Zdravím,koukám,že zde radí samý jasnovidci!Kde berete tu jistotu,že z pouhé fotografie,a navíc u ptáků,kde není patrný pohlavní dimorfismus,určíte pohlaví problematicky určitelných druhů?!Stále mě překvapuje kolik se najde,a promiňte mi ten výraz,"šarlatánů",kteří toto dokáží!Pošlete mi adresu,a já Vám budu zasílat foto vypadlých brk,a bude to skoro to samé!Snahy o určování pohlaví,ptáků s velmi malým,nebo dokonce žádným pohlavním dimorfismem, s různých,více či méně kvalitních fotografií,je naprostý nesmysl,a hraničí s jasnovidectvím!!!Chovu zdar!K.
kubba
napsal(a):
tak pokud to nepoznáte, tak nebudte hned tak ostrý já se taktéž přikláním ke 100% páru
Jestli Vy to poznáte z pouhé nekvalitní fotografie,tak jste kandidát na Nobelovu cenu za chovatelství papoušků!!!Nejsem "ostrý"jen mě takové šarlatánské odhady už ani nerozesmívají,spíše rozčilují,a to z toho důvodu,že se na takové věci jako je určení pohlaví většinou ptají začínající,nebo nezkušení chovatelé,a Vašimi ,a nejen Vašimi, jasnovideckými odpověďmi mylně dochází k názoru,že stačí třeba veterináři zaslat foto nemocného ptáka,a on určí diagnózu,a stanoví medikaci!?!?Chovám různé ptactvo přes 40.let,a dodnes si nedovolím s jistotou někdy určit pohlaví u tzv.problémových ptáků, i při zevrubném zkoumání in-nature,tedy přímo fyzicky! P.S.pane jirko3,doporučuji Vám i ostatním chovatelům s podobným problémem poradit se v tomto případě s odborníkem endoskopem ptáků,nebo určit pohlaví formou DNA,vyhnete se tím všemožným spekulacím tzv,chovatelů jasnovidců,cena již je vztřícná,a jistota 100%!Chovu zdar.K.
david6
napsal(a):
Tak to je my vás líto chovat ptáky takovou dobu a nepoznat co mám doma.
No to mě Vás taky,Vy to poznáte,páč jste taky jasnovidec,a pak čekáte 5 let na odchov,a vono nic,tak se tady ptáte ostatních jak je to možné,a co děláte špatně,a pak zjistíte.že jste se seknul a máte dva kusy stejného pohlaví!!!No smůla,ale jasnovidcem jste dál...
kubrt11
napsal(a):
Jestli Vy to poznáte z pouhé nekvalitní fotografie,tak jste kandidát na Nobelovu cenu za chovatelství papoušků!!!Nejsem "ostrý"jen mě takové šarlatánské odhady už ani nerozesmívají,spíše rozčilují,a to z toho důvodu,že se na takové věci jako je určení pohlaví většinou ptají začínající,nebo nezkušení chovatelé,a Vašimi ,a nejen Vašimi, jasnovideckými odpověďmi mylně dochází k názoru,že stačí třeba veterináři zaslat foto nemocného ptáka,a on určí diagnózu,a stanoví medikaci!?!?Chovám různé ptactvo přes 40.let,a dodnes si nedovolím s jistotou někdy určit pohlaví u tzv.problémových ptáků, i při zevrubném zkoumání in-nature,tedy přímo fyzicky! P.S.pane jirko3,doporučuji Vám i ostatním chovatelům s podobným problémem poradit se v tomto případě s odborníkem endoskopem ptáků,nebo určit pohlaví formou DNA,vyhnete se tím všemožným spekulacím tzv,chovatelů jasnovidců,cena již je vztřícná,a jistota 100%!Chovu zdar.K.
máte pradu že u problémových ptáků je lepší DNA ale penanty bych mezi ně rozhodně nařadil, mezi ně patří spíš senegalci, žakové,patagonci a spousta jiných ale celkově rozely až tak problémové nejsou ,ano přiznávám že když sem začínal měl sem problémi ale ted když už je nějakou dobu chovám a opravdu se tomu věnuji jak jen nejvíce mi to čas dovolí tak si troufnu říct že na 99% určím pohlaví dobře, ted se do mě asi hodně chovatelů pustí ale už hodně dlouho se mi nestalo že bych se sekl a myslím že nejsem jediný, mluvím stále o rozelách aby nedošlo k nedorozumění a myslím že po 40 letech chovu by jste to měl taky poznat
david6
napsal(a):
Nevím jak jste přišel nato že se tady na foru ptám.Lidé jako vy tady kritizují jiné a pak jsem dají fotky a chtějí poradit vy jasnovidče.
Vážený pane,to jste si mě s někým spletl,já sem většinou dávám spíš jen rady ze svých hodně bohatých,letitých zkušeností,tak si nepleťte pojmy s dojmy!!!Ale znovu důrazně opakuju,že s fotografií určovat pohlaví dělají jenom šarlatáni,a jasnovidci!!!K.
kubba
napsal(a):
máte pradu že u problémových ptáků je lepší DNA ale penanty bych mezi ně rozhodně nařadil, mezi ně patří spíš senegalci, žakové,patagonci a spousta jiných ale celkově rozely až tak problémové nejsou ,ano přiznávám že když sem začínal měl sem problémi ale ted když už je nějakou dobu chovám a opravdu se tomu věnuji jak jen nejvíce mi to čas dovolí tak si troufnu říct že na 99% určím pohlaví dobře, ted se do mě asi hodně chovatelů pustí ale už hodně dlouho se mi nestalo že bych se sekl a myslím že nejsem jediný, mluvím stále o rozelách aby nedošlo k nedorozumění a myslím že po 40 letech chovu by jste to měl taky poznat
Pokud chováte Rozely delší dobu,máte je stále na očích,a můžete je také při nejasnostech prohlédnout v ruce,pak máte možná 99% úspěšnost,ale já se již mnohokrát setkal u takových chovatelů,že se zmýlili,přestože to nebylo podle nich na sto,ale na tisíc procent jasné!!!Z fotografií si to určitě ani nejzkušenější chovatel netroufne určit ani na 50%,a u mladých ptáků už vůbec ne!Teda pokud není jasnovidec,a má alespoň trochu chovatelské cti!!!K.
Dobrý den,
Přesně jak tady už Pán psal, tak rosely bych mezi problematické na určení pohlaví neřadil a zvláť ne penanty. Podle zobáku a postavy se to dá celkem dobře poznat a je jedno, jestlu určujete mladého ptáka, nebo dospělého. Taky se pořád bavím o roselách. A pokud jde o ty ptáky na fotkách, tak bych taky řekkl že je to pár.
Fylip
Mlácení prázdné slámy,a pořád dokola!Někteří "chovatelé jasnovidci"jsou zkrátka nepoučitelní,a neomylní !!!Kdo jim věří,tak mu přeju ať se nemýlí,a nemá pak vztek sám na sebe,že jim naletěl !Takové diskuze jsou o ničem,každý má svou pravdu,já jsem psal pouze o svých mnohaletých zkušenostech!Je z toho patrné,že reagující jasnovidci toho mají v chovatelství ještě mnoho a mnoho před sebou,a těm přeju aby došli poznání co nejdříve,a vyhnuli se tak zbytečným přehmatům při svých rádoby diagnózách,kterých je tu poslední dobou víc než dost!!!Chovu zdar.K.
kubrt11
napsal(a):
Mlácení prázdné slámy,a pořád dokola!Někteří "chovatelé jasnovidci"jsou zkrátka nepoučitelní,a neomylní !!!Kdo jim věří,tak mu přeju ať se nemýlí,a nemá pak vztek sám na sebe,že jim naletěl !Takové diskuze jsou o ničem,každý má svou pravdu,já jsem psal pouze o svých mnohaletých zkušenostech!Je z toho patrné,že reagující jasnovidci toho mají v chovatelství ještě mnoho a mnoho před sebou,a těm přeju aby došli poznání co nejdříve,a vyhnuli se tak zbytečným přehmatům při svých rádoby diagnózách,kterých je tu poslední dobou víc než dost!!!Chovu zdar.K.
Nesouhlasím. Určovat pohlaví jenom podle fotek je sice velice ošemetné, nicméně v tomto konkrétním případě bych se toho nebál. Charakteristické pohlavní rozdíly rozel jsou zde docela zřetelně a dobře vidět (velikost a tvar hlavy a zobáku). Proto i já potvrzuji tipy ostatních přede mnou.
1. foto: vlevo samec, vpravo samice, 2. foto: obráceně - samec vpravo, samice vlevo. 3. foto samec (červený kroužek) a 4. foto samice (zelený kroužek).
Napsat ale že je to na 100% není správné, protože jsou i vyjímky, které se mohou vzhledově dost odlišovat od obecného standardu. Je však nesmysl čekat 5 let, nebo zbytečně utrácet peníze za DNA, či endoskopii. Vždyť samci se projeví hned v prvním roce. Jakmile přijde jejich tok (květen), bezpečně se prozradí svým chováním. Stačí je jen pozorovat a případně trochu vyprovokovat pískáním.
žako
napsal(a):
Ty kubrte11 nebo jak se vlasně menuješ přestan nás všechny uražet nebo mi se všesi chovatele posaráme abys ty uš neměl s chovem papoušku nic společneho a přestan nám řikat že jsem jsnovidci a pára je to na 100% takže uš stim daj pokoj.
Hele Ty žako,nebo jakej seš vlastně papoušek,nikoho neurážím,až Tě pošlu do pr...pak můžeš mlýt pantem!A hlavně nevyhrožuj,na to jsem zvlášť háklivej!Zřejmě seš husa potrefená,a patříš taky mezi jasnovidce!!!Hlavně ať se z toho "neposaráš"!!!Chovu zdar.K.
lesk
napsal(a):
Nesouhlasím. Určovat pohlaví jenom podle fotek je sice velice ošemetné, nicméně v tomto konkrétním případě bych se toho nebál. Charakteristické pohlavní rozdíly rozel jsou zde docela zřetelně a dobře vidět (velikost a tvar hlavy a zobáku). Proto i já potvrzuji tipy ostatních přede mnou.
1. foto: vlevo samec, vpravo samice, 2. foto: obráceně - samec vpravo, samice vlevo. 3. foto samec (červený kroužek) a 4. foto samice (zelený kroužek).
Napsat ale že je to na 100% není správné, protože jsou i vyjímky, které se mohou vzhledově dost odlišovat od obecného standardu. Je však nesmysl čekat 5 let, nebo zbytečně utrácet peníze za DNA, či endoskopii. Vždyť samci se projeví hned v prvním roce. Jakmile přijde jejich tok (květen), bezpečně se prozradí svým chováním. Stačí je jen pozorovat a případně trochu vyprovokovat pískáním.
Souhlasím s Vámi,v mnoha případech to tak skutečně bývá,ale také jsem byl mnohokrát svědkem toho,jak zaručená,100% samice,zvláště pak u Rozel,byla ve finále pěkným zpívajícím samcem,a opačně!!!Proto minimálně bez ručního,a pozorovacího prohlížení to nikdy není jisté!Viděl jsem i prozpěvujícího"samce"jak snášel vejce!Jediná 100%jistota je DNA,Endoskopie,nebo mladé v budce!!!K.
kubrt1: Nechci vás děsit, rozely nechovám a přesto jsem si hnedka u první fotky dle stavby těla a velikosti hlavy říkala, že vlevo bude sameček a vpravo samička. Nikomu netvrdím, že je to 100% určení, ale dá se to odhadnout.
Já mívám doma spíš andulky - taky se mi stalo, že jsem si koupila 100% samičku a byl z ní kluk. To bylo v začátcích, teďka když chci vědět pohlaví kupuji až vyspělé kusy nebo se nechám překvapit. I to je zábava - okukovat co se z toho vyklube či pak při nástupu jara pozorovat, který sameček si jakou samičku namlouvá(pokud už nejsou spárovaní, samozřejmě), apod.
Chápu, že vás možná rozčilují ti, co píší že je to 100% to a to pohlaví, když viděli jen fotku...ale pokud se tu někdo ptá, stejně to musí brát s rezervou. To on je s ptáky každodenně ve styku a víc, o který dělá či nedělá.
Mě neděsíte,kolik už toho bylo napsáno,a kolik lidí už se spletlo,to se snad nedá ani počítat!!!Nemám rád"doměnky"zkušených chovatelů,kteří střílí informace,a zkušenosti od boku,jen aby byli zajímavý,a o věci samé nemají ani ponětí!Takovým já říkám šarlatáni,a puntik!!!Jinak každého věc čemu věří,ale já mám ,a nejen já,zkušenosti zcela opačné!Chovu zdar! P.S.u andulek základní barevné řady,vyjma některých albínů a lutin,se dá pohlaví takřka se stoprocentní jistotou určit již v budce u opeřených mláďat!K.