Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2010 08:28
exibit

XXX.XXX.239.244

Přikládám fotky na můj dotaz z nemoderovaného fóra:
Zdravím, chtěl sem se zeptat jestli staré andulce zmizí černé vlny z obličeje úplně, nebo jestli tma zbydou nějáke stopy po vlnách. Mám andulku které tam zbyly stopy po vlnách a nejsem si jistý jak je stará . Díky za odpovědi.

29.10.2010 12:00
mitraton

XXX.XXX.40.96

Dobrý den,

Až se Vám podaří fotografie přiložit, tak se na andulku budou moci ostatní podívat.

Věřím, že problém s vložením fotografie se Vám podaří brzo vyřešit.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

2.11.2010 06:57
exibit

XXX.XXX.239.244

Děkuji, píše to nějákou chybu a nevím co s tím :-(

2.11.2010 11:52
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Zdravím,andulkám,alespoň základní barevné řady,se žádné zbarvení věkem neztrácí,choval jsem andulky mnoho let,a mimo svraskalejšího ozobí u starších jedinců(u samic již po 4 roce života(závisí též na počtu odchovaných mláďat).Velmi staří ptáci 7,8 a víceletí mají pouze peří znatelně matnější,ale také to není stoprocentním pravidlem.Hodně záleží na podmínkách chovu,výživě,opět počtu odchovaných mláďat apod.Je to jako u lidí,nekteří jsou věkem,a životním stylem více a dříve opotřebovaní,jiní méně!:-) K.

2.11.2010 12:26
mitraton

XXX.XXX.222.136

Dobrý den,

Barevná kresba se bohužel věkem může ztratit, zvláště v případě pravděpodobné modifikace nebo náhodného takového vybarvení. Podívejte se na odkaz http://ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/633741/re-cernohlave-andulky

Pro samečka na posledních fotografiích jsem si jel přes celou republiku(15 hodin na cestě vlakem) :-) . Jeho černé vybarvení již dospělého kusu se zcela vytratilo. Toto jsem zaznamenal také například u zebřiček s černým břichem, kdy vybarvení následným přepeřením zcela zmizelo, dalším rokem se opět objevilo a dalším nenávratně zmizelo (kupodivu skutečně takto střídavě).

Samičku, která je v uvedeném příspěvku jsem si také přivezl, její zbarvení se rovněž začalo vytracovat a prosvětlovalo. Tato bohužel při snášení třetího vajíčka zemřela na jeho zadržení.

Podařilo se mi sehnat také další andulky tohoto zbarvení, ale postupně se vždy vytrácí. Přesto se pokusím takto a podobně vybarvené andulky spárovat a zjistit tak, zda se tato anomálie objeví také v potomstvu nebo se jednalo o náhodnou a tedy krátkodobou záležitost s jistou proměnlivostí. Cesta bude velmi zdlouhavá.

Z tohoto důvodu jsem zvědavý na vložené fotografie zmiňované andulky zadavatele příspěvku...

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

2.11.2010 14:52
exibit

XXX.XXX.239.244

No ony to jsou normální modré andulky ale jen se ptám při kolikátém přepeřování kresba okolo očí vymizí úplně, abych mohl aspoň odhadnout jak je andulka stará, protože tam ma nějákou stopu po bývalé kresbě ale už není tak úplná jako u jeho mladšího kamarada.

2.11.2010 15:22
exibit

XXX.XXX.239.244

Tady jsou ty fotky toho anduláka...ten v pravo poraďte prosímvás odhadem kolik by tak mohl mít věk?

2.11.2010 15:53
mitraton

XXX.XXX.222.136

Dobrý den,

Váš sameček je již dospělý a zcela běžně vybarvený modrý opalinový.

Stáří je možné pouze odhadnout. Jisté je, že se jedná o minimálně roční kus. Podle podsaditější postavy bych to odhadoval na dvou až tříletého. Ovšem určit, zda je tříletý nebo pětiletý je pouhý odhad as je to prakticky nemožné.

Dva stejně staří psi, například labradoři ve věku pět let se mohou od sebe zcela lišit. Jeden může být probělený jako desetiletý a druhý může být černý jako uhel.

U andulek to je podobné a hodně to ovlivňuje kondice, předci a mnoho dalšího.

Některý andulák vypadá jako mladík i v pokročilém věku(6-8), některé právě přepeřené mládě vypadá jako andulka v posledním tažení. Také celkový věk andulek se velmi různí.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

2.11.2010 17:09
exibit

XXX.XXX.239.244

Děkuji tak aspoň odhadem vím co mám očekávat za věk :)

2.11.2010 17:12
exibit

XXX.XXX.239.244

Ale zase se poměrně snadno ochočil, tak 5-ti letý by se ochočoval dýl ale on za 2 týdny uměl nastoupit na prst bez pamlsku :)

2.11.2010 17:12
exibit

XXX.XXX.239.244

exibit napsal(a):
Ale zase se poměrně snadno ochočil, tak 5-ti letý by se ochočoval dýl ale on za 2 týdny uměl nastoupit na prst bez pamlsku :)

mám ho asi tak 1.5 měsíců sem zapoměl dodat.

2.11.2010 21:39
lorink.a

XXX.XXX.176.8

Dobrý den, tak zase se našel nějaký chytrák (zadavatel), který z nás tu dělá blbce!! Ta andulka má na levé noze kroužek!!!:-(

2.11.2010 21:51
mitraton

XXX.XXX.40.96

Dobrý večer,

Pak by to mohlo být mnohem jednodušší a pokud má andulák kroužek s rokem odpovídajícím jeho stáří, dá se věk zjistit zcela snadno.

Je však možné, že jde o otevřený kroužek, který rok nemusí uvádět.

Zadavatel se k tomu může vyjádřit a v případě kroužku s rokem tak věk zjistit.

Vzhledem k historii dotazů nepředpokládám, že by zde byla snaha o to dělat z někoho hlupáka nebo někoho zkoušet. Myslím, že není důvod k panice :-)

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

3.11.2010 13:59
exibit

XXX.XXX.239.244

BLBCE z vas Rozhodně NEDLÁM. na kroužku není věk a andulka je ze zverimexu kde mi nebyli schopni zdělit její věk.

3.11.2010 14:13
exibit

XXX.XXX.239.244

exibit napsal(a):
BLBCE z vas Rozhodně NEDLÁM. na kroužku není věk a andulka je ze zverimexu kde mi nebyli schopni zdělit její věk.

Na kroužku má jen čitelné číslo 10 nic vic tam myslím není, teda aspoň to nejde viddět

3.11.2010 14:49
mitraton

XXX.XXX.222.136

Dobrý den,

Je kroužek uzavřený(celistvý) nebo je otevřený?

S chov. pozdravem
Martin Záruba

3.11.2010 16:33
exibit

XXX.XXX.239.244

Já nevím jak to poznám, neboť jsem chovatelem ptáků teprve 2 měsíce. ale kroužek je vzadu jakokdyby byly dvě části kroužku spojeny. Takže nevím jak bych vám to popsal, zkrátka není vcelku ale jsou jakokdyby dvě části, které jsou spojeny.

3.11.2010 16:54
mitraton

XXX.XXX.222.136

Dobrý den,

Pak to tedy vypadá na kroužek otevřený, který neurčuje věk, ale je rozlišovacím znakem pro chovatele, který může použít více barev a číselných označení bez záruky věku. Pouze uzavřený kroužek se na rozdíl od otevřeného navléká na nožku mláděte, než mu tato naroste a není již možné kroužek navléci. Andulka může dostat kroužek starší, než je, ale nemůže dostat kroužek mladší z budoucnosti, protože tento není vyroben. Výjimkou je již zahájená produkce kroužků na rok následující, která je k prodeji již v roce předchozím. myslím, že je již možné získat kroužky na rok 2011, což mi trochu odporuje se zásadami, že kroužkovat lze pouze kroužkem současného roku. Letošní mladé vylíhlé například v březnu andulky tedy dostanou kroužky rok 2010 nebo jim někdo dá kroužky staré (2009, 2008 atd.). Toto mládě nemůže dostat kroužek roku 2011. Když máte andulku s kroužkem 2009, tak to znamená, že nemůže být starší, než je uvedeno na kroužku, ale mladší být může. Kroužek mimo jiného a především pak jeho označení roku (poslední dvojčíslí 08, 09, 10 ap.) tedy vypovídá o maximálním věku andulky.

Věk Vašeho samečka tedy zůstává nejistý.

Věřím, že Vám i tak udělá spoustu radosti.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

3.11.2010 17:01
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Zdravím,poznáte to velmi snadno,buď je kroužek kdekoli po obvodu přerušen,a následně zmáčknut k sobě,nebo je celistvý po celém obvodě,pak je tzv.pravý,a údaje na něm jsou zpravidla pravdivé!Pokud je na něm,krom jiného uvedeno CZ a pod tím 10,a kroužek je neporušen,jedná se o letošního ptáka,tedy r.2010,bohužel měs.se na kroužku neuvádí,což je myslím u drobnějších ptáku chyba,páč i jen několik měsíců hraje v životě a chovu malého ptáka významnou roli!Neumím si dost dobře představit,že by si někdo dal tu práci,a mystifikoval údaje o jedinci jehož cena se pohybuje řádově v desetikorunách!Chovu zdar.K.

3.11.2010 17:06
exibit

XXX.XXX.239.244

Děkuji, v tom případě je to tedy kroužek necelistvý, tedy otevřený a je na něm napsánoa 10.

3.11.2010 17:12
exibit

XXX.XXX.239.244

mitraton napsal(a):
Dobrý den,

Pak to tedy vypadá na kroužek otevřený, který neurčuje věk, ale je rozlišovacím znakem pro chovatele, který může použít více barev a číselných označení bez záruky věku. Pouze uzavřený kroužek se na rozdíl od otevřeného navléká na nožku mláděte, než mu tato naroste a není již možné kroužek navléci. Andulka může dostat kroužek starší, než je, ale nemůže dostat kroužek mladší z budoucnosti, protože tento není vyroben. Výjimkou je již zahájená produkce kroužků na rok následující, která je k prodeji již v roce předchozím. myslím, že je již možné získat kroužky na rok 2011, což mi trochu odporuje se zásadami, že kroužkovat lze pouze kroužkem současného roku. Letošní mladé vylíhlé například v březnu andulky tedy dostanou kroužky rok 2010 nebo jim někdo dá kroužky staré (2009, 2008 atd.). Toto mládě nemůže dostat kroužek roku 2011. Když máte andulku s kroužkem 2009, tak to znamená, že nemůže být starší, než je uvedeno na kroužku, ale mladší být může. Kroužek mimo jiného a především pak jeho označení roku (poslední dvojčíslí 08, 09, 10 ap.) tedy vypovídá o maximálním věku andulky.

Věk Vašeho samečka tedy zůstává nejistý.

Věřím, že Vám i tak udělá spoustu radosti.

S chovatelským pozdravem
Martin Záruba

Tak vám děkuji Martine za snahu mi poradit. :)

6.11.2010 19:54
smidla

XXX.XXX.113.128

kubrt11 napsal(a):
Zdravím,poznáte to velmi snadno,buď je kroužek kdekoli po obvodu přerušen,a následně zmáčknut k sobě,nebo je celistvý po celém obvodě,pak je tzv.pravý,a údaje na něm jsou zpravidla pravdivé!Pokud je na něm,krom jiného uvedeno CZ a pod tím 10,a kroužek je neporušen,jedná se o letošního ptáka,tedy r.2010,bohužel měs.se na kroužku neuvádí,což je myslím u drobnějších ptáku chyba,páč i jen několik měsíců hraje v životě a chovu malého ptáka významnou roli!Neumím si dost dobře představit,že by si někdo dal tu práci,a mystifikoval údaje o jedinci jehož cena se pohybuje řádově v desetikorunách!Chovu zdar.K.

Dobry den,
s temi mesici mate urcite dobry napad, lec nerealizovatelny. Chovam amadiny gouldove v cirka deseti parech. Krouzky nakupuji na cely rok dopredu. Predstava ze budu cekat az ptaci nasednou, pak poletim koupit tolik krouzku kolik je mladat abych trefil mesic a pak dalsi hnizdo rovnez je docela desiva. navic se ptaci nelihnou stejne, takze bych musel cirka kazdy tyden jezdit pro krouzky.
Nehlede na to ze by to opet v k nicemu nebylo, protoze chovatel musi mit moznost nakoupit krouzky s predstihem. Takze bych si v lednu kupoval krouzky treba breznove.
Pokud nema chovatel vedenou evidenci a neni schopen mi rict v jakem mesici se ptak vylihl, pocitam mesic nakupu -3 mesice jako mesic narozeni. I kdyby mel byt ptak v dni prodeje rok stary.
S pozdravem Smidla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík