Možná mne někteří útlocitní budou kamenovat, ale zimovat venku lze v pohodě i holuby zelenokřídlé. Podmínkou jsou silnější bidla a v mrazech častěji měnit led za vodu. Snih jim v zimě nestačí.
Potvrzuji že holubi chocholatí s naší zimou naprosto žádné problémy nemají. Letos jsem dokonce už 8. 3. kroužkoval první vylétlé mládě. Voliéra je bez přístřešku, ale holubi mají možnost úkrýt se v hustých smrčcích.
Pro Vencu Škvora:
oslík to nezachrání. Občas se sice otřese, ale to co z něj padá peníze rozhodně nejsou .
Orientační cena h. zelenokřídlých je 1000 Kč za kus. Chlape jak jsi dokázal, že zde nemáš ve svém profilu lautr vůbec nic uvedeno?
Pro zbosace:
Černé siluety v pozadí patří špačkům rudokřídlým (Onychognathus morio). Zálety mají, tři stěny jsou plné a čtvrtá - přední je z 1/3 otevřená.
Pro opalina:
při dodržení jistých podmínek, které jsem už naznačil, o žádné riziko nejde. Nechápu proč by mi neměli po zimě zahnízdit? Jenom čekat do léta asi nevydrží, protože už teď nosí pilně materiál na hnízdo (viz. dnešní foto).
A začínají v něm vysedávat. Viz také dnešní - pardon už včerejší foto.
Dobrý den. Já bych už jen doplnil pro pana Opalina jaké biotopy holub zelenokřídlý obývá, protože je dobré si o svých chovancích zjistit co nejvíce. Ve svém rozsáhlém areálu, který sahá od Indie až po východní Austrálii, tedy h.zelenokřídlý obývá především deštné lesy, kde upřednostňuje hlavně jejich okraje. Na takto rozsáhlém území však obývá další prostředí jako monsunové porosty, mangrovy, galeriové lesy, druhotné porosty, gumovníkové plantáže a kokosové plantáže ale také hnízdí v lidských zahradách. Bura Adam
lesk
napsal(a):
Možná mne někteří útlocitní budou kamenovat, ale zimovat venku lze v pohodě i holuby zelenokřídlé. Podmínkou jsou silnější bidla a v mrazech častěji měnit led za vodu. Snih jim v zimě nestačí.
Zdarvím Vás pánové..mám dotaz na leska..ty špačkové byli venku letos celou zimu?zajímá mě jak krmíte přes zimu?granule a směsi musejí být zmrzlé na kost...tak sem zvědav jak to praktikujete
bouda
napsal(a):
Dobrý den. Já bych už jen doplnil pro pana Opalina jaké biotopy holub zelenokřídlý obývá, protože je dobré si o svých chovancích zjistit co nejvíce. Ve svém rozsáhlém areálu, který sahá od Indie až po východní Austrálii, tedy h.zelenokřídlý obývá především deštné lesy, kde upřednostňuje hlavně jejich okraje. Na takto rozsáhlém území však obývá další prostředí jako monsunové porosty, mangrovy, galeriové lesy, druhotné porosty, gumovníkové plantáže a kokosové plantáže ale také hnízdí v lidských zahradách. Bura Adam
Dobrý večer,jsou ve Vámi popisovaném teritoriu místa,kde klesá teplota v noci až k -20 stupňum?A co jsou to monsunové porosty.Díky za odpověď
Dobrý večer. Nejsem geograf, ale myslím, že v oblastech jeho výskytu teplota skutečně takto nízko neklesá. Snad jen na vrcholcích hor, což ale není jeho případ, protože obývá především nížiny. Monsunové porosty nebo chcete-li monsunové lesy jsou lesy ovlivňované monsuny. Jedná se tedy o především suché lesy, které se vyznačují dlouhým obdobím sucha a velice krátkým obdobím dešťů. kdy stihne napršet stejně vody jako za celý rok v běžných lesích. Stromy jsou tak menší a porost méně hustý. Po monsunech pak stromy shazují listí. Bura Adam
raduz
napsal(a):
Zdarvím Vás pánové..mám dotaz na leska..ty špačkové byli venku letos celou zimu?zajímá mě jak krmíte přes zimu?granule a směsi musejí být zmrzlé na kost...tak sem zvědav jak to praktikujete
Také zdravím. Dotaz je sice malým odbočením od tématu, no snad nám to admin promine. Potvrzuji, že i tyto špačky chovám celoročně venku. A to nejen letos, ale již několik sezón. Granule polykají v celku a směsky podávám suché. S tím v mrazech žádný problém není. Suchý rohlík také zvládají ozobat, občas moučné červy a základem jsou jablka, jejichž rozkrojené půlky napichuji na hřebíky. Ty milují a během krátké chvíle je vyzobou tak, že z nich zbyde jen slupka. Takže ani nestačí zmrznout a pokud přece, měním je každý den za nové.
Pro mivav:
asi tuším kam svými otázkami míříte. Víte ona teplota je často hodně přeceňovaná. To zda se konkrétní druh vyskytuje na určitém území nezáleží jenom na teplotě, ale na celé řadě dalších faktorů. Z nich považuji za nejdůležitější dostatek kvalitní potravy. Kolem ní se v přírodě všechno točí a ptáci za ní migrují často na obrovské vzdálenosti. Po vydatných (monzunových) deštích, se dříve vyprahlá a neúrodná území změní na krátké období v učiněný pozemský ráj - vyraší tzv. "monsunové porosty". V zajetí je to ale s potravou úplně jinak. Pokud je jí dostatek, snesou ptáci bez problémů i teploty na které se ptáte i přesto, že v jejich domovině je podstatně tepleji.
Jinak o h. zelenokřídlých jsou zde na iFauně dva pěkné články :
https://www.ifauna.cz/ clanek/holubi/ holub-zelenokridly-a-jeho-chov/ 5330/ a
https://www.ifauna.cz/ clanek/holubi/ holub-zelenokridly-chalcophaps-indica/ 4940/
Dobrý den. Musím souhlasit s Leskem. Ona potrava je alfou a omegou výskytu ptáků. On holub chocholatý nebo holub guinejský také rozhodně nejsou z lokalit s podobným kiimatem jako u nás, ale postupnou aklimatizací a dostatkem potravy tito holubi bez problémů snesou zimu u nás. Také většina našich ptáků neodlétá na zimu na jih proto, že by jim zde byla zima ale jednoduše proto, protože by zemřeli hlady - jsou hmyzozřaví, jako třeba špaček nebo vlaštovka. Samozřejmě se však najdou druhy, které jsou prostě choulostivé a naši zimu nevydrží i kdyby byli přímo přecpaní tou nejkvalitnější potravou.
Já osobně holuby zelenokřídlé zimuji ve vytápěném zimovišti, protože mám místa dostatek, tak proč je tam nedát. Znám však chovatele, a to i nejlepší v ČR, kteří zimují nebo zkoušejí zimovat celoročně venku. Bura Adam
naprosto souhlasím s oběma pány nade mnou. exo holuby chovám léta a konkrétně, když jsem si pořídil zelenokřídlé s přímého importu od zbyňka laubeho někdy začátkem 90 let, tak se přiznám, že mě ani nenapadlo je na zimu schovat. musím přiznat, že voliéra byla krytá, nefoukalo tam. to byl ale veškerý konfort, který jsem jim poskytl. příští rok hnízdili ostošest, řekl bych, že byli k neutahání. a místo vody dostali do misky sníh, pokud mrzlo.
mám v chovu mimo jiné i nikobarce, jsou zimováni při nule, když ale vyleze slunko, tak jsou vypouštěni ven i když tam mrzne. mám je asi deset let a rozhodně nemůžu konstatovat, že by jim to nějak uškodilo na zdraví nebo na kráse. spíš naopak. zimuji krvavé, bártlety, kukačky, zelenoskvrnné. ostatní jako bělokřídlí, olivoví, bronzovokřídlí jsou venku s kouskem chráněného prostoru. nemají problém ani v těch největších mrazech.
Dobrý den. Děkuji doktorovi za krásné informace pro začátečníky nebo zájemce o chov. Je dobré říct, že prakticky všichni malí holouci musí zimovat v temperovaném zimovišti. Někdo sice zkouší mít venku holoubky diamantové, ale mi to se příliš neosvědčilo. Další, poměrně často chované druhy, malých holubů s nutností zimovaní jsou z mého chovu například holoubek pruhovaný (Geopelia striata), kapský (Oena capensis) nebo i holoubci rodu Columbina jako h.zlatozobý (C.cruziana). Taktéž i všichni plodožraví holubi musí být zimováni v "teple". Už jen kvůli jejich stravě, Z mého chovu tak mohu uvést holuby černotemenné (Ptilinopus melanospila), ale týká se to i velkých holubů rodu Ducula.
PS: ti holubi nepálští jsou z vašeho chovu?
Dobrý den Opalin. Jeho odborné jméno zní Columba pulchricollis. V češtině pak holub kouřový. Přiznám se, že u pána doktora1 je vidím poprvé. takže přidávám pouze foto z netu. Bura Adam
Taktéž holuby citronové (Columba larvata) prozatím nechovám, a tak vkládám fotografii z internetu. Dle nového názvosloví je myslím nazýván holub narůžovělý. A někde jej nenajdete jako Columba larvata ale jako Aplopelia larvata. Ještě jsem chtěl poprosit pana doktora1, zdali by se mi nemohl ozvat na můj email - Bura.Adam@seznam.cz. Děkuji Bura.
Bylo by škoda zakončit toto vlákno soukromou korespondencí. Jistě se i ostatní chtějí něco nového dozvědět. Pokračujme třeba tím, jak se letos daří odchovy. U mne h. zelenokřílí hnízdí již po 3. První dvě hnízda se jim však nevyvedla.
Zdravím, zde už se dlouho nemluvilo, proto zkusím navázat novou konverzaci a prosím o radu. Chtěl bych začít s chovem exotických holoubků nebo hrdliček. K dispozici mám voliéru o velikosti cca 12m2, kde chovám bažanty(je to zahradní polozastřešená). Jaký druh holoubka byste mi na začátek poradili? Díky
romankovar
napsal(a):
Zdravím, zde už se dlouho nemluvilo, proto zkusím navázat novou konverzaci a prosím o radu. Chtěl bych začít s chovem exotických holoubků nebo hrdliček. K dispozici mám voliéru o velikosti cca 12m2, kde chovám bažanty(je to zahradní polozastřešená). Jaký druh holoubka byste mi na začátek poradili? Díky
Dobrtý den, já mám dobrou zkušenost s holuby chocholatými(vydrži přez zimu venku) nad různými druhy bažantů.Zdraví tragopan
Dobrý den. Tragopan má zcela jistě pravdu. Holub chocholatý je opravdu jedním z nejvhodnějších, ne-li tím nejvhodnějším pro venkovní voliéry. Zimování v teple nepotřebuje a relativně snadno i hnízdí. Podobně nenáročný druh nepotřebující vytýpěné zimoviště je h.guinejský (Columba guinea) nebo taktéž australský h.bronzovokřídlý (Phaps chalcoptera). Velice krásný je však také například náš h.doupňák (C.oenas), který skvěle přirozeně doplní voliéru s asijskými kury.
Bura Adam
Chováte niekto aj holuby hrivnáky? Mám jeden kus a vždy sa mi tieto holuby páčili. Tohoto som obdržal asi 5 minút pred tým ako by bol uhynul. Je nezvykle krotký asi aj preto, lebo som ho držal dlho v maličkej klietke až dokial sa nevzchopil. Život mu zachránila voda s hroznovým cukrom a nezrelá baza čierna a vtáči zob. ,,Darca,, totiž odchytil vyletené mláďa a mysliac si že holubovi stačí voda a pšenica, ho držal doma až pokial mu od vysilenia nespadol z bidla. Holub vôbec nevedel piť vodu ani žrať suché smená. Pravdepodobne sa hrivnáky teda ich mládatá v určitom období živia len monodietou z dozrievajúcej bazy a ešte zeleného vt.zobu.
bouda
napsal(a):
Dobrý den. Tragopan má zcela jistě pravdu. Holub chocholatý je opravdu jedním z nejvhodnějších, ne-li tím nejvhodnějším pro venkovní voliéry. Zimování v teple nepotřebuje a relativně snadno i hnízdí. Podobně nenáročný druh nepotřebující vytýpěné zimoviště je h.guinejský (Columba guinea) nebo taktéž australský h.bronzovokřídlý (Phaps chalcoptera). Velice krásný je však také například náš h.doupňák (C.oenas), který skvěle přirozeně doplní voliéru s asijskými kury.
Bura Adam
Doupňáci se mi líbí velice, právě proto, že jsou naši. Co mě však zrazuje je, že odlétají do teplých krajin a nemám možnost je na zimu přemístit do temperovaného(nevím jestli vydrží venku). Navíc jsem četl zde článek že hřivnáči jsou v zajetí zakázáni chovat a to jsou v přírodě lovní práci. Doupňáci jsou v přírodě hájeni čili nevím jestli se v zajetí mohou chovat(každou chvíli na ně vidím inzerát, tak asi ano). Jinak doupňáci jsou moc hezcí holubi.
Dobrý den. Doupňáky určitě chovat můžete, jen musíte mít, stejně jako u jiných českých ptáků, potvrzení o původu ptáka. To znamená, že musíte mít prokázání o tom, že byl odchován v lidské péči a není odchycen někde v lese za chatou. Temperované zimoviště také nepotřebuje a můžete jej mít bez obav celoročně venku. Hřivnáči jsou u nás také chováni, ikdyž o něco méně než h.doupňák. Já osobně znám jednoho chovatele, který je odchovává. Platí pak pro ně to stejné, co popisuji výše. Bura Adam
bouda
napsal(a):
Dobrý den. Doupňáky určitě chovat můžete, jen musíte mít, stejně jako u jiných českých ptáků, potvrzení o původu ptáka. To znamená, že musíte mít prokázání o tom, že byl odchován v lidské péči a není odchycen někde v lese za chatou. Temperované zimoviště také nepotřebuje a můžete jej mít bez obav celoročně venku. Hřivnáči jsou u nás také chováni, ikdyž o něco méně než h.doupňák. Já osobně znám jednoho chovatele, který je odchovává. Platí pak pro ně to stejné, co popisuji výše. Bura Adam
Dobrý den, jen u toho potvrzení a kroužkování. Někdo mi psal, abych je mohl oficiálně kroužkovat, s těmi potvrzeními..., tak musím bejt v ČSCH. Nevím jestli jsem něco nenapsal správně, já se v tom moc nevyznám. Je to pravda?
romankovar
napsal(a):
Dobrý den, jen u toho potvrzení a kroužkování. Někdo mi psal, abych je mohl oficiálně kroužkovat, s těmi potvrzeními..., tak musím bejt v ČSCH. Nevím jestli jsem něco nenapsal správně, já se v tom moc nevyznám. Je to pravda?
Členství v ČSCH je úplně zbytečné, pro registraci odchovů potřebujete akorát okroužkovat uzavřeným kroužkem správné velikosti a ten získáte přímo od výrobce, ve svazu by jste získal ten samý, ale o dost dražší a ještě by chtěli zaplatit za známku do legitky.
S pozdravem Ladislav Žoha
miloš.m
napsal(a):
Odkud jste měl bxch zájem o holubi zelenokřídlé.Maleček
Porušujete zdejší pravidla (toto fórum není inzercí). Přesto odpovím - pár letošních h. zelenokřídlých na prodej ještě mám.
Na rozdíl od vás mám vyplněný profil, takže stačí se přihlásit a kliknout na něj. Je tam i kontakt na mne.
Zdraví ZK
syrmaticus
napsal(a):
Zdravím,
musím exhumovat tohle téma Zajímá mě jestli už Vám nějací měkkozobí hnízdí. Popřípadě vložte nové fotografie a poznatky z chovu atd. Dal jsem si totiž letos za úkol pořídit Holuby zelenokřídlé a chocholaté. Děkuji
už hnízdí měděnokrcí diamantový a doupńáci
Taktéž zdravím. Musím říci, že oproti loňské sezoně se letos do hnízdění holubi pustili s plnou vervou. Mláďata už mají h.guinejší (C.guinea), a prakticky všechny druhy, které chovám v párech začínají hnízdit či již hnízdí - h.zlatozobí (C.cruziana), h.kapští (O.capensis), h.vínorudé (S.tranquebarica), h.temné (S.lugens), h.madagaskarské (S.picturata), h.černouché (Z.auriculata), h.zelenokřídlí (Ch.indica) i h.černotemenní (P.melanospilus)....takže to letos vypadá velice nadějně
Přidávám foto několik dní starých mláďat holuba guinejského
Bura Adam
syrmaticus
napsal(a):
Zdravím,
musím exhumovat tohle téma Zajímá mě jestli už Vám nějací měkkozobí hnízdí. Popřípadě vložte nové fotografie a poznatky z chovu atd. Dal jsem si totiž letos za úkol pořídit Holuby zelenokřídlé a chocholaté. Děkuji
Sny se pomalu plní 0,1
ters
napsal(a):
Prosím můžete někdo dát foto Holoubek Malý a Vrabčí ? Díky.
Vrabčí.
Tak u holubů bronzovokřídlých a chocholatých jsem během zimy nepozoroval žádné potíže, krásně přes sezonu hnízdily, bronzovokřídlí se pokoušeli hnízdit dokonce ještě teď, pravděpodobně kvůli již chladným nocím mláďata nepřežila. Holuby zelenokřídlé jsem měl v zimovišti asi do Března... krom občasného toku jsem u nich nepozoroval žádné další známky hnízdění, uvažuji že je zkusím tuto zimu pokud nebude příliš chladná zimovat venku..