Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.6.2005 22:46

Při kontrole budek ve venkovních voliérách občas narazím na takovéto štírky (viz foto). Vím že nejrychlejším řešením by bylo vše vystříkat arpalitem.
Avšak tito štírci jsou velcí asi 4 mm a živí se roztoči (ptákům nejsou nebezpeční). Tak nevím zda by bylo správnéjší je zlikvidovat postřikem (spolu s roztoči), nebo vše ponechat na přírodě. Jsem zvědav na Vaše názory. Zdraví Zdeněk.

22.6.2005 22:46

lesk napsal(a):
Při kontrole budek ve venkovních voliérách občas narazím na takovéto štírky (viz foto). Vím že nejrychlejším řešením by bylo vše vystříkat arpalitem.
Avšak tito štírci jsou velcí asi 4 mm a živí se roztoči (ptákům nejsou nebezpeční). Tak nevím zda by bylo správnéjší je zlikvidovat postřikem (spolu s roztoči), nebo vše ponechat na přírodě. Jsem zvědav na Vaše názory. Zdraví Zdeněk.

Štírci (Pseudoscorpionida) jsou samostatným řádem třídy Pavoukovci (Arachnida) a štírům (řád Scorpionida) se na první pohled skutečně podobají. Nejběžnější a v domácnostech i v chovech hojný štírek obecný (Chelicer cancroides dorůstá přes 4 mm délky a má nápadná klepítka, chybí mu stejně jako jiným štírkům prodloužený zadeček s bodcem. Živí se nejrůznějšími bezobratlými včetně roztočů a v chovech ptáků je neškodný až užitečný. Jejich ničení nemá smysl.
P. S. JInak nevím, jaké máte zkušenosti s Arpalitem, ale u mne roztoče nijak nepotírá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík