Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2010 01:53
narim

XXX.XXX.60.236

Zdravíčko všem,

zdá se mi to, nebo u chovatelů začínají mizet ty nejkrásnější andulky - naprosto obyčejné, přírodně zbarvené?
Prosím - jestli máte fotky těhle úžasných andulek, byl bych rád kdybyste je sem vložili

4.2.2010 09:38
saluki

XXX.XXX.38.103

narim napsal(a):
Zdravíčko všem,

zdá se mi to, nebo u chovatelů začínají mizet ty nejkrásnější andulky - naprosto obyčejné, přírodně zbarvené?
Prosím - jestli máte fotky těhle úžasných andulek, byl bych rád kdybyste je sem vložili

Nádhernou expozici obrovských zdravých a přírodních andulek mají v ZOO v Hluboké nad Vltavou. Jakým způsobem prodávají odchovy, netuším, ale pokud by se někdo chtěl těmto krásným přírodním papouškům věnovat, stálo by to za to použít jejich základ. Vkládám odkaz, odstraňte prosím mezeru za cz/
http://www.naturfoto.cz/ papousek-vlnkovany-fotografie-11886.html

4.2.2010 10:14
atobajus

XXX.XXX.175.250

saluki napsal(a):
Nádhernou expozici obrovských zdravých a přírodních andulek mají v ZOO v Hluboké nad Vltavou. Jakým způsobem prodávají odchovy, netuším, ale pokud by se někdo chtěl těmto krásným přírodním papouškům věnovat, stálo by to za to použít jejich základ. Vkládám odkaz, odstraňte prosím mezeru za cz/

Pozor, ne každá andulka která je zelená má zbarvení přírodní andulky.

4.2.2010 10:16
eden

XXX.XXX.65.201

saluki napsal(a):

něco málo

4.2.2010 10:48
martanek16

XXX.XXX.182.123

atobajus napsal(a):
Pozor, ne každá andulka která je zelená má zbarvení přírodní andulky.

já mám z loňského chovu také několik pěkných klasicky zelených

4.2.2010 10:49
atobajus

XXX.XXX.175.250

eden na Vaší fotce není přírodně zbarvená andulka

4.2.2010 10:54
martanek16

XXX.XXX.182.123

atobajus napsal(a):
eden na Vaší fotce není přírodně zbarvená andulka

a ještě... - je škoda že nejsou pro většinu tak atraktivní jako jiné barvy

4.2.2010 11:00
saluki

XXX.XXX.38.103

martanek16 napsal(a):
a ještě... - je škoda že nejsou pro většinu tak atraktivní jako jiné barvy

Oni by se určitě našli chovatelé, kteří by se těmto krásným a hlavně zdravě vyhlížejícím papouškům věnovali, problém je v tom, že díky \"levné\" ceně andulky a absence jakéhokoliv respektování barvy při párování, máme obrovské množství štěpáků na všechny možné kombinace a barvy, v každé andulce je skrytý nespočet chovatelských překvapení, na něco dobře a na něco špatně. Určitě jako u ostatních papoušků se ale dříve nebo později budou chovatelé pokoušet o přírodní formu

4.2.2010 11:18
atobajus

XXX.XXX.175.250

saluki napsal(a):
Oni by se určitě našli chovatelé, kteří by se těmto krásným a hlavně zdravě vyhlížejícím papouškům věnovali, problém je v tom, že díky \"levné\" ceně andulky a absence jakéhokoliv respektování barvy při párování, máme obrovské množství štěpáků na všechny možné kombinace a barvy, v každé andulce je skrytý nespočet chovatelských překvapení, na něco dobře a na něco špatně. Určitě jako u ostatních papoušků se ale dříve nebo později budou chovatelé pokoušet o přírodní formu

Je třeba si u těch zelených všímat odstínu zelené barvy, zda jsou ocasní pera modrá či černá, velikosti a rozmístění hrdelních znaků a v neposlední řadě typu postavy a velikosti andulky. Těch znaků je celá řada a nejde každá zelená andulka označit jako přírodně zbarvená.

4.2.2010 11:28
saluki

XXX.XXX.38.103

atobajus napsal(a):
Je třeba si u těch zelených všímat odstínu zelené barvy, zda jsou ocasní pera modrá či černá, velikosti a rozmístění hrdelních znaků a v neposlední řadě typu postavy a velikosti andulky. Těch znaků je celá řada a nejde každá zelená andulka označit jako přírodně zbarvená.

Po pravdě ty velké přírodní s nádhernou paletou zelených odstínů až po tmavěmodré ocasy jsem jinde než v ZOO neviděla

4.2.2010 11:58
eden

XXX.XXX.65.201

saluki napsal(a):
Po pravdě ty velké přírodní s nádhernou paletou zelených odstínů až po tmavěmodré ocasy jsem jinde než v ZOO neviděla

k fotce s nápisem" něco málo", musela jsem rychle přejít na jinou práci, proto jsem nedokončila větu. Na fotce je přírodní ta co jí koukají jenom záda, jinou její fotku nemám.

4.2.2010 14:04
eden

XXX.XXX.65.201

eden napsal(a):
k fotce s nápisem" něco málo", musela jsem rychle přejít na jinou práci, proto jsem nedokončila větu. Na fotce je přírodní ta co jí koukají jenom záda, jinou její fotku nemám.

Tak jsem jí objevila, tak snad to je ta přírodní, teď zepředu.

5.2.2010 11:12
miky2

XXX.XXX.81.37

eden napsal(a):
Tak jsem jí objevila, tak snad to je ta přírodní, teď zepředu.

Taky přidam svého krasavce.

5.2.2010 13:28
cajin

XXX.XXX.215.43

miky2 napsal(a):
Taky přidam svého krasavce.

Pár těchto jedinců v chovu mám, přikládam foto.

5.2.2010 13:30
cajin

XXX.XXX.215.43

narim napsal(a):
Zdravíčko všem,

Chovem andulek se zabývám už skoro deset let. A jak někdo psal, tak andulyk a jejich genetika jsou krásné v tom, že nikdy nevíte jaké barvy vám na 100% vzniknou :)

5.2.2010 13:31
cajin

XXX.XXX.215.43

narim napsal(a):
Zdravíčko všem,

5.2.2010 20:10
pavel33

XXX.XXX.114.242

narim napsal(a):
Zdravíčko všem,

Dobrý večer také mám v chovu pár kousku přírodních a většinou se snažim abych tam nějakého toho jedince měl zbarveného přírodně.

6.2.2010 09:37
petr20

XXX.XXX.140.141

narim napsal(a):
Zdravíčko všem,

Přírodní andulka.

6.2.2010 11:06
pyrhura

XXX.XXX.168.223

petr20 napsal(a):
Přírodní andulka.

to nie je prírodná ale tyrkysová

6.2.2010 15:06
jama

XXX.XXX.98.84

narim napsal(a):
Zdravíčko všem,

Som rád, že sa aj niekto iný zaujíma o prírodne sfarbené andulky. Pred 5 rokmi som začal s chovom 20 párov svetlozelených prírodne sfarbených anduliek. Tažko sa zháňali samice - mám dojem, že teraz sa už také v ČR ani v SR vôbec nevyskytujú. Samozrejme v potomstve sa mo objavovali aj mutačné vtáky. Tie som vyraďoval a každý rok som zaradil len mladé požadovaného sfarbenia (nejde len o farbu - dôležitá je, aby vtáky neboli príliš veľké, samci nemali príliš veľkú hlavu a príliš veľké modré škvrny atď...). Ešte aj po 5 generáciách však andulky majú v hniezdach aj mutačné vtáky. Možností je viac 1. využívať viac príbuzenskú plemenitbu, 2. po dobudovaní nových voliér zostaviť aspoň 10. chovných kŕdľov po cca 20 - 50 pároch, t.j. výrazne zväčšiť chovnú základňu a sprísniť selekciu, alebo sa spojiť s inými chovateľmi podobného zamerania, ak takí o nás vôbec sú. Som si ale vedomý, že ide o dlhodobú záležitosť a chce to ešte tak 10 - 15 generácií (10 až 15 rokov).
Skúšam sa vrátiť k pôvodnej forme aj u zebričiek . Tam je najväčší problém veľkosť. Nedarí sa mi ju zmenšiť. Tiež je problém udržať tmavočervené oko, ako majú zebričky v prírode.

7.2.2010 11:18
atobajus

XXX.XXX.175.250

jama napsal(a):
Som rád, že sa aj niekto iný zaujíma o prírodne sfarbené andulky. Pred 5 rokmi som začal s chovom 20 párov svetlozelených prírodne sfarbených anduliek. Tažko sa zháňali samice - mám dojem, že teraz sa už také v ČR ani v SR vôbec nevyskytujú. Samozrejme v potomstve sa mo objavovali aj mutačné vtáky. Tie som vyraďoval a každý rok som zaradil len mladé požadovaného sfarbenia (nejde len o farbu - dôležitá je, aby vtáky neboli príliš veľké, samci nemali príliš veľkú hlavu a príliš veľké modré škvrny atď...). Ešte aj po 5 generáciách však andulky majú v hniezdach aj mutačné vtáky. Možností je viac 1. využívať viac príbuzenskú plemenitbu, 2. po dobudovaní nových voliér zostaviť aspoň 10. chovných kŕdľov po cca 20 - 50 pároch, t.j. výrazne zväčšiť chovnú základňu a sprísniť selekciu, alebo sa spojiť s inými chovateľmi podobného zamerania, ak takí o nás vôbec sú. Som si ale vedomý, že ide o dlhodobú záležitosť a chce to ešte tak 10 - 15 generácií (10 až 15 rokov).
Skúšam sa vrátiť k pôvodnej forme aj u zebričiek . Tam je najväčší problém veľkosť. Nedarí sa mi ju zmenšiť. Tiež je problém udržať tmavočervené oko, ako majú zebričky v prírode.

Zdravím pane Marec. Dejte nějaké fotky z Vašeho chovu přírodních ančí. U těch zeber s velikostí myslím problém nebude ale horší to bude udržet to tmavěčervené oko. Jinak cením Váš záměr a držím palce ať jsou Vaše anče i geneticky jen světle zelené a totožné s přírodníma.

7.2.2010 12:06
bsp

XXX.XXX.205.182

jama napsal(a):

Fandím Vám v tom. Je to problém nejen andulek a zebřiček, ale i všech ostatních druhů. Chovatelství ztratilo funkci zachovávat původní nebo alespoň podobný genotyp jako v přírodě. Zvětšování může souviset s potravinovým komfortem, nedostatkem pohybu a dalšími okolnostmi chovu a je asi obecným pravidlem. Zdravím Pavel.
PS: omlouvám se za kvalitu fotky

7.2.2010 15:49
luke05

XXX.XXX.182.2

bsp napsal(a):
Fandím Vám v tom. Je to problém nejen andulek a zebřiček, ale i všech ostatních druhů. Chovatelství ztratilo funkci zachovávat původní nebo alespoň podobný genotyp jako v přírodě. Zvětšování může souviset s potravinovým komfortem, nedostatkem pohybu a dalšími okolnostmi chovu a je asi obecným pravidlem. Zdravím Pavel.
PS: omlouvám se za kvalitu fotky

je to sice fotka přes pletivo, ale třeba na ní něco uvidíte...;-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík