Zdravím,dneska přijdu z práce,jdu k voliérám a koukám všechno nezvykle v záletech.Hned jsem zjistil proč.Tenhle dravec nelétával i v mé přítomnosti na voliéry,dostal jsem se k němu na 3 metry,málem jsem ho chytil do síťky,ale vždy mě popoletěl.Co je to vůbec,poštolka?Překvapilo mě,jak byl málo plachý.Co s ním při odchycení?Ujmou se ho třeba myslivci?Pěkný den
lubka
napsal(a):
Zdravím,dneska přijdu z práce,jdu k voliérám a koukám všechno nezvykle v záletech.Hned jsem zjistil proč.Tenhle dravec nelétával i v mé přítomnosti na voliéry,dostal jsem se k němu na 3 metry,málem jsem ho chytil do síťky,ale vždy mě popoletěl.Co je to vůbec,poštolka?Překvapilo mě,jak byl málo plachý.Co s ním při odchycení?Ujmou se ho třeba myslivci?Pěkný den
2.foto
onda
napsal(a):
Ano je to poštolka, ale myslivcům bych ji určitě nesvěřil, ani bych ji nechytal myslím že Vašim ptákům neublíží.
Ke mě přilétla v létě. Zamotala se mezi stěnu a sklo a nevěděla jak ulétnout. Vzala jsem na ní rukavice abych jí odchytla, ale vůbec se nepokoušela bránit a hned jak jsem jí odnesla ven, tak ulétla. Asi jsou tak zblblí civilizací, že se chovají všude zmateně.
lubka
napsal(a):
Postolka
nikolas

XXX.XXX.142.65
hanix
napsal(a):
Postolka
Já jsem si dnes všiml přímo ve vesnici několika poštolek. On totiž všude leží sníh a tak dravci mají stížený přístup k potravě, hledají proto kde se dá.
V létě moje voliéry navštěvuje krahujec, taky jsem ho jednou málem chytil jak byl zabraný do ptáků a mě vůbec nesledoval.
lubka
napsal(a):
Samička poštolky.
lutik
napsal(a):
Samička poštolky.
jedná se o samičku poštolky a s názorem, že ptákům nehrozí žádné nebezpečí nesouhlasím - znám jednoho chovatele kterému, vybila 3ks a poranila půlku chovu králováků, byl to dravec, nevím o jakého se přesně jednalo, každopádně bych si na ní dával pozor
onicek
napsal(a):
jedná se o samičku poštolky a s názorem, že ptákům nehrozí žádné nebezpečí nesouhlasím - znám jednoho chovatele kterému, vybila 3ks a poranila půlku chovu králováků, byl to dravec, nevím o jakého se přesně jednalo, každopádně bych si na ní dával pozor
jj Poštolka, jestli ji chytnete a dáte myslivcům v lepším případě skončí jako vycpaná :), mám je na půdě a když to zdejší "myslivec " zjistil nabídl se že vybere mladé a prodá..., prý je jen škoda že nemám káňata... ty naštěstí nehnízdí po barácích :)
onicek
napsal(a):
Mě lice na voliery sova zabila mě čínana dnes se chystam na odchyt past na potkany to jistí a v něm mrtví kakarik po setmění vždy pravidelně přilertí na voliery.Moc sněhu a malo potravy
stroup
napsal(a):
jj Poštolka, jestli ji chytnete a dáte myslivcům v lepším případě skončí jako vycpaná :), mám je na půdě a když to zdejší "myslivec " zjistil nabídl se že vybere mladé a prodá..., prý je jen škoda že nemám káňata... ty naštěstí nehnízdí po barácích :)
Vysoká vrstva sněhu jim bráni chytat normální potravu - myši. Mnoho poštolek a káňat pravděpodobně nyní bojuje s krutým hladem. Proto se snaží dostat k jakékoliv potravě i za cenu vysokého rizika. Je to situace, kdy přírodní výběr určuje kdo přežije. Pokud chcete do přírody zasáhnout a pomoci poraněným nebo vysíleným ptákům, měl by jste je dle zákona předat záchranné stanici. V případěže se chcete starat sám je třeba vyjednat na pověřené obci stanovení odchylného postupu. To platí pro všechny naše běžné ptáky tedy sýkorky, vrabce nebo i poštolky. Pokud sleze sníh nebudou si voliér všímat.
gall
napsal(a):
Mě na voliéry nalítává jestřáb , a to se papouši mohou zbláznit . Na štěstí to není každý den má velké teritorium na lovení . Ale jakmile se objeví , není nikde není ani ptáčka živáčka
U jestřába nebo krahujce je situace jiná. Tito tvorové se na rozdíl od poštolky ptáky normálně živí. Jediná účinná obrana je dvojité pletivo a alespoň částečné zastřešení voliéry.
datl
napsal(a):
U jestřába nebo krahujce je situace jiná. Tito tvorové se na rozdíl od poštolky ptáky normálně živí. Jediná účinná obrana je dvojité pletivo a alespoň částečné zastřešení voliéry.
Já mám dvojité pletivo i na stropě voliery,tam mám ale jenom králičí které tam mám volněji přidrátované.Když si na něho pták sedne tak se ještě víc svěsí a žádny dravec nemá šanci
fylip
napsal(a):
Já mám dvojité pletivo i na stropě voliery,tam mám ale jenom králičí které tam mám volněji přidrátované.Když si na něho pták sedne tak se ještě víc svěsí a žádny dravec nemá šanci
Já tyto potvory krmím olovem,už jsem díky nim přišel o pár mích chovanců a to mám dvojpletivo s mezerou 5cm,jenomže když se ptáci poplaší,tak proti zlomení vezu ještě nikdo nic nevymyslel.Ochránci vám nic nedají a pojištění na papoušky je extremě dradé.A řeknu Vám je to 100%
fylip
napsal(a):
Tvor na pokraji vyhladovění, proto ta plachost. Pro člověka který si říká Chovatel - vetřelec. Ti pobití králováci s velkou pravděpodobností nebyli dílem poštolky, ale pro většinu chovatelů to je stejně jedno. Nevím, jak z takových obrázků jste mnozí schopni identifikovat , že se jedná o samici. Snad by opravdu stálo za to uvažovat o tom, jak má voliéra vypadat aby ptáky chránila, jak naznačil Datl. Nejen, jak ji vyrobit nejlevněji. Ve srovnání s tím detaily voliéry z vedlejšího příspěvku ??? Za takových okolností si asi nic lepšího než sem tam takovou poučnou návštěvu, nezasloužíte. Je mi líto, nemohu se vyjádřit mírněji. Ani voliéra, ani klec nejsou zařízení, které mají sloužit k tomu, aby Vám ptáci neuletěli, jak se naprostá většina z vás domnívá. Je to domov vašich svěřenců. Se vším všudy.
redpoll
napsal(a):
Tvor na pokraji vyhladovění, proto ta plachost. Pro člověka který si říká Chovatel - vetřelec. Ti pobití králováci s velkou pravděpodobností nebyli dílem poštolky, ale pro většinu chovatelů to je stejně jedno. Nevím, jak z takových obrázků jste mnozí schopni identifikovat , že se jedná o samici. Snad by opravdu stálo za to uvažovat o tom, jak má voliéra vypadat aby ptáky chránila, jak naznačil Datl. Nejen, jak ji vyrobit nejlevněji. Ve srovnání s tím detaily voliéry z vedlejšího příspěvku ??? Za takových okolností si asi nic lepšího než sem tam takovou poučnou návštěvu, nezasloužíte. Je mi líto, nemohu se vyjádřit mírněji. Ani voliéra, ani klec nejsou zařízení, které mají sloužit k tomu, aby Vám ptáci neuletěli, jak se naprostá většina z vás domnívá. Je to domov vašich svěřenců. Se vším všudy.
Existuje řešení, je to trochu dražší, ale zato bezpečné pro ptáky a mohou si vylézt z klece, kdy chtějí.
redpoll
napsal(a):
Mám také asi v okolí krahulíka.Byl tu již v loni.Zjistil jsem to podle toho.že letos nejsou žádní ptáci na krmítku - jen kos.V loni zde bylo hejno sýkorek a zvonku,pěnkav a letos nic.Občas se zde proletí a chytne hrdličku.Na volierach má desky a tak na ptáky nemůže. J.K.
...asi to vážně bude těma poštolkama...
Vy patrně máte problém porozumnět psanému textu. Poštolky ptáky normálně neloví a ani k tomu nejsou vybavené. Dalo by se říct že to na papoušky zkoušejí ze zoufalství (asi jako když si hladovějící v roce 1792 vařili smrkové šišky a kožené opasky). Ptáky mistrně loví krahujec nebo jestřáb. Možná se ptákům nelíbí ten Váš okap nebou sousedů dostávájí lepší mňamky. U mě je většinou plno i přes občasné nálety páru krahujců.