná andulka 0,1
budgerigar

XXX.XXX.165.36
ondrejs
napsal(a):
skoda ze prirodne zelene andulky miz nu z nasich chovou
Dobrý den,mohli byste mi někdo objasnit pojem ,,barevná andulka"??Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi obyčejnou a těmito fotkami barevných anduklek.(poslední dvě fota vidím: obyčejné andulky- 1,0 světle modrý, 0,1 světle zelená)Děkuji
http://www.chovpd.estranky.cz/clanky/andulky.html
Ale nevím zda chovatel nějak pokračuje v chovu barevných a jak se mu daří.
atobajus
napsal(a):
http://www.chovpd.estranky.cz/clanky/andulky.html
Ale nevím zda chovatel nějak pokračuje v chovu barevných a jak se mu daří.
Andulky se mají k světu. Pochopitelně jde nejen o barvu, ale i o typ, který je zcela jiný než u výstavních andulek.

Příspěvek přenese z duhovek, tady to bude lepší.
(Vložil: rezjarboza - 29.12.2010 11:37:25)
Zdravím všechny chovatele barevných (duhových) a jsem rád, možná i vy ostatní za každou diskusi na toto téma. Nechtěl jsem, ale musím reagovat, jelikož je to vlákno k problémům chovů barevných (duhových). Čtení tohoto, co je již zde sděleno, na mě dělá dojem, jako by nebyl zájem chovy „barevných“ rozvíjet, ale jen utlumovat. Jsou zde rady z mého pohledu zcestné.
Prosím, bude-li zájem o odpověď na otázky:
Jaký je alespoň jediný důvod, proč do „duhovek“ nedávat perlové?
Perlové se dají totiž vhodným párování s čistou barvou párovat, čímž vzniknou barvy jakoby rozmazané (duhové).
PŘÍKLAD MIMO TÉMA JEN K PŘIROVNÁNÍ.
Je to jako když do automatické pračky dáte bílé a barevné prádlo, necháte vyprat, také vám vznikne barevné (duhové).
Proč dávat do barevných (duhových) pro velikost andulky anglického typu, tj. u nás zvaná „výstavní“.
Tyto výstavní andulky jsou šlechtěny, ne jen pro velikost, ale také pro mnoho vlastností, které jsou na výstavách hodnoceny (hlava, tvar, postoj, robustnost atd.). Mají určeny mezinárodní předpisy (standart COM), podle kterých jsou šlechtěny. V chovech výstavních se přihlíží k rozměrnosti postavy, ale nikoliv k různým barevným rázům. Andulka výstavní je tedy chov postavového ptáka než barevného. Jen ve zkratce podrobněji popsáno v knihách o andulkách. Tyto vlastnosti výstavních, které jsou již mnoho desetiletí vylepšovány a ustáleny v chovných kmenech, jsou v chovu barevných (duhových) nepotřebné, takže i zbytečné. Pro zvětšení postavy stačí jen „barevná“ šedá. V prvních párování barva odchovu zmatní, ale v dalším přepárování potomstva zpět se na naopak ještě původní barva protažena „šedou“ zvýrazní. Tímto párováním se dosáhne delší robustnější postavy bez nadbytečných i nepotřebných vlastností v chovu barevných (duhových).
Proč ne „příbuzenská“ plemenitba.
Chcete-li udržet nebo zvýraznit ve svém ustáleném chovném kmenu nějaké žádoucí vlastnosti, musíte provádět příbuzenskou plemenitbu. Bez tohoto způsobu se nedocílí žádných výsledků v chovech všech mutací. Musí se ovšem vybírat jen ti nejlepší a pro chov nejpotřebnější jedinci. Právě příbuzenská plemenitba se nejčastěji používá v chovech výstavních andulek.
Děkuji za všechny názory ve slušné formě, nechť nám pomohou k vylepšování našich chovů barevných (duhových).
S pozdravem „ať se daří“!!!
REZ.JAR. BO.ZA
napsal(a):
Zdravím všechny chovatele barevných (duhových) a jsem rád, možná i vy ostatní za každou diskusi na toto téma. Nechtěl jsem, ale musím reagovat, jelikož je to vlákno k problémům chovů barevných (duhových). Čtení tohoto, co je již zde sděleno, na mě dělá dojem, jako by nebyl zájem chovy „barevných“ rozvíjet, ale jen utlumovat. Jsou zde rady z mého pohledu zcestné.
Perlové se dají totiž vhodným párování s čistou barvou párovat, čímž vzniknou barvy jakoby rozmazané (duhové).
Je to jako když do automatické pračky dáte bílé a barevné prádlo, necháte vyprat, také vám vznikne barevné (duhové).
Proč dávat do barevných (duhových) pro velikost andulky anglického typu, tj. u nás zvaná „výstavní“.
Tyto výstavní andulky jsou šlechtěny, ne jen pro velikost, ale také pro mnoho vlastností, které jsou na výstavách hodnoceny (hlava, tvar, postoj, robustnost atd.). Mají určeny mezinárodní předpisy (standart COM), podle kterých jsou šlechtěny. V chovech výstavních se přihlíží k rozměrnosti postavy, ale nikoliv k různým barevným rázům. Andulka výstavní je tedy chov postavového ptáka než barevného. Jen ve zkratce podrobněji popsáno v knihách o andulkách. Tyto vlastnosti výstavních, které jsou již mnoho desetiletí vylepšovány a ustáleny v chovných kmenech, jsou v chovu barevných (duhových) nepotřebné, takže i zbytečné. Pro zvětšení postavy stačí jen „barevná“ šedá. V prvních párování barva odchovu zmatní, ale v dalším přepárování potomstva zpět se na naopak ještě původní barva protažena „šedou“ zvýrazní. Tímto párováním se dosáhne delší robustnější postavy bez nadbytečných i nepotřebných vlastností v chovu barevných (duhových).
Chcete-li udržet nebo zvýraznit ve svém ustáleném chovném kmenu nějaké žádoucí vlastnosti, musíte provádět příbuzenskou plemenitbu. Bez tohoto způsobu se nedocílí žádných výsledků v chovech všech mutací. Musí se ovšem vybírat jen ti nejlepší a pro chov nejpotřebnější jedinci. Právě příbuzenská plemenitba se nejčastěji používá v chovech výstavních andulek.
Děkuji za všechny názory ve slušné formě, nechť nám pomohou k vylepšování našich chovů barevných (duhových).
REZ.JAR. BO.ZA
Nejsem si jist, zda dobře chápete pojem "barevná andulka". Jde o andulky, které mají svůj standard a s kterými se počítá na výstavách i u nás. I zde, stejně jako u výstavních andulek je zcela zásadní typ (který je mimochodem zcela odlišný od výstavních andulek ). A není ani žádoucí zvětšovat postavu. Velikost je myslím 17 až 19 cm. Barevná andulka se nerovná duhová andulka, i když v této barvě budou asi velice atraktivní, ale i náročnější na šlechtění. Barevná andulka je něco jiného než tzv.obyčejná andulka - je to "plemeno", které má svou charakteristiku. Zdravím. Pavel
napsal(a):
REZ.JAR. BO.ZA
Zdravím
Předně nechápu proč za slovo "barevné" dáváte do závorek duhové.Jde o dva různé pojmy.Standart nevydáva COM nýbrž WBO!
Co duhových se týče jde o označení andulek s kombinací třech faktorů tak jak polovině minulého století byly uvedeny na trh.Perlová kresba(ne barva jak píšete)v této době jako mutace neexistovala tudíž ani duhové nevznikají kombinací s perlami.
S tou šedou -bez komentáře a příbuzenská plemenitba je opravdu v chovech výstavních využívaná poněvadž prochovat andulky ve výstavním typu který je až extrémní je bez příb.plemenitby nemožné.U barevných bych to netvrdil:-)
napsal(a):
REZ.JAR. BO.ZA
Zdravím
Přdně nechápu proč za slovo "barevné" dáváte do závorek duhové.Jde o dva různé pojmy.Standart nevydáva COM nýbrž WBO!
Co duhových se týče jde o označení andulek s kombinací třech faktorů tak jak polovině minulého století byly uvedeny na trh.Perlová kresba(ne barva jak píšete)v této době jako mutace neexistovala tudíž ani duhové nevznikají kombinací s perlami.
S tou šedou -bez komentáře a příbuzenská plemenitba je opravdu v chovech výstavních využívaná poněvadž prochovat andulky ve výstavním typu který je až extrémní je bez příb.plemenitby nemožné.U barevných bych to netvrdil:-)
Dobrý podvečer, myslím, že tato diskuse se stáčí špatným směrem. Nejsem zcela zasvěcena do problematiky, ale stručně a jasně řečeno, byl ustálen standart barevné andulky (pokusím se vám ho dohledat, vyšel letos v nezkrácené verzi v některém z chovatelských časopisů), jde o andulku v dobré barvě, se správnou kresbou a stavbou těla, vše je přesně specifikováno ve standartu. V každém případě je toto odvětví u nás v naprostém počátku, nevím, zda už letos byla na nějaké výstavě posouzena, ani zda jsou na to již vyškoleni posuzovatelé. V každém případě se tím otevřel prostor pro zlepšení chovu barevných andulek.
K nakousnuté problematice používání andulek s perlovou kresbou do duhových existuje také jednoduché vysvětlení, perlová kresba je natolik dominantní, že základní znaky pro duhovou andulku zcela vymítí z chovu v průběhu několika málo generací. Všimněte si, že nejde jen o kresbu křídel, ale také lícní skvrny (duhová má fialové, perlová bílé)
Jdu hledat ten standart
Nová Exota Číslo 01/2004
ANDULKY – VELIKOST ČI KRÁSA?
Autor: -red-
Roy Stringer, přední anglický odborník na výstavní andulky, se v listopadovém čísle Cage & Aviary Birds zabýval úvahou na téma, kdy přijde čas a budeme klasifikovat dvě skupiny andulek; jednu budeme hodnotit na základě velikosti, druhou podle zbarvení. Této článek nám přišel natolik zajímavý a aktuální, že jsme jej v upravené podobě nabídli i Vám, naši čtenáři.....
Děkuji Všem, kteří odpověděli v dobrém úmyslu na můj příspěvek.Tento jsem psal jako reakci na otázky vlákna ,,Duhové andulky ".Příspěvek neměl míti žádnou souvislost s vláknem ,,Barevné andulky a ani jakoliv reagovat na tato témata.Příspěvek byl zkopírován a přenesen kam nebyl určen ,čimž vzniklo nedorozumění.
Mezinárodní předpisy pro hodnocení schvaluje spolu se standartem vrcholná organisace Confederation ornithologigue mondiale- COM a jsou pro členské státy závazné .Standart COM vyjadřuje zejména zásady dvou největších organisací chovatelů andulek :The Budgerigar Society a organisace AZ Německé republiky.Na základě tohoto standartu zpracovávají chovatelské organisace členských států své vlastní národní standarty,které se někdy nepatrně odlišují.Jen ve zkratce -vytrženo z textu.