Dobrý den, vím že je to pořád dokola, ale nechci udělat nějakou chybu v sestavení vhodného osazenstva voliéry. Voliéra má rozměry 3x2x2m, je venkovní ze tří stran krytá. Střecha je také plná. Na zimu jde plně celá uzavřít. Zatím tam mám 5 párů andulek a pár křepelek japonských. Přemýšlím o nějakém páru větších papoušků (alexandři, kouřáci...), kteří mohou být celoročně venku a aby se snesli s křepelkama, popř. bych si chtěla nechat 1 pár andulek. Dost se mi líbí neofémy a penanti. Nejde mi o nějaké vysoké odchovy, spíše to máme doma jako nádherný kousek přírody pro potěšení. Děkuji za odpovědi a rady.
Souhlasím s přízpěvkem na de mnou. Alexandry bych tam nepřidával a v kolonii bych je nechoval i když znám hodně chovatelů, kteří to mají tak to vyřešené. Navíc nemůžou být celou zimu venku. Vyjímkou jsou alexandři čínští, kteří se jak můžou chovat v kolonii, tak přes zimu venku. Eventuálně ještě alexandři velcí, možná černohlaví, ale to by jste si musel předem zjistit víc u těch černohlavích se o tom pořád jen mluví.
Dále by ta v kolonii mohli být latami vlaštovčí, nebo s andulkama horští, nádherní, mnohobarví, zpěváci. Penanty jsem choval společně s zpěvákama a v pohodě, ale myslím, že to bylo tím, že si od nich zpěváci nenechali nic líbit.
Do váší voliéry bych dal pár nádherných + pár korel + 3-4 páry andul, nebo místo nádherných horské nebo princesky. Ale ty penanty bych do společné voliery nedával z vlastní zkušenosti ani alexandry by nedoporučoval jednou jsem k alexům potřeboval dát kakariki a během dne jsem je musel dát pryč, protože by je alexy uhnaly.
Alexandry ani penanty bych nedoporučoval a kdyby jste přece jenom dal penanty, tak by to k nim chtělo něco aspoň trošku agresivního, jako například zpěváky. Neofemy bych nedával ani k penantum, ani k alexandrům a navíc nevydrží přez zimu venku. Mi alexandři teď začínají hníízdit, dneska jsem viděl páření a už jsou agresivní i mezi sebou v páru. Loni se mi během hnízdění porvali tak, že jsem muselk odstranit samce, který krmil mladé a ošetřovat ho (málem přišel o nohu a o oko) a mladé jsem dokrmil ručně. Samice byla v pohodě a po zootavení samce jsem ho znovu přidal k samici.
Fylip
Před časem jsem popisoval možnosti společných voliér v Nové Exotě, jsou jisté možnosti, jak chovat pohromadě i agresivnější ptáky, ale musíte mít přizpůsobenou voliéru. Nejčastějším trikem je rozdělení voliéry pletivem s velkými oky, tak aby jím prolétli menší druhy, ale ne už například penant. Pletivo se dá zamaskovat přírodninami a nevypadá to tak zle. Pokud ale necháte jen jeden prostor Vašich rozměrů, do rozel a alexandrů bych se Vážně nepouštěl, stejně tak andulky a neofémy při hnízdění moc nefungují.
Ladislav Žoha
Dobrý den, možná budu trošku mimo téma. Ale včera jsme byli u jednoho pána a měl tam tuhle volieru (viz. fotka) a měl v ní společně aspoň co jsem poznala, zebřičky, andulky, asi rozele nebo něco podobného ještě nějaké papoušky, holuby a zlaté bažanty.
Pán mi tvrdil, že je má takto po hromadě i v zimě v této volieře. Moc se mi to nezdá (v chovu papoušků apod. se vůbec nevyznám) mohl by mi to někdo objasnit. A taky by mě zajímalo jak je to s tím, aby bylo možno chovat více druhů pohromadě a ony se snesly.
Dobrý den! Já chovám společně Pennanty, Andulky, Zpěváky, Alexandry Malý a Bažanty Zlatý... Hnízdí v pohodě nejsou vůči sobě agresivní.. Kdykoliv můžou do "boudy" kde se topí ale všichni Se tam chodí jen najíst... Pennanti se v zimě i koupou... Ostatní moc vodu v zimě nemusí... Pokud vyzkoušíte nějakou takovou kombinaci tak je chvilku pozorujte a když bude vše ok první 4 dny tak bude vše ok na pořád.. :) S přáním úspěšného chovu Tenghtingher
teddyt
napsal(a):
Dobrý den! Já chovám společně Pennanty, Andulky, Zpěváky, Alexandry Malý a Bažanty Zlatý... Hnízdí v pohodě nejsou vůči sobě agresivní.. Kdykoliv můžou do "boudy" kde se topí ale všichni Se tam chodí jen najíst... Pennanti se v zimě i koupou... Ostatní moc vodu v zimě nemusí... Pokud vyzkoušíte nějakou takovou kombinaci tak je chvilku pozorujte a když bude vše ok první 4 dny tak bude vše ok na pořád.. :) S přáním úspěšného chovu Tenghtingher
Ano to je bomba, choval jsem spolecne, nejaky rok to slo a pak ejhle, penantovy hrablo a během jednoho dopoledne většina samcu od jinych druhu K.O. DOPORUCUJI to co každému nepujde.
lussiek
napsal(a):
to ti penanti jsou fakt takový "magoři"? to je škoda ,dost se mi líbí. a co místo penantů rozely pestré? neofémy určo tam chci mít, uplně jsem si je zamilovala.
Dobrý den penanti můžou bejt agresivní ale taky můžete narazit na pohodový ptáky mám je s korelama a holubama a všechno je v cajku pokud je tam doopravdy chcete dejte je jako poslední aby si nenárokovaly celou voliéru a dávejte jim hodně větví a podomácku vyrobenejch hraček a prolézaček který můžou ničit nevim proč ale moji penanti ničení všeho co se zničit dá milujou.