Žádám o radu chovatele Arů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2011 22:40
17011975

XXX.XXX.94.255

Chtěl jsem požádat o radu nějakého zkušeného chovatele. Rozhoduji se pro koupi páru ary ararauny a jediné z čeho mám obavy je to jestli nejsou příliž hlučné. Bydlíme v rodinném domku a opravdu nerad bych měl po mějakém čase problém se sousedama. Je to mé velké přání a proto bych nerad,aby to dopadlo tak,že je pořídím a budu se jich muset brzy zbavit. Děkuji vám.

22.1.2011 08:44
hzp

XXX.XXX.80.2

Tak to si pište, že jsou hluční. Jestli bydlíte v řadové zástavbě, tak to ani nezkoušejte. Kamarád si je pořídil a hned to věděla celá vesnice. Já od něj bydlím vzdušnou čarou dobrý kilometr a když se začnou projevovat, tak o nich vím. Má neskutečně tolerantní sousedy. Je tedy pravdou, že hluk můžete omezit vhodnými opatřeními, např. on, ve snaze jim co nejvíce dopřát, jim postavil voliéru do výšky 4 metrů, takže jsou výše než třeba okolní garáže, takže je jasné, že se pak zvuk nese.

22.1.2011 09:49
tinnoc

XXX.XXX.141.31

Hluk Ár je naozaj problém, ale nielen pre susedov, ale aj pre Vašu rodinu. Našťastie, Ara Ararauna je zo všetkých veľkých Ár najmenej hlučná. Jediné riešenie je, aby ste mali voliery s ubykáciami murované a keby boli zateplené (čo zároveň slúži ako zvuková izolácia) tak by to bolo najlepšie. Ary, tak ako väčšina papagájov je hlučná skoro ráno pri východe slnka a večer pri zotmievaní a pred búrkou, alebo dažďom.
Ja to riešim tak, že ich púšťam von o 10.00 ráno a zatváram o 18:00 večer (samozrejme v lete) a je "skoro" po problémoch.
Cez deň je hluk naozaj minimálny, keď neprší, alebo sa neschyľuje k búrke.
Okolo vonkajších výletov treba nasadiť tujovité stromky, aby sa zvuk (rev) neodrážaj od okolitých múrov .
Je rozumné, že na túto skutočnosť myslíte dopredu, pretože to nieje zanedbateľný problém.

Inak sa nedajte odradiť, prispôsobte podmienky. Držím palce a chovu zdar.

22.1.2011 09:55
romika

XXX.XXX.157.61

17011975 napsal(a):
Chtěl jsem požádat o radu nějakého zkušeného chovatele. Rozhoduji se pro koupi páru ary ararauny a jediné z čeho mám obavy je to jestli nejsou příliž hlučné. Bydlíme v rodinném domku a opravdu nerad bych měl po mějakém čase problém se sousedama. Je to mé velké přání a proto bych nerad,aby to dopadlo tak,že je pořídím a budu se jich muset brzy zbavit. Děkuji vám.

V ČR je dost ZOO kde Ary chovají určitě jste v nějaké byl jsou slyšet z jednoho konce na druhý to je jako by jste se ptal na slona a nevěděl jak je veliký.smajlík

22.1.2011 09:55
tinnoc

XXX.XXX.141.31

Zabudol som v predchádzajúcom príspevku priložiť fotku, ako to má vyzerať.

22.1.2011 12:01
songstr

XXX.XXX.196.183

17011975 napsal(a):

mohu se také přidat a zeptat se uvažuji p pořízení ručně dokrmené ary ararauny myslíte že její hlučnost bude také hodně vysoká?

22.1.2011 12:02
songstr

XXX.XXX.196.183

songstr napsal(a):
mohu se také přidat a zeptat se uvažuji p pořízení ručně dokrmené ary ararauny myslíte že její hlučnost bude také hodně vysoká?

a když už sme u těch ar tak něco pro oko tohle mě totálně dostalo volné létání ar nádhera
http://www.youtube.com/user/chrisbiro1#p/u/1/mk_IsEB5Q7Q :-)

22.1.2011 14:05
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.188

songstr napsal(a):
a když už sme u těch ar tak něco pro oko tohle mě totálně dostalo volné létání ar nádhera
http://www.youtube.com/user/chrisbiro1#p/u/1/mk_IsEB5Q7Q:-)

:-) Vidieť voľne lietať skrotené / ochočené vtáctvo, to je krása. Na živo po záhrade tak lietajú priateľove andule. Od jara do konca leta. Vidieť na vlastne oči let po prírode a návrat ku chovateľovi, to už je radosť zo života! Foto nepridávam, nakoľko je téma o veľkých... pardon 04#

22.1.2011 19:13
17011975

XXX.XXX.94.255

romika napsal(a):
V ČR je dost ZOO kde Ary chovají určitě jste v nějaké byl jsou slyšet z jednoho konce na druhý to je jako by jste se ptal na slona a nevěděl jak je veliký.smajlík

Děkuji za radu,na to na co jsem se ptal jsem od vás odpověď nedostal,tak vůbec nechápu,proč odepisujete. Nejspíš jste chtěl napsat jak je veliký ten slon.smajlík

22.1.2011 19:20
sibuk

XXX.XXX.150.127

Jo,jo když ary spustí, je to slyšet minimálně kilomet.

22.1.2011 19:28
sibuk

XXX.XXX.150.127

Ale,když sem se bavil se sousedama,říkali že se cítí jak někde v divočině,když sedí venku na dvoře .Je to prostě paráda když sedítea posloucháte ten jejich projev.V tom momentě ste někde jinde.

22.1.2011 19:29
17011975

XXX.XXX.94.255

tinnoc napsal(a):
Hluk Ár je naozaj problém, ale nielen pre susedov, ale aj pre Vašu rodinu. Našťastie, Ara Ararauna je zo všetkých veľkých Ár najmenej hlučná. Jediné riešenie je, aby ste mali voliery s ubykáciami murované a keby boli zateplené (čo zároveň slúži ako zvuková izolácia) tak by to bolo najlepšie. Ary, tak ako väčšina papagájov je hlučná skoro ráno pri východe slnka a večer pri zotmievaní a pred búrkou, alebo dažďom.
Ja to riešim tak, že ich púšťam von o 10.00 ráno a zatváram o 18:00 večer (samozrejme v lete) a je "skoro" po problémoch.
Cez deň je hluk naozaj minimálny, keď neprší, alebo sa neschyľuje k búrke.
Okolo vonkajších výletov treba nasadiť tujovité stromky, aby sa zvuk (rev) neodrážaj od okolitých múrov .
Je rozumné, že na túto skutočnosť myslíte dopredu, pretože to nieje zanedbateľný problém.

Inak sa nedajte odradiť, prispôsobte podmienky. Držím palce a chovu zdar.

Děkuji za příspěvek,potvrdil jste mi,to co jsem si myslel. Mám na dvoře 15 voliér a v jedné z nich pár žaků. Také je to tak jak píšete,že jsou slyšet ráno a navečer. Na tenhle problém jsem se ptal proto,že i v tomto případě se názory lidí liší. Byl jsem se podívat u chovatele,který měl ararauny a ten říkal,že jsou v pohodě a jiný,který měl zelenokřídlé si poztěžoval,že má dost veliké problémy. Proto mě zajímal názor více chovatelů. Děkuji za fotku,máte to krásný a vypadá to,že ani sousedy v blízkosti nemáte.Budu o tom muset ještě přemýšlet i když je moc chci. Podmínky by měly ideální vše mám promyšleno snad jen sousedi jsou moc blízko.Leda ,že bych jesmajlík,dělám si legracismajlík. Mějte se fajn a ještě jednou děkuji.

22.1.2011 19:31
romika

XXX.XXX.157.61

17011975 napsal(a):
Děkuji za radu,na to na co jsem se ptal jsem od vás odpověď nedostal,tak vůbec nechápu,proč odepisujete. Nejspíš jste chtěl napsat jak je veliký ten slon.smajlík

Ještě jednou si to přečtěte když je ara slysmajlíkšet z jednoho konce ZOO na druhý tak to podle vás znamená co?

22.1.2011 19:35
17011975

XXX.XXX.94.255

sibuk napsal(a):
Ale,když sem se bavil se sousedama,říkali že se cítí jak někde v divočině,když sedí venku na dvoře .Je to prostě paráda když sedítea posloucháte ten jejich projev.V tom momentě ste někde jinde.

Děkuji za příspěvek. Je vidět,že k tomu máte správný přístup a že i sousedy máte tolerantní. Vědět,že u nás to dopadne stejně,tak hned zítra začnu stavět. Naši sousedi/máme jen jedny/ jsou tak trošku jiní,vůbec nekomunikují s okolím. Jen tiše koukají za okny,co se tady děje. Nevím co od nich můžu čekat a ptát se jich je asi zbytečné.Mějte se.

22.1.2011 19:39
17011975

XXX.XXX.94.255

romika napsal(a):
Ještě jednou si to přečtěte když je ara slysmajlíkšet z jednoho konce ZOO na druhý tak to podle vás znamená co?

Četl jsem to pozorně,snad jen se mi nepodařilo být v ZOO v tu dobu,kdy měly svoji chvilku a nebo chodím do Zoo moc málo.smajlík

22.1.2011 19:44
sibuk

XXX.XXX.150.127

Jo to mam je to moje rodina,ale pro mne to není řev, ale je to břiblížení k přírodě a pokud bystesi myslel, že jsem nějaká kecka napište email a pošlu vám foto na email.

22.1.2011 20:30
17011975

XXX.XXX.94.255

sibuk napsal(a):
Jo to mam je to moje rodina,ale pro mne to není řev, ale je to břiblížení k přírodě a pokud bystesi myslel, že jsem nějaká kecka napište email a pošlu vám foto na email.

V žádném případě si nemyslím,že jste kecka jen vám hodně závidím,ty tolerantní sousedy.Je to fakt má jediná překážka. Nechci to omýlat,ale mám z toho obavy. Pokud by jste mi poslal nějaké fotky,rád se podívám a možná i poučím. Dík. Roman1701@seznam.cz

23.1.2011 12:03
usak

XXX.XXX.211.120

Dobrý den, jedno řešení je také, ptáky chovat v uzavřeném prostoru a dívat se na ně přes sklo. Nemusíte se tak obávat průvanu a změn počasí. Pro slunění jim stačí ve střeše zhotovit světlík, který se dá v teplejších obdobích roku otevřít a ptáci tak mají možnost se přímo slunit na slunci nebo se nechat máčet deštěm. Jsou také velice dobře chráněni před útoky predátorů a jinými rušivými elementy. V takových to ubikacích nejsou ani problémy s přílišným hlukem jelikož jej celkem úspěšně dokážete sám regulovat a taky se z takového chovatelského zařízení hluk velice špatně šíří do okolí.

25.2.2015 11:16
keram1

XXX.XXX.160.36

Tež chci koupit ararauny a neusatle premyslim nad tim hlukem ale myslim si ze kdyz je clovek vypusti kolem desate rano a zavre v 18:00 ze to snad nemuze byt az takovy problem kolem zahrady vysazuji zivy plot ktery bude dva az dva a pul metru do vysky tak ze by to melo tez udelat aspon trochu hlukovou barieru navic mam zahradu plnou stromu sousedy mam vsude kolem sebe tak uvidime no jak to dopadne snad se lidi umoudri a zjisti ze je lepsi poslouchat krik ararauny jak jezdici nakladaky navic prece nekrici celi den v kuse ale jen rano a vecer jak jiz tu bylo zminovano.

25.2.2015 17:14
hvrtomas

XXX.XXX.137.26

Dobrý den, mám par zelenokřidlý a daji se ukocirovat. Pouštním je odpoledne a zavírám vecer. Kdyz spustí tak je stačí okriknout a hned přestanou a je klid. Jsou to ale krotci ptaci! Vedle mám vejirovy amazonan a to je proti nim sila. Takže bych to zase, jako kolegové výše nedramatizoval.

25.2.2015 18:04
barp58

XXX.XXX.20.234

Pokud mohu doporučit, tak kupte celé vesnici, nebo sídlišti, dle toho kde bydlíte špunty do uší, nebot' jak ary spustí tak to je opravdu mazec. Však již napsáno výše od kolegů. A když je pod mrakem před bouřkou, tak se to ještě krásněji rozléhá. Mám ve svém chovu ararauny, zelenokřídlé, arakangy, dva páry vojenských, maracany a severy, takže mohu pouze vřele doporučit. Pokud nemáte tolerantní sousedy, tak to raději ani neskoušejte. Jedině chovat stále vevnitř, a pravidelně ptáky rosit rozprašovačem, ale na to je potřeba prostor, poněvadž velké ary vyniknou jedině ve velkých volierách. Já sám mám voliery se záletem o délce 10 metrů a to je pak paráda.

25.2.2015 19:04
ok312157

XXX.XXX.57.174

Zdravím všechny chovatele. Já bych měl dotaz také ohledně arů, ale trochu jinak. To že ara není tichá to je jasné, mě spíše zajímá jaké máte zkušenosti, nebo spíše jestli můžete porovnat rozdíl mezi ručně dokrmených a přirozeně odchovaných arů co se týče hlasových projevů. Já chovám převáže afriku a pokud mám v chovu ručně dokrmené ptáky, tak se mi více hlasově projevují, než jako přirozený odchov. Ten se mi projeví pouze pokud je vyrušen, nebo se cítí ohrožen atd. jinak o nich ani nevím, jak je to zde pokud máte možnost někdo porovnání. Díky za odpovědi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík