Celoroční voliéra - křepelka/bažant?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2011 06:47
milfis

XXX.XXX.211.29

Dobrý den, už pár dnů pročítám všechny možný články a diskuze a prostě vše co jsem kde potkal o voliérách a křepelkách, křepelech, bažantech...
Chci si postavit zahradní voliéru ze dřeva se záletem ale bez vytápění. Velikost venkovní části bude asi 4x2x2m DxVxŠ a záletová část 2x2x2m.
Chci tam mít asi pár kakariků červenočelých, pár rosela pestrá - rubino a 3 páry andulek.. Asi.. Jde mi o to že bych rád taky něco na dno, četl jsem si o křepelkách japonských, křepel kalifornský a horský a něco o bažantu zlatém.
Co by jste viděli za nejvhodnější a kolik kusů..?
Díky za normální odpovědi bez vztekání a podobného ;)

11.1.2011 10:36
zbosace

XXX.XXX.141.94

Skúsenosť mám len z japonkami a b. zlatým. Rozely sú niekedy mrchy a vadí im keď sa niečo motá po dne voliery. Takže pozorovať chovanie. Na takejto ploche by kludne mohlo byť 10-20 sliepočiek. Bažantov 1:1-3. Budky pevne ukotviť lebo dokial sa bažant usadí na hradu, má v oblube večernú prechádzku . Japonkám nejaký prístrešok z hoblinamy, na hrabanie popolište s pieskom. Menované druhy som dlhšiu dobu choval vo voliere 2,5x2,5x1,8. Osadenstvo- 2:6 japonky, 1:1 b.zlatý, 1:0 hrivnák, 2:2 andule, 3:3 korely a 1:1 pestré. Rosely museli po dvoch rokoch preč, začali byť dominantné. Urobili tam jedno hniezdo. Bolo tam dostatok konárov rôznej hrúbky a rohy plné borových vetví. V lete tam boli odstavovaný agoši ružovohrdlý dokial sa nepredali, nie viac ako 5 kusov. Bažanti každoročne úspešne hniezdili.

11.1.2011 11:52
milfis

XXX.XXX.169.201

Moc děkuji za příspěvek.
Vy jste choval křepelky i bažanty dohromady? Chápu dobře. A třeba kdybych tam měl těch 10 nebo 15 slepiček tak k nim jen jednoho kohoutka?
Bažanti hnízdí normálně v budce jako papoušci? O jejich hnízdění jsem nějak nic nenašel a jak jim udělat případné hnízdo.
Takže myslíte že by tam šlo mít 1.1 Bažant Zlatý a k tomu i 1.10 Křepelka Japonská?:-)

11.1.2011 15:39
hubas.lukas

XXX.XXX.30.250

Dobrý den,
když už se toto téma načalo měl bych taky otázečku. Mohu chovat zpěváky a křepelky v jedné voliérce o rozměrech 150x55x80 cm (dxšxv) ?? Díky moc za slušné odpovedi Lukáš
PS: chci zkusit křepelky a tak než je koupím chci se ujistit že by to mohlo jít:-)

12.1.2011 09:03
zbosace

XXX.XXX.141.94

Pokial nemáte záujem o liahnutie prepelíc, tak kohútika nepotrebujete. Ak ano, je jeden na desať málo a bolo by treba 2-3. Bažanty môžu zahniezdiť aj v polootvorenej búdke umiestnenej na zemy o rozmeroch 40x40x40 do polovice otvorenej a trochu pre pocit bezpečia sliepky maskovanej večšou borovou vetvou. Pravidelne však musíte zbierať vajcia prepelíc aby Vám nezanášali pod bažanticu. Tá by mohla vajce poškodiť, rozbiť a následne sa naučiť vajcia likvidovať. Bažantica však vďačne prijme bedničku niekde v rohu voliery, vystlanú senom a trochu maskovanú vetvami, rákosím, kukuričným kôrovím. Čo sa týka spevákov, myslím že by tam nemal byť problém, poprípade prepeličkám vytvoriť miesto kde nebudú spevákom nepretržite na očiach. Musíte vyriešiť aj v prvom aj v druhom prípade napájanie vtákov, najlepšie dole automat. napájačka a na vyvýšenom mieste ostatným umožniť kúpanie. Pri zlučovaní vtákov do takýchto kombinovaných spoločenstiev sa držte zásady- vtáky vypúšťať po karanténe, preliečené, odčervené a pri podozrení okamžite oddeliť. Samozrejme sledovať ako si na seba navykajú. Striktné pravidlo, že toto sa môže a toto nie neexsistuje. I vtáky majú v rámci druhu rozdiely v temperamente.

12.1.2011 13:37
lupus4

XXX.XXX.94.19

dle mého názoru je chov japonských křepelek v zimě v NETEMPEROVANÉM prostoru týráním zvířat

12.1.2011 14:26
milfis

XXX.XXX.211.29

lupus4: Jaká jiná křepelka teda do voliéry se záletem bez vytápění když se vám nelíbí tam dát japonský???

12.1.2011 15:08
zbosace

XXX.XXX.141.94

Japonská prepelica, pokial je zdravá a v správnej kondícii postupne navyknutá na nízke teploty, nevykazuje žiadne známky týrania i pri teplotách pod nulou. Podmienkou je suché prostredie na vrstve hoblín, sena alebo rezanej slamy. Niektoré sliepočky si i v takýchto podmienkach zachovávajú znášku. Myslím že o úprave KD pre prepelice i oststné osadenstvo v zimnom období netreba hovoriť. Momentálne chovám japonky v netemperovanej miestnosti na podlahe, z možnosťou kedykolvek vybehnúť do malého výletu. I v najtuhších mrazoch sa motali po vonku a popolili sa v nádobe z pieskom, ktorú mali aj v miestnosti. Vo vnutornom priestore sa zdržovali cez deň iba ak bolo veterné počasie. Takto ich chovám tretiu sezonu.

12.1.2011 20:18
lupus4

XXX.XXX.12.137

milfis napsal(a):
lupus4: Jaká jiná křepelka teda do voliéry se záletem bez vytápění když se vám nelíbí tam dát japonský???

raději např. většího křepela kalifornského (Callipepla californica) , který naši zimu snáší podstatně lépe...
japonky byli vyšlechtěny pro mj. vysokou snášku a proto vždy chovány v TEPLE a to , že někde přežijou, neznamená , že je jim OK

12.1.2011 20:31
milfis

XXX.XXX.211.29

No ale co jsem tak čet tak i v knížkách o nich píšou stejně jako o křepelech kalifornských ajinak jedny křepelky jsou na vejce a jedny na maso.. Co tak čtu tak ne jeden je chová venku ve voliéře.. Že jsou vyšlechtěný na doma a snášeli, tak to jsou ale to je zas chovaj v klíckách aby opravdu jen snášeli jen vejce, což se zas nelíbí mě.. Já jim chci dopřát prostor a zatím jste jediný kdo píše že to je týrání, pokud už jsou navyklí tak jim to nebude tolik vadit žít kolem nuly, zas nedovolím aby tam měli mínus 20 stupňů, budu se snažit aby to tam měli co nejlepší a mohli nocovat spolu na dobrém místě kde si můžou třeba udělat i mikroklima.. ;)

12.1.2011 20:42
zbosace

XXX.XXX.141.94

Z ostatných prepelíc môžete skúsiť aj tie kalifornské, na môj vkus dosť plaché do spoločnej voliery. Ďalej viržinky, tam máte na výber z niekolkých mutácii. Šupinkové a gambelky sa ťažko hladajú ako i horské. Okrem týchto by ste tam mohli chovať koroptve, frankolíny obecné a možno i orebice, ale neviem či by sa tolerovali z bažantom. Tak isto treba u každého jedinca sledovať jeho toleranciu na spoluobyvatelov. Videl som na nete pre japonky v spoločnej voliera domček s 25 W žiarovkou. To len na okraj. Čo sa týka toho týrania japoniek, máte pravdu. Boli vyšlachtené na produkciu vajec a masa v temperovaných podmienkach a tým pádom na krátky život na štvorčekovom pletive.....

13.1.2011 07:55
milfis

XXX.XXX.169.201

Zatím se mi nejvíce líbí to společenství x japonských, nad horskými jsem taky přemýšlel ale sehnat je by byl velký problém, jestli jsem našel 2-3 chovatele v čr..

Rosela penant je taky stejně agresivní jako pestrá? Který druh by byl vhodnější do takové voliéry nebo jsou oba úplně stejný?? smajlík

13.1.2011 12:41
svindlhulka

XXX.XXX.224.77

Bažanti všechny mladé co se ocitnou na podlaze usmrtí ,nic neodchováte.smajlíksmajlík

13.1.2011 13:16
milfis

XXX.XXX.169.201

svindlhulka napsal(a):
Bažanti všechny mladé co se ocitnou na podlaze usmrtí ,nic neodchováte.smajlíksmajlík

Myslíte mladé od papoušků, křepelek i samotné bažanty nebo jak?

13.1.2011 14:14
milfis

XXX.XXX.169.201

Něco takového si představuju postavit ;)

13.1.2011 15:17
svindlhulka

XXX.XXX.224.77

Bažanti sou strašně agresivní,co se pohybuje na zemi,usmrtí (masakr) . Svoje kuřata ne.Já bažanty nedoporučuji(někteří utočí i na lidi),jedině do okrasné voliéry,bez odchovů.Zvolte jinou kombinaci.Já mám astrildy,holoubky a na spodku křepelky čínské .Vysedají všichni a podívaná na dlouhé hodiny.Voliera 6x2x2 m.Už se těším na léto.smajlík smajlík

13.1.2011 15:53
zbosace

XXX.XXX.141.94

Bažant zlatý je na takýto chov najvhodnejší a myslím že vo voliere takýchto rozmerov by to nemal byť problém. Bažanty typu polovný, strieborný sú svojou agresivitou na neohrabane lietajúce mláďatá iných vtákov ozaj nebezpečné a mám to aj overené v chove. Zo zlatými som problémy nemal. Samozrejme že máte na výber vela kombinácii vtáčich druhov ale samozrejme treba vtáctvo vo voliere sledovať a robiť prípadné zásahy.

13.1.2011 19:25
bouda

XXX.XXX.236.253

Dobrý den. Nejprve bych se rád vyjádřil ke křepelkám japonským. Osobně souhlasím s tím, že mnohem větším týráním je jejich držení v malých klíckách než jejich zimování ve venkovním prostoru. Jak uvádí pisatel výše, tak při zajištění suchého prostoru by to neměl být problém. Osobně mám místo, a tak je mám v zimě při teplotě okolo 10°C, ale znám i chovatele, kteří zimuji v prostorách uvedených výše.
Zcela však nesouhlasím s tím, že bažanti usmrtí vše mladé, co se objeví na zemi. Sám již několik let chovám bažanty v "hustě osídlených" voliérách a žádné problémy jsem nikdy nepozoroval. Osobně si tedy myslím, že co se týče bažantů záleží především na 3 faktorech - 1) individuální agresivitě každého ptáka, 2) velikost voliéry a 3) hustota porostu ve voliéře. Zcela bez problémů tak odchovávám řadu druhů exotických holubů a hrdliček ve voliérách spolu s bažanty mandžuskými, královskými, pavími a satyry temminckovými. Ikdyž je kohout bažanta královského na lidi opravdu agresivní, tak na jiné ptáky agresivní není. V jedné voiléře s nimi tak chovám čejky chocholaté a frankolíny obecné, které kohout ani slepice nijak nenapají. To stejné platí u bažantů mandžuských a kurů bambusových.
Bura Adam

14.1.2011 08:02
lupus4

XXX.XXX.94.19

...souhlasím s tím, že mnohem větším týráním je jejich držení v malých klíckách než jejich zimování ve venkovním prostoru.
já se ale nevyjadřoval co je nebo není VĚTŠÍM týráním - týráním je oboje (ať koncentrák v teple, nebo prostor venku v
- 20ti) a pokud nemám místo, jak píšete(zimování kol + 10) tak je prostě nechovám...:-|
a chovám jen to, čemu můžu vytvořit OPTIMÁLNÍ podmínky...

14.1.2011 08:26
milfis

XXX.XXX.169.201

Ano a přesně proto jsem založil tohle téma abych zjistil který druh by byl nejvhodnější aby nestrádal aby se měl co nejlíp a netrpěl.. Nesnáším ublížování zvířatům a když tomu druhu nemůžu dát ideální podmínky tak je přece nechovám a ne jak některý co maj papoucha co potřebuje voliéru a nacpou ho do klece a ještě o nich nic nevědí..
Důvod proč tohle píšu je že chci vědět co nejvíc informací než vůbec začnu stavět a nakupovat ;)
Už začínám přemýšlet jak by se to dalo vytápět přes zimu, ale zatím to je tak na 80m dlouhej kabel přes celou zahradu :D
Budu rád za další názory atd abych věděl co a jak..
Díky všem :)

16.1.2011 16:27
laco74

XXX.XXX.82.234

Pre: svindlhulka
Pozerám že na tej fotke máte Astrild rákosní, Astrild belolíci, Pásovníka to máte nejako vykurované alebo to je len uzavreté aby tam nefúkalo?
Akú tam máte v zime teplotu?

16.1.2011 16:52
svindlhulka

XXX.XXX.224.77

Dobrý den p.Laco .Toto mám voliéru okrasnou ,pouze jaro,léto,podzim.Potom odchyt a přestěhování do sklepní společné voliéry v rodiném domě.Ty rámy mám vyrobené ze dřeva a omotané stahovací folii . Používám je na podzim až do prvních mrazíků a zjara ,než je v noci tepleji .Spokojenost veliká,náklady zanedbatelné.Jeden rám udrží dva šroubky.Voliéra 6 X 2 X 3 m.smajlík

14.2.2011 19:00
kanula95

XXX.XXX.160.68

Dobrý den,
myslíte, že můžu chovat ve společné voliéře křepelky japonské a papoušky nádherné? Díky. Robin

29.3.2012 01:18
harmensz

XXX.XXX.42.199

Dobry den, zacinam s chovom zlatych bazantov,iba pre radost a mal zaujem ci by mi niekto poradil s velkostou voliery pre 2ks bazantov? Pripadne nieco specialne co vyzaduju bazanty ohladom voliery?
A navrhnutie aka je cena zl.bazantov?

Dakujem za odpovede! lapos.jani@gmail.com

14.4.2012 08:39
sedy23

XXX.XXX.158.23

harmensz napsal(a):
Dobry den, zacinam s chovom zlatych bazantov,iba pre radost a mal zaujem ci by mi niekto poradil s velkostou voliery pre 2ks bazantov? Pripadne nieco specialne co vyzaduju bazanty ohladom voliery?
A navrhnutie aka je cena zl.bazantov?

Dakujem za odpovede! lapos.jani@gmail.com

Zdravím! Chovám pár zlatých bažantů ve voliéře o velikosti 4m délka se 70cm záletovým prostorem, 3m šířka a 2m výška. Splolečně s nimi tam jsou dva páry pásovníků dlouhoocasých, párek tygříčků, párek holoubků diamantových, párek motýlků modrohlavých a pár vločkovníků zelenohřbetých. Bažanti mi každoročně odchovávají v této voliéře mladé a slepička je sama vodí i zahřívá. Voliéra je osázená thůjemi a uprostřed ja malá třešeň. Na zemi jsou duté pařezy kde má slepička dostatečný úkryt před kohoutkem při toku kdy jí prohání po voliéře. Nesetkal jsem se s tím, že by kohoutek během odchovu a vlastně i toku napadal jak mladé kuřátka tak ostatní osazenstvo. Jediné co jsem udělal pro bažanty jsou různé posedy ve vyšších částech voliéry kde hřadují a neruší tak ostatní malé ptáky při hnízdění tím, že se jim prohánějí po budkách. Bažantům dávám ke krmení veškeré zbytky zrnin od ostatních ptáků /papoušků i amad/ a při odchovu mladých jim na zem přihazuji vaječné krmivo s moučnými červy což kuřátka konzumují velice rádi. Ostatní drobní astrildi mají krmení zavěšené v záletové části u stropu ve velké misce aby se na ně bažanti nedostaly. Takto mi to bez problémů funguje už pět let. Cena se pohybuje kolem 150kč až 250kč za kus. Slepičky jsou žádanější protože dochází k větším úhynům jak už na snůšce tak během toku kdy je někteří agresívnější kohoutci při nedostatku úkrytů mohou zabít. Pokud by jste měl větší voliéru je lepší mít k jednomu kohoutkovi více slepiček. Více kohoutků pohromadě společně se slepičkami nelze až na některé vyjímky chovat jelikož se při toku navzájem neustále napadají a z odchovu nic není. Přeji vám mnoho úspěchů a pokud by jste chtěl ještě něco vědět můžete mě kontaktovat přes email: guldap@seznam.cz nebo přes stránky: vogel.webnode.cz, s pozdravem Sedláček

29.1.2013 20:36
chov.majster

XXX.XXX.60.237

Myslím, že sa zabúda na to,že aj zvieratá majú svoju osobnosť. Záleží na povahe každého jedinca /samozrejme po druhovej znášanlivosti. Ak je niektoré zviera nezn.cholerik, tak sa neznesie ani s vlastným druhom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík