Včera jsem navštívil zoo Brno, hlavně z důvodu nafocení kakadu palmových. Ptáci byli apatičtí, jeden z nich v otřesném stavu, druhý o něco lepší, červená bavrva v lících nebyla ani z daleka.
Vrátím se o půl roku zpět, kdy v mediích proběhla zpráva o zadržených pašovaných jedincích kak. palmových na jižní Moravě-mimo jiné, že jsou ve špatném stavu / promiňte, ale bylo je možno na záběrech vidět / s odůvodněním na málo červenou lícní oblast, a v dalším komentáři - ZOO na ně čeká dvacet let. Právě tato ZOO, kde je zadavatel viděl a nafotil ! Domníval bych se, že mohlo jít i o tytéž jedince.
Myslím, že ten kdo dovede číst a zároveň i myslet, si závěr vytvoří sám.
Snad se z toho dostanou, byla by jich velka skoda kdyby to neprezili.
Prikladam jednu fotku z Palmitos Parku, snad takhle budou brzy vypadat i ti v Brne. VK
loufan
napsal(a):
A můžu se zeptat pane Šmidla, za co se mám zoo omluvit? Já komentoval stav ptáků, který je takový,jaký je. O zoo jsem se nezmiňoval. Ptací jsou ve špatném stavu. Sedlák
Z přiložených fotografií je zcela zřejmé, v jakém stavu kak. palmoví jsou, snad omluva by byla na místě od lidí, kteří je do takové kondice dostali.
Brněnskou ZOO jsem v minulosti velmi často navštěvoval a a kolem r. 85 ve zmiňované ZOO již k. palmoví byli.
mamo

XXX.XXX.82.208
Důležitou informací k takovýmto soudům by bylo znát stav ptáků při nabytí a důvod současného žalostného stavu.
loufan
napsal(a):
A můžu se zeptat pane Šmidla, za co se mám zoo omluvit? Já komentoval stav ptáků, který je takový,jaký je. O zoo jsem se nezmiňoval. Ptací jsou ve špatném stavu. Sedlák
Dobry den pane Sedlak,
ma reakce smerovala k panum "sbab a pyrhura", kteri se vyjadrovali na adresu zologicke zahrady. Omlouvam se ze jsem se nevyjadril presneji a tyto pany necitoval, aby nemohlo dojit k omylu.
Jak tu jiz padlo, vynaset soudy bez znalosti predchozich udalosti a hlavne viniku je nevhodne a k tomu by mela smerovat omluva.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Vážený pane Šmidla,
nevidím důvod, za co se omlouvat.....a myslím, že ani Vy nemáte patent na rozum, a to,co tu píšete, jsou jen a pouze Vaše dohady !!!
To,že se jedná o zabavené ptáky je jen doměnka !!!
Pokud by to tak opravdu bylo, tak by měla ZOO postupovat jedním ze 2 způsobů:
1/ ptáky po karanténě umístit do voliéry přístupné veřejnosti,ale umístit na ni informaci, že se jedná o pašované a zachráněné jedince a ZOO se postupně snaží o zlepšení jejich celkového stavu....každý by jim pak pěl chválu a na zmiňované papoušky rád přispěl nějakou tou korunou.
2/ a to dle mého spíše :
Ptáky karanténovat a i poté nechat mimo veřejnost, aby se dále zbytečně nestresovali a intenzivně se snažit zlepšit jejich stav.
Veřejnosti je postupně a opatrně(aby se zamezilo dalším stresům) zpřístupnit postupem doby.
Po půl roce, jak Vy píšete, by již ptáci měli mít apatii dávno za sebou a i kvalita opeření by se měla zlepšovat.
Tak,jak jsou ptáci vystavováni teď, to ZOO dobrou reklamu nedělá a já nevidím žádný důvod k omluvě.
A Vy laskavě dobře zvažte, než tu začnete přispěvatele osočovat.
Nejste pánbůh a ani Vy s Vašimi zkušenostmi nevíte vše !!!
Ani já nejsem žádný blbec a zkušeností mám dost a to, než napíšu názor si rozmyslím,ale za tímto svým názorem si stojím !!!
Krásný večer
sbab
sbab
napsal(a):
Nejsem,
a my si tykáme Ty sedláku???
Kdyby jsi četl o příspěvek výš, tak bys nepsal takový hlouúposti.
Na pořádný příspěvek zjevně nemáš .
Na hrubý pytel hrubá záplata
Pane sbab, napadejte prosím příště jiným oslovením než sedlák. Jsem zakladatel vlákna a moje příjmení je Sedlák
Uživatel s deaktivovaným účtem

loufan
napsal(a):
Pane sbab, napadejte prosím příště jiným oslovením než sedlák. Jsem zakladatel vlákna a moje příjmení je Sedlák
Pane Sedlák,
tak to jsem si vážně nevšiml a mrzí mě to.
Jinak díky Vám za Váš příspěvek...myslím, že můj názor je rozumný a jsem rád, že jste fotky zveřejnil.
Nic proti Vám nebo tomu oslovení.
Nicméně kdokoliv, kdo se ujme zbídačeného papouška by měl přemýšlet hlavou a rozmyslet, zda ho vystavit a dále ho tak stresovat.
Jeho rekonvalescence se tak prodlužuje.
Sám mám v chovu Žaka, který těžce snáší jakékoliv vyrušení z normálu nebo jakýkoliv stres.
To pak začne hubnout a vypadá na\ umření.
mějte se fajn
sbab
mamo

XXX.XXX.43.63
sbab
napsal(a):
Vážený pane Šmidla,
nevidím důvod, za co se omlouvat.....a myslím, že ani Vy nemáte patent na rozum, a to,co tu píšete, jsou jen a pouze Vaše dohady !!!
To,že se jedná o zabavené ptáky je jen doměnka !!!
Pokud by to tak opravdu bylo, tak by měla ZOO postupovat jedním ze 2 způsobů:
1/ ptáky po karanténě umístit do voliéry přístupné veřejnosti,ale umístit na ni informaci, že se jedná o pašované a zachráněné jedince a ZOO se postupně snaží o zlepšení jejich celkového stavu....každý by jim pak pěl chválu a na zmiňované papoušky rád přispěl nějakou tou korunou.
2/ a to dle mého spíše :
Ptáky karanténovat a i poté nechat mimo veřejnost, aby se dále zbytečně nestresovali a intenzivně se snažit zlepšit jejich stav.
Veřejnosti je postupně a opatrně(aby se zamezilo dalším stresům) zpřístupnit postupem doby.
Po půl roce, jak Vy píšete, by již ptáci měli mít apatii dávno za sebou a i kvalita opeření by se měla zlepšovat.
Tak,jak jsou ptáci vystavováni teď, to ZOO dobrou reklamu nedělá a já nevidím žádný důvod k omluvě.
A Vy laskavě dobře zvažte, než tu začnete přispěvatele osočovat.
Nejste pánbůh a ani Vy s Vašimi zkušenostmi nevíte vše !!!
Ani já nejsem žádný blbec a zkušeností mám dost a to, než napíšu názor si rozmyslím,ale za tímto svým názorem si stojím !!!
Krásný večer
sbab
To, že se jedná o zabavené ptáky doměnka není. Ptáci byli skutečně zabaveni z nelegálního dovozu. Tyto informace jsou volně dostupné na internetu. Pokud něco nevíte, nemusíte se hned domnívat, že to nevědí ostatní.
mamo
napsal(a):
To, že se jedná o zabavené ptáky doměnka není. Ptáci byli skutečně zabaveni z nelegálního dovozu. Tyto informace jsou volně dostupné na internetu. Pokud něco nevíte, nemusíte se hned domnívat, že to nevědí ostatní.
Pokud se opravdu jedná o zabavené ptáky na jižní Moravě, tak v době zabavení byl jejich stav kritizován, ale byli v podstatně lepší kondici než nyní.
Dle mého je založení tohoto vlákna v pořádku, občas je nutné poukázat i na nešvary a ne jen z principu vychvalovat. Ale domnívám se, že se stačilo jednoduše shodnout na faktu, že jejich zdravotní stav je fatální a že by neměli být zpřístupněni veřejnosti. Nějaké napadání a omlouvání je zase typický nešvar zdejšího fora, proč někoho hned nezpražit ?
Příjemný den šiška ol.
Dobrý den,
Taky se zapojím. Tak jak už psal někdo nade mnou, to jsou ptáci zabavení na moravě, teda aspoň v novinách, na internetu i ve správách bylo uváděno, že byli tito kakaduové umístění do ZOO Brno. Ještě nedávno jsem se na ně chtěl zajet do Brna podívat, ale po těchto fotkách mě to už ani tak neláká. Podle fotek, které bylo možné vidět jak na internetu, i ze záběrů z správ byli kakaduové před umístěním do ZOO v o hodně lepším stavu než jsoi teď.
Fylip
Tak,tak
a o tom jsem právě ve svých příspěvcích psal.
Jednak jsou dle vyjádření několika osob v horším stavu než před umístěním a hlavně jsou ve stresu z návštevníků ZOO.
Pan Šmidla,Cone a Pepa13 nás tu vševědoucně napadali,že jsme si dovolili se na věc veřejně vyjádřit a umravnostňovali nás,že se máme omluvit.
Pánové,když už jsme u toho, co kdyby jste si dohledaly ty půl roku staré záběry a pak se omluvili nám???
To jsem teď samozřejmě nemyslel vážně,ale i přesto, už mě nebaví číst příspěvky tipu ....já všechno vím a všechno znám.
Dobrý den, tito Kakaduové vážně byly zabavení celníky, několik dní byly v záchranné stanici v Bartošovicích, na papoušky se dělalo výběrové řízení kam se umísti, vyhrálo to Zoo Brno i když nemělo vyhovující podmínky, o papoušky jsem měl zájem i já když jsem nabízel voliéru o velikosti 12x8x3,5 která nevyhovovala, se vnitřním záletem 5x4x2 metry taky nevyhovující. Ptáci byly v 90% stavu teď jsou tak ve 30% stavu, pochybuji že se zotaví.
Dal jsem si tu práci a reportáž našel !!!
Pán nade mnou by zřejmě nabídl lepší péči....škoda,že ji nedostali !!!
http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/celnici-zabavili-vzacne-druhy-papousku-jejich-cena-je-nevycislitelna.html
Jenom bych chtěl ještě napsat, že Pan Cone Vás nenapadal a ani Vás neprosil o žádnou omluvu.
Kdysi už se tady tito kakaduové a jejich umístění v této ZOO probíralo a objevili se tady i fotky, kde tito kakadůové palmoví v ZOO brno měli ve volieře volně pobíhající myši a ty tam sem tam vysely i mrtvé.
Dobry den,
omlouvam se vsem, kterych se me prispevky dotkli. Velmi nerad bych se pasoval do role nekoho kdo vsechno vi a vsechno z na a vsude byl nejmin trikrat.
Nevim kdo mate jake informace a nechci se toho ani dohadovat. nevim jake jine zabery tech ptaku jste kdo videli, ale na tech zanerech v TV Nova je videt pouze jeden jediny papousek Kakadu palnovy a mluvi se tam o peti.
Vim ze mnoho nasich chovatelu je schopno se o takoveto ptaky postarat a leckdy i lepe nez jiz zminovana Zoo Brno. Nicmene bylo rozhodnuto tak jak bylo a ani jeden z nas to neovlivni. Ja osetrovatelum z brna verim, mel jsem tu moznost osobne s nimi hovorit, zvirata maji skutecne radi.
Chapu rozcarovani nekterych prispevovatelu, ale prosim zamysleme se spolecne. Ptaci byli nejspise odchyceni a transportovani kdo vi kam. Policie je zadrzela na nasem uzemi a nekam umistila. Zvirata v dusledku stresu ktery byl teprve v pocatcich dale chradla. Jak a jestli k tomu prispiva i pritomnost navstevniku zoo? Rozhodne to na pohode odchytovych ptaku neprida, ale verim ze v Zoo vedi co delaji a delaji to dobre.
S pozdravem Smidla.
smidla@smidla.eu
Re: Kakadu palmový Brno (Vložil: cone - 27.03.2011 09:59:22)
loufan napsal(a):
Z přiložených fotografií je zcela zřejmé, v jakém stavu kak. palmoví jsou, snad omluva by byla na místě od lidí, kteří je do takové kondice dostali.
Brněnskou ZOO jsem v minulosti velmi často navštěvoval a a kolem r. 85 ve zmiňované ZOO již k. palmoví byli.
Dobrý den vážení pánové . Nedá mi to se do Vaší debaty nezapojit . Předně bych se chtěla pana sbab zeptat , jestli někdy vůbec byl v ZOO Brno . Vážně o tom pochybuji . Mám pro Vás další novinku pane sbab . Tito kakaduové nejsou prvními zabavenými papouška v této ZOO . ZOO v Brně slouží nebo aspoň sloužila jako záchytné centrum pro pašovaná zvířata zadržená celníky . Můžete si to ověřit . jednotlivé zahrady měly rozdělené druhy , které budou přebírat . Brno papoušky , Jihlava jedovaté plazy , ... . Takže podle mého názoru zkušenosti s takto postiženými ptáky nějaké mít budou . A co je podle Vás pane sbab pořádná péče ? Papoušci by mohly vypadat po čase v luxusních voliérach pana pepyodolomouce zrovna tak , i když větší klid by jim určitě prospěl . Byl by jste opět v první vlně kritiků , aniž by jste věděl , čím papoušci prošli a jakou mají u dotyčného péči ? Kdyby nebyli schpni pro ně v Brně zajistit aspoň dostatečné !!! podmínky , proč by je sem umístnili . Pro fylipa - foto kakadu kde visí půl myši není z Brna ale z Liberce . Jinak v ZOO Praha která je v TOP 10 nejlepších zahrad světa ( tuším na 8 - 9 místě ) , se myšy v něktarých vnitřních expozicích prohánějí , jako kdyby patřily jim . Jak se jednou někam dostanou těžko se jich zbavujete . Pro pepuodolomouce - pokud velikost voliéry by byla nejdůležitějším kritériem výběru umístění papoušků , pak by mě mrzelo , pokud bych se sama nezůčastnila . Rodiče mají na vesnici zrovna volnou stodolu . 10 x 40 m vnitřní rozměr . Tímto nechci ani v nejmenším zpochybňovat Vaše schopnosti a zkušenosti - neznám Vás , ale prostě jiní mohli nabýdnout víc . Pro pana smidly - . Simča
Vážená paní,
tak mi to nějak zavání,že jste zaměstnankyní ZOO Brno a papoušky tam máte na starost.
Proč by jste jinak tak hájila to, že papoušci jsou po půl roce od umístění do této ZOO v daleko žalostnějším stavu než po zabavení???
Ahaaaaaaaaaaaaaa, to je Vám asi jedno a jistě se proto najde nějaké vysvětlení,že??
Než něco napíšete příště, zkuste se nad tím zamyslet prosííím !!!
Těch papoušků je mi vážně líto a chudák ten,kdo to ještě obhajuje !!!
Tímto já za sebe končím tuto diskusi,protože mám pocit,že to nemá úroveň. Nejhorší je srážka s .......................
Přeji Vám krásný den
V některých příspěvcích jde více o obhajování pozice zoologických zahrad obecně, ale tu tady nikdo nezpochybňuje, tedy jejich potřebnost a poslání. Celé tady toto vlákno je ale spíše o tom, o konstatování, že zmínění a kakaduové palmoví na přiložené fotodokumentaci jsou v žalostném stavu a navíc ještě předvádění veřejnosti. Osobně bych také po nějakém tom masírování v médiích rád věděl , proč nyní vypadají tak jak vypadají, ale zatím jsem se dozvěděl pouze to co již vím - že ZOO jsou pro zvířata i pro vzdělávání lidí prospěšné !
Dobry vecer,
prosim, muzete mi nekdo objasnit podle ceho posuzujete stav pred umistenim do zoo? Neco mi uniklo?
Dalsi otazka, prosim, muzete mi nekdo objasnit cim je zpusobeno zhorseni stavu zminenych kakaduu?
zaverecna otazka, proc byla vybrana ZOO Brno a ne nekdo jiny?
Dekuji za odpovedi.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Dobrý večer,
Už se to tady několikrát probíralo. Podle mě , by se tito vzácní papoušci měli o hodně líp u soukromého chovatele, pro kterého je přece jenom těžké sestavit takovouto částku na koupení a to i papoušků bez citesu, kteří jsou levnější. Když už do toho tyto peníze dá, tak se určitě bude snažit těmto vysněným papouškům dát jen tu nejlepší péči a bude se snažit, aby jim nic nechybělo, když to v ZOO je ošetřovatel za tuto práci placen. Tím nechci nějak zpochybňovat práci zaměstnanců a odborníků ZOO, jednoho ošetřovatele papoušků osobně znám a s druhým si dopisuju, ale stéjně si myslím, že by se o ně postaral lépe chovatel, který na ně dlouhou dobu šetří peníze, než ZOO, která určitě také umí zajistit perfektní podmínky, ale cena za tyto papoušky je pro ně zanedbatelnější.
Toto je jen můj názor a náhled na věc, můžete mi cokoliv vytknout a rád si to přečtu, je to po dlouhé době diskuze, která se dá aspoň trošku číst.
Fylip
smidla
napsal(a):
Dobry vecer,
prosim, muzete mi nekdo objasnit podle ceho posuzujete stav pred umistenim do zoo? Neco mi uniklo?
Dalsi otazka, prosim, muzete mi nekdo objasnit cim je zpusobeno zhorseni stavu zminenych kakaduu?
zaverecna otazka, proc byla vybrana ZOO Brno a ne nekdo jiny?
Dekuji za odpovedi.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Na tu první vaši otázku byste si mohl pane Smidlo po dohledání záznamu o zadržení uvedených papoušků a po prohlášení renomovaného veta v oblasti exot. ptactva / také součást jednoho ze záznamů /odpovědět sám. Neodpovím vám, jen jsem vám dal návod kde odpověď hledat. Na další vaše otázky odpověd samozřejmě neznám.
Příjemný večer šiška ol.
Ano Cone !!!
Předně ještě jednou omluva.....v rozčilení jsem špatně četl !!!!
V druhé řadě ANOOOO,.....ANOOOOO ...kdo kouká a čte, zná odpověď.
A proto jsem od začátku této diskuse tak vytočen.
Kdo se podíval na záběry PŘED a PO, tak už se nemůže dál blbě ptát .
Co na to nový admin moderované diskuse???
Pročpak se nevyjádří????????????????????
Sice jsem byl vyzván k vyjádření, nicméně jsem se stejně chystal vyjádřit k tomuto tématu. Všichni už asi víte, že jsem pracovníkem jedné zoo, takže možná očekáváte, že budu kopat za tyto instituce, přesto zkusím zaujmout nestranné stanovisko. Obecně: zda by bylo ptákům líp u soukromého chovatele, je na diskuzi, nicméně opravdu jsou druhy ptáků, kterým více vyhovuje klid a zázemí soukromých chovů než neustálý proud návštěvníků v zoo. I proto má i věhlasný Loro park svou stanici LA VERA, kam nikoho moc nepouštějí. Proto i v Praze jsou kakaduové palmoví v zázemí, ale nikoliv v poutačkách po šelmách, je to zkreslená informace jednoho rádoby anonyma. V Brně takové možnosti nemají, přesto se snaží sec mohou. Také je lží, že zoo tak nezáleží na penězích, pár tisíc či milionů má stejnou hodnotu pro soukromníka jako pro zoo, pořád stejná hodnota. Zajímavé je, že nikdo se nepozastavuje nad prapůvodem této kauzy - ptáci se zde objevili jako pašovaní za miliony nějakého soukromníka, který musel mít tento druh asi za každou cenu, jinak by se snažil je získat legálně, to by ale trvalo podstatně déle a on přece na to má, aby nerespektoval ochranu jednoho z nejvíce ohrožených papoušků. Pak musí nastoupit zoo a jejich záchranná centra, která ale nejsou nafukovací a navíc musí být zařízena univerzálně - proto ty info o klecích jak na šelmy - co když si zase někdo propašuje šelmu - pak zase nějaký chytrách zoo osočí že ji má zavřenou v kleci na papoušky? Takže se zoo snaží dát nemocné a nakažené papoušky dokupy a jsou za to kritizovány, ale dát zabavené pašované papoušky zase k soukromníkovi - to je čirá utopie - to se mohli nechat rovnou dopašovat. Na fotkách je jeden papoušek celkem v dobrém stavu a jeden očividně nemocný, co takhle požádat o vyjádření vedení zoo Brno a jejich veterináře - jenže oni nebudou chtít diskutovat s anonymem, jehož profil zde zeje prázdnotou.
Ladislav Žoha
Dobrý den.
Velice děkuji za vyjádření !!
Myslím,že jsme se shodli na tom,že právě ten jeden konkrétní Kakadů je ve velmi špatném stavu.
To jsem se tu ve svých příspěvcích snažil popsat.
Někteří nás,co jsme měli tento názor začali pak napadat,že se máme omluvit.
Komunikovat se ZOO jako soukromá osoba asi nemá smysl.
Nebudou se s ní bavit.
A proč zde většina lidí nemá vyplněný chovatelský profil a údaje o sobě??
Jednak se bohužel tato diskuse často dostává do situace,kdy spousta lidí,kteří ani neví,jak vypadá papoušek začne napadat přispěvatele a dělá z nich blbce(viz i toto vlákno) a druhý je,že čím dál častěji dochází k nočním návštěvám chovatelských zařízení různými nenechavci a zveřejňovat, kdo a co chová považuji za hazard.
Nicméně jsem rád,že jste se stal garantem moderky, snad to tu teď bude mít lepší úroveň.
Dobrý den,
Tak se Vám to nestranění moc nepovedlo pane Žoha. Ale to mě až tak nevadí. Chci se zeptat, když Brno nemá na ptáky vyhovující prostory, jde mě hlavně o klidnou voliéru mimo návštěvníky, proč nejsou ptáci jednoduše umístěni v jiné zoo. Nebo někde na veterině např. přímo na fakultě. Podmínky pro hospitalizeci zde být musí a klid rovněž. Nezlobte se na mě ale zavání to komercí, ze strany zoo a to za každou cenu. Prostě mě nepřesvědčíte, že v ČR nemáme vyhovující prostory pro pár takovýchto ptáků. Záměrně nepíšu o stavu jednotlivých ptáků, o tom nemám povědomí ale o amatérském zacházení s nimi i kdybž budou v top stavu. S pozdravem Marek Slanina
dobrý den, máte pravdu s tím nestraněním, lépe to ale asi nedovedu. S umístěním ptáků je to bohužel složitější, mimo státem registrovaná CITES centra to bohužel nejde, i když Vámi navrhovaná řešení jsou zcela na místě. Komerci Brna neposoudím, i když chápu že to tím zavání. A ta centra nejsou nafukovací, v Praze je taky pár palmových, v zázemí má celoroční voliéru nyní už i s boudou, tak možná. Ale bohužel tím je místo plné, další voliéry jsou obsazené dalšími ptáky.
S pozdravem Žoha
Dobry vecer,
docela dukladne jsem jeste jednou prosel informace ktere se mi podarilo najit. Shledl jsem mnoha videa prohledl si fotografie. Podarilo se mi nalezt nekolik videi s exemplarem oznacenym cislem 4 a dve fotografie exemplare 3 a 5. Stale mi dva kusy chybi, pokud je pravda ze bylo zadrzeno 5 kusu.
Odkud mate informace jake kusy jsou umisteni v Brne? Muzete sem posalt odkaz?
Tak jeste jednou a snad uz naposledy se ptam, podle ceho posuzujete puvodni zdravotni stav papousku s tim soucasnym? A pro stouraly, oslovim Brnenskou Zoo a poprosim je o vyjadreni. Uvidime jeslit se budou s civilistou bavit.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
P.S.: Mam profil radne vyplneny, vcera jsem to kontroloval projistotou jeste jednou. Vse je jak ma byt.
mamo

XXX.XXX.82.208
Jakmile se strhla tato diskuse, nelenil jsem a vznesl jsem dotaz zmíněné Zoo. Tuším, že to bylo v pondělí. Také jsem je upozornil na tuto diskusi. Do dneška žádná reakce.
smidla
napsal(a):
Dobry vecer,
docela dukladne jsem jeste jednou prosel informace ktere se mi podarilo najit. Shledl jsem mnoha videa prohledl si fotografie. Podarilo se mi nalezt nekolik videi s exemplarem oznacenym cislem 4 a dve fotografie exemplare 3 a 5. Stale mi dva kusy chybi, pokud je pravda ze bylo zadrzeno 5 kusu.
Odkud mate informace jake kusy jsou umisteni v Brne? Muzete sem posalt odkaz?
Tak jeste jednou a snad uz naposledy se ptam, podle ceho posuzujete puvodni zdravotni stav papousku s tim soucasnym? A pro stouraly, oslovim Brnenskou Zoo a poprosim je o vyjadreni. Uvidime jeslit se budou s civilistou bavit.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
P.S.: Mam profil radne vyplneny, vcera jsem to kontroloval projistotou jeste jednou. Vse je jak ma byt.
Dobrý večer, proč pane Smidlo pro stouraly ? Vždyť mnoho slušných lidí jen uvažuje v jiné názorové rovině, na tom není přece nic špatného. Mně osobně jen vytáčejí některá zkroucená prohlášení pro veřejnost v médiích, laikové pak mají zkreslený názor na chovy a na možnosti.
dobrou noc šiška ol.
zoha
napsal(a):
dobrý den, máte pravdu s tím nestraněním, lépe to ale asi nedovedu. S umístěním ptáků je to bohužel složitější, mimo státem registrovaná CITES centra to bohužel nejde, i když Vámi navrhovaná řešení jsou zcela na místě. Komerci Brna neposoudím, i když chápu že to tím zavání. A ta centra nejsou nafukovací, v Praze je taky pár palmových, v zázemí má celoroční voliéru nyní už i s boudou, tak možná. Ale bohužel tím je místo plné, další voliéry jsou obsazené dalšími ptáky.
S pozdravem Žoha
Dobrý den,p.Žoha mohu se zeptat jestli by byla možnost vložit sem pár fotografií palmových z pražského zázemí?a zároven se zeptám kdo posuzuje kam putují zabavení ptáci po karanténě,pokud vím tak plzenská zoo má zázemí na zabavená terarijní a bezobratlá zvířata pražská na ptactvo..nebylo by lepší aby se jednotlivé zoo specializovali jen na určité druhy..předešlo by se přeci tak problémům s nevyhovujícími podmínkami pro umístění zvířat,i když chápu že žádné prostory nejsou nafukovací.. ale přeci jen u druhů které jsou ve volné přírodě vzácní by bylo lepší poskytnout jim ty nejlepší podmínky a z fotografií je na první pohled patrné že voliera v brně je naprosto nevyhovující a navíc stres způsobený návštevníky rozhodně zlepšení stavu nepřidá.tím nechci schazovat práci brněnských ošetřovatelů a rozhodně nesouhlasím s tím že ošetřovatelé v zoo to berou jen jako práci za kterou dostanou zaplaceno..s pozdravem Raduz07
Dobry den,
dnes jsem dostal e-mail od pana Vitka, provozniho zoologa v Brnenske zoo. V podstate potvrdil to, na co se zde snazim jiz delsi dobu poukazat, tedy ze ptaci byli v horsim stavu nez v jakem jsou nyni a hlavne, ze okamzik kdy byli ptaci objeveni celniky jeste nebyl tim nejhorsim v jejich zdravotnim stavu. Pokud si predstavite zdravotni stav jako sinusoidu, tak ptaci byly v ZOO umisteni v klesajici fazi. Podle vyjadreni jiz prosli dolni hranici a jsou na vzestupu. Bohuzel, nikdo a to ani pracovnici veterinarni fakulty se kterymi Zoo spolupracuje, nejsou nyni schopni rici jak se bude stav ptaku nadale vyvijet.
Touto cestou bych rad vyzval ty, kteri tak rychel vynaseji soudy, aby se zamysleli. Nevynasejte soudy bez dostatecne znalosti vsech faktu a pokuste se byt objektivnejsi. Kazdy chovatel se jiste setkal se situaci, kdy poridi ptaka, ktery vypada dobre, ale po case se zacne jeho stav zhorsovat. Je jiz jen na kazdem z nas a nasi odbornosti, jak se stimto problemem srovname. Pokud zvire prezije a jezo zdravotni stav se zlepsi, je to jen a jen dobre. A presne o tohle se snazi v Brne.
Netvrdim, a i to jsem jiz napsal, ze nejsou vhodnejsi prostory pro umisteni techto ptaku. netvrdim ze pokud by byli svereni do pece pana co o to usiloval a ma k dispozici obrovskou volieru, ze by se ptaci dnes nemohli nachazet v lepsim stavu. Soucasne si vsak netroufam rict, ze by nemohli byt v jeste horsim stavu a pripadne, bohuzel, i mrtvi. Tohle je cele o co se zde snazim, objektivni nahled.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
mamo

XXX.XXX.82.208
I já jsem již dostal ze zoo Brna odpověď. Pokud tedy někdo má další dotazy, doporučuji obrátit se přímo na ně a řešit je s kompetentním zoologem. Zadavateli tohoto tématu doporučuji příště začít shánět informace přímo u zdroje, teprve pak se obracet jinam. Nejdříve se ptát, pak myslet a teprve nakonec soudit.
mamo

XXX.XXX.82.208
A tady odpověď ze zoo.
> Nový vzkaz ze www.zoobrno.cz Dobrý den,
>
> děkujeme za Váš zájem o brněnskou zahradu. Máte pravdu v tom, že stav kakadu palmových neodpovídá běžnému standardu, ale je to dáno tím, že se jedná o ptáky obdržené ze zabavené skupiny. Jejich celkový zdravotní stav byl od prvopočátku problematický.
>
> Mohu, Vás ujistit, že je v našem zájmu jejich stav stabilizovat a zlepšit, tak aby v našem zařízené mohli žít co nejdéle v odpovídajících podmínkách. Bez naší odborné a odpovídající péče by již patrně nežili. Na stabilizaci stavu těchto jedinců spolupracujeme i s odborníky mimo naše zařízení (veterinární fakulta, chovatelé těchto papoušků, jiné zoologické zahrady).
>
> Kdo zná skutečné reálie, projevující se v dopadech na stav jedinců při odhalování ilegálních zásilek zvířat ví, že je ve většině případů stav těchto zvířat z hlediska prognózy na přežití infaustní.
>
> Nikdo nám nedokáže nyní sdělit jakou další šanci a prognózu námi držení jedinci mají.
>
> Budu rád, pokud se případně osobně zastavíte a sporné body probereme při osobním jednání.
>
> S pozdravem
>
S omluvama to bude těžké, pro mnohé již toto vlákno skončilo a já osobně po mnoha publikovaných i vyřčených nesmyslech ve sdělovacích prostředcích necítím potřebu se nikomu omlouvat. Snad bych vám osobně jen poděkoval, že jste oponenturu v názorech vedl slušnou a pro mě přijatelnou cestou. Děkuji šiška ol.
Na slovensku sa hovorí"ľahko pride ľahko odide" tak aj z palmacmi je to tak keby si ich bola zoo kupila za vlastne tak asi by boli v lepsom stave a nech my nikto nehovori,že sa tam o ne postaraju lepsie ako by sa bol o ne postaral ten clovek ktoremu ich zhabali/som proti dovozom z volnej prirody/ale velakrat je to jedina cesta na zachranu urciteho druhu a ked domorodci nejakeho vtaka chytia tak but ho predaju co je ten lepsi pripad alebo ho zožeru.Urcite budu ludia ktori my daju za pravdu a budu mat aj opačny nazor je to kazdeho osobna vec ale ja som tymto len vyjadril moj osobny nazor.Prajem vsetkim vela uspechov v tejto sezone.
Je to slovenský příteli dost ošemetné téma, ale zastávám podobný názor, třeba jen díky tomu že se "pašovali" v dobách minulých a ve velkém, máme nyní dostatek odchovů amazoňů kubánských, ar horských ...... Pokud by se vůbec nevyvezli, nemuseli by být za chvíli ani ve své domovině, ani odchovy v zajetí.
I já v podstatě s Vámi souhlasím, dokonce se ony dva protiklady používají v odborných kruzích, jeden směr je snaha zachovat druhy v chovech, tedy udržet v zajetí i ty dříve "pašované", druhý směr, který má dnes větší podporu všech možných úřadů a proto i ta všechna omezení zákony, je podpora zachování druhů v jejich domovině a až na druhém místě je jejich chov mimo domovinu. Jako chovatele mě to sice omezuje, na druhou stranu jsou druhy, které už to zachránilo a jejich chov se nikdy moc nedařil, například papoušek zlatouchý, kterého zachránil příliv financí z nadace Loro parque.
Ještě jedna věc, slíbil jsem fotky palmových ze zoo Praha, byl jsem vyzván i na Learovi ary. Kakaďáci se momentálně možná chystají na hnízdění, takže panuje zákaz ruchu okolo, tak jen prosím o strpení, jak to dopadne, co se týče arů, tak zde je bohužel zákaz,i když chápu, že by veřejnost uvítala nějaké fotografie.
Ladislav Žoha
Dobrý den,
Amazonik ve ve všem s Váma souhlasím a vesměs jsem se toto snažil napsat i ve svích jiných příspěvcích v tomto vláknu.
Pane Zoha i tak díky za snahu, myslím, že ti, kteří budou opravdu chtít fotky vidět, tak si počkají. Kakadu palmoví už v ZOO Praha hnízdili? A jak jsou staří?
Fylip
Dobrý den, jen několik vět. Pan Vítek ze zoo Brno, rozhodně není žadný zkušený chovatel, natož chovatel papoušků. Je v zoo jen asi 3 roky a výsledky jeho práce jsou velice rozporuplné. Jak dopadl jeho nedávný transport zebry z Holandska, kdy přivezl zebru v bedně už mrtvou a druhou zraněnou, tak o tom informovala média i televize dostatečně. Tento pán nemá žádné zkušenosti s chovem zvířat, působil na naprosto jiných pracovních pozicích ( tzv. mírové mise v zemích bývalého SSSR, sociální pracovník ve věznici atd. ), mimo to i jako politik a neúspěšný kandidát na post senátora za VV v posledních volbách. Všechny tyto informace jsou volně přístupné a k vyhledání na internetu. Toto vše jen jako doplnění tématu o kakadu palmovém v zoo Brno.
Dobrý den, tak tedy nevím mám se za normálního člověka s průměrnou inteligencí, ale pokud to dobře chápu tak jsem zde narazil na info. o ptácích (kakadu palmový) zabavených někdy loni z nelegálního odchytu. Probírá se zde jejich stav a kritizuje ZOO Brno. Dle posledních příspěvků od pana Žohy jsem , ale dospěl k názoru, že něco nehraje.
1, Ptáci zabavení v jedné zásilce, tedy se dá předpokládat stejný zdravotní stav
2, Zoo Brno ptáci před úhynem, tedy možná
3, Zoo Praha ptáci se chystají hnízdit, tedy zdravotní stav mnohonásobně lepší
4, Nechápu jak je možný takovíto rozdíl a přikláním se k názoru, že v Zoo Brno tito ptáci absolutně nemají co dělat a, že je zde s velkou pravděpodobností zabijí. Důvody absolutní amatérský a neodborný přístup.
5, Zjištění, celá ochrana a keci kolem ní stojí pěkně za ho.....o, o živého tvora zde vůbec nejde. Do ZOO Brno se ptáci dostali za pochybných okolností podobných jako se rozdávají státní zakázky a ptáci to prostě odserou. Omlouvám se za výrazivo, ale nemohu jinak. Je to stejný bordel jako v celé naši podělané České Republice.
6, Proč tito ptáci nejsou všichni v Praze ? Nebyla by lepší Ostrava, Lešná Zlín, nebo jiné Zoo případně chovatel ?
usak
napsal(a):
Dobrý den, tak tedy nevím mám se za normálního člověka s průměrnou inteligencí, ale pokud to dobře chápu tak jsem zde narazil na info. o ptácích (kakadu palmový) zabavených někdy loni z nelegálního odchytu. Probírá se zde jejich stav a kritizuje ZOO Brno. Dle posledních příspěvků od pana Žohy jsem , ale dospěl k názoru, že něco nehraje.
1, Ptáci zabavení v jedné zásilce, tedy se dá předpokládat stejný zdravotní stav
2, Zoo Brno ptáci před úhynem, tedy možná
3, Zoo Praha ptáci se chystají hnízdit, tedy zdravotní stav mnohonásobně lepší
4, Nechápu jak je možný takovíto rozdíl a přikláním se k názoru, že v Zoo Brno tito ptáci absolutně nemají co dělat a, že je zde s velkou pravděpodobností zabijí. Důvody absolutní amatérský a neodborný přístup.
5, Zjištění, celá ochrana a keci kolem ní stojí pěkně za ho.....o, o živého tvora zde vůbec nejde. Do ZOO Brno se ptáci dostali za pochybných okolností podobných jako se rozdávají státní zakázky a ptáci to prostě odserou. Omlouvám se za výrazivo, ale nemohu jinak. Je to stejný bordel jako v celé naši podělané České Republice.
6, Proč tito ptáci nejsou všichni v Praze ? Nebyla by lepší Ostrava, Lešná Zlín, nebo jiné Zoo případně chovatel ?
Dobry den,
muzete poskytnout nejake blizsi informace k tem pochybnym okolnostem? nejlepe odkazy na nejake clanky o tomto vypovidajici? Jinak jak se casto rika, predpoklad je matkou omylu. Ja ty ptaky bohuzel nevidel po umisteni do Brna, vy ano?
1) I v jednom hnizde jsou an tom ptaci naprosto odlisne. Podle ceho soudite ze ptaci v jedne zasilce jsou na tom stejne?
4) Prosim, podivejte se kolik ma Brno odchovancyh ar ararauna a od ktereho roku je pravidelne odchovavali. Netvrdil bych ze ze to budou absolutni amateri.
6) Jak prosimvas ctete toto vlakno? Pan Zoha se zde vyjadril, ze kapacita v ZOO Praha je vycerpana a proto nemohou dalsi ptaky prijmout.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Zdravím vás Romane, v minulosti se to dalo řešit tak, že papoušci byli v majetku některé ZOO, ale pro nevyhovující podmínky byli deponovái k některému dobrému chovateli, ale asi tento postup již není možný.
Jinak ve vší uctě pane Smidlo, myslím, že vždy za úspěchem či neúspěchem je nutné vidět lidský faktor - vytvořené podmínky, přístup ..... To, že Brno odchovávalo mnoho ar araraun a zelenokřídlých samozřejmě vím a obdivuji je za to, ale třeba "palmáči" jim nesedí, a také se již mnoho od těch veleúspěšných časů změnilo, přiznejme si to. Neznalý čtenář by vás mohl podezírat, že za zmiňovanou ZOO lobujete.
Příjemný zbytek večera a mnoho dalších diskuzí vedených v přijatelné a slušné formě
šiška ol.
Dobrý večer. Pane Šmidlo, také si vážím Vašeho velmi slušného oponentu. Přesto jsem po mnoha faktech zjistil, že jsem dosti na vážkách, kdo by se měl vlastně omlouvat a komu. Chov kakaduů se mi jeví jako jeden z top vrcholů, o kakaduech palmových už nelze ani diskutovat. Věřím, že chov těchto ptáků musí být opravdu velmi složitý, ale také by jsi na něj neměl troufnout kdokoliv, ikdyž odchoval i vzácnější druhy papoušků. Další myšlenky o udržení druhu především v přírodě jsou velmi šlechetné a úctyhodné, avšak nevěřím v dobrý konec této myšlenky. Lidé jsou hovada a ničí celou planetu, včetně biotopů, ve kterých papoušci žijí a ať už si to přiznáme či ne, mnoho druhů přežije v budoucnu pouze v chovech (obecně myšleno). Nehodlám ZOO Brno soudit, ale oponentem kontra negativním názorům bych si tedy netroufl být. Osobně mě to už ani nijak nevzrušuje, protože tohle je pouze jeden z klamů (rádoby ochrana přírody) ve kterém žijeme a které nás obklopují každý den. Miroslav Štěpán
Dobrý den, ptáci mohli být samozřejmě v různé zdravotní kondici, ale pokud vím tak všichni prošli veterinární fakultou Brno a myslím i rukama pana doktora Tukače, protože ten myslím dokonce komentoval tento případ v TV. Druhá věc je ovšem jejich nynější stav. Ten je takový, že v Praze se chystají ptáci hnízdit což je paráda a v Brně bojují o holý život což si upřímně myslím, že takový rozdíl tam nebyl. No je to jen mé osobní stanovisko a at si každý udělá názor podle svého. Jako chovatel, ale také vím, že je lepší vždy pořídit více kusů a nechat je vybrat si partnera přirozeným výběrem. Takže nechat ptáky ve skupině a po zotavení je nechat spárovat a pak rozdělit. Tady mi připadá, že se vše vyřešilo velice rychle a ti druzí dva prostě mají smůlu, že chytli černého petra.
Chci Vám pane Smidla poděkovat. Díky Vám (abych nezapomněl i "mamo") jsme se konečně dočkali informací, které tu měly zaznít již dříve než vulgarismy např. pána, který "si všechno pořádně rozmylí" a pak je úplně vedle a všech těch chytrolínů, co vždycky ví, že se mělo a neudělalo atd. Toto je hlavní a nejdůležitější důvod, proč se rádoby ochránci, vždy prosadí oproti chovatelům a dosáhnou svého. Bohužel
Dobry vecer,
pro zacatek, nemam s Brnenskou ZOO zadne vazby. Ikdyz se to po precteni mych prispevku asi tezko uveri, snazim se byt nezaujaty. Pouzek ladu otazky a snazim se hledat odpovedi. Pravdou je, ze jsem se priklonil bliz k Brnu nez tem co tu jen opovrhuji a spini jejich praci.
Jen mi ty otazky smerovane proti brnu pripadaji tak nejak nepromyslene. Nekdo se pta proc nebyli ptaci umsiteni v Praze? Lesne? Ostrave? A co kdyz to bylo kvuli tomu ze je v Brne vet.fakulta a pan doktor Tukac? Kdybych ja mel umistit ptaky v nejhorsim stavu nekam, umistil bych je co nejbliz prave tomuto cloveku. Vedeli jste ze Brnenska ZOO spolupracuje s vet.fakultou pri peci o tyto ptaky?
DODNES jsem nedostal odpoved od kohokoliv zde, v jakem byli ptaci stavu kdyz byli do Brna umisteni. To me vedek zaveru, ze tu vscihni jen vari z vody. Oproti tomu ze Zoo jsem dostal odpoved, ze ptaci byli v horsim stavu nez jsou ted. Tak a komu ted verit? HA?
Velmi zajimavy by jiste byl prispevek pana doktora Tukace, pripadne nejakeho pracovnika fakulty.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Dobry vecer,zase sa zapojim do diskusie.Precital som si vsetky prispevky a uvazujem,pokial vtaci v Brne a Prahe pochadzaju z jednej zasielky tak logcky boli z jedneho chovu cize teoreticky boli v rovnakom zdravotnom stave tak potom preco v Prahe idu alebo su v toku atie v Brne su v takom stave v akom su, asi bude niekde chyba /ale asi nie v Prahe/ a je dost smutne ze vecsina zabavenich vtakov hynie v rukach"OCHRANAROV"/u nas pripad pr.ZP ktory uz zial nie je medzi nami aj u neho uradovali ochranari a vsetci vieme ako to dopadlo.Toto je len diskusia co by bolo keby...Ale urcite pre kakady bi bolo najlepsie riesenie keby sa boli dostali tamkam boli adresovane lebo ten chovatel by sa bol o ne postaral urcite lepsie lebo za ne zaplatil a preto by sa snazil o ich odchov aby sa mu vratila investicia/v tom horsom pripade/ a v tom lepsom by ho hrial pri srdiecku pocit ze urobil nieco pre zachranu ziveho druhu a tim oddialil jeho uplne vymazanie zo zoznamu zivich zierat a nakoniec este dodam nemam nic proti zoo Brno ale vzdy je to ludoch a nemali by tam pracovat ludia ktory tam chodia do prace len preto aby mali pravidelny prijem/vyplatu/
amazonik
napsal(a):
Dobry vecer,zase sa zapojim do diskusie.Precital som si vsetky prispevky a uvazujem,pokial vtaci v Brne a Prahe pochadzaju z jednej zasielky tak logcky boli z jedneho chovu cize teoreticky boli v rovnakom zdravotnom stave tak potom preco v Prahe idu alebo su v toku atie v Brne su v takom stave v akom su, asi bude niekde chyba /ale asi nie v Prahe/ a je dost smutne ze vecsina zabavenich vtakov hynie v rukach"OCHRANAROV"/u nas pripad pr.ZP ktory uz zial nie je medzi nami aj u neho uradovali ochranari a vsetci vieme ako to dopadlo.Toto je len diskusia co by bolo keby...Ale urcite pre kakady bi bolo najlepsie riesenie keby sa boli dostali tamkam boli adresovane lebo ten chovatel by sa bol o ne postaral urcite lepsie lebo za ne zaplatil a preto by sa snazil o ich odchov aby sa mu vratila investicia/v tom horsom pripade/ a v tom lepsom by ho hrial pri srdiecku pocit ze urobil nieco pre zachranu ziveho druhu a tim oddialil jeho uplne vymazanie zo zoznamu zivich zierat a nakoniec este dodam nemam nic proti zoo Brno ale vzdy je to ludoch a nemali by tam pracovat ludia ktory tam chodia do prace len preto aby mali pravidelny prijem/vyplatu/
Dobryden,
prosim, podelte se s nami i o celkovy tok myslenek. Proc uvazujete ze kdyz jsou ptaci v jedne zasilce, ze pochazeji z jednoho chovu? Pokud se mame prenest do roviny odhadu, ja osobne bych odhadoval, ze se bude jednat o ptaky co mozna nejmene pribuzne, aby mohli vytvorit pary. Ikdyz jsem si vedom ze u takto vzacnych ptaku je toto az na druhem miste, kdy na prvnim miste je rozmnozeni druhu.
Kapitolou samou o sobe je pravidelny plat/vyplata. Pracuju v logistice a do prace chodim proto, abych zajistil sve rodine pravidelny prijem. Kvuli tomu tu praci delam spatne? Pokud bych byl ja zamestnancem nejake Zoo, do prace bych stale chodil kvuli pravidelnemu mesicnimu prijmu. O ptaky se budu starat stejne dobre jak to delam teddoma (snad to delam dobre).
Prosim, skusme se oprostit o predsudky, zazita dogmata. Podivejme se na to z pohledu ptaku. Kakadu palmovi maji v brne tu nejlepsi veterinarni peci jakou si ja umim predstavit. Co je ponekud horsi, je zarizeni ve kterem jsou umisteni. Ne tak svou konstrukci, jako svym umistenim. Takze aspon vnitrni prostory by mohly byt zakryty tak, aby ptaci nevideli na ty davy lidi a meli tak nejake soukromi.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Dobry den,neberte to osobne kazdy chodime do prace abi sme zabezpecili rodinu po financej stranke ale pokial nas praca nebavi tak ju nedokazeme dlhodobo a kvalitne vykonavat na 100%.Zmienka o plate patrila panovi ktory sa stara o palmace podla jeho vysledkov ktore sa popisuju v niektorom z predoslich prispevkov tam pracuje len kvoli platu a preto je to tak ako to je a tazko sa to upravi a veterinarna starstlivost je urcite na vysokej urovni o tom nepochybujem.Hlavnu ulohu vzdy zohrava ludsky faktor ktory ovplivnuje vysledok minimalne na 70% a ostatne je veda a stastie.
Vážení diskutující přeji hezký den . V dubnu jsem navštívil ZOO Brno a přikládám nějaké fotky . Pokud by zadavatel si přečetl a případně sem umístil texty vyvěšené u voliér , mohlo se toto vlákno na začátku ubírat trošku jiným směrem - než kritikou zahrady . Podle mě ( jak už tu někdo napsal ) , ZOO dostala černého Petra a takto postižený kakadu by se těžko chystal k hnízdění ať už v pražské ZOO ( jako zde umístěný pár ) či jinde , třeba i v soukromém chovu .