Poradí někdo proč mladí ptáci kteří byli ručne dokrmované asi od 20 dne(Rozely pestré)tak při věku kdy už z části žraly sami a z části ješte dokmovány,byli už plně opeření,začali najednou chřadnout a po 3 dnech uhynuly.Když sme je otevřely měli játra 3xtaková.Neví někdo čím by to mohlo být?
Dobrý den,
měl jsem podobný problém. Ptáka jsem odvezl na veterinu na pitvu. Zjistili poškozená játra a z virologie přítomnost adenoviru. To ale neznamená, že Váš pták zemřel na totéž. Podobnost může být čistě náhodná. Ke zjištění diagnózy je virologie nezbytná. K poškození jater může dojít i zkaženou potravou, ve které jsou přemnožené plísně a patogeny.
Adenovisrus je vir, který může napadat játra, zažívací a rozmnožovací ústrojí. Napadený pták chřadne, může mít řidší trus. Odolávat může několik dní ale i několik týdnů a nebo v něm virus přežívá a pokud napadne rozmnožovací ústrojí, mohou mít ptáci problémy s odchovem.
Veterinářka mi sdělila, že virem mohou být napadeni ptáci, kteří nemají dostatečně odolný imunitní systém (typické pro ručně dokrmené ptáky), ptáci oslabení v období přepeřování a samičky oslabené v období snůšky. Na posílení imunitního systému je dle veterinární lékařky vhodný imunoglukan. Dále doporučuji přečíst si článek pana Schiffmanna v posledním čísle Nové Exoty, který se právě posílení imunity věnuje.
Kubíček