Pohlaví u mladých andulek se dá na 80% rozpoznat již velmi krátce po vylétnutí,vyjímku tvoří jen mutace albino a lutino,kde né vždy je to více patrné!Váš tmavší pták je takřka jistojistě samička,u světlého je to tak na 50-60% také samička,jde-li z fotografie vůbec poznat.Mladý samec má ozobí ve většině případů růžové,starší pak sytě modré,mladá samička světle modré,kolem dýchácích otvorů bělavé,starší pak bílé,později hnědé.Co se týká přesného určení zbarvení,je nutno ptáky prohlédnout in-nature,jinak je to jen odhad.Chovu Zdar.K.
Dobrý den,
Jak koukám na Vaše andulky, tak modrobílý(modrá resecívní straka) je sameček a druhého (modrého žlutolícího) bych tipl dle fotek také na mladého samečka. Ozobí u něho lehce klame, ale vidím ho na samečka. Oba jsou tedy samci.
Bohužel z důvodu světla a blesku fotoaparátu je těžké mnohdy určit dle vložených fotografií, zda se jedná o modrou nebo fialovou, či pouze modrou s fialovým nádechem. Tak jak fotografii vidím se u Vašeho samečka jedná o barvu tmavě modrou.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den,
To bude opravdu nejlepší. Bude mne těšit Vaše budoucí informace o tom, jak to s pohlavím dopadlo. Zda můj tip byl mylný, či správný. Pokud mám andulku v ruce a nevidím ji pouze na obrázku, je určení pohlaví naprosto spolehlivé.
Právě Vaše straka je dobrým případem zbarvení ozobí u samce, které nebude nikdy tmavě modré, ale vždy růžové. Ba dokonce může časem nejslabší vrstva ozobí chytnout zabarvení do hněda a to Vás bude velmi mást. Samička v této barvě má ozobí nezaměnitelné a tedy bílé, později světle hnědé, v době před hnízdění a během něho tmavě hnědé a někdy se během hnízdění ozobí natolik vrství, že se sloupne a zbyde opět světler hnědé(už ovšem ne tak hladké jako u mladé samičky). Bohužel však stále dost chovatelů samečky v této barvě považuje za samičky. Protože nevidí jasně modrou barvu, která je mate. U lutin a albin je to podobné. Dokonce u některých recesivních strak se ozobí vybarvuje flekatě, pigment je velmi nestálý a ozobí samců tedy velmi proměnlivé. 2F perla v barvě bílé a žluté je u samců pěkná v tom, že jejich tmavě modré ozobí s bílou a žlutou barvou pěkně kontrastuje (zvláště při kombinaci černých očí).
Počkejte měsíc a vložte Vaše fotografie znovu, bude to ověření správnosti typování...
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobry den,
co se pohlavi tyce, souhlasim s prvnim nazorem ze jsou to obe samicky. Takze prosim, jakmile budou ptaci dostatecne stari, napiset nam jak nase tipy dopadly ;)
Co se barvy tyce, to necham na jinych, jedine co jsem schopen rici je ze ten modry samec je modry, zadnou fialovou tam nevidim.
S pozdravem Smidla.
Dobrý den,
Díky Vašim dalším vloženým fotografiím vidíte můj popisovaný rozdíl v barvě ozobí samce v barvě australská straka s ozobím tmavě modrým a samce resecivní straka s ozobím růžovým. Stejně růžové zůstane také ozobí samečka na kterého se ptáte (modrá recesivní straka).
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba