Dobrý den,
mám krásný pár fialových andulek, který má 5 vajec a do prvního vylíhnutí zbývá cca 16 dnů. Jenže včera večer nebo dnes ráno mi tento samec umřel. Nejspíše stářím. Chci se zeptat, jestli samice zvládne vyvést sama mladé? Vím, že je to u každé individuální, ale jestli se to třeba někdy někomu povedlo. Zatím na vejcích sedí a lítá se ven jen nakrmit a zase rychle do budky. Pro samici to je první hnízdění. Prosím vás o jakoukoli radu, co dělat, pokud se mláďata vylíhnou. Jiný pár mi nesedí, takže nemohu vajíčka "podstrčit" jiné samici.
Předem děkuji za rady
Jindřiška
Tak mám bohužel stejný problém. Padl mi 2-letý sameček od 4-leté samičky. Ta právě vyseděla první mládě z 5 vajíček. Vzhledem k nízkým teplotam ale mladé vypadá, že bude podchlezené. Samička by snad mladé mohla vyvést, ale už více než den nevylezla z budky. Mám ji raději vytahnout do klece, ať se nakrmí aspoň sama a obětovat tak potencionální mláďata? Nebo se mám pokusit přidat jiného samečka? Přijala by ho samička? Vzhledem k současné práci nejsem schopen si vzít mláďata na dokrmení.... budu to muset nechat na "přírodě" a uvidíme, zda to samička zvládne, co myslíte? Díky za rady a názory.