Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s přezimováním papoušků v místnosti, kde se topí kotlem na tuhá paliva?myslím, zda jim případný kouř (myslím když se přikládá) nemůže uškodit... topíme kotlem atmos na dřevo - samozřejmě při otevření kotle se spustí větrák a také je v místnosti zajištěn přísun vzduchu vzduchovými otvory... díky.
papek

XXX.XXX.51.88
Dobrý den, v prvé řadě napište o jaké papoušky jde že jich chcete předělat z venku ? Pokud jde o ten kouř to bych osobně neriskoval.
Dobrý den,
nejsem zatím bohužel zkušený chovatel, resp. jsem ve fázi příprav. Zato mám zkušenosti s kotlem na tuhá paliva.
Záleží asi také na tom, čím se topí. Zda např. peletkami s automatickým podavačem, či dřevem, uhlím, etc. My také máme téměř nový kotel, má za sebou 3sezóny. Již po prvním roce byl komín, byť je sebenovější zadehtovaný, samotný kotel také. Míra zadehtovanosti opět závisí na tom, čím se topí, jak je dřevo proschlé. Při každém otevření kotle z důvodu přiložení se opravdu vyvalí dým a to i často i když necháme spodními dvířky kotel protáhnout.
S chovy papoušků nemám zkušenosti, ale myslím, že kouř v místnosti bude trochu vždy. Zda a nakolik jim to vadí nechám na pravých chovatelích. Důležité ale je, že máte odvětrání! Na to my zapomněli, takže musíme dokořán otvírat dveře ven. Ventilačka by byla fajn..
Nemohu radit, ale možná bych si připravila variantu B a zkusila kotelnu. Pokud budete připravena, pak případné neprospívání papoušků bude moci být hned vyřešeno. Ale pokud už budete namáhat přípravou plánu B, pak už asi rovnou plán B využijete.
Přeji šťastnou volbu. Případně pak budu ráda za zkušenosti s přezimováním v kotelně. Mě to totiž taky napadlo. Akorát u nás je kotelna zároveň skladištěm, vodárnou, a zimní ubikací pro dva staré pesáky.
Zdravím. Lucie Z.