Dobrý den, dovoluji si založit nové téma na výrobu líhně. Letos mě napadlo že bych si mohl vyrobit líheň a líhnout v ní křepelky. Bednu už mám hotovou kromě zad a má rozměry výška 32cm, šířka 37cm a hloubka 37cm. Na fotce jsem znázornil co bych chtěl do líhně dát a chtěl bych slyšet váš názor. Červený čtverec vpravo nahoře značí ventilátor, červený obdelník vlevo dole značí místo kam bych chtěl umístit regulátor teploty ATC-300T (http://www.top-termostat.cz/karta-produktu.php?produkt=1_ATC-300T) . Červená přímka je místo kam bych chtěl umístit zdroj tepla a ten by byl 2x50w bodové žárovky se závitem. Na přední část bych chtěl použít do poloviny plexisklo a druhá polovina by byla tvořena dvířky. Předem děkuji všem co se zapojí do diskuse a podělí se o své zkušenosti. Děkuji
Ano to je pravda na ty přesnější termostaty jsem koukal ale to je cena cca 2000,-Kš jak říkáte vy a pak je už lepší koupit líheň celou origo. Našel jsem pár majitelů tohoto termostatu ATC-300T a říkali že jsou s ním maximálně spokojeni, já si myslim že za ty peníze je to docela dobrý termostat který do začátku stačí. Koukal jsem že ho taky používáte jakjste s ní spokojen vy? Mohl byste vložil fotku termostatu tedy obou částí? Děkuji
pisamartin
napsal(a):
No i to je možné že se bojí o kšeft ale já už mám docela jasno, udělám líheň bez ventilátoru a použiji i ten termostat ATC-300T teda snad
. Jinak potom udělám i inkubátor ale ve větším s klasickými 40w žárovkami. Určitě můžete ještě radit budu rád
Děkuji moc všem
Pokud teda trváte na svém, tak bych možná poradil za ty prachy nějaký prostorový termostat od topení, digitální, kde je hysterze 0,5 st. C. Pokud budete potřebovat nějaké info na inkubátor (viz. můj web), tak můžete napsat na mail.
TiborTeam.eu
pisamartin
napsal(a):
No i to je možné že se bojí o kšeft ale já už mám docela jasno, udělám líheň bez ventilátoru a použiji i ten termostat ATC-300T teda snad
. Jinak potom udělám i inkubátor ale ve větším s klasickými 40w žárovkami. Určitě můžete ještě radit budu rád
Děkuji moc všem
Dobrý večer Martine,
já bych se přimlouval za použití ventilátoru, jelikož Vám teplotu rozvede rovnoměrně po celé líhni. Co se týče termostatu, tak jsem použil stejný na výrobu odchovny a při jeho hysterezi (necitlivost při poklesu teploty) jednoho stupně mi teplota lítá v rozptylu max. 1,6 stupně celsia. Na výrobu líhně jsem si netroufl a raději jsem si ji zakoupil. Líheň automaticky otáčí vejce a udržuje nastavenou vlhkost. Fotky celého termostatu nemám, ale vložím fotku odchovny na které je regulátor zachycen.
Já jsem zvolil na výrobu odchovny pěněný plast tl. 10 mm. Je to nenasákavý a lehký materiál, který má dobré tepelné vlastnosti. Topná folie nalepená na AL plechu zajišťuje potřebnou teplotu, kterou rozhání nízkootáčkový ventilátor.
Nějaké fotky vložím pro inspiraci.
Pokud se rozhodnete pro termostat, který uvádíte a budete mít zájem, tak Vám mohu zaslat nerezový díl s regulací vzduchu do kterého se termostat uchytí.
tiborteam
napsal(a):
Pokud teda trváte na svém, tak bych možná poradil za ty prachy nějaký prostorový termostat od topení, digitální, kde je hysterze 0,5 st. C. Pokud budete potřebovat nějaké info na inkubátor (viz. můj web), tak můžete napsat na mail.
TiborTeam.eu
Určitě budu rád když mi nějaký poradíte ale co k němu budu ještě potřebovat? Děkuji
gazd
napsal(a):
Dobrý večer Martine,
já bych se přimlouval za použití ventilátoru, jelikož Vám teplotu rozvede rovnoměrně po celé líhni. Co se týče termostatu, tak jsem použil stejný na výrobu odchovny a při jeho hysterezi (necitlivost při poklesu teploty) jednoho stupně mi teplota lítá v rozptylu max. 1,6 stupně celsia. Na výrobu líhně jsem si netroufl a raději jsem si ji zakoupil. Líheň automaticky otáčí vejce a udržuje nastavenou vlhkost. Fotky celého termostatu nemám, ale vložím fotku odchovny na které je regulátor zachycen.
Tak dobře ten ventilátor bych bral Ale myslíte si že ho mohu umístit na to místo které jsem si myslel? Viz. fotka na začátku diskuze. Děkuji
Pokud to spočítáte celkem plus práce a problémy, než přijdete na to jak přesně to funguje a co musíte a jak dělat, aby to bylo to pravé ořechové a funkční, rozhodně se vám vyplatí ta origo. Žárovky jako zdroj jsou velice nespolehlivé a nebezpečné, ovšem rychlé takže bych volil nějakou kombinaci, žárovka a topný kámen nebo podobně.
gazd
napsal(a):
Myslím si, že může být na boku a také pod stropem líhně.
Já ho umístím na strop, vyříznu díru na ventilátor a dám ho zevnitř, bude umístěn nad žárovkami takže si myslím že to bude o.k. a kvůli proudění vzduchu vyříznu 2cm kulatou díru na boku a druhou přímo naproti to by šlo ne?
Nerezový díl s regulací vzduchu Vám zašlu za cenu poštovného, popřípadě předám na burze Přerov. Ventilátor nevyžaduje žádné vyříznutí otvoru jak uvádíte, jelikož ventilátor nenasává vzduch z venčí, ale pouze zabezpečuje cirkulaci vnitřního vzduchu a tím pádem rovnoměrné rozložení teploty. Lze použít běžný typ ventilátoru určený pro chlazení PC o průměru cca 80 mm u kterého se sníží otáčky.
Podotýkám, že Vám popisuji svou odchovnu v které jsem zmíněný regulátor použil a namám žádné zkušenosti s výrobou, ani s výsledky líhnutí v podobném provedení líhně, pro kterou jste se rozhodl. Sám jsem se rozhodl pro zakoupení plně automatické líhně.
Ano s tim ventilátorem je to pravda, já nemusím vyřezávat žádnou díru jak jsem uváděl a použiji normální ventilátor z PC o průměru 80mm. Zeptám se, jak hodně snížit otáčky? Jak toho docílím? Já vím že jo to jenom pokus tak uvidím, popřípadě budu muset koupit líheň, už mám i vyhlídnutou http://www.lihne.cz/7-king-suro-20.html ale zatím zůstanu tady u té teda jestli to bude fungovat. Určitě vám dám ještě vědět s tím dílem na ten termostat.
Ventilátor má velmi malý odběr (cca 0,20 Amp při 12 V), takže můžete otáčky plynule regulovat přímo přes potenciometr (regulace proudu a napětí), nebo ventilátor na 12 V napájet trafem kolem cca 7 - 9 V (nutno vyzkoušet). Cirkulace by měla být dostatečná, aby rozvedla teplo po celé líhni, avšak neměla by způsobovat příliš silnou cirkulaci. Záleží jaké otáčky bude mít zvolený ventilátor.
gazd
napsal(a):
Ventilátor má velmi malý odběr (cca 0,20 Amp při 12 V), takže můžete otáčky plynule regulovat přímo přes potenciometr (regulace proudu a napětí), nebo ventilátor na 12 V napájet trafem kolem cca 7 - 9 V (nutno vyzkoušet). Cirkulace by měla být dostatečná, aby rozvedla teplo po celé líhni, avšak neměla by způsobovat příliš silnou cirkulaci. Záleží jaké otáčky bude mít zvolený ventilátor.
Taky mě napadalo že by se dal ventilátor připojit přímo do regulátor ATC-300T protože má v napajecí a spínací části 2 zásuvky. Do první já zapojím zrdoj tepla 2x50w žárovky a do druhé mohu zapojit ventilátor nebo ne? Taky mě napadlo že by mohl být ventilátor zpouštěn přes spínací hodiny v regulátoru nebo by měl běžet pořád? Ventilátor co jsem vybral má 2000ot./min. a 21dB to je jeden z nejtišších.
Ventilátor by měl běžet pořád. Hlučnost ventilátoru se při snížením otáček sníží. Jedna zásuvka je na topné tělěso (ve Vašem případě žárovky), ta druhá zásuvka je ovládaná časovačem, takže v mém případě jsem ji využil jako osvětlení odchovny. POZOR regulátor teploty ATC -300 je vybaven časovačem, nikoliv spínacími hodinami. Což znamená, že není zobrazen reálný čas, ale doba chodu (O), a doba klidu(C) v hodinách. Takže nastavení od kdy - do kdy má světlo svítit se nezadává tvarem: od 7:00 hod. do 21:00 hod., ale např. O 03 a C 03, což značí, že se světlo cyklicky na 3 hodiny zapíná a na tři hodiny vypíná, takže ve vašem případě by mohlo být na tuto zásuvku zapojeno obracení (naklápění ) vajec s tím, že pokud by jste požadoval otáčení co jednu hod., tak by jste zadal O (doba chodu) 01 a C (doba klidu) 01.
Inspiraci otáčení (naklánění) vajec čerpejte na internetu. Nabídka líhní je velká, takaže na něco určitě přijdete. Např. magnetická cívka ovládaná časovačem, která naklápí nějakou kolébku je jednou z mnoha možností . V mém případě je v líhni obracení vajec zajištěno posunutím podložky na dně líhně. Vejce vložené v rámečku jsou tímto jednoduchým způsobem pootočeny.
Tak tohle už mám také za sebou.Výroba líhní po domácku mne stála hodně peněz a dost času a trápení a výsledek nic moc.A to jsem použil celkem kvalitní termostat.Pokud chcete mít při líhnutí úspěch tak musí chodit ve dvou desetinách.To co tam chcete dát chodí podle výrobce plus-mínus jeden stupeně což je desetkrát víc.Tento tarmostat tak možná do inkubátoru,ale do líhně je to blbost,to fungovat nebude..Pokud si chcete ušetřit čas a peníze,vykašlete se na experimentování a kupte si líheň kterou uvádíte.Za necelých šest tisíc komfort o jakém se vám ani nezdá.Teplota se drží tak jak ji nastavíte i když se změní teplota v místnosti,automatické naklápění.automatické držení nastavené vlhkosti atd.Mám ji v provozu několik měsíců a zatím spokojenost.
Dobrý den,
já si vážím lidí, kteří si dokáží něco udělat s jasnou hlavou a trochou rozumu sami, ale v tomhle případě si myslím, že ta Vaše přetrvávající nejistota je na místě. Ale z jiného důvodu. Hned v úvodu máte na obrázku dřevěnou bedýnku, za celý život své truhlářské praxe jsem si nikdy nedovolil na dřevěné prkénko připevnit snad žádnou elektroinstalaci ani v podobě průchozího nepřerušeného kabelu natož spotřebič v podobě topného tělíska ale ani ventilátorku. Neznám vůbec stávající elektroinstalační předpisy ale vím, že samotná svorkovnice třeba u spotřebiče je považována za možný zdroj požáru, proto se dotažte někoho, kdo s elektro-praxí je více obeznámen (bezpečnostního nebo revizního technika), co Vám poradí. Pro mne platilo vždy, že takové zařízení v domě nechci mít a ani nikomu jinému bych to nedoporučil. Porušíte-li obecné bezpečnostní předpisy, je třeba automatické, že v případě vzniklé škody se s Vámi pojišťovna nebude o ničem bavit. Ne, že bych Vám zrovna přál nebo si myslel, že Vám od toho může vyhořet celé stavení. V případě zakoupeného výrobku tu odpovědnost má výrobce a nevím, jestli ta ušetřená částka je tak výhodná proti riziku, do kterého jdete. Pravda, spousta lidí má jiný pohled a fungují jim doma různé mnohem horší „udělátory". Jak je vidět z předchozích příspěvků ostatních, kteří Vás podporují, bude můj názor asi trochu vybočovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.88
Osobně se domnívám, ž když do výrobní ceny doma dělané líhně započtete cenu své práce, cenu ptáků, kteří by se mohli vylíhnout z uvařených nebo zachlazených vajec, připočtete k tomu riziko chybně udělané elektroinstalace jak bylo vzpomenuto výše nad mým příspěvkem, dostanete se velmi hravě nad cenu nejvybavenějšího Grumbacha.
Pokud za Vaší snahou stojí snaha dokázat si vlastní schopnosti bez ohledu na vynaložené prostředky, směle do toho. Pokud jde jen o snahu ušetřit, není to správní cesta.
Vezměte v úvahu i to, že musíte zjistit jaká je opravdu teplota v líhni, takže druhý teploměr uvnitř. Regulace vlhkosti je další věc a nejsem si jist z praxe, že stačí jen dát do nádobky vodu a udržovat % vlhkost. Otáčení vajec také nemusí být tak triviální věc. Cena dělané bude kolem 2000 kč, pokud ji, ale budete chtít opravdu využívat stejně vás to asi donutí koupit origo a pak jste ztratil 2000 kč. Udělejte tedy s té vaší bedničky inkubátor. Ohřev topný kabel + termostat co máte vybrán a kupte origo líhen.
Před mnoha lety jsem se rozhodl líhnou japonské křepelky a to pro zpestření jídelníčku pro malý druh stromových hadů. V té době jsem použil topný kábel a termostat, který bylo možno zakoupit na každé teraristické burze. Plastová dóza mi posloužila jako obal líhně. Topný kabel byl zasypán štěrkem společně s čidlem. Na vrstvu štěrku bylo rozmístěno 30 křepelčích vajec která byla otáčená ručně cca čtyřikrát denně. Vlhkost odhadem přilitím malého množství vody do štěrku.
Líhnivost v průměru kolem 40 - 50 %. Později bylo možno zkrmovat jednodenní kuřata, takže jsem líheň použil pouze třikrát.
Nevím jaký je Váš chovatelský záměr. Termostat měl citlivost +/- jeden stupeň, což má sice i termostat ATC - 300, ale ten má navíc hysterezi jednoho stupně, což vlastně znamená, že pokud Vám vypne při 37 stupních, tak vám nezapne dříve, jak při 36 stupních. Setrvačnost tepla udělá taky své. Žárovka má během krátké doby velmi vysokou teplotu, takže než Vám zareaguje termostat a dá povel vypnout, tak už tam dle mého názoru bude větší teplota.
Takéž bych Vám doporučil místo žárovek topnou folii a z původního záměru sestavení líhně se směle pustit do výroby odchovny. Stále pletí má nabídka čelního dílu a pokud by jste se rozhodl pro použití topné, samolepící folie, tak Vám mohu věnovat AL plech, na který se folie nalepí a tento plech se přichytí k hornímu dílu odchovny. Povrchová teplota folie není vysoká, což rozhodně neplatí o žárovkách. Ventilátor je uchycen pod AL plechem z kterého rozfoukává teplotu.
Já nechci ušetřit ale dokázat si že to zvládnu, ale asi máte pravdu v tom že když udělám špatnou elektro instalaci tak by mě to mohlo stát více peněz než kdybych koupil originální líheň. Ještě budu přemýšlet ale dopadne to tak že si asi koupím Rcom king suro 20, ta mě vyjde na 5.490,- a budu to mít bez jediné starosti a za ty peníze si myslím že je to pěkný komfort. Z této bedny neudělám inkubátor, na inkubátor už mám hotovou jinou bednu 30cm výška, 50cm hloubka a 80cm délka a do ní umístím jako zdroj tepla 2x50w žárovky.
Snad nad tím nebudete brečet, Já jsem Vám tu radost nechtěl pokazit. Ta skříňka se může doplnit zadkem a policí a lze použít přinejmenším jako botník a bude to úplně na místě. Jinak se dá podomácku vyrobit všechno, třeba ohřívání vody namísto varné konvice, taky se na tom dá ušetřit a to poučení o tom, kdy a na čem šetřit přijde podstatně dřív. Buďte nad věcí.
On není problém v tom, že by jste to nezvládl sestavit a pokud by jste použil většinu věcí co se o nich psalo krom těch žárovek, které jsou opravdu nebezpečné (upečete s nimi mladé) tak si myslím, že by to bylo i po bezpečnostní stránce v poho. Křepelky se takto určitě líhnout dají, ale ovlivnuje to více faktorů, stáří vajec, teplota , vlhkost a otáčení. U papoušků by se to dalo použít velice dobře na dolíhnutí dát do zařízení 2 dny před inkubací (v případě problémových rodičů), ale dokrmovat mládata od prvního dne je práce pro vrahy, to je taky fakt.
pisamartin
napsal(a):
Poradí mi někdo jak s těmi vejci?
https://www.ifauna.cz/clanek/okrasne-ptactvo/inkubace-papousku/1098/
Je tam víc článků o odchovech
TiborTeam.eu
Brinsea Octagon 20 Advance EX stojí ?266.06 http://www.brinsea.co.uk/products/octagon-20-advance-ex/318/
Tu je ešte menšia len na 7 vajec http://www.youtube.com/watch?v=ttq5H5p8biI
vmakovicky
napsal(a):
Vy ste nevideli na tom videu ako sa otáčajú vajcia? Tá aj keď sa Vám páči myslím, že pre Vás by nebola vhodná nakoľko je na slepačie vajcia a Vy chcete liahnuť podstatne menšie vajcia. Preto som spomenul, že je na 7 vajec.
To nevadí že je na 7 slepičích vajec já neříkám že časem nechci zkusit i slepice ajo vejce se otáčí tak to je parádá ta by se mi líbila nevíte někdo její cenu?
pisamartin
napsal(a):
To nevadí že je na 7 slepičích vajec já neříkám že časem nechci zkusit i slepice ajo vejce se otáčí tak to je parádá ta by se mi líbila nevíte někdo její cenu?
Omouvám se, už jsem to zjistil stála by kolem 2250,-Kč tom je dobré ne? Šli by v ní i křepelky? Nevíte kolik by stála doprava? Nemáte s ní někdo zkušenosti? děkuji moc
Je tady problém, přímo ze stránek www.brinsea.com to nejde objednat protože to k nám neposílají, co teď? Poradí mi někdo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.88
Pánové prosím respektujte pravidla a neuvádějte zde odkazy na komerční stránky prodejců.
Admin
I já zdravím všechny pisatele. Návrhem ideální líhně se zabývám skoro 15 let a tady jsou moje zkušenosti:
Použití ventilátoru nedoporučuji, protože vzduch necirkuluje v uzařeném prostoru ideálně a vždy se vytvoří tepelná kapsa, která ovlivní prostředí v líhni. Ventilátor je nutné požít pouze tehdy, kdy jsou vejce umístěna v lískách ve více řadách nad sebou. To však bro běžnou potřebu není nutné, malochovatelé vystačí zpravidla s kapacitou do 60 ks slepičích vajec, tomu se přizpůsobí půdorys líhně.
Teplota v líhni bez ventilátoru se měří v horní úrovni vajíček, zde máme zkušenosti každý jiné. Já líhnu při teplotě 37,8 stupně celsia. U stropu líhně je teplota vyšší, je to jakási rezerva teplého vzduchu, který se přihřívá a tlačí se směrem dolů k vejcím.
I termostatů jsem vyzkoušel celou řadu a jako nejvhodnějí se jeví membránový termostat s mechanickým mikrospínačem (je vyráběn, dá se sehnat). Umí uržet teplotu +-0,1 stupně celsia. Po roce nebo dvou membránu vyměním (není již tak přesná) a mám zase tutéž přesnost. K měření teploty používám líhňařský kolínkový rtuťový teploměr.
Pokud budete mít dotazy, napište, budu-li vědět, odpovím
Jako topení používám holý odporový drát o výkonu 800W, mám jich několik za sebou tak aby se nerozžhavily (spotřebovaly by všechen kyslík v líhni). Celkový výkon zdroje je někde kolem 200W, což se zdá být hodně, ale většinu času líheň netopí. Líheň je vyrobeny z lamina o tloušťce 18 mm, ve dvířkách je dvojité sklo. Větrací otvory jsou ve dně líhně a na bocích cca 5 cm pod odporovým drátem. Ten je umístěn asi 27 cm nad horním okrajem vajec, menší výšku nedoporučuji kvůli tepelnému ovlivnění, mírně větší vzdálenost nemá vliv na správnou funkci, jen je potřeba více tepla a tím roste spotřeba el. energie.
FilipVo

XXX.XXX.221.216
Mohl bych se zeptat, přidejte odkaz kde jsou zde návody na výrobu líhní. Nic jsem nenašel.. Děkuji
FilipVo
napsal(a):
Mohl bych se zeptat, přidejte odkaz kde jsou zde návody na výrobu líhní. Nic jsem nenašel.. Děkuji
Dobrý den, chce to jen hledat.
http://hawelson.blog.cz/1002/lihen
http://indickybezec.webnode.cz/news/stavba-lihne-za-minimum-penez/
http://lihnuti.blog.cz/1203/stavba-lihne
https://www.ifauna.cz/clanek/terarijni-zvirata/lihen-z-mikrovlnky/2876/
Zdravím nedávno mě napadla vyroba líhně tak jsem si jednu vyrobil z polist\renove krabice ale zatim bez uspechu. Tak mě napadla nová věc chci si udělat líheň ze staré lednice ale misto žárovek nebo topnych tělísek bych použil teplovzdusný ventilator napojeny na termostat tim padem bych mel v lihni proudeni vzduchu i tepla zajištěno má s tím nekdo zkušenost prosím o radu jestli to funguje diky
221954

XXX.XXX.212.6
potřebuji radu, koupil jste líheň rcom euro 20, také mně zaujala, cena 5.490,- Kč jste spokojený, jaký na ní máte náhled. za zprávu děkuji Květa.
RCom je kvalitní značka ale nemám s ní osobní zkušenosti. Spiš bych poradil levnější a skoro stejně kvalitní Real 24. Odchovávám v ní úspěšně křepelky. Je o dost levnější a na víc vajec.
http://www.lihne.cz/498-24-auto.html
TiborTeam.eu
221954

XXX.XXX.212.6
Dobře, děkuji, typ real 24 jsem už prohlížela, jak píšete máte s ní dobré zkušenosti, nechci líhnout žádné velké množství, pouze pro svoji potřebu, zbytečně žádnou drahou kupovat nechci a ani nebudu. Ještě jeden dotaz, kde si obstaráváte násadová vajíčka ( husí, kačení) kuřata mám( šumavanky). Jaké máte zkušenosti se zasíláním vajec poštou. Poraďte, děkuji Květa.