Prosím o pomoc s určením pohlaví . Rok 2010 . Byl jsem přesvědčen , že mám 1,2 , ale po vzhlédnutí těchto fotek si nejsem jistý . Vlevo samička , vpravo samec a uprostřed ? Děkuji za názory . Pepa
Zdravím, opravdu jen typuji z prava samec na 90%, pak asi taky samec a asi samice. Mám doma 6ks loňských a každý den to typuju jinak, opravdu je nejlepší počkat do jara. Ten vlevo vypadá na samici, ale nenechte se zmást, mám doma 2 příbuzné kusy, z jednoho hnízda a jeden z nich má stejný tvar hlavy jako ten Váš a jsou to pravděpodobně oba samci(ten jeden určitě), a to i přes to, že jeden má o poznání menší hlavu jak ten druhý. V tuto dobu se to dá poznat (spíše typnout) podle chování, samci se vědšinou vztehají a splašeně poletují po voliéře, samice vědšinou klidně sedí a téměř se neozívají. Na ty mé se už pár chovatelů podívat bylo a žádný si nebyl jist u všech kusů, více méně se shodly, že mezi nimi mám 2 samce a zbytek, že si nejsou jisti. Tak uvidíme, jaro napoví. Přeji Vám hodně zdaru.
Dobrý den,
mám také jednoho mladíka/mladici ročník 2010 (s hendikepem, nelétá), viz. foto. Opravdu se dá s určitostí říci již po roce, jakého je papoušek pohlaví?
Díky, Lucie Z.
i když si myslím , že pár tam bude , koupil jsem ještě 2 papoušky . Ať si mohou vybrat dle libosti . Bohužel jsou příbuzní , takže až bude poznat pohlaví , zkusím jednoho vyměnit . Typnete si nyní ? Pepa
typuji - dole z leva - samička , samec , samička , samec . Nahoře samec ?
Dobrý den , rok je pryč a tak doplním údaje o pohlaví . Na prvních třech fotkách je to z leva samice , samec , samec . Na posledních pěti přibyli dva sourozenci . V levo na pletivu visí samec - toho se mi podařilo vyměnit za jiného . Pod ním - 1 z leva by měla být !!! samice . 100% si tím zatím jistý nejsem , peří na zádech má sice protržené , ale sedí vždy čelem a znovu ji chytat nechci . Oproti druhé samici je výrazně tmavší ( i když ji hlava tak nezáří na slunci jako třem loňským samcům ) a ocasní péra má ze spodu téměř celá tmavě černá . Na nově přiložené fotce je to 3 z leva . No a protože jistou samici jsem měl jen jednu , sehnal jsem letos další 4 papoušky . Sháněl jsem už jen samičky ( zkušený chovatel mi řekl - když kupuješ červenokřídlý , ber jen samice , stejně z toho budou většinou samci ) . Ohledně pohlaví jsem dal na rady prodávajících chovatelů , no a z těch 4 jsem si téměř jistý , že tam jedna samička bude . Nutno říci , že z někoho jeho typ nemůžu vydolovat , jiný je suverén . A ještě jeden postřeh . Při návštěvě úspěšného chovatele papoušků červenokřídlých , který je odchovává několik desetiletí jsem odhadl , že ze tří kusů je samička ta uprostřed . Chovatel se mnou souhlasil , ale po vstupu do voliéry a panickém létání ptáků chytil prvního který byl nejblíže . Prohlédl ho a po slovech " jo je to samice " jsem otevřel přenosku . Při odchodu jsem se ještě ohlédl a ejhle - moje údajná samice seděla na bydle se zbylým samcem . Vzhledem ke zkušenostem tohoto chovatele jsem se neozval a doufal , že samici doopravdy mám . Další chovatel mi prozradil , jak to dělá on . Pravidelně odchovává po 3 mladých a kroužkuje je pravá noha , levá noha a kroužek jiné barvy než předešlé dva . Potom se nemůže stát , že kupující si odváží jiný kus než si vybral . Jak to řešíte Vy ?
Do nového roku přeji všem plno zdraví , štěstí , spokojenosti a nějaký ten chovatelský úspěch .
Současné osazenstvo . První čtyři z leva jsou loňské kusy - samice a 3 samci . Pravděpodobná loňská samice visí v pravo na pletivu . Ostatní jsou letošní a samička dle mého názoru bude určitě 6 z leva . Ostatní ?
pepa13
napsal(a):
Současné osazenstvo . První čtyři z leva jsou loňské kusy - samice a 3 samci . Pravděpodobná loňská samice visí v pravo na pletivu . Ostatní jsou letošní a samička dle mého názoru bude určitě 6 z leva . Ostatní ?
Sice červenokřídlé zatím nechovám, ale myslím si, že samice by tam mohli být čtyři na 1,5,6 a jak jste psal Vy jak visí na pletivu, ale tam mě připadá, že už má na hlavě zářivou zelenou typickou pro samce. To pouze můj názor, ale ovšem se mohu mýlit. Jinak krásné kusy
Dnes jsem měl na chvíli možnost vidět záda toho papouška visícího na pletivu a i když měl před měsíce protržené peří na zádech po černé barvě ani stopa . Tmavší sice je , ale samec to nebude . Červená barva v křídle je nevírazná - vybledlá a je to stále jen uzoučký proužek . To pravděpodobná letošní samička - 6 z leva , má červenou barvu v křídle stejného rozsahu i intenzity jako loňští samci .
Podle fotky ze dne 8.12.2011 01:44:16 je vidět jen jedna samice. Ale uvidíte jak dopadnete s tím co je na pletivu. Mam taky tyto papoušky a čekal jsem přes dva roky co samci přepeřili. Nakonec mám 4 samce a tři samice. Dvě samice mam dvouleté a jednu letošní. Tak uvidím co udělají. S pozdravem Radek.