Žako - nestrávená semena v trusu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2010 19:12
turbo

XXX.XXX.194.7

Dobrý den,
prosím o radu, mám problém ze samicí žaka již delší dobu pozoruji nestrávenou potravu v trusu, trus bez zvláštního zápachu. Stav trvá jistě už delší dobu cca 3 týdny, předtím jesem tomu na dně voliéry nevěnoval moc pozornost. Samice je v páru ze samce jsou neustále zalezlí v budce tak nemám moc přehled, samce podle všeho má trus v pořádku. Samice vypadá jinak bez známky jakékoliv nemoci, čilá, komunikativní v kondici, příjem potravy také v pohodě.
Rád bych věděl o co se jedná a jakou léčbu nasadit, případně zda konzultovat s odborníkem a jestli se někomu v chovu takový problém vyskytl, podle všeho se nejedná o nějáký akutní stav. Přikládám foto trusu, moc děkuji za pomoc.

7.6.2010 19:52
pyrhura

XXX.XXX.211.62

Skúste jej dať grit a riečny piesok.

7.6.2010 19:58
R.B

XXX.XXX.227.180

Okamžitě kontaktovat veterináře! Vypadá to na dilataci žaludku podle fotek z moderky,tato nemoc je nakažlivá. Dilatace žaludku je zatím neléčitelná. Hlavně zamezit krmení jakýmikoliv hrubými částmi stravy. To znamená pouze jemná kašovitá strava, žádné zrní. Předžaludek i žaludek jsou značně poškozené a pták v podstatě přestává mít možnost trávit potravu. Pro ulehčení trávení lze do kaší přidávat trávicí enzymy. Tím lze papouškovi trochu prodloužit život. Stalo se ve světě několik případů, že se z toho následně pták dostal, ale to procento je mizivé. Šance na uzdravení je tedy téměř žádná. Je otázka, zda to má vůbec smysl. Budete se jen déle trápit a ptáka v podstatě taky. Hodně štěstí

7.6.2010 20:45
petikk

XXX.XXX.178.231

R.B napsal(a):
Okamžitě kontaktovat veterináře! Vypadá to na dilataci žaludku podle fotek z moderky,tato nemoc je nakažlivá. Dilatace žaludku je zatím neléčitelná. Hlavně zamezit krmení jakýmikoliv hrubými částmi stravy. To znamená pouze jemná kašovitá strava, žádné zrní. Předžaludek i žaludek jsou značně poškozené a pták v podstatě přestává mít možnost trávit potravu. Pro ulehčení trávení lze do kaší přidávat trávicí enzymy. Tím lze papouškovi trochu prodloužit život. Stalo se ve světě několik případů, že se z toho následně pták dostal, ale to procento je mizivé. Šance na uzdravení je tedy téměř žádná. Je otázka, zda to má vůbec smysl. Budete se jen déle trápit a ptáka v podstatě taky. Hodně štěstí

Kolega lordík to napsal správně.Nikoho nekontaktujte je to marné a zbytečné a drahé.Smiřte se s tím že se samicí se za nějaký čas dříve nebo později rozloučíte.Mně na tuto nemoc kdysi také několik kusů uhynulo.Nejhorší je na tom ta bezmoc.To že je v kondici znamená že ještě žalůdky částečně fungují jde to vidět i na tom trusu.Co mám vyzkoušené tak namočené granule mu můžou o nějakých pár dní prodloužit život nebo spíš trápení.

7.6.2010 21:23
nadar

XXX.XXX.211.120

Dobrý večer! Je to tak jak píší předchozí přispívající. Jedná se skutečně na 100% o dilataci žaludku. Kontaktujte pana Tukače z Brněnské kliniky.Jsou na to tablety, které Vám zašle. Úspěšnost je ale malá.

7.6.2010 22:00
turbo

XXX.XXX.194.7

Díky moc za reakce, tak to jste mě vůbec nepotěšili, Tukačovi budu volat to je jasné. Jakým způsobem je nemoc přenocná či nakažlivá, díky.

7.6.2010 22:07
petikk

XXX.XXX.178.231

Tablety se jmenují Pentasta u mne nefungovali a koho znám tak také ne.Tato nemoc není léčitelná!!!!!!!!Vědci se domnívají že telesným kontaktem,inkubační doba i dva roky ,ale není to myslím ještě ověřeno,vůbec se o této nemoci toho moc neví.I úhyn patří k chovatelství.

7.6.2010 22:11
turbo

XXX.XXX.194.7

Mám pátky oddělit nebo jak se zachovat když jsou v páru, co samec a statní ptáci ti jsou také ohoržení nebo jak udžovat hygienu. Díky.

7.6.2010 22:29
petikk

XXX.XXX.178.231

Měl sem pár žaků jako vy samice padla a samce mám dále v chovu již osum let s jinou samicí a téměř každoročně odchov.
Měl sem pár Arů padla samice,pořídil sem druhou za rok padl samec a do půl roku ta druhá samice.Tak si vyberte.Dilatace se neptá ta bere!Jako rakovina.Ptáci v podstatě umírají hladem.
Já bych oddělil tu samici někam bokem od ostatních ptáků ať v klidu dožije.Dal bych nová bidla boudu spálil a pořádně vyčistil a vydezinfikoval.Samci bych dával klíčené nebo máčené a pozoroval trus.Do vody jablečný ocet.Hlavně ptáky nestresovat.Občas je dobré ho vzít a rozetřít mezi dvě skla jak tam budou hrudky zrnek je zle.

8.6.2010 17:33
turbo

XXX.XXX.194.7

Zdravím, muluvil jsem po tel. s mvdr Tukačem a ten to vidí na náročné vyšetření, rád bych znal váš názor zda má vůbec cenu investovat do papouška na případné potvrzení diagnózy či následnou léčbu. Zajímalo by mě jak byste se zachovali vy co jste se s tímto probléme v chovu setkali. Děkuji

9.6.2010 12:14
slanina

XXX.XXX.160.10

Nechte udělat vyšetření přímo a jenom na dilataci cca 500,-Kč. Při pozitivním nálezu bych ptáka utratil. (nechal utratit)smajlík

10.6.2010 12:43
docid

XXX.XXX.172.126

Něco jiného je pet mazlíček, něco jiného je chovný kus. Když zjistite že tu dylataci opravdu má, co s nim? léčba? nějaký zákrok? Přiblížíte se ceně ptáka. Ten pták se do chovu nikdy hodit nebude. Já bych ho oddělil, a čekal jak to s nim bude dál.

Přidejte reakci

Přidat smajlík