Zdravím, prosil bych o pomoc s určením pohlaví těchto dvou korel. Předem všem děkuji.
Korela 1.
Som prekvapený čo ste tu uverejnil za fotky a zaujmalo by ma odkial ich máte/ pôvod /. Mne to trvalo 6 rokov dokial som sa k takémuto niečomu dopracoval. Sú to vlastne obe perlové lutino - na krídlových letkách je vidieť kresbu. Na fotke č. 1 je podla mňa samička a na obr.2 samček. Predpokladám že sú približne rovnako staré a že takto sfarbené boli obe. Tomu na obr. 2 ako všetkým perlovým samcom kresba mizne, zostávajú len na niekolkých miestach, povečšinou krídlových krovkách. Táto mutácia alebo kombinácia je zvláštna tým že niektorým jedincom sa oranžové líčko začne zvečšovať a aj samotná oranžová farba sa rozšíri na hlavu, krk, prsia, chrtovú časť. Možno sa časom dočkáme aj rubino korel ak už kdesi neexistujú.
zbosace
napsal(a):
Ako sa majú, je to pár? Potreboval by som novú krv, aspoň jeden kus. Dalo by sa do Přerova?
Dobrý den, korela 2. asi bude sameček a u té 1. korely stále nevím. Je mi líto, ale na prodej zatím nejsou a ani není možné je dovéz do Přerova, protože jsem z Středočeského kraje, okres Beroun, tak do Přerova to mám pěknej kus cesty :-(
Prvý krát som dochoval takúto korelu pred dvadsiatimi rokmi. Ale vtedy som nepočítal z rozširovaním chovu a boli po nej len šedé perly a tzv. lemované , inak tiež velmi pekné. Možno to chcelo čas ale pred šiestimi rokmi som v odchove lutin a pelových znova objavil samičku ktorá už ako mláďa v búdke upútala výrazným žltým vlnkovaním. A tak som nechal všetky mláďatá od tohoto páru a znova som páril s perlovými šedými i škoricovými. Výsledkom bolo asi z 40 kusov mláďat len 6 perlových lutino samičiek, ostatné kremové lutino a niekolko klasických bielych lutino zo žltou hlavou a oranž. líčkami. Až tu na faune mi bolo poradené ako sa dopracovať k lutino perlovému samcovi. Čiže zožente si niekolko kusov perlových šedých a lutino a možete začať. Ešte výhodnejšie by bolo perla/lutino x lutino. Čo sa týka ceny videl som na zahraničných inzerciach v prepočte na eura od 30 po 100. Nebolo však napísané či sa nejedná aj o kombinácie so škoricou alebo žltohlavou. Tieto sú samozrejme asi v tej hornej polovici cenovej relácie a vyššie. Na obrázku je ukážka tohoročneho odchovu, bohužial nekrúžkovaná.
Ešte by som chcel dodať. Keď sa pozriem do prepraviek výkupcov na burzách, vždy tam nájdem korelu ktorá je niečim výnimočná. Je to velká škoda, ona skončí bohvie kde a pritom v prepravke na stole by si ju mohol všimnúť v genetike zdatnejší chovatel a mohol by posunúť chov korel v ČR alebo SR trochu vyššie. Zatial sú to len vtáci ktorý zarábajú na krmivo, prípadne len zarábajú.....
Vzácne vobec nie sú. Ale tým že večšina chovatelov degradovala chov korel len na výkupové vtáky málo kto sa venuje cielenému odchovu tej ktorej mutácie a pária sa vtáky bez systému. Potom aj super kvalitné jedince a výnimočné farebné mutácie končia bez ďalšieho využitia v malých prenoskách výkupcov. Korela má cenu len do doby pokial je to nová ešte nenamnožená mutácia a pokial ju ešte výkup nedokáže zaplatiť. Nemám nič proti výkupcom, veď i ja využívam ich služby na umiestnenie pre mňa nepotrebných jedincov o ktorých na niekolkých burzách nik neprejavil záujem. Len ma mrzí že sú chovatelia, pre ktorých je korela ako korela a neobťažujú sa ani prehlbiť si vedomosti trebárs o pomenovaní farieb buď z kvalitnej literatúry alebo z netu. Z jara mi známy priniesol ukázať samičku ktorá ako som zistil uhynula pre zadržané vajce a možem povedať že tak žltého vtáka som videl zatial iba na vogelarene. On to kúpil na neakej malej burze za 5 eur ako mláďa. Za tak sfarbenú korelu by ten čo ho chov ozaj zaujma kludne zaplatil desať násobok. Možno úroveň chovu pozdvihne novozaložený klub ch. korel v ČR ale to je hudba budúcnosti a i ja hoc nečlen, som zvedaví na výsledky ich práce. Inak, ak naozaj pobývate v Škandinávii, nezaškodilo by odtial zopár fotografii. Ďakujem za reakciu a ospravedlňujem sa zadavatelovi témata že sa mu tu rozťahujem.
gabo12

XXX.XXX.104.176
Ahojte, je toto pár?Vek 5mesiacov. Vďaka.
gabo12
napsal(a):
Čaute,
vie mi niekto povedať akého pohlavia sú tieto dve korely?
vopred ďakujem :).
Ahojte viete mi niekto poradit ake pohlavie maju moje korely myslela som ze ta seda je sa.icka ale zacalatak piskat tak neviem stale sa drzia tieto dve prisebr a ta seda dobe vsetky odtatne ltore sa knim priblizis.
Prosím o radu je to samec či samica nemá ešte rok za odpoveď vopred ďakujem
Poradí někdo s touhle korelou? Je jí přes rok, máme ho ve voliéře jako samce, ale nejsme si jistý. Chování má spíše jako samec, ale nezpívá, nebo hodně málo v porovnání s jinými. Letos jsme ho dali do voliery se samicí a moc se k sobě nemají.