Dobrý den, zkouší otevřít debatu na téma tmavého, popelavého až černého zbarvení andulek na hlavě. Chovám andulky už 20 let a ještě nikdy se mi nestalo, aby nějaká andulka měla tak tmavou hlavu jako u jednoho světle modrého mláděte loni. Tato abnormalita se objevila naprosto necíleně u páru, který již 3 roky spolehlivě odchovává mladé spíše ve světlejších odstínech - bílé, žluté, straky. Zajímavé je, že se navíc jedná o opalinovou kresbu, která má obecně spíše sklon k více bílé hlavě. Díky všem za příspěvky.
wib
napsal(a):
Dobrý den, zkouší otevřít debatu na téma tmavého, popelavého až černého zbarvení andulek na hlavě. Chovám andulky už 20 let a ještě nikdy se mi nestalo, aby nějaká andulka měla tak tmavou hlavu jako u jednoho světle modrého mláděte loni. Tato abnormalita se objevila naprosto necíleně u páru, který již 3 roky spolehlivě odchovává mladé spíše ve světlejších odstínech - bílé, žluté, straky. Zajímavé je, že se navíc jedná o opalinovou kresbu, která má obecně spíše sklon k více bílé hlavě. Díky všem za příspěvky.
Jistě všichni uvítáme fotečku.
wib
napsal(a):
Taky by mě zajímalo jak andulka vypadá..
eden
napsal(a):
Byla by nějaká fotečka? Teď sem dal někdo fotky břidlicových, ale černohlavé jsem ještě neviděla.
Dobrý den, trošku úmyslně jsem před týdnem fotku nevložil. Chtěl jsem znát obecně názory lidí na dané téma a zbarvení, abych předešel některým příspěvkům v okamžiku, kdy obrázky publikuji. Zatím si tedy názory na danou problematiku všichni schovávají ;o), tak sem dávám fotky zmíněné andulky a jsem zvědavý, co Vy na to? Zdraví WiB
wib
napsal(a):
Dobrý den, trošku úmyslně jsem před týdnem fotku nevložil. Chtěl jsem znát obecně názory lidí na dané téma a zbarvení, abych předešel některým příspěvkům v okamžiku, kdy obrázky publikuji. Zatím si tedy názory na danou problematiku všichni schovávají ;o), tak sem dávám fotky zmíněné andulky a jsem zvědavý, co Vy na to? Zdraví WiB
foto 2
wib
napsal(a):
foto 6
foto 7 - o 2 měsíce starší sestra, která je jinak (kromě hlavy) úplně stejně zvavená -jinak ta výše uvedená andulka je z odchovu v červenci 2009
wib
napsal(a):
foto 7 - o 2 měsíce starší sestra, která je jinak (kromě hlavy) úplně stejně zvavená -jinak ta výše uvedená andulka je z odchovu v červenci 2009
Dobrý den,
Andulka se velmi povedla. Mnohdy se stává, že se u perlových s výraznými znaky hrdelních znaků(většinou u opalinových) objevuje černé perlování i v čele. Několikrát jsem si všiml na burzách menších fleků na hlavě v tmavosti podobné té Vaší andulky. Šlo však o malé jedince a rozšíření fleků nebylo natolik významné, abych nad jejich pořízením uvažoval. Již dříve jsem hledal mezi chovateli černohlavé andulky, ale většina chovatelů se náznaku mutace zbavuje bez cíleného použití v chovu a podpoření mutace. Doporučuji k andulce sehnat takový protějšek, který má zastoupení černé barvy v masce nebo jakkoliv naznačuje černé vybarvení na hlavě. Určitě by bylo vhodné samičku zkusit spárovat se svým otcem(příbuzenská plemenitba), aby se dalo zjistit, zda právě on je nositelem této zajímavé barevné anomálie. Zda se jedná o černohlavou andulku, její předzvěst nebo jen modifikaci se ukáže v dalších generacích. Věřím, že Vás neomrzí experimentovat a za pár let budou černohlavé andulky také v České Republice nezávisle na zahraničí. Minimálně pro novou genovou základnu doporučuji se nadále touto "mutací" zabývat. Stejně tak já osobně nechci koukat na chocholaté andulky "helicopter" jen na zahraničních fotkách.
S pozdravem a přáním úspěšného chovu
Martin Záruba, Suchdol nad Lužnicí
mitraton
napsal(a):
Dobrý den,
Andulka se velmi povedla. Mnohdy se stává, že se u perlových s výraznými znaky hrdelních znaků(většinou u opalinových) objevuje černé perlování i v čele. Několikrát jsem si všiml na burzách menších fleků na hlavě v tmavosti podobné té Vaší andulky. Šlo však o malé jedince a rozšíření fleků nebylo natolik významné, abych nad jejich pořízením uvažoval. Již dříve jsem hledal mezi chovateli černohlavé andulky, ale většina chovatelů se náznaku mutace zbavuje bez cíleného použití v chovu a podpoření mutace. Doporučuji k andulce sehnat takový protějšek, který má zastoupení černé barvy v masce nebo jakkoliv naznačuje černé vybarvení na hlavě. Určitě by bylo vhodné samičku zkusit spárovat se svým otcem(příbuzenská plemenitba), aby se dalo zjistit, zda právě on je nositelem této zajímavé barevné anomálie. Zda se jedná o černohlavou andulku, její předzvěst nebo jen modifikaci se ukáže v dalších generacích. Věřím, že Vás neomrzí experimentovat a za pár let budou černohlavé andulky také v České Republice nezávisle na zahraničí. Minimálně pro novou genovou základnu doporučuji se nadále touto "mutací" zabývat. Stejně tak já osobně nechci koukat na chocholaté andulky "helicopter" jen na zahraničních fotkách.
S pozdravem a přáním úspěšného chovu
Možná, že existuje hodně chovatelů, kteří mají také zajímavé odchovy, ale nedovedou je v chovu použít. Někdo potom kdo má andulky jen do výkupu dává pryč třeba za pár korun zajímavé mutace o kterých ani neví jak jsou zajímavé. U někoho je andulka jen obyčejný papoušek.
eden
napsal(a):
Možná, že existuje hodně chovatelů, kteří mají také zajímavé odchovy, ale nedovedou je v chovu použít. Někdo potom kdo má andulky jen do výkupu dává pryč třeba za pár korun zajímavé mutace o kterých ani neví jak jsou zajímavé. U někoho je andulka jen obyčejný papoušek.
Dobrý den, znáte prosím někoho, kdo se podobnými zvláštnostmi u andulek zabývá nebo chce zabývat? Děkuji.
wib
napsal(a):
Dobrý den, znáte prosím někoho, kdo se podobnými zvláštnostmi u andulek zabývá nebo chce zabývat? Děkuji.
Dobrý den,
Černohlavými andulkami bych se rád zabýval, ale nepodařilo se mi doposud sehnat vhodné kandidáty na podpoření a stimulování této mutace(možná zatím modifikace). Již dříve jsem hledal anomálie a zváštnosti v barvách, bez úspěchu. Mám stabilní chov chocholatých, duhových a jiných barevně zajímavých andulek a mým cílem je andulka "helicopter" nejlépe duhová(rainbow) a silné postavy. Ono skloubit tyto tři cíle v jeden je samo o sobě velký úkol na několik let.
Samozřejmě jsou i jiné možnosti šlechtění a podpory mutací. Blackface(černohlavé) andulky jsou pro mne velkým lákadlem. Bohužel vždy pokud jsem se setkal s náznakem černých skvrn na hlavě šlo jan o malinké vlaštovky, které měly budoucnost nejistou a proto jsem od jejich pořízení vždy ustoupil. Možná však cesta přes tyto malé andulky je ta správná, nevím jistě, ale přisuzuji pročernalé fleky na hlavě spíše nevhodným vybarvením v horších podmínkách, proto asi byly tak malé a nevitální.
Vaše andulky jsou z mého pohledu dostačující a vitální a budu-li upřímný, Vaše černohlavá andulka je více černohlavá, než doposud běžně prezentovatelná andulka blackface. Za pár let, pokud budete andulku dobře párovat a podpoříte mutaci se můžete dožkat ustálení černohlavosti, stejně tak se může stát, že v dalších letech se černá barva vytratí, podobné změny jsem viděl u různých jiných druhů a ne vždy barva zůstala napořád.
Určitě, pokud se pustíte na dlouhou trať ve šlechtění, budu zájemcem o takto vybarvené andulky. Pokud toto podstoupit nechcete, budu zájemcem i o tuto konkrétní andulku. A to především z důvodu, abych se pokusil tuto anomálii udržet a dále stimulovat.
Zda bude základem dalšího chovu černohlavých andulek si nedokážu odhadnout, každopádně by neměla skončit s takovým protějškem, který do budoucna výjimečnost barvy nepodpoří.
S pozdravem a přáním hezkého dne
u toho křížení barev bych se taky chtěla zastavit.
obrázek mého potomka, bohužel samička ho rozmačkala
ale planuju andulákovi z prvního vrhu sehnat žlutou samičku a zkusit co udělá tyrkys s nažloutlou hlavou (ten v pravo) se žlutou.
Akorát mám strach, protože má hodně genů po te albině nevýrazné ozobí (jen jemně modré - byl problém určit zda je to samec nebo samice nakonec příroda ukázala že samec:) ) a dost těch bílých peříček. Asi to prostě risknu a uvidíme, ale zajímal by mě Váš názor.
Dík moc Markéta
Jo ještě dá se něco dělat s tou agresivitou samice? první týden až 2 týdny se chová vzorně, ale jak trošinku povyrostou a opeří se vyhazuje je z hnízda zalehává a nekrmí, to je hodně velký problém nepřišli jsme na způsob jak je dochovat (dokrmit) a umačkává je. Ta potvora hned zase snáší, (to ji okamžitě beru budku),
Dobrý den,
Vkládám andulku s odstupem času. Jde o samečka z posledních fotografií. Pravděpodobně se jednalo o modifikaci. Zvláštní je, že černá barva se u již vybarveného same při dalším přepeření zcela ztratila.
Andulka dnes... Opět šlo o již dospělou samičku už v době černých skvrn, nikoliv o vybarvení mláděte. Při přepeření černé skvrny opět zmizely.
Další andulka s pročernalým čelem. Zůstane vybavení nebo se v budoucnu opět změní? To se teprve uvidí s odstupem času...Foto bohužel nekvalitní, foceno mobilním telefonem. V barvě modré.
wib
napsal(a):
Dost se mi zalíbila Vaše andulka BlackFace, jak se Vám daří s chovem ? Máte nějaké ? Rád bych jednu měl.
atobajus
napsal(a):
Největší burza u náš je v Kroměříži a ještě jsem je tam neviděl. Neplete si mutaci blackface s blackwing?
Keby neboli tie cudzi jaziky tak bysme nevedeli vysomáriť.prečo sa nepíše slovenčine alebo češťine.tak ako píše vyše do vykupu idu aj takové farby,kto roby pre vykup pozerá len kusy,nie farbi.
LKafka
napsal(a):
Vypadá to, že jsem si ji spletl. A ta BlackWing se dá sehnat ? Hrozně po ní toužím a přál bych si ji mít v chovu.
Dobrý den,
Blackwings se dají sehnat u chovatelů, kteří si je pořídili v zahraničí. Již v českých chovech jsou zastoupeny. Blackface je rozšířena výrazně méně a pokud již je v ČR, tak minimálně, spíše však vůbec. Protože jsem se konkrétně v tomto vláknu zmíněnými andulkami s černými znaky na hlavě dále věnoval, mohu zpětně konstatovat, že se jednalo pouze o dočasné vybarvení, nikoliv mutaci.
S pozdravem
Martin Záruba
Najdete v inzerci
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce?hledat=blackwing
Santi
napsal(a):
To já vím, pán shání blackwing, proto jsem přidal odkaz..
Jj, možná až pán zjistí co stojí, tak už ji chtít ani nebude. Vím z vlastní zkušenosti, že většina lidí si představuje dát za jakoukoli andulu stovku a přitom mnohým nepřijde divné utratit spoustu peněz v restauraci, popř. za obyčejné parkovište při nákupu ve větším městě.
JoPe
napsal(a):
Jj, možná až pán zjistí co stojí, tak už ji chtít ani nebude. Vím z vlastní zkušenosti, že většina lidí si představuje dát za jakoukoli andulu stovku a přitom mnohým nepřijde divné utratit spoustu peněz v restauraci, popř. za obyčejné parkovište při nákupu ve větším městě.
A kolik podle Vás stojí ta andulka BlackWing ?
Zajímala by mně ta cena. 😅
Rád bych měl aspoň jeden pár.
černohlavé andulky BlackFace už v ČR u pár nadšenců jsou. Pocházejí z dovozu ze zahraničí. Ovšem sám se divím, že jsou mezi námi tací blázni ,co dokáží zaplatit tu sumu. Odchovy ještě žádné nejsou, jedná se totiž o mladé jedince...z toho co je mi známo.
Třeba se jich v budoucnu též dočkám :-)