Neofémy modrohlavé - zajímavá diskuze

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2011 19:18
saroun

XXX.XXX.89.202

Zdravím všechny chovatele neofém a nejen je. Na nemoderce probíhá diskuze, kde chovat a zimovat. Jestli venku nebo vevnitř v temperovaných prostorách. Rád diskutuji s konkrétními chovateli, anonymita je méně zajímavá, proto raději zde. Ti kdo mě znají mě asi nebudou podezřívat z nezkušenosti s jejich chovem. Takže, když bych se měl přiklonit kde je chovat, tak rozhodně venku. Ale za určitých předpokladů. Těmi jsou vhodné, suché, zdůrazňuji suché, nejlépe zastřešené voliéry. Je nutné si uvědomit, že pocházejí z prostředí s velkými výkyvy teplot a proto mají přizpůsobenou termoregulaci. Mráz je proto pro ně méně nebezpečný než například pro papoušky červenokřídlé a většinu jiných australských papoušků. Ale... Nelze zimovat venku mláďata narozená v září, říjnu. Ptáci musí být dostatečně vyzrálí a na zimu připravení a ve voliérách adaptovaní. Nelze koupit ptáka na burze v listopadu nebo později a dát ho do venkovní voliéry. Je nutné zvolit optimální krmnou dávku. Potom je chov ve venkovní voliéře méně rizikový než v temperovaném prostředí, protože jejich metabolismus obvykle trpí naším zacházení víc v teple. Navíc jim chybí přirozené klidové období, což má vliv i na jejich tok a hnízdění. Chov venku je zdravější a vitálnější, ztráty jsou minimální. Z takového chovu bývá i přesun do jiného prostředí bezproblémový, což u modrohlavých nebývá vždy pravidlem.

14.4.2011 21:06
papy

XXX.XXX.14.22

Dobrý den, souhlasím s vámi pane Šaroun.Letos jsem to praktikoval tak, že jsem neofemy přezimoval v domě bez vytápění.Měli tam okolo 10 °C a přez zimu mi nepadl ani jeden pták.Dal jsem je ven před třemi týdny a už 7 párů z 9 má vejce.Respektive některé páry měli už minulý týden.Mám základ, na podlaze dlažbu, stěny jsou z palubek, takže tam není průvan.Strop je zateplený.Je tam cca o 5 stupnů více než venku, ale hlavně tam je sucho a není tam průvan!Všichni ptáci jsou v pořádku, čilí atd.Viděl jsem všechny páry kromě jednoho krmit,ale to už je úspěch u modrohlavých si myslím.Pane Šaroun říkal jste mi když se naučím Neofemy chovat, tak to bude moc dobré, protože jsou náchylné na různé podměty.Krmil jsem méně výživně a před hnízděním jsem přidal semenec atd.Myslím si, že jsem se docela dobře trefil, tak snad snůšky budou alespoň z části oplozené a bude i ten nějaký odchov.Nic si už ale neplánuji, protože mě už trochu chovatelský život naučil, že to co nejvíc chcit, tak to většinou nedostanu.Dokonce si u mě už zamluvily Modrohlavé i kolegové ze Slovenska, tak mám radost, že někdo neváhá jet pro ptáky takovou dálku a přijede si zrovna ke mě.Doufám, že to vyjde, nerad bych je zklamal, ale není to tak úplně v mé moci.Vložím nějaké fotky ať to zhodnotíte.:-) Ať se daří nashlednaou

15.4.2011 06:47
zoha

XXX.XXX.160.160

Dobrý den, rád se připojuji k této diskuzi. Kromě modrohlavých mám i přírodní bourky, tyrkysové a modrokřídlé a mé zkušenosti jsou podobné. Ptáky mám v zimovišti bez přitápění, v zimě jen pár stupňů na nulou nebo nula, ale téměř stoprocentní sucho a žádný průvan. Myslím, že základ je kvalitní krmivo, používám Deli Nature č.11., v sezóně zelené krmivo a pro odchov mláďat sušenou vaječku Biovit. Pro pohodu ptáků ještě čistou aloe vera - ptáci jsou klidní, mají super opeření a jsou minimálně náchylní proti nemocem. Funguje to dobře, například loni modrokřídlé - dvě hnízda po 5 vejcích - odchov vždy po třech mláďatech, úhyn nula.
Ladislav Žoha

15.4.2011 11:04
martinliptak

XXX.XXX.52.38

zoha napsal(a):
Dobrý den, rád se připojuji k této diskuzi. Kromě modrohlavých mám i přírodní bourky, tyrkysové a modrokřídlé a mé zkušenosti jsou podobné. Ptáky mám v zimovišti bez přitápění, v zimě jen pár stupňů na nulou nebo nula, ale téměř stoprocentní sucho a žádný průvan. Myslím, že základ je kvalitní krmivo, používám Deli Nature č.11., v sezóně zelené krmivo a pro odchov mláďat sušenou vaječku Biovit. Pro pohodu ptáků ještě čistou aloe vera - ptáci jsou klidní, mají super opeření a jsou minimálně náchylní proti nemocem. Funguje to dobře, například loni modrokřídlé - dvě hnízda po 5 vejcích - odchov vždy po třech mláďatech, úhyn nula.
Ladislav Žoha

Zdravym vsetkych chovatelov,a nadsencov NEOFEM. Ako som pisal aj na nemoderovanom fore,ja cez zimu chovam modrohlave v nebytovom priestore kde pravidelne vetram a teplota sa pohybuje cca +10 C.Von ich davam koncom aprila,alebo zaciatkom maja.A vsetko je OK.Pri celorocnom vonkajsom chove neofem je najhorsie preve toto obdobe.U nas su prave extremne vetry a prsi skoro kazdy den.Tak ze 100% vlhkost co modrohlavym urcite neprospeje.Prajem vsatkym dobru chovnu sezonu a radost zo svojich zverencov. Pripajam sa tiez s nejakymy fotkamy.

15.4.2011 11:05
martinliptak

XXX.XXX.52.38

martinliptak napsal(a):
Zdravym vsetkych chovatelov,a nadsencov NEOFEM. Ako som pisal aj na nemoderovanom fore,ja cez zimu chovam modrohlave v nebytovom priestore kde pravidelne vetram a teplota sa pohybuje cca +10 C.Von ich davam koncom aprila,alebo zaciatkom maja.A vsetko je OK.Pri celorocnom vonkajsom chove neofem je najhorsie preve toto obdobe.U nas su prave extremne vetry a prsi skoro kazdy den.Tak ze 100% vlhkost co modrohlavym urcite neprospeje.Prajem vsatkym dobru chovnu sezonu a radost zo svojich zverencov. Pripajam sa tiez s nejakymy fotkamy.

foto. 2

17.4.2011 19:38
papy

XXX.XXX.14.22

Martine moc pěkné!Doufám, že se nám letos povede nějaká ta výměna.Mě zatím sedí 7 párů, tak snad se to povede.Ať se daří všem nashle

18.4.2011 14:10
martinliptak

XXX.XXX.52.38

Dik-Taktiez dufam ze to vyde.Prajem ti nech hniezdenie prebehne bez problemov,a nech mas pekne silne odchovy.Taktiey prajem aj ostatnym.:-)

18.4.2011 18:46
saroun

XXX.XXX.89.202

zoha napsal(a):
Ladislav Žoha

Dobrý den, v předešlém příspěvku jsem reagoval především na problematiku neofém modrohlavých. Ty jsem ovšem také zčásti zimoval v temperovaných prostorách. Ale proto, že jsem v zimě část párů v zimě nechával hnízdit a jejich chov a odchov byl v zimě úspěšný. Ale jestliže začneme hovořit o neofémách tyrkysových a následně ozdobných, potažmo modrokřídlých, které považuji, co se nároků týká, totožné, tam je situace naprosto jednoznačná. Zmíněným druhům zimování v teple nejen neprospívá, tady lze říct, že z hlediska chovu je takovéto zimování narušením chovného cyklu. Nemyslete, vyzkoušel jsem si to. Také jsem si myslel, že když dokážu bezproblémů vevnitř odchovávat modrohlavé, že neoféma jako neoféma. Chyba lávky. Tyrkysové a ozdobné celou zimu vevniř více či méně pelichaly a o hnízdění moc zájem neprojevovaly. Navíc na jaře po přenesení jim trvalo hodnou chvíli, než se vzpamatovaly a v té době už ty, co zimovaly venku měly mláďata. A výsledky odchovu jasně vyzněly pro ty, co zimovaly venku. Od té doby jsem je podobným šokům už nevystavoval.

18.4.2011 20:43
papy

XXX.XXX.14.22

Dobrý den, takže podle vás je lepší zimovat je venku?Já mám základy a pak vše je z palubek a strop je zateplený, takže průvan tam rozhodně není.Myslíte, že by bylo lepší nechat je venku?Když bych jim dal topítko pod misky s vodou.A myslíte, že by bylo možné zimovat více párů u sebe?Já mám totiž možnost vysunout stěny a získám prostor 3,5 x 1,5 x 0,8 m(délka x šířka x výška).Myslím jen v době velkých mrazů.Četl jsem v knize od pana Vašíčka, že v Německu chovatelé přezimovali Modrohlavé venku ve velkých volierách.Tím, že ptáci hodně létali, tak byli v kondici a přežily v pořádku a odchovy byly silné.Co na to říkáte?Díky Nashledanou

18.11.2011 23:00
lukino

XXX.XXX.225.169

Zdravím. Chcem Vás požiadať o radu ohľadne neofém ozdobných. Momentálne ich mám v 3 m voliére krytej zo všetkých strán (z juhu sklo), v zime tam normálne mrzne, ale nemám to porovnané s vonkajšou teplotou. Mám ich nechať tam aj cez zimu alebo ich premiestniť do klietky (d-110 cm) v miestnosti na prízemí domu, kde sa pohybuje teplota okolo 10 °C a tam ich nechať aj na jar hniezdiť? Čo by bolo pre ne lepšie? Vopred ďakujem. Valo

18.11.2011 23:52
saroun

XXX.XXX.89.202

Zdravím, asi jste nečetl předchozí diskuzi. V každém případě mé doporučení: Nechte je venku.

19.11.2011 00:06
lukino

XXX.XXX.225.169

saroun napsal(a):
Zdravím, asi jste nečetl předchozí diskuzi. V každém případě mé doporučení: Nechte je venku.

Čítal som, len som sa chcel uistiť. Ďakujem pán Šaroun.

11.12.2011 12:26
svaladone

XXX.XXX.202.221

zdravim, nemate na prodej dve samicky neofemy modrohlave prirodni nebo nevite o nekom kdo by mel? Dekuji za odpoved, na mail svancara@netfon.cz nebo kratka sms na 605 302 717

11.12.2011 12:26
svaladone

XXX.XXX.202.221

zdravim, nemate na prodej dve samicky neofemy modrohlave prirodni nebo nevite o nekom kdo by mel? Dekuji za odpoved, na mail svancara@netfon.cz nebo kratka sms na 605 302 717

12.12.2011 20:15
bokhara

XXX.XXX.73.239

smajlíkMoc krasne ptacky!! Kolik stoji kus modry beloprsy?? Dekuji! S pozdravem s Ukrajiny - Petrosmajlík

12.12.2011 20:35
papy

XXX.XXX.168.40

Dobrý den, celkem chovám 16 párů Neofem a z toho 4 čistě modré páry + 2 modré samice se štěpáky a pár violet.Já jsem modré kupoval od 900,- až 1500,- za kus.Přidám alespoň nějaké svoje modré běloprsé.Doufám, že se budou líbit.Nashle

12.12.2011 20:45
papy

XXX.XXX.168.40

A nakonec slíbené violety.Letošní nepříbuzný pár, který jsem získal od mojeho kamaráda pana Vojtěcha.Podle mě má nádherné violety!

12.12.2011 20:47
bokhara

XXX.XXX.73.239

Diky moc! To je NADHERA!!smajlík
Muzu nabidnout 150eur za par! Petro

12.12.2011 20:47
papy

XXX.XXX.168.40

ještě jedna samice s mladou strakou samcem

12.12.2011 20:50
papy

XXX.XXX.168.40

Děkuji, ale pokud myslíte za ty violety, tak bohužel.Zatím jsem nic neodchova.Modré bezevšeho, ale odchov už je pryč, mám akorát jednoho samce, ale ten půjde do chovu.Kdyžtak příští rok, pokud se něco podaří.Nashledanou

12.12.2011 20:52
bokhara

XXX.XXX.73.239

:-))Diky!! Nashle!!!smajlík

12.12.2011 22:51
vogel

XXX.XXX.49.10

papy napsal(a):
Děkuji, ale pokud myslíte za ty violety, tak bohužel.Zatím jsem nic neodchova.Modré bezevšeho, ale odchov už je pryč, mám akorát jednoho samce, ale ten půjde do chovu.Kdyžtak příští rok, pokud se něco podaří.Nashledanou

Jednoduše řečeno -nic jste neodchoval,pouze několik kusů- protože letos modrohlavé měli docela neůspěšný rok v odchovu. Podařil se odchov až ke konci sezony, takže nám nemusíte věšet bulíky na nos, že už mate vše prodáno. Neberu Vám to že mate pěkné chovné zařízení,ale neofema modrohlavá je v dnešní době náročnější. Nikdo se tím nechlubí, ale z několika párů se podařil minimalní odchov.Tak snad další sezona bude lepší. Pan Šaroun je jeden z mala opravdu na neofemy modrohlavé zkušený chovatel,ale pořád se musíme učit poznat jejich způsob žití.Možná je to tím, že sami chovatele jsme je schoulostivěli. Jinak je pravda- pokud snimi nebudu hýbat,stěhovat,vozit na burzy, tak jsou úplně v pohodě.smajlík

12.12.2011 23:31
eupatria

XXX.XXX.106.229

ja vo všeobecnosti považujem uplynulý rok za velmi slabý a neofémy nechovám ,chováte niekdo lutino modrohlavé ,táto mutácia ma jednoducho očarila iked musím uznať že aj tá violeta je krásná no sama osebe i prírodná modrohlavá je pekný vtáčik už dosť dlhu dobu cca 2 roky uvažujem nad neofémkami práve by som chcel začať s lutino a prírodnými ked mate foto vlastných chovných alebo odchovov dajte fotky sem pekne dakujem.

13.12.2011 16:57
papy

XXX.XXX.168.40

Dobrý den, nevím co to tady na mě zkoušíte??Máte hodně silná slova na někoho, kdo ani nemá vyplněný profil!Vy jste u mě byl nebo mě znáte osobně, že víte kolik jsem toho odchoval?Letos jsem od 9 sestavených párů odchoval 23 mladých.Neříkám, že je to mnoho, ale mě to stačí a měl jsem z toho radost.Mám prodáno, protože si zatím nemohu dovolit držet odchovy přes zimu kvůli prostoru, který by mladé potřebovaly.Pokud Neofemy chováte, tak víte, že prodat je není zas takový problém.Lepší mutace jako jsou modří běloprsí a šedí modří, tak jsem si nechal nebo je vyměnil z kamarády za jiné Neofemy.Nevím proč mě napadáte, když jsem to sám napsal, že jsem violety ještě neodchoval, protože je to mladý pár.Povedla se mi i samička albino, kterou jsem vyměnil.Dejte sem také fotky svých Neofem ať se můžou všichni podívat jaké je máte vy.Třeba máte lepší než já.Netvrdím, že mám nejhezčí na světě, ale myslím si, že jsou slušné.Přidávám fotky letošního odchovu, aby jste nemohl psát, že jsem nic neodchoval.Nashledanou :-)

13.12.2011 16:57
papy

XXX.XXX.168.40

1,0 šedý modrý pastelový

13.12.2011 17:00
papy

XXX.XXX.168.40

13.12.2011 17:01
papy

XXX.XXX.168.40

13.12.2011 17:03
papy

XXX.XXX.168.40

13.12.2011 17:04
papy

XXX.XXX.168.40

13.12.2011 17:05
papy

XXX.XXX.168.40

13.12.2011 17:11
papy

XXX.XXX.168.40

13.12.2011 17:14
papy

XXX.XXX.168.40

přírodní a stříbrná pastelová.Tak ještě si myslíte, že jsem nic neodchoval??smajlík

13.12.2011 17:32
atobajus

XXX.XXX.249.198

papy - pěkné zařízení a parádní neofémy smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.12.2011 18:32

atobajus napsal(a):

Zdravim vsechny neofemkare a pridam par foto z meho chovu modrohlavich.Omluvte kvalitu fotek.Vetsinu z nich jsem bohuzel uz loni prodal,mam uz jen 4 pary prirodnich č.brich.Chtel bych tady jen poznamku,ze me moc mrzi,ze se uz neporada zadna spec.vystava neofem,jako byvala v Mestci.Dany

13.12.2011 18:34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravim vsechny neofemkare a pridam par foto z meho chovu modrohlavich.Omluvte kvalitu fotek.Vetsinu z nich jsem bohuzel uz loni prodal,mam uz jen 4 pary prirodnich č.brich.Chtel bych tady jen poznamku,ze me moc mrzi,ze se uz neporada zadna spec.vystava neofem,jako byvala v Mestci.Dany

lutino

13.12.2011 18:35

13.12.2011 18:36

13.12.2011 18:37

13.12.2011 19:02

K diskusi o prezimovani-choval jsem modrohlave 15 let v nevytapene mistnosti v panelaku v 10 patre (myslim tim ze ne ve sklepnich prostorach) a nemelo to chybu.Teplota min +5 a panelakove sucho.Taktez se tam darilo bourkum.Zato tyrkysaky a ozdobne jsem tam po trech letech vzdal,vubec nic jsem od nich neodchoval.Ted je mam 3 roky v jinem ptacim domecku,kde teplota neklesne diky pritapeni pod +8 ,ale vlhkost je v rozmezi 65-78% a ocividne se mi modrohlavi nedari,zato ozdobne,tyrkysaci a bourci ano.Myslim ze modrohlavim nevadi nizka teplota,ale MUSI byt v suchu (nejen pod strechou,ale hodne nizka vlhkost vzduchu).

13.12.2011 19:03
13.12.2011 20:01
papy

XXX.XXX.168.40

atobajus napsal(a):

Dobrý den, děkuji za pochvalu.

13.12.2011 20:10
papy

XXX.XXX.168.40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K diskusi o prezimovani-choval jsem modrohlave 15 let v nevytapene mistnosti v panelaku v 10 patre (myslim tim ze ne ve sklepnich prostorach) a nemelo to chybu.Teplota min +5 a panelakove sucho.Taktez se tam darilo bourkum.Zato tyrkysaky a ozdobne jsem tam po trech letech vzdal,vubec nic jsem od nich neodchoval.Ted je mam 3 roky v jinem ptacim domecku,kde teplota neklesne diky pritapeni pod +8 ,ale vlhkost je v rozmezi 65-78% a ocividne se mi modrohlavi nedari,zato ozdobne,tyrkysaci a bourci ano.Myslim ze modrohlavim nevadi nizka teplota,ale MUSI byt v suchu (nejen pod strechou,ale hodne nizka vlhkost vzduchu).

Dobrý den, máte pravdu, že Modrohlavé potřebují opravdu sucho, aby byli spokojené.Myslím, že ta nízká teplota jim opravdu nevadí, ale nesmí mít hlavně vlhko a průvan.Já je přezimuji v nevytápěné místnosti a Tyrkysové a Bourky mám venku, zatím se jim tam dobře daří.Červenobřiché se mi také líbí, přidám fotky chovatele ke kterému se snad někdy vypravím.Jmenuje se Ole Olsen.Má nádherná rudobřichá lutina, rubino Bourky, violety Modrohlavé.Také mě mrzí, že už nejsou výstavy Neofem.Nebo, že se rozpadl Neofema klub.Hned bych se do takového klubu dal.Ať se daří

13.12.2011 20:17
papy

XXX.XXX.168.40

A ještě přidám žluté opalíny.Podle mě špička!

libacudna

13.12.2011 22:30
libacudna

XXX.XXX.159.146

Zdravím všechny chovatele neofém. Může se mě ozvat chovatel se značkou papy.Stačí SMS.Tel.605882615 Děkuji.Vkládám svoje neofemy.

libacudna

13.12.2011 22:41

libacudna

13.12.2011 22:46

13.12.2011 23:33

Tohle je muj tajny sen!To proste nema chybu!

libacudna

13.12.2011 23:46
13.12.2011 23:59
eupatria

XXX.XXX.106.229

Nádherné vtáky tie červenobruché lutiná pokial ma pamet neklame ide alebo išlo o dosť problematickú mutáciu inf.cena lutín a červenoprsých lutín .dakujem papy nedajte sa odradiť vetšinou ide vyslovene a ludskú závisť

14.12.2011 00:05
bp

XXX.XXX.12.17

Zdravím, nemáte vyplněný profil, ozvěte se mi prosím na můj email ohledně rudoprsých opalínů, děkuji

14.12.2011 15:33
papy

XXX.XXX.168.40

Krásní opalíni, musím jen smeknout!Nebojte se odradit se nenechám!Jsem podle různých kolegů blázen v oboru :-), ale když něco dělám, tak naplno ne?Ať se daří!

14.12.2011 15:43
papy

XXX.XXX.168.40

eupatria napsal(a):
Nádherné vtáky tie červenobruché lutiná pokial ma pamet neklame ide alebo išlo o dosť problematickú mutáciu inf.cena lutín a červenoprsých lutín .dakujem papy nedajte sa odradiť vetšinou ide vyslovene a ludskú závisť

Dobrý den, cenu červenobřichých lutin bohužel nevím, ale lutina normální co jsem tak slyšel, tak mládě 1000 -1500 Kč, vybarvená samice 1200-1600 kč a vybarvený samec jsem slyšel až 2500Kč.Nevím zda je to pravdivé, či ne, ale prý někdo v Přerově prodával 2,0 lutino kus za 2500Kč a byli pryč asi tak za 15 min, tak nevím.Vzhledem k tomu, že letos nebyl moc dobrý rok, tak to asi tak bude.Když jsem byl ve Straubingu v Lednu, tak myslím, že rudobřiché lutino samice tam stáli 70 euro kus, jestli si dobře pamatuji, ale nevím to jistě.Ať se daří nashledanou

libacudna

15.12.2011 21:08
libacudna

XXX.XXX.159.146

Dnes nafoceno.CHovný samec a mládě.

16.12.2011 16:05
saroun

XXX.XXX.89.202

libacudna napsal(a):
Dnes nafoceno.CHovný samec a mládě.

Zdravím, pěkné. Nejsou to modrohlaví, že? Škoda, že nemáte vyplněný profil, platí i pro další. Určitě mi nechcete tvrdit, že se stydíte za svoje jméno nebo chcete zůstat v "utajení"?

Lucie98

13.3.2012 14:33
Lucie98

XXX.XXX.213.179

dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli by ste tady nedali něaké zajímavosti ohledně neofem mám na ně referát a nevím co tam mám napsat pomohli by stemi prosím ?

26.3.2012 14:29
jiribene

XXX.XXX.193.109

papy napsal(a):
A nakonec slíbené violety.Letošní nepříbuzný pár, který jsem získal od mojeho kamaráda pana Vojtěcha.Podle mě má nádherné violety!

dobrý den, můžete mi prosím pro zajímavost napsat kolik se pohybují violety..? Díky Jirka

26.3.2012 17:54
papy

XXX.XXX.168.40

Dobrý den, tak podle intenzity fialové barvy.Za tohoto samce jsem dával 2000,- a to byl mladý, takže přepeřený tak 2500,- si myslím.Vložím fotku ptáka, který má samozřejmě jinou hodnotu a to cca 300 euro, možná víc.Dyžtak ať mě někdo opraví.Třeba si to přečte pan Vojtěch a hodnotu napíše, myslím, že má lepší informace než já.:-) Mimochodem tento pár co jsem vkládal je od něj.Má krásné ptáky a troufnu si říct, že jsme kamarádi, takže třeba odpoví ještě on.Pár od chovatele Jeff van Esche

26.3.2012 17:59
jiribene

XXX.XXX.193.109

tak to je paráda, vypadají krásně. díky moc a ať se letošní sezóna vydaří. Jirka

Přidejte reakci

Přidat smajlík