Dobry den,
chcela by som chovat nejake drobne vtactvo vo vonkajsej voliere s rozmermi priblizne 1,5 x 1 x 2 m.
Kedze som vsak zaciatocnik, neviem, aky druh pripadne druhy by sa do nej hodili. Rozmyslala som, ci mozu nasi vtaci, napriklad stehlik a pod. prezit aj celorocne vonku.
Prosim vas, poradite mi? Rozmyslala som nad mnohymi kombinaciami, podmienka je, aby boli vtaci odolni, najlepsie pekni na pohlad, aktivni, spevavi. Taky kutik zivej prirody:)
Z nasej fauny sa mi pozdavaju: brhlik, brkoslav severny, cizik lesny, hyl obecny, stehlik obecny,...
Mozno kanary a z exotickych snad nejake astrilidi.
Prosim vas pomozte mi, ake vtaciky by sa dali chovat v takychto podmienkach? Mne osobne je najsympatickejsia eurofauna. A co krizence kanarov?
Dakujem
Dobry den,
reagujem na Vase otazky....
Co sa tyka chovu druhov z volnej prirody, ich drzba podlieha registracii o povode, musi sa jednat o jedince odchovane v zajati a musite uradom dolozit ich povod. Osobne vsak neviem o chovateloch takeho druhu, ako je brhlik, ale nevylucujem...Treba si tiez uvedomit specificke poziadavky tohoto druhu i u napr. chochlaca severskeho (brkoslava), kedze su hmyzozrave, v zime prijimaju ovsem i plody (chochlac). Vsetky druhy znesu celorocny pobyt vonku, volierka musi byt ale aspon zcasti zastresena a chranena proti vetru.
Astrildy samozrejme mozu byt von iba v teplych letnych mesiacoch.
Co sa tyka kombinacie eurofauna a kanariky, treba si tu uvedomit, ze medzi nimi moze a aj dochadza ku krizeniu...Chov samotnych krizencov i kanarikov spolu je tiez mozny, i ked ich potomstvo byva pri vacsine europskych druhov (aspon v prvom roku zivota) neplodne. Pre Vas by to bola asi najlepsia eventualita, kedze ich drzba a chov nepodlieha registracii. Krizence su nenarocne, odolne a velmi dobre spievajuce vtaky, casto pestro ( hlavne po stehlikovi ci jeho i inych svetlych mutacnych jedincoch, ovsem ich cena moze byt o nieco ci poznanie vyssia ako po prirodne sfarbenych vtakoch) sfarbene. Pochopitelne, vhodne su na chov (kvoli spevu a neplodnosti samic krizeniek) iba samce...
Takze zalezi iba na Vas, pre co sa rozhodnete...Podotykam, ze okrem prirodne sfarbenych jedincov z druhov eurofauny su dostupne k ziskaniu i mutacne vtaky, ich cena kolise podla vzacnosti tej-ktorej mutacie a i narocnosti odchovavat ten-ktory druh...