soukupjirka
napsal(a):
Z jakého důvodu myslíte, že mi nesednou tito ptáci na snůšku? Mám je v místnosti 20 st, z první snůšky utekli po týdnu, pak si dali pauzičku, teď 5 vajec už týden a zatím nesedli. Děkuji za rady.
Zdravím. Přesný důvod znají asi jen Vaši ptáci. Mě napadá třeba to, že nehamonizují. Třeba si prostě nesedí a tak neodchovávají. Můj názor. Ale nejsem žádný odborník. Moji rákosáci hnízdí a vyvádějí bez problému. Pokud někdo neporadí něco jiného (lepšího), zkuste přepárovat a uvidí se. Army
army
napsal(a):
Zdravím. Přesný důvod znají asi jen Vaši ptáci. Mě napadá třeba to, že nehamonizují. Třeba si prostě nesedí a tak neodchovávají. Můj názor. Ale nejsem žádný odborník. Moji rákosáci hnízdí a vyvádějí bez problému. Pokud někdo neporadí něco jiného (lepšího), zkuste přepárovat a uvidí se. Army
Máte stejný problém jako já. Ptala jsem se na to dlouholetých chovatelů a odpověď byla, že si každý myslí, že je jednoduché rákosáky odchovat, ale že tomu tak není. Potřebují velký prostor ve voliéře. A málo který pár mláďata z hnízda vyvede. Když už se konečně podaří aby se mláďata vyklubala, staří je zase vyhážou z hnízda a problém nastává znovu. Tolik od chovatelů, kteří rákosáky chovají dlouhá leta. Asi se takový neposedný pár musí řešit s chůvičkama.
eden
napsal(a):
Máte stejný problém jako já. Ptala jsem se na to dlouholetých chovatelů a odpověď byla, že si každý myslí, že je jednoduché rákosáky odchovat, ale že tomu tak není. Potřebují velký prostor ve voliéře. A málo který pár mláďata z hnízda vyvede. Když už se konečně podaří aby se mláďata vyklubala, staří je zase vyhážou z hnízda a problém nastává znovu. Tolik od chovatelů, kteří rákosáky chovají dlouhá leta. Asi se takový neposedný pár musí řešit s chůvičkama.
Ještě k tomu přepárování. Kdyby si neseděli, tak by nedošlo ani k páření a k předchozímu krmení. Sameček by ani nestavěl hnízdo.Tak snad jedině ty chůvičky a správně snášení načasovat.
eden
napsal(a):
Ještě k tomu přepárování. Kdyby si neseděli, tak by nedošlo ani k páření a k předchozímu krmení. Sameček by ani nestavěl hnízdo.Tak snad jedině ty chůvičky a správně snášení načasovat.
S tím, že by nadošlo ani k páření, kdyby si nesedělí, máte asi pravdu. Takže asi jak radíte ty chůvičky. Nebo pokud má zadavatel více párů, zkusit vajíčka podložit pod jiný pár co odchovává bez problému. Pokud ne, tak ty chůvky. Také jsem o tom něco slyšel, že mají punc snadno odchovatelných, ale někdy tomu tak není. Já měl asi štěstí. A to je nechovám v nijak obrovské voliéře. Mám je v 120x50x100 (dxhxv) spolučně s párem bělolících a odchovávají mi v pohodě. Takže asi podle toho na jaký jedince narazíte. Army
army
napsal(a):
S tím, že by nadošlo ani k páření, kdyby si nesedělí, máte asi pravdu. Takže asi jak radíte ty chůvičky. Nebo pokud má zadavatel více párů, zkusit vajíčka podložit pod jiný pár co odchovává bez problému. Pokud ne, tak ty chůvky. Také jsem o tom něco slyšel, že mají punc snadno odchovatelných, ale někdy tomu tak není. Já měl asi štěstí. A to je nechovám v nijak obrovské voliéře. Mám je v 120x50x100 (dxhxv) spolučně s párem bělolících a odchovávají mi v pohodě. Takže asi podle toho na jaký jedince narazíte. Army
Dobrý den. Mohu říct že v mém chovu se nachází 6 páru astrildu rákosních a při každém hnízdění se chovaj uplně jinak. Příklad jeden pár v prvním hnízdění 6 vajec 6 mladých uspěšně odchovaných, v druhém 5 vajec 5 mladých opuštěných ve stáří 10 dnů, a třetí hnízdění 5 vajec a 5 mladých uspěšně odchovaný. Vše ve stejném prostředí a stejné skladbě krmiva. A tak to je u více páru prostě jednou tak a po druhé tak. ale i tak jsem odchoval celkem asi 65 ks za sezonu. Chovu zdar Ruda Mocik
loskutakruda
napsal(a):
Dobrý den. Mohu říct že v mém chovu se nachází 6 páru astrildu rákosních a při každém hnízdění se chovaj uplně jinak. Příklad jeden pár v prvním hnízdění 6 vajec 6 mladých uspěšně odchovaných, v druhém 5 vajec 5 mladých opuštěných ve stáří 10 dnů, a třetí hnízdění 5 vajec a 5 mladých uspěšně odchovaný. Vše ve stejném prostředí a stejné skladbě krmiva. A tak to je u více páru prostě jednou tak a po druhé tak. ale i tak jsem odchoval celkem asi 65 ks za sezonu. Chovu zdar Ruda Mocik
j
loskutakruda
napsal(a):
To upřímně gratuluji Loskutákurudo
kobra
napsal(a):
To upřímně gratuluji Loskutákurudo
Mám na ně klec 120 x 60 x 60, jsou s pásovníky, první snůška byla 100% oplozená, nocují v otvoru budky, sedí vedle sebe a to i často při odpočinku během dne. Zatím vydržím co bude dál. Jak dlouho po snesenín se dají vejce podkládat?
Díky za odpovědi
Nestor.Kea

XXX.XXX.251.126
Zdravim, vidim že problem s vyhadzovanim prave vyliahnutych mladych nieje ojedinelý. Je nejaka možnos ako tomu zabranit...?? Dakujem za odpovede.
Velmi často u astrildu dochází k tak zvanému přebuzení kdy maji nadměrné množství bílkovin které je nabudí natolik že se chystají k opětovnému hnízdění a opouštějí snůšku nebo vyhazují mláďata.Je nutné vytvořit dokonalý krmný režim.
1-Před hnízděním nabudit klíčeným zrním míchanici a větším oběmem bílkovin
2-Po snesení prvního vejce přejít na tak zvaný suchý režim nedávat klíčené a míchanici a hmyz pouze suché zrniny
3-Míchanici začít podávat v menších dávkách 3dny před předpokládaným líhnutím
4-Pozvolna přidávat bilkovinu (míchanici)a hmyz
5-Po skončení hnízdění přejít na suchý režim(pouze zrniny)
Jen opravdu málo chovatelů v dnešní době tyto podmínky dodržuje a v to je zakopaný pes.Ptáci neznají období nedostatku potravy a období hojnosti kdy hnízdí.Organizmus se nemusí vyrovnávat se změnami a hormonální hladina je přebuzená.Proto je mnoho zcela jednoduchých ptáku schopno nadělat svému chovateli tolik starosti.To je pohled chovatele se 40 letou praxi.Třeba někdo nebude souhlasit ,ale na to ma každý právo.S pozdravem chovatelum drobotiny zdar a nenechte se odradit.Jarda K
Dobrý den, pokud dodržujete výše napsané zásady a nepomáhá to, je ještě možné, že samice nemá dostatečně silný pud pro sezení na vejcích a je to jen "nosnice", podobně jako slepice, která se bude normálně pářit a rozumět si se samcem, snášet vejce a tím to pro ni končí. Možná je to daň za domestikaci tohoto druhu a používání chův po řadu generací. Nepomlouvám rákosáky, jen to nabízím jako možnost.
Chtěl bych se ještě podělit o jeden poznatek.Mnoho chovatelů nemá trpělivost a většinou po první neúspěšném hnízdění vejce podloží chůvičkám.Vím že se bojí toho že ptáci rychle zestárnou a nezaplatí se.Ono je na to m něco pravdy chov drobotiny je boj s časem,ptáci rychle stárnou a většinou třetí sezonu jsou již natolik staří že nehnízdí nebo jen sporadicky a snůšky bývají malé 1-2 vejce.Chov pod chůvičkami je jednoduchší a v podstatě témněř bez problému.Výhoda u chůviček je že dobře krmí a zahřívají mláďata i v noci (což určité druhy hlavně astrildů a motýlků nedělají ti zhruba od 7 dne sedi mimo hnízdo)a pokud poklesne vekovní teplota mláďata prochladnou a umírají na prochlazení a otravu z nestáveného krmení.Vždycky si říkám jak je možné že ptáci odchovaní náhradními rodiči strácejí hnízdni pud je to divné?Kdyby si přebrali od svých náhradních rodičů jen polovinu jejich chuti pečovat o potomstvo tak můžeme sekat droboť jako Baťa cvičky a žádné chůvky by nebylo už dávno třeba.Příroda to chce trochu jinak tak že musíme bojovat a snažit se to těm naším drobečkům nějak umožnit aby se cítili v pohodě a dělali nám jen radost.Ještě jeden poznatek před pár léty byla droboť za hubičku a s importy se přetrhl pytel o odchovy nikdo nestál a byly témněř neprodejné dnes je sytuace zcela jiná.Ale spět k tématu koupil jsem nějaké ptáky z odchytu a většina která přežila velmi ochotně zahnízdila a odchovávala mladé.Člověk by si řekl super,ale nastal zádrhel který mi potvrdilo mnoho chovatelů a to následujíci generaceF1 a F2 příliž ochotně nehnízdila.Chuť hnízdit v zajetí se začala vracet až ve 3 a následujících generacích.To jen pro zajímavost.Nenechte neúspěchy odradit.JardaK
AHoj neviem sa ešte presne rozhodnúť medzi klietkovým chovom alebo nejakou voliérkou. Chcem ich chovať v obývačke a chcel by som vedieť aké sú primerané rozmery pre jeden pár a samo aby mohli aj odchovať. Ďakujem
(hľadal som kade tade ale väčšinou píšu voliéra alebo chovná klec ale nie rozmery).
A ak by to bola tá spoločná voliéra či by mohli byť aj napr 2-3 páry len čisto rákosáci. Nechcem iné vtáky k nim.