Prosím o radu,
u jedné andulky mam problém s létáním, když jsem ji koupil myslel jsem, že přepeřuje, chyběly jí na křídlech ta nejdelší pera, nevím jak se nazývají, po několika dnech se zdálo, že dorůstají, ale opět ji vypadla, takže není schopná létat, jen leze. Ocasní má normální. Doufám, že to není nějaká nemoc, nerad bych si něco zatáhnul do chovu.
Bohužel jste si zakoupil nemocnou andulku.Má francouzké pelichání ,říká se jim také skokani,naprosto nevhodné do chovu a neléčitelné od ní se Vám nakazí ostatní.Jestli znáte chovatele který Vám ji prodal tak mu pěkně poděkujte,aby na to nezapomněl.Vím o čem píši sám jsem mněl toto onemocnění v chovu a několik roků jsem nemohl andulky chovat,při koupi nových jsem opět koupil s touto nemocí.když budete nakupovat tak u chovatele,pořádně se dívejte jak bude některá z mladých anulek vypadlé péra z křídel nebo z ocasu nekupovat,protože když andulka přepeřuje tak by ji nemělo viditelně nic chybět,jinak je to skokan,který Vám nikdy nedopeří.Mám s tím skušenosti,protože chovám ptáky asi 45 roků . S pozdravem Mirek
Dobrý den. Fr.pelichání není přenosné na jiné ptaky,je to onemocnění jen u andulek.,zatím nikdo nezjistil jak vzniká,ani jak se léčí.Z vlastní zkušenosti vim,když se dostane jeden pták do chovu,tak to během půlroku dostanou všechny andulky.u chovných to není vidět,ale jejich mladé to dostanou ,nejprve jedna-dvě v hnízdě,ty povyletění vypelíchají,peří jim doroste,druhé hnízdo, už to má větší množství a ti pořád pelichají,nemohou létat, to jsou skokani.V žádném případě nejsou vhodné do chovu.Bohužel,s tímto onemocněním se setkávám na trhách,běžně je chovatelé prodávají.když jsem upozornil pořadatele,tak s tím nic nedělali.Proto radím nakupovat přímo u chovatele a pořádně si prohlédnout jeho chov,když jte mněl takto nemocné andulky,tak to poznáte zda jsou zdravé.Dále se rozšířilo onemocnění u papoušku BPFD,které je přenosné na všechny papoušky.Je podobné jako fr. pelichání,ale zde se jedná o hnisavé onemocnění pouzder brků.S tímto onemocněním jsem se bohu dík nesetkal,tak neznám podrobnosti. S pozdravem Mirek.