Chov bažanta obecného

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2011 23:29
dandeo

XXX.XXX.164.164

Zdravím,
docela mě zaujali bažanti, hlavně bažant obecný. Chtěl bych začít s chovem, ale mám docela málo informací zda se dájí sehnat kroužkovaní bažanti s rodokmenem, Zda se dají vystavovat atd.
Pokud máte i zkušenosti nebo rady s tímto druhem klidně pište.
Přivítám i nějaké odkazy na stránky, popř. literaturu, vzorník apod.
Budu rád za každou informaci. Děkuji

1.1.2011 23:58
zbosace

XXX.XXX.15.117

Pokial by ste sa chceli venovať tomuto druhu, treba Vám vela vedomostí. Myslím tým chovu čistých zemepisných foriem, ktoré sa ešte dajú zohnať v ČR či v záp.Europe. Ďalej sa Vám naskytne možnosť chovu viacerých zaujmavých mutácii, ktorých škála sa stále rozrastá. Čo sa týka získania čistokrvného chovného materiálu, radil by som obrátiť sa na členov klubu chovatelov bažantov, kachničiek a holubkov. Najdete ho v odkazoch. Viedla sa u nich databáza chovatelov, zastúpenie druhov,chovných zvierat a odchovov. Niekolko rokov som choval čistú formu mongolských, krásne červené z bielym krídlom ale udržať chov sa mi nepodarilo. To čo je momentálne v prírode je vlastne hybridná populácia vzniknutá krížením najdostupnejších zem. foriem. V minulosti bola snaha aj o vyšlachtenie určitých plemien, svetoznámy bol český bažant- bohemiae pheasant, ale už to asi nie je pravda, lebo tam namixovali ďalšiu formu a fenotyp sa rozštiepil. Informácie sa dajú získať z literatúry ale len staršej, bažantníckej. Pekné stránky má pan Stehlík, tragopan.vz.cz. Pokial nemáte jazykovú barieru dajú sa informácie čerpať aj zo zahraničných stránok-tragopan.nl, pl, de, be atď, prípadne na stránkach WPA, gbwf, aviornis...........Samozrejme že kto chová čisté formy kolchidských bažantov si odchovy krúžkuje. Či sa vedú rodokmenné záznamy mi nie je známe. Tak vela šťastia.

2.1.2011 17:31
dandeo

XXX.XXX.164.164

A ještě se zeptám, objevují se tito bažanti na výstavách nebo výstavy ovládli ruzné druhy zlatých, diamantových apod.

3.1.2011 10:43
zbosace

XXX.XXX.91.231

To by museli byť špecialky. Bežne sa vystavuje iba bažant- obecný, lovný, kolchidský. Prípadne ešte tenebrozsky ale aj to je asi produkt kríženia s bažantom pestrým japonským. Ten je v čistej forme trochu náročnejší. Je jedno ktorý názov si vyberiete, všetko sú to komerčne chované farmové bažanty- občas sa niečo vypustí na osvieženie krvy. Cielom chovu je zdravotný stav /aby bol odolný a prežil zimu/ , večší telesný rámec a dobrá lietavosť. Vysoká znáška sa zabezpečuje kvalitnými KKZ. Čisté jedince sa dajú zohnať ale neviem či Vám to úsilie za to stojí a či je Váš záujem o túto problematiku ozaj taký velký. Každopádne čistokrvné bažanty kolchidské ktorého kolvek poddruhu sú obohatením kolekcie chovatela okrasných bažantov. Ale ak sa na to dáte, budete asi prvý chovatel v ČR.

Přidejte reakci

Přidat smajlík