Zdravím všetkých. Chovám Guldy, ale prestáva ma to baviť. Chcel by som začať chovať aj kanáriky a postupne guldy asi vypustiť. Nič veľké výstavy a podobne, ale pre radosť. Nechcem však chov hala-bala hocičo s hocičím.
Posledné 2 týždne čítam o kanároch už ma z toho bolí hlava (farby rozdelenie a podobne, A,B, lipo..-melo). Z toho všetkého mi vychádza, že by som chcel chovať buď žlté alebo lizardy, zdajú sa mi, že nemajú takú rozsiahlu genetiku a odbornosti. Viac sa mi páčia lizardy, ale málo sa píše o tom kde sa dajú zohnať a aká je ich cena. Možno sa mýlim skúste mi prosím pomôcť. Čo vybrať. Ďakujem Vám.
Tak som trochu postúpil a som z toho ešte viac mimo.
Chcel by som kanára hlavne kvôli peknému spevu.Len mám dilemu v tom. Že harcký sami zdajú veľmi lučný (naživo som to nepočul na nete zo stránok) a ich prejav toho hýkání je ako zvuky džungle. Mne sa skôr páčil spev farebného kanára čo som mal pred pár rokmi.
Aby ste správne pochopili nebavia guldy je to to, aké sú chúlostivé takmer na všetko. Už pri počte 9 mladých na rozmer 90x60x40 majú akoby stresové problémy niektoré prenasledujú ostatné a musel som oddelovať napr. samicu z prvého hniezda od mladých z druhého, lebo ju bili až začala pospávať. Hneď v deň oddelenie, už bola OK veselo poletovala. Dosť ma to mrzí, že sú takmer na všetko chúlostivé.
Preto by som to chcel zmeniť, len chcem si spraviť viac prieskumov kým sa do kanárov pustím, guldy bol pekný zážitok, ale mám toho po troch rokoch dosť. Som taká citlivá duša a vždy keď sa nedarilo jednému vtáčkovi tak mi nešlo poriadne ani spať :( Možno by som mal skončiť s jedným kanárom čo pekne spieva a nebudú žiadne stresy :), ale zase nemať odchovy to by bolo asi zase smutné. Neviem skúste nejako poradiť, akého kanárika. Ďakujem.
Dobrý den, mě přijde, že si zatím nejste jistý, co přesně chcete. Pokud by to byli žlutí, tak je potřeba pářit A+B, případně do toho pustit třeba dominantně bílého. Psal jste, že genetika u lizardů je celkem jednoduchá. Na to úplně zapomeňte. Navíc, pokud nemáte zkušenosti a ustálený kmen, potom u nich odchováte mnohem víc "odpadu" než u ostatních postavových nebo barevných kanárů. Jeho čepička je cílená strakatost a ta není jednoduchá a navíc jde o další parametry kresby, které jsou ještě složitější. Jestli můžu poradit, začněte s barevnými, sežeňte kvalitní kusy pro začátek a pak uvidíte sám. Při nákupu lipochromových ptáků se vyhněte těm, co mají kdekoli tmavé pírko nebo tmavý drápek. Takoví by Vám mohli nadělat nežádoucí straky. Pokud by se Vám čistě žlutí nebo červení zdáli moc obyčejní, zkuste mozaiky nebo ptáky melaninové. Co se týče zpěvu, tak u barevných zpívá každý po svém, ale celkem je to podobné. Harcký kanár má zpěv libozvučný, ale někomu se přesto nelíbí - ani mě ne. I pro mě je to hluboké hýkání nepříjemné. Měl jsem ale v chovu samce křížence harcký x barevný a ten zpíval opravdu krásně, ani hluboko ani vysoko. Doporučil bych nakoupit přímo u chovatele. Ať se daří. R.M.
Dobrý deň R. M.,
ďakujem Vám za odpoveď. Trafili ste to presne vôbec nie som rozhodnutý, preto som chcel od niekoho ťuknúť do správnej strany. Vyberal som tri kategórie, žlté, lizardy a harcké. Teraz mi podľa Vašej pomoci vychádzali žlté. červené sa mi nepáčia.
Kanári sa mi páčia hlavne kvôli spevu a nešiel som pochopiť, že všetci píšu, že ak spevavca tak harcký, lebo mne jeho spev naozaj pripadá veľmi ako páv. Preto som rád, že ani Vám sa nepáči jeho spev.
Chcel by som začať s jedným párom, aby som toho nemal naraz veľa.
Je pravda, že kanáriky sa majú nakupovať len na jeseň? A s tým nákupom u chovateľa to bude asi ťažké, nejaké som nič nenašiel v okolí ani ďalej. Ja som z BB a našiel som len pár inzerátov a všetky sú dosť ďaleko.
Dobrý den,
z velké části se pokusil Vás postavit na nohy už Roman Motáček. Lizard je vlastně postavový kanár ale u žádného dalšího z postavových kanárů nezáleží tolik na kresbě jako u lizarda. To do jisté míry souvisí i s barvami, (lipo, mela, a další). Prostě se tomu ani náhodou nevyhnete. Pokud chcete začínat s něčím novým a domníváte se, že pro začátek to zkusíte s jedním párem, rozhodně to není dobrá myšlenka. Zatím vůbec je vaše rozhodování ve stadiu asi jako byste se rozhodoval co si dát na svačinu,a vybíráte mezi rohlíkem s máslem, gulášem a jogurtem. Přeberte to a pokud nenajdete sám, k čemu opravdu inklinujete, co Vás na tom přitahuje a nutká s tím začít, je lépe snad nezačínat.
Dobrý deň redpoll,
ďakujem za odopoveď. Kanáriky som chcel chovať ešte pred guldami, ale nakoniec som si vybral guldy, lebo máme v meste asi 4 chovateľov guld a bolo možné vyberať veľmi kvalitné kusy.
V mladosti som choval zebričky a tie boli surové tak som sa chovu vzdal.Časom sa chcel k tomu vrátiť a vedel som, že zebričky nie tak som hľadal, že čo by sa mi páčilo. Nebol internet taký rozšírený, ale vedel som že chcem kanáre. Mal som pár a bolo super, až kým sa im nenarodilo degenerované mláďa čo ma dosť odradilo o odchov, ale keďže nebol ten net nevedel som o vitamínoch a mineráloch skoro nič. Potom bolo narodenie dieťaťa a manželka žiadala všetko živé dať preč Takže tam môj chov kanárikov skončil. Keď malý trochu odrástol tak som sa chcel ku kanárom vrátiť už som mal dom a net a trochu som si o tom počítal.
Teraz asi po 3 ročnom chovaní guld a pár odchovoch, zisťujem, že by to chcelo niečo iné ako som písal vyššie a ťahá ma to stále ku kanárom.
Preto som chcel začať len s jedným párom, že mám teraz ešte guldy (teraz sa chystajú na 3 kolo hniezdenia) a druhý pár čo mám by mal začať hniezdiť a aj preto, že som budúcnosti chcel chovať už len tak pre radosť, lebo ja to mám v obývačke (nemám iné miesto) a tam mať dákych 50 vtákov to nie je moc na dýchanie :)
Napíšte mi prosím prečo nie je dobrý nápad začínať s jedným párom, ďakujem.
Redpol chce asi napsat, že pokud jde o chov pro kvalitu (výstavy) nemá příliš smysl chovat jeden pár. Pokud pominu evidentní nevýhody (onemocní Vám jeden pták , jeden partner bude nositelem nevhodného genotypu, samice nebude sedět nebo krmit.... ...a proběhne sezona bez odchovu). Důležitá je v jakémkoliv chovu zejmena možnost porovnat výsledky a vybrat si nejlepší potomky z více mladých kanárů (a to opakovaně po několik - mnoho generací)
V případě, že zkusíte žluté, vyhýbejte se ptákům s jakoukoliv dispozicí k ukládání červené barvy. Nejlépe pokud máte možnost nakoupit od někoho, kdo vám ukáže i rodiče nebo alespoň záznamy o chovu. Zpěv některých žlutých nebo melaninových se žlutým melaninem je poměrně příjemný (alespoň pro mě).
Práve si uvedomujem, že veta v mojom prvom príspevku sa dá vysvetliť dvojzmyselne ja som to myslel tak, že nič veľké ako výstavy alebo genetické šlachtenie - že o to mi nejde. Len tak pre radosť, ale za to chcem čistý chov, aby sa odchovy dali predať. Nerád by som mal taký odchov, čo nikto nechce a ostane mi doma. Ja som nedával žiadny exoty na výstavu nikdy a ani to neplánujem. ČR je väčšia a je tam všeto chovateľstvo rozvinutejšie (podľa môjho názoru!. Je tam všetko z každej oblasti väčšinou vyspeleješie. Keby boli u nás nejaké kluby a výstavy možno by ma to časom bavilo, ale neviem o tom, že by boli nejakí takí chovatelia u nás. Pár krát som mal dočinenia s pár organizáciami, kde to vypadalo ako v politike a nikto tam o chove ničoho ani nehovoril, len sa hádali o členské...
Preto nič také nehľadám stačí mi trochu radosti z chovu. Takže len taký pohodový drobnochov o jednom pár s prípadnými odchovmi.
Dibrý den,
jen proto, že si to výslovně přejete se sem znovu vracím.Píšete: „Trochu radosti z chovu. Len taký pohodový drobnochov“ . Jenže ostatní tady tomu obecně říkají „zaručený chovný pár“, navíc chcete vizuálně atraktivní. To se ale dost těžko shání. Ostatně jste to skoro už vše vyzkoušel a vždycky jste tam měl své „ale“. Rozhodnete-li se pro lizardy, jistě budete chtít oba se symetrickou čepičkou (clear cap), což se Vám zase zúročí jako další negativní chovatelská zkušenost, protože genetika je Vám na obtíž a tohle se zrovna přímo nedědí. Lizard jinak není pták za dvě stovky a pokud Vy sám budete lpět na tom čistém symetrickém capu, prodávající toho zneužije a když je bude mít, přirazí Vám i za to. Samec chovaný v páru bude zpívat jen v době rozmnožování, ať to bude jakékoliv plemeno. Ovšem chápu a netušil jsem ve svém původním příspěvku, že tu sehrává roli třeba byt a manželka. Jinak jsem názoru, že kanáři budou celkově v porovnání s gouldami obtížnější ptáci, co do hlučnosti, znečišťování okolí klece a možná i dalších projevů. Současně to však nechápejte, že Vás stavím před rozhodnutí mezi rodinou nebo kanáry. Nějaký kompromis se udělat musí, ale věřte, že i když se Vám podaří sehnat krásné kanáry, nemůžete zas počítat s tím, že se bude zrovna tak krásně dařit jejich odchov. Natož zrovna i prodej. Kdyby u mne všichni ptáci, které sestavuji do párů podle svých představ v podstatě jako ideální se tak ideálně i chovali, byl bych u chovu skoro zbytečný. Nepoužíval bych u kanárů nikdy termín spolehlivá samička, natož spolehlivý chovný pár. Může takový být, ale jestli na to míníte spoléhat a postavíte tu svou představu jen na jednom páru, je skoro jisté, že se Vám dostaví další rozčarování. Neberte to prosím, že bychVám tu radost podle Vaší představy nepřál, chtěl bych však tu Vaši představu přiblížit víc realitě. Není podstatné, jestli jste na Slovensku či v Čechách, na Vás záleží co pro sebe uděláte. Takové věci jako úspěšný chov a radost z chovu se nedědí ani nekoupí. Zdravím - MB.
Dobrý večer p. MB,
chcel by som Vám veľmi poďakovať za Vašu ochotu mi pomôcť a poradiť. Presne takéto niečo som hľadal a potreboval vedieť, kým sa do chovu niečoho nového pustím.
Ja som realista, len ako to čítam, mám pocit, že som si chov exotov dosť zidealizoval a nikdy som sa nezamýšľal nad chovateľskými neúspechmi a strasťami, prípadnými negatívami, ktoré niekedy zarmucujú (ako úmrtia, choroby vtákov a pod.).
Každopádne Vám všetkým ďakujem za pomoc a ochote.
Jano