Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den všem,
měl bych jednu prosbu o radu nebo návrh...
Chtěl bych se po asi 15ti letech vrátit k chovu exotů...kdysi jsem choval ještě jako malý kluk andulky ale nějak se mi to nedařilo tak jsem chov zrušil...nikdy jsem ale na ptáky nezapoměl a čekal na vhodnou chvíli až se k tomuto krásnému koníčku budu moct vrátit :-) Ta doba se pomalu blíží a tak pomalu začínám vymýšlet co a jak...
Pro chov bych si chtěl postavit dřevěný "zahradní domek", který bych chtěl zateplit 10cm polystyrenem abych v něm mohl ptáky i zimovat...teda pokud to půjde. Nemám vůbec představu jaká bude, díky tomu zateplení, v zimě vevnitř teplota...
V domku chci mít tři voliéry. Dvě o rozměrech (d x v x š): 2x2x1 se stejně velkýma dvěma venkovníma volierama a jedna o vnitřních rozměrech 1,4x2x1 s venkovní volierou 2x2x1.
Jediné s čím si pořád lámu hlavu jaké druhy pro začátek chovat...líbí se mi asi všechny Proto bych vás prosil o nápady a rady kým jednotlivé voliery obsadit...budu rád za jakoukoliv reakci.
Předem díky všem...
nikolas

XXX.XXX.142.65
Pokud vám tady bude někdo radit tak každý asi ty druhy které se jemu líbí a které chová, je to logické. Rozhodnutí co chovat bude zase jenom na vás.
Podle mě jsou nejhezčí papoušci alexandři a sám chovám rudohlavé a vousaté. A vaše voliéry nebudou nějak zvlášť prostorné takže by to i těmto menším druhům stačilo.

Jasně to chápu...Ale i tak díky za typ. Koli párů vámi jmenovaných ptáků by se dalo v mnou popsané(asi v jedné z těch větších) voliéře chovat? a mohl bych je tam i zimovat? díky
nikolas

XXX.XXX.142.65
Tyto dva druhy se musí chovat po párech, rudohlaví určitě. U vousatých jsem slyšel že je možné chovat více párů pohromadě, ale že by to bylo prokazatelně dokázané a publikované o tom nevím. S tím zazimováním je to u těchto druhů jinak, lépe řečeno hnízdí v tuto dobu takže žádné zimování, ale musí se jim vytvořit takové podmínky světelné a teplotní aby mohly hnízdit. Já mám zrovna v tuto dobu u obou druhů už vajíčka v budkách.
Takže jak nad tím uvažuji tito alexandři nebudou pro vás to pravé ořechové.
Ve vašem případě vzhledem ke zkušenostem bych vsadil na barevnost , řekněme červená , žlutá a zelená , nejlépe austrálie a nemusíte ji ani moc zazimovat . Byla by vhodná i z hlediska náročnosti ( nenáročnosti ). Ale z pohledu situace v zemi a blízké budoucnosti bych to viděl takto : králičci , prasátko a slepičky , J. ( s nadsázkou
)
nikolas

XXX.XXX.142.65
Všechno je možné, ale já mám opačnou zkušenost. Dal jsem přes léto do jedné podotýkám velké voliéry dva páry a samice se po pár dnech servaly. A to nehnízdily.

Hmm,asi máte pravdu...alexandři tím pádem asi nebudou to pravé nerad bych je nějak trápil:-( i když jsou krásní...nejvíc se mi asi líbí alexandři malí :-) no škoda...

Jo to máte pravdu..i po tom co jsem stačil přečíst na internetu tak pro mě australské druhy budou asi to nejlepší...vzhledem k mým zkušenostem a podmínkám chovu...teĎ se ještě rozhodnout pro které konkrétně...zatím u mě vedou korely, rosely a mám pořád slabost pro andulky :-) to by mohlo jít ne?
Ještě mám dotaz...musím počítat s extra voliérou pro odchovy?

Rád bych si i koupil nějakou vhodnou literaturu...měl by někdo nějaké typy a případně kde se dají koupit? dá se třeba nějaká koupit na burzách?
asi špatně hledám protože jsem zatím na internetu nic nenašel...:-(
napsal(a):
Jo to máte pravdu..i po tom co jsem stačil přečíst na internetu tak pro mě australské druhy budou asi to nejlepší...vzhledem k mým zkušenostem a podmínkám chovu...teĎ se ještě rozhodnout pro které konkrétně...zatím u mě vedou korely, rosely a mám pořád slabost pro andulky :-) to by mohlo jít ne?
Ještě mám dotaz...musím počítat s extra voliérou pro odchovy?
U andul je dobré , že zvládnou i více párů v jedné voliéře ( občas jsou vyjímky ) , ale budky musíte dát do stejné výšky , jinak budou bojovat o tu nejvyšší . Korely budou v kurzu , dobrá volba !
nikolas

XXX.XXX.142.65
napsal(a):
Rád bych si i koupil nějakou vhodnou literaturu...měl by někdo nějaké typy a případně kde se dají koupit? dá se třeba nějaká koupit na burzách?
asi špatně hledám protože jsem zatím na internetu nic nenašel...:-(
Na každé větší burze stánek s knihami a časopisy bývá. Knihy o papoušcích taky vydává např. nakladatelství Dona, ale u nich najdete literaturu o amazoňanech a podobných větších druzích o austrálii pokud vím ne. A knihy od p. Vašíčka už jsou asi vyprodané tak jedině zkusit dát si inzerát a od někoho je koupit.

Jasně,o tom už jsem slyšel o těch budkách:-) a co se týše korel, tak ty bych si obstaral i kdyby v kurzu nebyly ale když budou tak tím líp

Díky za tipy, zkusím se po něčem podívat na výstavě, případně dám nějaký inzerát...
liborbrtev
napsal(a):
dobrý den,
pokud chcete chovat více párů v jedné voliéře doporučuji alexandry čínské, jsou dnes i cenově dostupní a na 100% spolu mohou být. Sám jich chovám 15 párů + ještě nějaké loňské mladé ( nyní jich tam mám celkem 41 ks ) a vše v naprosté pohodě.
Ať se daří
Libor
Dobry den a v akej velkej voliere chovate tie cinske.Kolko parov by som mohol chovat vo voliere zalet 4,5x2,2x2,5 DxSxV a vylet 2,5x2,2x2.Vopred dakujem za odpoved.

Díky za reakci, a mohl bych je chovat i v podmínkách které jsem uvedl na začátku?
Dobrý den,
myslím, že v takto velké voliéře je možné chovat minimálně 3 páry. Já je mám v neobvykle velké ( 10x 8 metrů a výška 5,5 m), ovšem bez možnosti záletu. Celoročně jsou venku s tím , že mám obě čela uzavřená - z jedné strany budova z druhé makrolon. Dále mám zakrytou část střechy ale pouze 4 m. Číňani mají tu výhodu, že pocházejí z prostředí hor ( Himalaje) a vyskytují se až do výšky 3000m. V zimě slétají do nížin, ale vydrží bez problémů krátkodobě i minus 25 stupňů. I v zimě se při dešti sprchují a mám je velmi silné a v pořádku. Žádný zdravotní problém. Chci jen upozornit na nutnost odčervování a to i v průběhu odchovu. jednou mi uhynulo 3měsíční mládě na škrkavky i když ostatní neměli problém. Doporučuji jaro a konec srpna. Dále bych chtěl upozornit na krmení. Hlavně v menších voliérách nekrmte moc slunečnicí, právě pro jejich umění využít velmi dobře tuky mají tendenci je ukládat a může to vést až k onemocnění dnou ( bohužel se mi to jednou u velmi silného samce když jsem začínal stalo) Já v létě vůbec slunečnicí nekrmím a nahrazuji ji cardi nebo v období krmení mláďat krmím máčeným zrním, které míchám s ovocem ( jablka,mrkev, černé jeřabiny,červená řepa) V některé literatuře jsem četl , že nemají máčené rádi, ale u mne ho berou přednostně. Při chovu více párů doporučuji ještě do krmných misek dávat ne směs zrnin , ale do každé jeden druh zvlášť protože vyhází co jim nechutná a jsou zbytečně velké ztráty. Dávám zvlášť cardi ( v zimě slunečnici) bezpluhý oves, směs prosa,trochu lesknice a stopově ostropetřec. Ze zeleniny a ovoce v průběhu roku vše co je k dispozici.
No snad jsem Vám trochu pomohl, mnoho zdaru a pěkný den
Libor
napsal(a):
Dobrý den všem,
měl bych jednu prosbu o radu nebo návrh...
Chtěl bych se po asi 15ti letech vrátit k chovu exotů...kdysi jsem choval ještě jako malý kluk andulky ale nějak se mi to nedařilo tak jsem chov zrušil...nikdy jsem ale na ptáky nezapoměl a čekal na vhodnou chvíli až se k tomuto krásnému koníčku budu moct vrátit :-) Ta doba se pomalu blíží a tak pomalu začínám vymýšlet co a jak...
Pro chov bych si chtěl postavit dřevěný "zahradní domek", který bych chtěl zateplit 10cm polystyrenem abych v něm mohl ptáky i zimovat...teda pokud to půjde. Nemám vůbec představu jaká bude, díky tomu zateplení, v zimě vevnitř teplota...
V domku chci mít tři voliéry. Dvě o rozměrech (d x v x š): 2x2x1 se stejně velkýma dvěma venkovníma volierama a jedna o vnitřních rozměrech 1,4x2x1 s venkovní volierou 2x2x1.
Jediné s čím si pořád lámu hlavu jaké druhy pro začátek chovat...líbí se mi asi všechny Proto bych vás prosil o nápady a rady kým jednotlivé voliery obsadit...budu rád za jakoukoliv reakci.
Předem díky všem...
Dobry den jestli se můžu přidat tak bych do menší voliery dal kanáry astrildy holoubky diamantový křepelky čínsky a drobny ptactvo a do větších koreli a křepelky čínsky a pokud by se snašeli neofemy a papoušky zpěvavy a kakariky rudočelý přirodni s tmavyma nohama a nebo alexcandry
liborbrtev
napsal(a):
Dobrý den,
myslím, že v takto velké voliéře je možné chovat minimálně 3 páry. Já je mám v neobvykle velké ( 10x 8 metrů a výška 5,5 m), ovšem bez možnosti záletu. Celoročně jsou venku s tím , že mám obě čela uzavřená - z jedné strany budova z druhé makrolon. Dále mám zakrytou část střechy ale pouze 4 m. Číňani mají tu výhodu, že pocházejí z prostředí hor ( Himalaje) a vyskytují se až do výšky 3000m. V zimě slétají do nížin, ale vydrží bez problémů krátkodobě i minus 25 stupňů. I v zimě se při dešti sprchují a mám je velmi silné a v pořádku. Žádný zdravotní problém. Chci jen upozornit na nutnost odčervování a to i v průběhu odchovu. jednou mi uhynulo 3měsíční mládě na škrkavky i když ostatní neměli problém. Doporučuji jaro a konec srpna. Dále bych chtěl upozornit na krmení. Hlavně v menších voliérách nekrmte moc slunečnicí, právě pro jejich umění využít velmi dobře tuky mají tendenci je ukládat a může to vést až k onemocnění dnou ( bohužel se mi to jednou u velmi silného samce když jsem začínal stalo) Já v létě vůbec slunečnicí nekrmím a nahrazuji ji cardi nebo v období krmení mláďat krmím máčeným zrním, které míchám s ovocem ( jablka,mrkev, černé jeřabiny,červená řepa) V některé literatuře jsem četl , že nemají máčené rádi, ale u mne ho berou přednostně. Při chovu více párů doporučuji ještě do krmných misek dávat ne směs zrnin , ale do každé jeden druh zvlášť protože vyhází co jim nechutná a jsou zbytečně velké ztráty. Dávám zvlášť cardi ( v zimě slunečnici) bezpluhý oves, směs prosa,trochu lesknice a stopově ostropetřec. Ze zeleniny a ovoce v průběhu roku vše co je k dispozici.
Libor
dobrý den, mohl bych vás poprosit o umístění nějakých fotografií na moderovanou diskusi? musí to být velmí krásný pohled na takové hejno alex.čínských určitě by jste potěšil více očí. děkuji

milošditrich
napsal(a):
Dobry den jestli se můžu přidat tak bych do menší voliery dal kanáry astrildy holoubky diamantový křepelky čínsky a drobny ptactvo a do větších koreli a křepelky čínsky a pokud by se snašeli neofemy a papoušky zpěvavy a kakariky rudočelý přirodni s tmavyma nohama a nebo alexcandry
Díky moc za reakci, nějak takhle mě už to taky napadlo...hlavně co se týče té menší tak tam by se ta drobotina hodila
Pak se mi líbí vámi zmiňované korely a taky bych chtěl andulky...pro ně mám prostě slabost pokud by se snesly s korelama v jedné voliéře tak by mi zbyla ještě jedna a tam ještě nevim
liborbrtev
napsal(a):
Dobrý den,
Libor
Dobra vecer dakujem Vam pomohli ste mi.Chcel by som sa este spytat ci musia byt vtaci spolu vo voliere od mladat alebo ci by som mohol vtakov do skupiny zaclenovat aj neskor.Vopred dakujem.
napsal(a):
Díky moc za reakci, nějak takhle mě už to taky napadlo...hlavně co se týče té menší tak tam by se ta drobotina hodila
Pak se mi líbí vámi zmiňované korely a taky bych chtěl andulky...pro ně mám prostě slabost pokud by se snesly s korelama v jedné voliéře tak by mi zbyla ještě jedna a tam ještě nevim
prosím korely jsou společensky s andulkami by problém byt neměl pokud se tam pustí najednou jako ve stary roli a pod nima běhají křepelky čínsky ale zaleži na velikosti voliér tam je má 1 pani ve voliéře delka 2m vyška 2m a šířka 4a50 m tam má 6 parů korel každá korela má jinou barvu a 8 parů andulek každá andulka má jinou barvu a uvažuje o kakariky rudočelý
klapak
napsal(a):
Dobra vecer dakujem Vam pomohli ste mi.Chcel by som sa este spytat ci musia byt vtaci spolu vo voliere od mladat alebo ci by som mohol vtakov do skupiny zaclenovat aj neskor.Vopred dakujem.
já bych doporučil od mladat lip si zvyknou :-D a kdyby se do skupiny měli vpustit novy pary ptaků tak bych je nechal tyden až 14 dni v kleci aby si na sebe trochu zvykli nebo 2 možnost ptaky tam pustít hned 2 den když budeš mít volno abys je mohl sledovat jestli je starousedlici přijali a nenapadaji je možna ze začatku se trochu budou prat ( o postaveni v Hiearchii) to bude trvat 2 až 6 dni pak bude klid pokud je napadaji hodně ptaky odlovit a dat na pardní do vedlejší voliery aby si mohli zvyknout a pak pustít k sobě:-P ale raději počkej na skušeny rady od skušenych chovatelů .
Já planuju taky ptaky pustít do voliery kde to bude pro ně lepši v 1 volieře kanáři Lizard a zebřičky a ryžovnici a křepelky čínsky a v 2 voliéře korely + andulky a křepelky čínsky a do 3 voliery chci něco klidného
Tak ještě k vašemu dotazu. Al.čínský je vyloženě pták vhodný k chovu v hejnu. Není vůbec žádný problém doplňovat jednotlivé ptáky do hejna. I v době páření neruší jeden pár druhý, nebo lichý samec pářící se pár. To se ovšem nedá říci o např. alexandrech velkých , kde nedosáhnete odchovu , protože jeden samec ruší při páření druhého a napadá ho. Zkoušel jsem i v menší volieře 5 párů al.rudohlavých a taky to nebylo ono. Mám v této volieře taky u číňanů 1 pár al. malých a odchovávají. Mám tam i andulky pro zpestření tak velkého prostoru a taky žádný problém. Jinak chovám ještě jiné alexandry ( růžové vousaté , nějakou australii ( králováky a karmínové ) a 6 párů arů. Vše samozřejmě po párech.
Pěkný den a chovu zdar
Libor

milošditrich
napsal(a):
prosím korely jsou společensky s andulkami by problém byt neměl pokud se tam pustí najednou jako ve stary roli a pod nima běhají křepelky čínsky ale zaleži na velikosti voliér tam je má 1 pani ve voliéře delka 2m vyška 2m a šířka 4a50 m tam má 6 parů korel každá korela má jinou barvu a 8 parů andulek každá andulka má jinou barvu a uvažuje o kakariky rudočelý
No nějak to pak vymyslím...ještě uvidím
liborbrtev
napsal(a):
Tak ještě k vašemu dotazu. Al.čínský je vyloženě pták vhodný k chovu v hejnu. Není vůbec žádný problém doplňovat jednotlivé ptáky do hejna. I v době páření neruší jeden pár druhý, nebo lichý samec pářící se pár. To se ovšem nedá říci o např. alexandrech velkých , kde nedosáhnete odchovu , protože jeden samec ruší při páření druhého a napadá ho. Zkoušel jsem i v menší volieře 5 párů al.rudohlavých a taky to nebylo ono. Mám v této volieře taky u číňanů 1 pár al. malých a odchovávají. Mám tam i andulky pro zpestření tak velkého prostoru a taky žádný problém. Jinak chovám ještě jiné alexandry ( růžové vousaté , nějakou australii ( králováky a karmínové ) a 6 párů arů. Vše samozřejmě po párech.
Pěkný den a chovu zdar
Libor
Dobry vecer dakujem Vam za odpoved mam este otazku ci sa daju chovat v skupine alexandre ruzove fuzate.

milošditrich
napsal(a):
Pak dejte vědět jak jste se rozhodl
Jasan