Dobrý den ,potřeboval bych poradit jak je naučit do venkovních výletů.Výletová okna mám 30*30 cm,ale je to spíš tunel,protože je to nosná zed 60 cm široká udělané z nepouživaných chlévů.Výletová okna jsou ve výšce 140 cm a jsou tam před i za ním bidla pro snadný přístup do okna.Papoušci nebyli ješte v tomto výletu,byli rok uvnitř voliéry.Mám již 14 dní otevřené výlety,ale nechcou jít ven?Minulý víkend jsem jich to učil,že jsem je ráno po jednom chytil a pustil výletovým oknem ven a navečer je zase oknem dal dovnitř.To jsem opakoval dvakrát ale bez výsledku.Adulky a koreli létají bez problému,ale alexandři malí,nádherní a horáci nechtějí ven.Chtěl bych nějaké rady jak je to naučit.Dával jsem i oblíbené piškoty do výletových otvorů,ale bez výsledku,ani se jich nedotkli.Ještě uvedu rozměry voliér vnitřní jsou dšv 300*80*200 cm a venkovní výlet 200*80až110*200cm.Děkuji za vaše rady s chovatelským pozdravem Luboš.
zkuste umístit misky s krmením a nebo nějaké pochoutky jako jsou například piškoty, buráky, ořechy či nějaké ovoce nebo zeleninu přímo do toho výletového okna co nejblíže k venkovní části výletu a nebo jeste jsou dva způsoby a to : že ptáky prostě vypustíte ven a pokud nehrozí, že by ptáky přes noc napadl nějaký predátor tak je tam necháte i přes noc s tím že krmení bude stále ve výletovém okně a poslední drastický způsob v tomto období toku je ten, že jeden kus umístíte ven - nejlépe samce a samici necháte ve vnítřní části - budou na sebe volat a cestu k sobě si najdou.
Dobry den,
samosebou je jeste dalsi zpusob, snizit svetlost v zaletech a to az na uroven mesicniho svitu. Tak, aby se ptaci mohli bez problemu pohybovat po voliere, ale jasne bod svetla z vyletove casti je bude lakat ven. Dovnitr stejne, jak se setmi vecer roznot a svetlo je nalaka zpet. Dale pokracujte s podavanim pamlsku, ale nikdy ne klasickou potravou stylem hladoveni.
Verte ze ptaci jsou inteligentni tovrove, oni na to prijdou. Pokud k nim umistitte ptaka ktery to jiz umi, vse jen urychlite, je to dobra volba. pamatujte vaka na teritorialni chovani.
S pozdravem Smidla.
smidla@smidla.eu
lllll
napsal(a):
Dobrý den,tak už je to skoro měsíc co jsem otevřel výletová okna,a pořád nechtějí ven,tak už nevím co proto udělat.Děkuji za případné rady Luboš.
čekat,čekat a zase jen čekat.... nic jiného Vám asi nezbyde, nějakým přechytáváním bych to určitě neřešil, jenom byste je zbytečně stresoval. Však oni na to příjdou sami. Viděl jsem u jednoho chovatele převážně amazoňanů výletová okénka ze zazděné roury o průměru 15cm asi ve výšce 50 cm na zemí (údajně kvůli menšímu úniku tepla ze záletů) a všichni papoušci těmito otvory prolézali naprosto bez problémů
lllll
napsal(a):
Dobrý den ,potřeboval bych poradit jak je naučit do venkovních výletů.Výletová okna mám 30*30 cm,ale je to spíš tunel,protože je to nosná zed 60 cm široká udělané z nepouživaných chlévů.Výletová okna jsou ve výšce 140 cm a jsou tam před i za ním bidla pro snadný přístup do okna.Papoušci nebyli ješte v tomto výletu,byli rok uvnitř voliéry.Mám již 14 dní otevřené výlety,ale nechcou jít ven?Minulý víkend jsem jich to učil,že jsem je ráno po jednom chytil a pustil výletovým oknem ven a navečer je zase oknem dal dovnitř.To jsem opakoval dvakrát ale bez výsledku.Adulky a koreli létají bez problému,ale alexandři malí,nádherní a horáci nechtějí ven.Chtěl bych nějaké rady jak je to naučit.Dával jsem i oblíbené piškoty do výletových otvorů,ale bez výsledku,ani se jich nedotkli.Ještě uvedu rozměry voliér vnitřní jsou dšv 300*80*200 cm a venkovní výlet 200*80až110*200cm.Děkuji za vaše rady s chovatelským pozdravem Luboš.
Nevím čemu se divíte!! Okna máte o velikosti odpovídající pro andulky, tak se nedivte, že se tam alexandrům a horákům nechce!! Jedině, že by to prohopsali ven a zpět, ale to pro ně určitě není!