"Chrchlající" papoušek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2010 15:10
tf

XXX.XXX.188.69

Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat na svého papouška (roselu pestrou). Je zřejmě nemocný. Do úterý totiž "mluvil" - opakoval jedno slovo, ale zejména pískal několik tónů (třeba uměl SMSku). V úterý mu to najednou přestalo jít a projevilo se to tak jako u člověka, když je nastydlý. Dnes ráno dokonce již i při dýchání sípal. Sice to asi po půlhodince přestalo, přesto ale "nevydá ani hlásku". Nepíská si ani po papouškovsku. Protože mám též amadiny Gouldové vím, že u nich existuje nemoc, která se tuším nazývá invazivní tracheobronchitida (tu jsem vždy poznal večer, kdy už všichni ptáci byli uloženi ke spánku a nemocní jedinci sípali), kterou jsem u amadin již několikrát úspěšně vyléčil přípravkem na bázi ivermectinu. Zajímá mne, jestli tím mohou trpět i papoušci a co byste případně doporučovali. Přiznám se, že když jsem dnes slyšel to typické sípání, co nejdříve jsem se pokusil aplikovat výše popsaný přípravek na krk. To bylo u papouška velmi obtížné, protože narozdíl od amadin si papoušek krk brání zobákem. Nejsem si tedy jist, jestli se těch pár kapek dostalo tam, kam mělo, nebo jestli vše jen ulpělo na peří. Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík