Dobrý den, již delší dobu narážím mezi přáteli chovateli na stejnou nejistotu při určení, zda je andulka bělokřídlá či perlová. Jde mi o andulky v modré řadě žlutolící (žlutohlavé). Z literatury vysvětlení snad již znám, ale potřebovala bych je podložit fotografiemi. Nejde mi o šedokřídlé. Mohl byste mi s tím někdo zkušený prosím pomoci? Děkuji předem!
Přidám obrázek dospělého samce andulky,který se tu již asi objevil, ale pro názornost jistě postačí.
saluki
napsal(a):
Dobrý den, již delší dobu narážím mezi přáteli chovateli na stejnou nejistotu při určení, zda je andulka bělokřídlá či perlová. Jde mi o andulky v modré řadě žlutolící (žlutohlavé). Z literatury vysvětlení snad již znám, ale potřebovala bych je podložit fotografiemi. Nejde mi o šedokřídlé. Mohl byste mi s tím někdo zkušený prosím pomoci? Děkuji předem!
Přidám obrázek dospělého samce andulky,který se tu již asi objevil, ale pro názornost jistě postačí.
NEJEDNÁ SE ANI O BĚLOKŘÍDLOU ANI PERLOVOU .MÁTE NÁDHERNÉHO SAMEČKA DUHOVÉHO
1966
napsal(a):
NEJEDNÁ SE ANI O BĚLOKŘÍDLOU ANI PERLOVOU .MÁTE NÁDHERNÉHO SAMEČKA DUHOVÉHO
Díky za odpověď, duhové vypadají takto! Ale i duhová je modrá žlutohlavá opalínová bělokřídlá (šedokřídlá). Duhovky řešit v tomto tématu nechci. Potřebuji na fotkách vidět optický rozdíl mezi bělokřídlou a perlovou u barevných andulek v modré řadě. Mám v tom občas problém.
saluki
napsal(a):
Díky za odpověď, duhové vypadají takto! Ale i duhová je modrá žlutohlavá opalínová bělokřídlá (šedokřídlá). Duhovky řešit v tomto tématu nechci. Potřebuji na fotkách vidět optický rozdíl mezi bělokřídlou a perlovou u barevných andulek v modré řadě. Mám v tom občas problém.
vidím, že se již nedáte pomýlit předchozím zcela chybným názorem. Obecně u perly je vlnkování bílé se zřetelným černým orámováním peří štítů křídel. U opalínové kresby je vlnkování i černé ohraničení potlačeno (vzniká dojem téměř jednobarevnosti). Základní barva tělíčka je nezměněna. Pokud je pták skořicový je orámování hnědé. U žlutolících a žlutohlavých je bílé vlnkování v různé intenzitě ovlivněno žlutou maskou a dalšími faktory. Perlový pták může být i šedokřídlý, případně světlekřídlý a potom černé ohraničení se mění na kouřově šedé různé intenzity. Současně však je i zesvětlená základní barva. To co má plnobarvý pták černé bíle ohraničené, u perly je naopak bílé s černým orámováním. Takže první sameček je tmavomodrý perlový žlutolící. Není opalín ale (opalizuje) je u něj zřetelná opalizace, což se projevuje zvýšeným výskytem žluté zejména na zátylku až krku. Hrdelní znaky má pouze naznačeny jako čárky lemující pero. Druhý sameček je tmavomodrý šedokřídlý žlutohlavý. Hrdelní znaky jasně kouřově šedé. Docílit bělokřídlého (pouze s lehce naznačenou kresbou vlnkování) a současně nezesvětlenou základní barvou těla je velice obtížné, proto se běžně používají do tzv. "duhových" ptáci šedokřídlí a světlekřídlí, případně jako "náhražka"perloví.
vabl
napsal(a):
vidím, že se již nedáte pomýlit předchozím zcela chybným názorem. Obecně u perly je vlnkování bílé se zřetelným černým orámováním peří štítů křídel. U opalínové kresby je vlnkování i černé ohraničení potlačeno (vzniká dojem téměř jednobarevnosti). Základní barva tělíčka je nezměněna. Pokud je pták skořicový je orámování hnědé. U žlutolících a žlutohlavých je bílé vlnkování v různé intenzitě ovlivněno žlutou maskou a dalšími faktory. Perlový pták může být i šedokřídlý, případně světlekřídlý a potom černé ohraničení se mění na kouřově šedé různé intenzity. Současně však je i zesvětlená základní barva. To co má plnobarvý pták černé bíle ohraničené, u perly je naopak bílé s černým orámováním. Takže první sameček je tmavomodrý perlový žlutolící. Není opalín ale (opalizuje) je u něj zřetelná opalizace, což se projevuje zvýšeným výskytem žluté zejména na zátylku až krku. Hrdelní znaky má pouze naznačeny jako čárky lemující pero. Druhý sameček je tmavomodrý šedokřídlý žlutohlavý. Hrdelní znaky jasně kouřově šedé. Docílit bělokřídlého (pouze s lehce naznačenou kresbou vlnkování) a současně nezesvětlenou základní barvou těla je velice obtížné, proto se běžně používají do tzv. "duhových" ptáci šedokřídlí a světlekřídlí, případně jako "náhražka"perloví.
Díky za podrobnou odpověď, potřebovala bych to ale vidět na fotkách. Pěkně prosím.
Úplně laicky řečeno - kresba na křídlech: pokud jsou peříčka uvnitř světlá a na okrajích tmavěji ohraničená, jde u perlovou kresbu (1 fotka), pokud jsou středy peříček tmavé a orámované světle, jde o šedokřídlou (2 fotka)........................, ale pořád nevím, jak poznat bělokřídlou?!
vabl
napsal(a):
Díky za podrobnou odpověď, potřebovala bych to ale vidět na fotkách. Pěkně prosím.
Úplně laicky řečeno - kresba na křídlech: pokud jsou peříčka uvnitř světlá a na okrajích tmavěji ohraničená, jde u perlovou kresbu (1 fotka), pokud jsou středy peříček tmavé a orámované světle, jde o šedokřídlou (2 fotka)........................, ale pořád nevím, jak poznat bělokřídlou?!
vábl

XXX.XXX.223.25
saluki
napsal(a):
Úplně laicky řečeno - kresba na křídlech: pokud jsou peříčka uvnitř světlá a na okrajích tmavěji ohraničená, jde o perlovou kresbu (1 fotka), pokud jsou středy peříček tmavé a orámované světle, jde o šedokřídlou (2 fotka)........................, souhlas.
Foto bohužel nemám. ........ale pořád nevím, jak poznat bělokřídlou?! NEPOZNÁTE.
Pouze kontrolním hnízděním jedná se o recesivní světlá křídla vůči normální kresbě.
Je třeba znát genotyp zpětně až k praprarodičům.
vábl
napsal(a):
Úplně laicky řečeno - kresba na křídlech: pokud jsou peříčka uvnitř světlá a na okrajích tmavěji ohraničená, jde o perlovou kresbu (1 fotka), pokud jsou středy peříček tmavé a orámované světle, jde o šedokřídlou (2 fotka)........................, souhlas.
Foto bohužel nemám. ........ale pořád nevím, jak poznat bělokřídlou?! NEPOZNÁTE.
Pouze kontrolním hnízděním jedná se o recesivní světlá křídla vůči normální kresbě.
Je třeba znát genotyp zpětně až k praprarodičům.
No jo, nechci být otravná, nezlobte se, tomu také rozumím, ale pokud chci k duhovkám přidávat nepříbuznou krev, a nepárovat žlutohlavé ptáky, jsou ideální třeba fialové bělokřídlé, ale ne s perlovou kresbou (ta při své dominanci cokoliv jiného převálcuje, a za pár let je v odchovech po duhovkách). Jenže já je nepoznám, ajajaj
saluki
napsal(a):
No jo, nechci být otravná, nezlobte se, tomu také rozumím, ale pokud chci k duhovkám přidávat nepříbuznou krev, a nepárovat žlutohlavé ptáky, jsou ideální třeba fialové bělokřídlé, ale ne s perlovou kresbou (ta při své dominanci cokoliv jiného převálcuje, a za pár let je v odchovech po duhovkách). Jenže já je nepoznám, ajajaj
Teda, tohle fialové na předchozí fotce jsou moje perlové, to poznám, ale s tou bělokřídlostí jsem na tom špatně. A občas mi někdo pošle fotečku, že koupil zaručenou duhovku, a vždycky je to perla, a to je pro ně smutné zjištění . Chci letos zásadně omezit chov, ale nemohu se rozhodnout, zda dát perlové typu 1 fotky pryč jen tak, nebo dál někomu do účelného chovu barevných variací, postavově jsou lepší než duhovky, proto se snažím udělat si v tom jasno, genetika je složitá, ale aspoň na oko se dají vypozorovat nějaká pravidla, proto tohle téma. Díky za pochopení.
saluki
napsal(a):
Teda, tohle fialové na předchozí fotce jsou moje perlové, to poznám, ale s tou bělokřídlostí jsem na tom špatně. A občas mi někdo pošle fotečku, že koupil zaručenou duhovku, a vždycky je to perla, a to je pro ně smutné zjištění . Chci letos zásadně omezit chov, ale nemohu se rozhodnout, zda dát perlové typu 1 fotky pryč jen tak, nebo dál někomu do účelného chovu barevných variací, postavově jsou lepší než duhovky, proto se snažím udělat si v tom jasno, genetika je složitá, ale aspoň na oko se dají vypozorovat nějaká pravidla, proto tohle téma. Díky za pochopení.
Zakoupila jsem před nedávnem duhovku u chovatele duhových andulek. A také je bohužel perlová. Přikládám foto (ještě není přepeřená, takže má jen světlý nádech žluté na křídlech)...
saluki
napsal(a):
podle mne je asi opravdu těžké i pro zkušeného chovatele určit hranici co ještě je duhovka a co už se nedá za duhovou považovat...
martanek16
napsal(a):
podle mne je asi opravdu těžké i pro zkušeného chovatele určit hranici co ještě je duhovka a co už se nedá za duhovou považovat...
Pro martanek16 , vložená andulka podle mne není duhová, ale třeba Vám někdo poradí jinak. Vkládám fotku mladých duhových, je to v jiném světle, ale přesto vypadají jinak. Prosím ještě jednou, jestli se můžete někdo zapojit a vložit fotku bělokřídlé andulky. Díky předem.
saluki
napsal(a):
Pro martanek16 , vložená andulka podle mne není duhová, ale třeba Vám někdo poradí jinak. Vkládám fotku mladých duhových, je to v jiném světle, ale přesto vypadají jinak. Prosím ještě jednou, jestli se můžete někdo zapojit a vložit fotku bělokřídlé andulky. Díky předem.
Nechci v tom dělat zmatek, taky si nejsem jistá. Přikládám foto, kde si myslím, že andulka je bělokřídlá. Je to ten úplně první sameček
eden
napsal(a):
Nechci v tom dělat zmatek, taky si nejsem jistá. Přikládám foto, kde si myslím, že andulka je bělokřídlá. Je to ten úplně první sameček
Ještě jedna fotka.Teď je vpravo dole.
eden
napsal(a):
Ještě jedna fotka.Teď je vpravo dole.
fotografie jsou dost necitelne.podle meho nazoru/nemusi byt pravda/ a undulek sedokridlich a belokridlich se jedna o barvu peri letek.na netu jsem ukradl fotku tak snad majitel promine-jinou jsem bohuzel nenasel.na foto jsou andulky duhove sedokridle a napravo duhova belokridla.
holubb
napsal(a):
fotografie jsou dost necitelne.podle meho nazoru/nemusi byt pravda/ a undulek sedokridlich a belokridlich se jedna o barvu peri letek.na netu jsem ukradl fotku tak snad majitel promine-jinou jsem bohuzel nenasel.na foto jsou andulky duhove sedokridle a napravo duhova belokridla.
Díky, že jste se zapojili, potřebuji zredukovat chov, tak se musím rozhodnout, co si nechám. Myslíte, že na této fotce z prvních dvou samečků mohou být první bělokřídlý a druhý šedokřídlý?
saluki
napsal(a):
Díky, že jste se zapojili, potřebuji zredukovat chov, tak se musím rozhodnout, co si nechám. Myslíte, že na této fotce z prvních dvou samečků mohou být první bělokřídlý a druhý šedokřídlý?
s ty fotky to nepoznam.psal jsem, ze se asi jedna o barvu letek/bila nebo seda/ a ny tyhle fotce letky nevidim.
saluki
napsal(a):
Já bych řekla, že to tak je, ale jedná se o vyřazování z chovu a to je věc pro chovatele závažná, tak by se měl ještě někdo vyjádřit. Já budu duhové teprve dávat pářit, tak nevím co z toho vzejde. Přikládám foto. Jiný schopný pár nemám, snad z toho něco vyjde.
saluki
napsal(a):
Dobrý den paní Petro,
Vidím, že se rozhodujete, co si necháte do chovu a co naopak přenecháte dále.
Z Vaší snahy určit bělokřídlou andulku usuzuji, že Vám jde o andulky duhové a vhodné jedince pro další chov duhovek. Jak bělokřídlá, tak šedokřídlá může být pro chov duhových andulek použita. Bělokřídlost, šedokřídlost, hnědokřídlost ap. se týká barvy, pro chov duhových andulek je toto nepodstatné, pokud nepoužijete perlové, kdy perlová je dominantní a pro chov pravých duhovek není vhodná. Perlová, kobaltová, opalinová, flitrová ap. se týká kreseb. Pro chov duhových andulek jsou vhodné zpravidla opalinové, kobatlové. Je tedy potřeba rozlišit kresbu a barvu. Kombinací kreseb a barev je pak velmi různá. Pro chov duhových máte poměrně dobrý základ, jak delší dobu sleduji. I já se zabývám, sice jen okrajově, duhovými andulkami. V našich chovech je potřeba zakomponovat do duhovek více tmavé barvy, nejlépe tmavě modré nebo fialové. Nezapomínejme, že duhovka se může skrývat i v zelených, šedých a ne přímo modrých andulkách. Tam je ovšem nutná prošlechtěnost a je potřebné znát předky. Podívejte se na odbornici na duhové andulky vogelzucht-kaiser s tečkou a koncovkou pro Německo, tedy "de". Duhové andulky jsou ve světě známé jako rainbow. Stránky jsou s fotografiemi perfektní kvality a je zde několik videí. Nelze vložit dokaz na internetové stránky, proto si toto musíte vyhledat podle autorky jménem Sabrina Kaiser. Zde je vidět, co všechno je možné vyšlechtit, tímto směrem by se měl vydat každý, kdo se chce duhovým andulkám věnovat intenzivním zájmovým chovem. Ceny jsou samozřejmě zhruba v mezích, které jsme uvedla v jiném z příspěvků, výsledek však za to stojí. Cílem nás chovatelů může být cokoliv, barvy, kresby, postavy, chocholky ap. Přeji Vám v letošní chovné sezoně mnoho úspěchů.
S chovatelkým pozdravem
Martin Záruba, Suchdol nad Lužnicí
mitraton
napsal(a):
Dobrý den paní Petro,
Z Vaší snahy určit bělokřídlou andulku usuzuji, že Vám jde o andulky duhové a vhodné jedince pro další chov duhovek. Jak bělokřídlá, tak šedokřídlá může být pro chov duhových andulek použita. Bělokřídlost, šedokřídlost, hnědokřídlost ap. se týká barvy, pro chov duhových andulek je toto nepodstatné, pokud nepoužijete perlové, kdy perlová je dominantní a pro chov pravých duhovek není vhodná. Perlová, kobaltová, opalinová, flitrová ap. se týká kreseb. Pro chov duhových andulek jsou vhodné zpravidla opalinové, kobatlové. Je tedy potřeba rozlišit kresbu a barvu. Kombinací kreseb a barev je pak velmi různá. Pro chov duhových máte poměrně dobrý základ, jak delší dobu sleduji. I já se zabývám, sice jen okrajově, duhovými andulkami. V našich chovech je potřeba zakomponovat do duhovek více tmavé barvy, nejlépe tmavě modré nebo fialové. Nezapomínejme, že duhovka se může skrývat i v zelených, šedých a ne přímo modrých andulkách. Tam je ovšem nutná prošlechtěnost a je potřebné znát předky. Podívejte se na odbornici na duhové andulky vogelzucht-kaiser s tečkou a koncovkou pro Německo, tedy "de". Duhové andulky jsou ve světě známé jako rainbow. Stránky jsou s fotografiemi perfektní kvality a je zde několik videí. Nelze vložit dokaz na internetové stránky, proto si toto musíte vyhledat podle autorky jménem Sabrina Kaiser. Zde je vidět, co všechno je možné vyšlechtit, tímto směrem by se měl vydat každý, kdo se chce duhovým andulkám věnovat intenzivním zájmovým chovem. Ceny jsou samozřejmě zhruba v mezích, které jsme uvedla v jiném z příspěvků, výsledek však za to stojí. Cílem nás chovatelů může být cokoliv, barvy, kresby, postavy, chocholky ap. Přeji Vám v letošní chovné sezoně mnoho úspěchů.
S chovatelkým pozdravem
Dobrý den pane Zárubo, samozřejmě žasnu nad fotografiemi Vašeho chovu, ale základy genetiky jsou pro mne zatím ještě dost nepřehledné, potřebuji danou mutaci, barvu, kresbu, kombinaci prostě vidět, na vlastní oči nebo na fotce. Obracím se na své známé, ale bez urážky nakonec většinou zjistím, že rozdíl mezi bělokřídlou a perlovou kresbou křídel, bez ohledu na sbarvení osasu, lícních skvrn a spodní části těla, prostě nepoznají. Bohužel potřebuji chov andulek trochu omezit, ukřičené větší hejno mi velmi stresuje větší papoušky, třeba rudohlaví v jejich blízkosti místo pokusu o hnízdění začínají šílet, proto si potřebuji vybrat perspektivní základ pro chov duhovek v menším objemu, a proto doslova papouškuji tyto otázky kde se dá. Stránky zmíněné chovatelky navštěvuji velmi často, ale při její nabídce transportu andulky za pro mne náročnou cenu kurýrní službou můj zájem ochladl, byznys asi již převažuje nad chovatelským zájmem. Samozřejmě se není co divit, i u nás dostávám maily od zájemců takřka každý týden. Pokud byste měl fotku vhodné bělokřídlé andulky, prosím o vložení, když budu vědět, jak vypadá, a že vůbec existuje, přestanu používat andulky dominantně perlové. Děkuji!
mitraton
napsal(a):
Dobrý den paní Petro,
S chovatelkým pozdravem
Ještě mne napadlo vložit sem odkaz na článek Lukáše Mlejnka z časopisu papoušci, jsou v něm konkrétní fotky, v závěru je samec zelenomodrý žlutohlavý bělokřídlý.
Prosím o odstranění mezery za slovem aratinga - http://www.aratinga .unas.cz/clanek3-duhove_andulky.pdf
V čem se liší tento sameček od samečka na fotce z mého chovu, kterého považuji za perlového?
Díky za odpověď.
Snad se Lukáš nebude zlobit, že používám jeho článek jako názornou pomůcku
saluki
napsal(a):
Ještě mne napadlo vložit sem odkaz na článek Lukáše Mlejnka z časopisu papoušci, jsou v něm konkrétní fotky, v závěru je samec zelenomodrý žlutohlavý bělokřídlý.
Prosím o odstranění mezery za slovem aratinga - http://www.aratinga .unas.cz/clanek3-duhove_andulky.pdf
V čem se liší tento sameček od samečka na fotce z mého chovu, kterého považuji za perlového?
Díky za odpověď.
Snad se Lukáš nebude zlobit, že používám jeho článek jako názornou pomůcku
Dobrý den,
Sameček je modrý žlutohlavý perlový, nikoliv však duhový.
Věřím, že chov pana Mlejnka je již vyčištěný od perlovek, na svých stránkách myslím nemá aktualizované fotky, za tu dobu do současnosti se to mohlo změnit. Pokud vím, zabývá se duhovými andulkami velmi intenzivně. Někdo chová duhové a perly jim podobné odděleně, přesto však současně, protože perly jsou obdobně pro oko líbivé a ne každý se jich zbavuje jen proto, že nejsou pravými duhovkami. Ve Vašem chovu se také v minulých příspěvcích objevovaly perlové andulky. Věřím, že časem budete do chovu používat pouze takové, které nebudou přenášet nadále perlovou kresbu. Jak Váš chov, tak chov pana Mlejnka lze hodnotit jako dobrý a stabilní v chovu duhovek. Samozřejmě, že na úrovni německé chovatelky Sabriny zdaleka naše chovy nejsou, tam je vidět mnoho let intenzivní práce a šlechtění. Její chov by mohl být cílem mnohých chovatelů, neměl jsem na mysli, že bychom měli za každou cenu od chovatelky kupovat odchov, jen se můžeme pokusit vybudovat za pár let chov podobný.
Přeji Vám mnoho chovatelských úspěchů.
Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Věřím, že chov pana Mlejnka je již vyčištěný od perlovek, na svých stránkách myslím nemá aktualizované fotky, za tu dobu do současnosti se to mohlo změnit. Pokud vím, zabývá se duhovými andulkami velmi intenzivně. Někdo chová duhové a perly jim podobné odděleně, přesto však současně, protože perly jsou obdobně pro oko líbivé a ne každý se jich zbavuje jen proto, že nejsou pravými duhovkami. Ve Vašem chovu se také v minulých příspěvcích objevovaly perlové andulky. Věřím, že časem budete do chovu používat pouze takové, které nebudou přenášet nadále perlovou kresbu. Jak Váš chov, tak chov pana Mlejnka lze hodnotit jako dobrý a stabilní v chovu duhovek. Samozřejmě, že na úrovni německé chovatelky Sabriny zdaleka naše chovy nejsou, tam je vidět mnoho let intenzivní práce a šlechtění. Její chov by mohl být cílem mnohých chovatelů, neměl jsem na mysli, že bychom měli za každou cenu od chovatelky kupovat odchov, jen se můžeme pokusit vybudovat za pár let chov podobný.
Martin Záruba
přidám pár fotek
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Martin Záruba
další
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Martin Záruba
ještě
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Martin Záruba
a poslední
saluki
napsal(a):
Zdravím,
tak abych se také přidal, když tady koluje můj článek. Duhové andulky jsou světlekřídlé, opalinové takže se může jednat jak o šedokřídlé tak i o bělokřídlé jedince. Černokřídlé, hnědokřídlé a žlutokřídlé andulky mezi ně samozřejmě nepatří. Zmiňovaná perlová kresba je znakem andulek, které mají na zádech a křídelních krovkách peří, jenž má světlý střed a tmavý okraj (např bílé s černým okrajem či žluté s hnědým či šedým apod). Perlová kresba se může vyskytovat u každé barvy i kresby.. Pravdou je, že šedokřídlé jsou prokřížené s bělokřídlými a často jsou ptáci, kteří jsou i něco mezi. Často také dochází k záměnám perlových andulek za duhové, které vlasně nemají světlá křídla, takže mezi ně nepatří. Velmi často dosvávám e-maily s perlami, které někteří chovatelé považují za duhové. Zde přidávám nějaké novější foto, na stránkách jsou krapek méně aktualizované fotografie. Jedná se o hnízdo se světlekřídlými mláďaty jak bělokřídlými tak šedokřídlými
S pozdravem Lukáš Mlejnek
Kostelec nad Orlicí
0chovatel0
napsal(a):
Zdravím,
tak abych se také přidal, když tady koluje můj článek. Duhové andulky jsou světlekřídlé, opalinové takže se může jednat jak o šedokřídlé tak i o bělokřídlé jedince. Černokřídlé, hnědokřídlé a žlutokřídlé andulky mezi ně samozřejmě nepatří. Zmiňovaná perlová kresba je znakem andulek, které mají na zádech a křídelních krovkách peří, jenž má světlý střed a tmavý okraj (např bílé s černým okrajem či žluté s hnědým či šedým apod). Perlová kresba se může vyskytovat u každé barvy i kresby.. Pravdou je, že šedokřídlé jsou prokřížené s bělokřídlými a často jsou ptáci, kteří jsou i něco mezi. Často také dochází k záměnám perlových andulek za duhové, které vlasně nemají světlá křídla, takže mezi ně nepatří. Velmi často dosvávám e-maily s perlami, které někteří chovatelé považují za duhové. Zde přidávám nějaké novější foto, na stránkách jsou krapek méně aktualizované fotografie. Jedná se o hnízdo se světlekřídlými mláďaty jak bělokřídlými tak šedokřídlými
Kostelec nad Orlicí
Modrý a fialová šedokřídlý
0chovatel0
napsal(a):
Zdravím,
Kostelec nad Orlicí
sou ty duhové dražší? dají se zehnat na burze?
0chovatel0
napsal(a):
Modrý a fialová šedokřídlý
Fialové bělokřídlé duhové mládě, které ještě není vybarvené
0chovatel0
napsal(a):
Fialové bělokřídlé duhové mládě, které ještě není vybarvené
Mladoch
kovato
napsal(a):
Na burze je seženete těžko. Oni se nedají sehnat ani u chovatele, protože si každý pravé duhové drží doma. Maximálně seženete pěkně vybarvené perly. Jestli tady někdo uveřejní odkaz na zahraniční chovatele, tak tam mají možná uvedenou cenu. Jinak si cenu můžete odvodit ze zde uvedené diskuse o tom jak je těžké pravé duhové odchovat, hlavně kvůli chovnému materiálu, který neseženete.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kovato
napsal(a):
Když projdete v Přerově burzu tak na ně určitě narazíte. Neříkám, že zrovna teď začátkem sezony ale koncem léta a na podzim tam budou. Cena je běžná jako u ostatních andulek. Jednou jsem se je takhle rozhodl na burze hledat když jsem četl humbuk kolem duhovek na jiném foru že nejsou k sehnání a cena je vyšší.
napsal(a):
Když projdete v Přerově burzu tak na ně určitě narazíte. Neříkám, že zrovna teď začátkem sezony ale koncem léta a na podzim tam budou. Cena je běžná jako u ostatních andulek. Jednou jsem se je takhle rozhodl na burze hledat když jsem četl humbuk kolem duhovek na jiném foru že nejsou k sehnání a cena je vyšší.
Na burze se ale budete muset dobře dívat, protože tam seženete právě ty duhové perly o které není v chovu zájem. A pravých duhových pochybuji, že má někdo tolik aby je musel prodávat na burze, to stačí prodat doma.

eden
napsal(a):
Na burze se ale budete muset dobře dívat, protože tam seženete právě ty duhové perly o které není v chovu zájem. A pravých duhových pochybuji, že má někdo tolik aby je musel prodávat na burze, to stačí prodat doma.
Když píšu duhové tak myslím duhové a ne žlutohlavé perly.
0chovatel0
napsal(a):
Vybarvený sameček
Pro Lukáše: Díky že ses zapojil, a díky, že jsi vložil krásné fotky. Tohle fórum nemělo být o duhovkách, protože se zase najdou lidičky, co budou tvrdit, že duhovky jsou nesmysl, a je jich všude mraky. Pohybuji se v nich pouze 4 roky, ale za tu dobu celkem intenzivního pátrání znám v ČR 4 chovatele, ani na žádné výstavě jsem duhovky nezahlédla, což se mi zdá opravdu škoda. Všude krásné perlové, občas až zírám, co jsou někteří chovatelé schopní prodávat za duhovku. Doufám, že se nezlobíš, že jsem použila tvůj článek. Ale nenapadlo mne na čem líp prezentovat můj problém. Mám v chovu pouze duhovky šedokřídlé a postavou velmi pěkné modré opalínové žlutohlavé perly. Bělokřídlou ani jedinou, chtěla jsem vědět jak opravdu vypadá a jak často se cíleně objevuje v našich chovech.
Pro Jirku: Díky konečně za fotku BĚLOKŘÍDLÉ andulky, kvůli které tento příspěvek vznikl. Dal jste mi naprosto přesnou a dostačující informaci. Pokud se věnujete chovu bělokřídlých, ráda bych Vás požádala o spolupráci.
saluki
napsal(a):
Pro Lukáše: Díky že ses zapojil, a díky, že jsi vložil krásné fotky. Tohle fórum nemělo být o duhovkách, protože se zase najdou lidičky, co budou tvrdit, že duhovky jsou nesmysl, a je jich všude mraky. Pohybuji se v nich pouze 4 roky, ale za tu dobu celkem intenzivního pátrání znám v ČR 4 chovatele, ani na žádné výstavě jsem duhovky nezahlédla, což se mi zdá opravdu škoda. Všude krásné perlové, občas až zírám, co jsou někteří chovatelé schopní prodávat za duhovku. Doufám, že se nezlobíš, že jsem použila tvůj článek. Ale nenapadlo mne na čem líp prezentovat můj problém. Mám v chovu pouze duhovky šedokřídlé a postavou velmi pěkné modré opalínové žlutohlavé perly. Bělokřídlou ani jedinou, chtěla jsem vědět jak opravdu vypadá a jak často se cíleně objevuje v našich chovech.
Pro Jirku: Díky konečně za fotku BĚLOKŘÍDLÉ andulky, kvůli které tento příspěvek vznikl. Dal jste mi naprosto přesnou a dostačující informaci. Pokud se věnujete chovu bělokřídlých, ráda bych Vás požádala o spolupráci.
Jsem už starší, nosím brýle, ale bělokřídlé u pana Jirky nevidím.Jestli se pletu tak se omlouvám.
0chovatel0
napsal(a):
Zdravím,
Kostelec nad Orlicí
Mohu se zeptat na názor ohledně andulky mnou vložené o pár fotek vyš?co je to za mutaci?díky.
vabl
napsal(a):
Dovolím si poopravit označení \"modrá žlutohlavá perlová, bělokřídlá\", což je právě pro to \"bělokřídlá\" matoucí a zavádějící. Správně pouze tmavomodrá žlutolící perlová.
pro vabl (Venda), díky, že jste se zapojil, chtěla jsem to upřesnit stejně. Alespoň vím, že se mi snaží pomoci chovatelé zasvěcení do problematiky. Vím, že už jste mi napsal, že bělokřídlou andulku nepoznám, ale i tak se trochu umíněně zeptám, andulky vložené výše od Jirky mohou být označeny jako bělokřídlé? Nezlobte se, prosím za mou neodbytnost . Díky předem za odpověď.
vabl
napsal(a):
Dovolím si poopravit označení \"modrá žlutohlavá perlová, bělokřídlá\", což je právě pro to \"bělokřídlá\" matoucí a zavádějící. Správně pouze tmavomodrá žlutolící perlová.
Díky za odpovědi.Bohužel jsem tuto andulku koupila jako duhovou od jednoho chovatele duhových andulek, který by měl jistě rozdíl poznat :(
saluki
napsal(a):
Zdravím Petro, už jsme se dlouho neslyšeli. ;o) Musím se také přidat. Spousta chovatelů duhových andulek si pouze myslí, že má duhové andulky. Ve skutečnosti mají perlové opalinové, které prodávají za na andulky dost šílené ceny. Perlová andulka má totiž bílé letky a středy per do bílé, proto je dost často někteří chovatelé, kteří se do této debaty zapojují považují za bělokřídlé. Bělokřídlé však nejsou. Občas si říkám, zda tito lidé (? chovatelé ?) to dělají proto, že se mýlí, a nebo schválně, aby co nejvíce vydělali. Ani nechci polemizovat, která možnost je častější. Dost jsem se snažil před nedávnem studovat genetiku a porovnávat kresbu bělokřídlou a šedokřídlou, ale zjistil jsem, že je to velmi těžká věc - ve světě stejně jako u nás. Stejně zbarveného ptáka někdo považuje za šedokřídlého a někdo za bělokřídlého. Myslím, že podstata věci je v tom, že kdysi někdo napsal tyto dva termíny proto, že viděl andulku, která nebyla ani skořicová, ani plavá, ani bělokřídlá. Prostě něco mezi, tak ji pojmenoval šedokřídlou. Viděl jsem na výstavách výstavních andulek ptáky označované za šedokřídlé a ta barva kresby byla skutečně tmavá - tmavě šedá až do hnědého nádechu nebo naopak velmi světle - bledě šedá (většinou u žlutých). Zároveň však byla i barva těla andulky se šedým odstínem. Ale nebylo to úplně vždy pravidlem, tak jsem to celé snažení nakonec vzdal. Závěrem, který jsem si pro sebe udělal, bylo, že je vlastně jedno, zda andulka je šedokřídlá nebo bělokřídlá - v obou kresbách je vždy nějaká šedá část - buď více šedé nebo méně šedé. Důležité je, a v chovu duhovek zvláště, aby barva těla byla krásná (modrá, kobaltová, fialová), sytá pokud možno bez šedého a matného nádechu. S těmito andulkami by měl být spojen chov kvalitních duhovek. Mimochodem, vrátím se k tvému chovu a obrázku. Oba samečci na obrázku jsou krásní a oba bych označil za bělokřídlé a ponechal do chovu duchovek (i když ten tmavší je o něco lepší ;o), ale chtělo by to mrknout na rodiče toho světlejšího - možná i mladšího, proto jsou barvy bledší). To, že oba označím za bělokřídlé se může někomu zdát divné, ale je to můj názor. U bělokřídlých totiž platí jedna zajímavost a na to prosím nezapomínejme. Když párujeme např. dva bělokřídlé, barva kresby tmavne. Když párujeme bělokřídlého ptáka s bílým, barva kresby potomků je světlejší. Pozor na 2. f perly, také na šedou barvu těla a skořicovou kresbu. Tyto nežádoucí barvy, kresby, odstíny se tam někdy díky předkům mohou přimíchat a dělají pak ve zbarvení duhovek "psí kusy". ;o)
Zdravím a přeji mnoho zdaru.
martanek16
napsal(a):
Díky za odpovědi.Bohužel jsem tuto andulku koupila jako duhovou od jednoho chovatele duhových andulek, který by měl jistě rozdíl poznat :(
Dobrý den,
Smutné, jak se dá vydělávat na lidské neznalosti. Pokud chovatel věděl, jak vypadá duhová andulka, prodal Vám jí s vědomím, že o duhovou nejde. Pokud za ní nechtěl horentní sumu, jak někteří s prominutím "vyčůraní" profíci mají ve zvyku, tak prostě máte neduhovou. Principielně je toto špatné. Chovatel by se měl nad svým jednáním zamyslet. To asi všichni, když koukám co se děje a jak se všichni honí po ziscích bez slušnosti a úcty k chovatelství.
Když něco lidé neznají, nechají se snadno napálit, bohužel nemohu říct, že toto k chovatelským praktikám nepatří. Je nesčetně případů, kdy se prodává zajíc v pytli, je mnoho těch, kteří si vymýšlejí, až tomu sami věří.
Doufám, že se Vám časem povede sehnat pravou duhovou andulku z jiného chovu.
S pozdravem Martin Záruba
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Smutné, jak se dá vydělávat na lidské neznalosti. Pokud chovatel věděl, jak vypadá duhová andulka, prodal Vám jí s vědomím, že o duhovou nejde. Pokud za ní nechtěl horentní sumu, jak někteří s prominutím "vyčůraní" profíci mají ve zvyku, tak prostě máte neduhovou. Principielně je toto špatné. Chovatel by se měl nad svým jednáním zamyslet. To asi všichni, když koukám co se děje a jak se všichni honí po ziscích bez slušnosti a úcty k chovatelství.
Když něco lidé neznají, nechají se snadno napálit, bohužel nemohu říct, že toto k chovatelským praktikám nepatří. Je nesčetně případů, kdy se prodává zajíc v pytli, je mnoho těch, kteří si vymýšlejí, až tomu sami věří.
Doufám, že se Vám časem povede sehnat pravou duhovou andulku z jiného chovu.
S pozdravem Martin Záruba
Přesně toto je jeden z důvodů, proč vkládám tyto otázky do veřejného fóra a neřeším je jen soukromně s konkrétními chovateli. Možná ze sebe zbytečně dělám hlupáka, ale doufám, že si to přečtou i naprostí laikové a začátečníci, a prostě budou vědět co kupují. A musím se i pochválit, že jsem měla spoustu příležitostí na základě fotek, ze kterých byly unešení, "nacpat" zájemcům pěkné perly pod falešným označením duhovek, a nikdy jsem to neudělala, a to mě těší . Ikdyž mne právě teď díky tomu trápí nadstav velmi pěkných perlových
. Obraťte se na chovatele, pokud byla andulka nad běžnou cenou, ať vám ji vymění, jistě se zastydí a najde pro Vás nějakou pěknou duhovou!
saluki
napsal(a):
Pro Petru a Jirku:
Tak jak koukám tak mezi andulkami Jirky nevidím žádnou andulku, která by byla bělokřídlá. Má tam skořice, obyčejné a nějaké šedokřídlé.. Já jsem se tady také nechtěl rozepisovat o duhových andulkách, protože se to často rozebírá a né každý je z toho nadšený. Ale ať si každý chová co se mu líbí, to je přeci každého věc. I přírodní zelené andulky jsou hezké. Chtěl jsem jen přispět hlavně tím, že i bělokřídlé andulky v "líbivých" barvách jsou velmi pěkné. Sám jich mám v chovu několik a mezi nimi i nějaké perlovky, jelikož se mi také líbí a při absenci nepříbuzných jedinců, se dají také v chovu použít. Perlovky totiž zase nemají sklony k malé postavě. Mím cílem je tedy ustálit velikost postavy andulek. Přikládám foto fialové, žlutolící perlové samice
0chovatel0
napsal(a):
Pro Petru a Jirku:
Tak jak koukám tak mezi andulkami Jirky nevidím žádnou andulku, která by byla bělokřídlá. Má tam skořice, obyčejné a nějaké šedokřídlé.. Já jsem se tady také nechtěl rozepisovat o duhových andulkách, protože se to často rozebírá a né každý je z toho nadšený. Ale ať si každý chová co se mu líbí, to je přeci každého věc. I přírodní zelené andulky jsou hezké. Chtěl jsem jen přispět hlavně tím, že i bělokřídlé andulky v "líbivých" barvách jsou velmi pěkné. Sám jich mám v chovu několik a mezi nimi i nějaké perlovky, jelikož se mi také líbí a při absenci nepříbuzných jedinců, se dají také v chovu použít. Perlovky totiž zase nemají sklony k malé postavě. Mím cílem je tedy ustálit velikost postavy andulek. Přikládám foto fialové, žlutolící perlové samice
Ještě přidávám modré perlové žlutohlavé mládě
martanek16
napsal(a):
Ano, perlové jsou také moc pěkné a co do vzhledu podle mně jsou stejně pěkné jak duhové, ale případný kupce by měl být předem upozorněn, že perlová andulka nemůže být duhová, ikdyž je stejně vybarvená...
Pravdou je, že pomyslná "hranice", jestli se dá ještě andulka považovat za duhovou nebo to je již perla je někdy velmi tenká.. A povedená perla nemá k duhovce až tak daleko.Já se dokonce několikrát setkal s vydáváním klasických modrých andulek za "duhové"..
0chovatel0
napsal(a):
Pravdou je, že pomyslná "hranice", jestli se dá ještě andulka považovat za duhovou nebo to je již perla je někdy velmi tenká.. A povedená perla nemá k duhovce až tak daleko.Já se dokonce několikrát setkal s vydáváním klasických modrých andulek za "duhové"..
Ahojky Lukáši, s tímhle názorem nemohu souhlasit, nezlob se. Stačí si to nechat vysvětlit a názorně ukázat třeba na mláděti, a pak už si to nikdy nespletete. Teda usuzuji podle vlastní zkušenosti . Taky jsem měla plnou volieru "duhovek", než mi to na burze poctivý chovatel prezentoval přímo na svých andulkách, do té doby jsem si čisté duhové přidáváním krásných perel přeměnila na tříletý odchov perlových, zničila jsem si velkou část vlastního chovu
. Ale už je to zase lepší a lepší
.
saluki
napsal(a):
Ahojky Lukáši, s tímhle názorem nemohu souhlasit, nezlob se. Stačí si to nechat vysvětlit a názorně ukázat třeba na mláděti, a pak už si to nikdy nespletete. Teda usuzuji podle vlastní zkušenosti . Taky jsem měla plnou volieru "duhovek", než mi to na burze poctivý chovatel prezentoval přímo na svých andulkách, do té doby jsem si čisté duhové přidáváním krásných perel přeměnila na tříletý odchov perlových, zničila jsem si velkou část vlastního chovu
. Ale už je to zase lepší a lepší
.
Petro, já jen chtěl říct, že někdy může být rozdíl minimální, když jsou andulky prokřížené. A zvláště pro chovatele, kteří se v tomto moc neorientují. Pak dochází k omylům, otázkou je jestli to je z nevědomosti... Podle mě to není zničení ale v některých případech to může být i posun, hold záleží za jakej konec to vezmeš.. Protože vhodnejch jedinců, není zrovna mnoho..
0chovatel0
napsal(a):
Petro, já jen chtěl říct, že někdy může být rozdíl minimální, když jsou andulky prokřížené. A zvláště pro chovatele, kteří se v tomto moc neorientují. Pak dochází k omylům, otázkou je jestli to je z nevědomosti... Podle mě to není zničení ale v některých případech to může být i posun, hold záleží za jakej konec to vezmeš.. Protože vhodnejch jedinců, není zrovna mnoho..
Samozřejmě, že záleží na tom, jakých odchovů chceme dosáhnout, ale pokud jde o čisté duhové, a mě o ně jde, neměly by být perly kvůli dominantní dědičnosti používány v jejich chovu vůbec, trvalo mi bohužel dost dlouho než jsem se propracovala k tomuto zjištění vlastní praxí na svém chovu. Ale díky tomu se mi podařilo získat kontakty na další chovatele se stejným zaměřením, kteří se však nechtějí z rozumných důvodů veřejných diskusí účastnit, proběhlo pár výměn, další jsou v plánu, a snad se nám povede rozšířit základnu čistého chovu zaměřeného na duhové odchovy. Na letošní sezonu jsem moc zvědavá
Proč by ne, jsou to velmi pěkní ptáci výrazných barev, silných postav a zdravého temperamentu
přikládám fotku letošního odchovu snad duhových ? uvidíme až se plně vybarví
a ještě jedno mládě barevné perlové oproti mladým na první fotce je naorvní pohled rozdílné
Již jsem fotky vkládala na jiném fóru, toto se mi podařilo letos i bez pravé duhovky v chovu... jsou dost světlince žluté... co myslíte, jsou duhové? díky.M.
martanek16
napsal(a):
Již jsem fotky vkládala na jiném fóru, toto se mi podařilo letos i bez pravé duhovky v chovu... jsou dost světlince žluté... co myslíte, jsou duhové? díky.M.
jak se tak dívám na vaše andulky tak právě vy tam máte perlové krom teda 2 šedokřídlých opalinových
přikládám fotku perlové a jednoho z uvedených mládat je tam jasný rozdíl
songstr
napsal(a):
jak se tak dívám na vaše andulky tak právě vy tam máte perlové krom teda 2 šedokřídlých opalinových
přikládám fotku perlové a jednoho z uvedených mládat je tam jasný rozdíl
Myslím, že na této fotce jsou obě mláďata perlová, jedno z nich má pouze zesvětlenou kresbu, není to duhová. Přikládám pro porovnání fotku duhového mláďěte.
martanek16
napsal(a):
jen pro upřesnění - ta poslední fotka není stejné hnízdo mláďat, jak ty dvě první fotky, to jsem přidala pro názornost - je tam sice moc pěkná fialová žlutohlavá, ale jasně perlová, ty ostatní jsou perlové též, šlo mi spíše o to první hnízdo na první a druhé fotce
díky M.
Pro martanek16: na první fotce jsou pravděpodobně 2 duhová a ta nejsvětlejší, co je i na další fotce sama, bude možná perlová. Na té poslední fotce jsou asi perlové všechny, chtělo by to lepší fotečku . K odchovu blahopřeji
Mohla bych trochu oživit tuhle diskusi?
Já to pořád ne a ne vykoukat... Tenhle sameček /úplně vepředu/ je perlový???
Díky za radu
Dobrý den, Váš andulák je perlový, podle mě na 100%. Nezapomeňme ale na jeden podstatný fakt, který už naznačil, myslím, pan Záruba před pořádnou dobou v diskuzi výše. (Tedy jestli Váš dotaz mířil k názvu diskuze a potřebujete názor, zda máte bělokřídlou či šedokřídlou andulku). Tím faktem je, že "perlová" je označení typu kresby vlnek a "šedokřídlá" je barva vlnek. V praxi proto můžeme narazit na kombinaci obou vlastností! Dost často se zapomíná, že mohou být andulky i "perlové šedokřídlé" - současně. Podle mého názoru je to právě případ Vašeho anduláčka - kresba je bezesporu perlová a vlnování-lem je šedý. Je to hezký pták, mnoho štěstí v chovu.
Zdravím všechny. Tak jak jsem vše pročetl jsem z toho volaký zmetený. Mohl by mi někdo ještě jednou vysvětlit zásadní rozdíly? Perlová - lemování pírek tmavé, duhová lemování světlé? Šedokřídlá i bělokřídlá může být jak perla, tak i duhovka? Co je tedy tento můj samec za mutaci? Předem všem díky.
Dobrý den, podle mě je tohle právě kombinace perlové kresby a šedokřídlé barvy vlnek - viz šedé lemování v perlách. Díky tomu, že andulák je navíc opalinový, tak kromě šedé je ve vlnkování patrná i barva těla, tedy světle modrá. Anduláka bych popsal jako světle modrého perlového šedokřídlého opalina. Mnoho zdaru přeji.
Ono je to zřejmě s fotky těžko patrné, ale andulák má pouze bílou a sv.modrou barvu. Náznak šedé tam není ani trošku. A ano barva těla se promítá do vlnkování, takže tvoří částečně modré vlnky na bílých perech. Je toto stále považováno za perlu nebo má spíše blíž k duhové? Taktéž mám albino samici, která má nádech do sv.zelena,ale jen pouze na těle. Jinak je čistě bílá s červenýma očima a bílými drápy.Je to standart albino? Opravdu se v tom dost ztrácím. Zkusím poslat fota panu Zárubovi, jestli bude mít chvilku mi něco k tomu napsat.
papek

XXX.XXX.51.90
papek

XXX.XXX.51.90
papek

XXX.XXX.51.90
papek

XXX.XXX.51.90
papek

XXX.XXX.51.90
papek

XXX.XXX.51.90
papek
napsal(a):
Poslední.
Dobrý den, prosil bych paní Petru o názor na předloženou serii 5.ti fotografii.Děkuji Rosta.
mohu poprosit o info, co je za kresbu můj sameček?
byla jsem na výletě v Ostravě, kde jsem si z burzy přivezla posilu do chovu. Tento sameček má být už roční, je moc pěkný. :) Akorát netuším, zda je perlový či ne? do duhovek ho nechci, jen by mě zajímalo, co že to mám vlastně doma. :))
papek
napsal(a):
Dobrý den, prosil bych paní Petru o názor na předloženou serii 5.ti fotografii.Děkuji Rosta.
ahoj, moc pěkné, obzvlášť fialová mláďata na čtvrté fotce .
Já se začínám ubírat jiným směrem, ve starší literatuře jsem se dočetla, že duhová andulka je jen světlekřídlá (bělokřídlá), takže si opravdu nechávám už jen mláďata se světlými křídly, šedokřídlá odcházejí do světa hned po osamostatnění.
Přeji hodně radosti z chovu těchto krásně barevných andulek.
lavacca
napsal(a):
mohu poprosit o info, co je za kresbu můj sameček?
byla jsem na výletě v Ostravě, kde jsem si z burzy přivezla posilu do chovu. Tento sameček má být už roční, je moc pěkný. :) Akorát netuším, zda je perlový či ne? do duhovek ho nechci, jen by mě zajímalo, co že to mám vlastně doma. :))
ahoj, sameček je perlový.
saluki
napsal(a):
tak ten je úžasný!!!
jinak děkuji za odpověď u toho modrého samečka. :) Ještě poprosím o potvrzení, že ten zelený je teda taky perlový:
papek

XXX.XXX.51.90
wib
napsal(a):
Dobrý den, nejsem Petra, ale určitě se Petra přidá , andulky jsou velmi krásné a jsou duhové, tedy šedokřídlé žlutohlavé opaliny. Zdraví WiB
Děkuji za odpověd a posouzení. Hezký den.Rosta.
wib
napsal(a):
Ano, je perlový a možná i skořicový - kresba perel, zdá se mi, má nehnědlou barvu. Pouze pro informaci, není to opalin. Zdravím a přeju pěkný den.
pokud to bylo na mě, tak sameček v reálu nahnědlá křídla nemá. :) Měla jsem už skořicového samečka a byl jinačí. :)
Opalíny mám doma, takže to jsem poznala, že opalín není. :) Ale děkuji.