Dobrý den.
Nikdy jsem při klíčení nepoužíval žádné desinfekční prostředky, protože nebylo třeba.
Ale v posledních dnech, s přípravou na hnízdní sezonu, kdy jsem začal klíčit zrní ve větším ( a teď nemyslím větší množství krmiva najednou, ale více druhů a více misek ), se objevuje plíseň častěji a masivněji, než kdy dříve. Přitom podmínky jsou stále stejné. Určitě to může být do jisté míry i krmivem, to vidím podle druhů, které jsou nejvíce postiženy. Dokonce i směsi k tomu určené. Proto prosím kolegy, kteří nějaké osvědčené prostředky používají, aby byli tak laskaví a podělili se o jejich název, kde se dají sehnat a především - jak je používají ( četnost a množství při dávkování). Díky moc. Vtipálkům a rýpalům - že je nutné zrní proplachovat a podobné superrady - předem děkuji, vy psát nemusíte, ale i to snesu. Jarri14.
dědek

XXX.XXX.179.155
Zkuste zalít zrniny horkou vodou. Dělám to již řadu let a nemám problém. I při proplachování 2-3krát používám horkou vodu.
Proč klíčíte v ve větším počtu misek? Proč vše nesmícháte a neklíčíte pohromadě?
Jinak chovatelé do vody dávají citronovou šťávu. Já momentálně denně dávku krmiva vařím. Když klíčím, tak jeden den dostávají 12-24 hodin máčené a další den mají naklíčené. Nestalo se mi že by mi zrní plesnivělo, ale tak já používám značku DN, takže možná i proto.
Také vařím. Doporučuji. Procedůra je bezpečnější, rychlejší a výsledky loňské sezony lepší než před tím s klíčením. Okyselování vody problémy s plísněmi neřeší. Potlačí ale rozvoj bakterií (také dobré). Při problémech s plísní je lepší máčet v ledové vodě, časteji proplachovat a klíčit v teplotách okolo 8-12st. Čisté klíčivé zrní je základ úspěchu.
Dobrý den, tak já máčené zrní propláchnu a pak jej nechám asi 10 min ve vodě s Virkonem S,pak vše zase propláchu a vše v pohodě. Ptáci to berou nevzniká ani takový ten plak. Vaříme také, ale pro ptáky krmící mladé, berou to lépe než míchanici třeba žakové nebo senegalci, ale vaříme jen máčenou kukuřici. Při vaření totiž zrní ztrácí vitamínovou hodnotu. Pokud uvaříte množství na dva tři dny je důležité jej také vždy propláchnout a skladovat v lednici.
usak
napsal(a):
Zrní klíčím ve vodě obyčejné bez přípravku a po propláchnutí vodou je opět zaliju, ale už s virkonem a nechám po dobu než vyčistím krmítka to je asi 10 - 15 min, poté opět propláchnu a podávám. Dávkování je na obalu.
Dobrý den.
pls je dobré podávat ptákům jen naklíčené mungo nebo je lepší namíchat více zrnin dohromady mám střední Austrálii dík za odpověď Staňa