Letos jsem se opět setkal s rozbíjením vajec, u dvou chovných párů., rozhodl jsem se zakročit, dokud ještě se dají odchovat nějaké mladé, zakroil jsem po snesení a rozbití dvou vajec.
Každý rok se tu vyskytuje víc a víc témat právě s touhle problematikou. Já se rozhodl udělat návod, jak tomu předejít. Snad bude fungovat. Konkrétně se jedná rosely žlutolící.
Chovný pár, předloni 4, vloni 2 mláďata.
Letos, první vejce 17.5, druhé 19.5. Druhé rozbito hned po snesení, to první rozbyto až dnes, 20.5. Dál už jen foto
Na fotce je vajíčko s otvorem, vnitřek jsem vyplách vodou, všehcno pěkně vyteklo. Teď už jen prázdná skořápka
Zapotřebí
1. Svíčka (bez aroma, obyčejná!!)
2. Zapalovač
3. Štětičky do uší
4. Pepř mletý
A v neposlední řadě prázdnou skořápku
Vajíčko naplněné pepřem. Dělal jsem to nad umyvadlem. naplněno až po povrch. Doporučuju několikrát pepř srovnat
(K fotce Č2, pokud nechcete čekat na vyschnutí skořápky, doporučuju vysušit štětičkama do uší)
Vajíčko zalité voskem. Nalito přímo ze svíčky, trošku to pálilo. Zbytky se pak dají oloupat nožíkem nebo nehty.
To je vše, pak už jsem to jen zahladil prsty aby to nějak vypadalo, bohužel i při druhé vrstvě jsem nedocílil aby vajíčko bylo kompletně bílé.
Zatím je v budce asi 20 minut, budu informovat až budu vědět více, zatím tam samice nebyla, další vejce má snést zítra. Uvidím jak potom. Doufám že se mi konečně podařilo sestavit návod, který bude fungovat. Na nemoderce jsem o tom Pepř psal já. Nikomu sjem to neukradl. Slyšel jsem to od jiných chovatelů
Dobrý den je to dobrý nápad ale já bych to nechal přírodě. U mě už kolikrat rozbili vajíčko ale nechal jsem ho tam a pokažde zmizelo a nakonec jsem zistil že je samička žere stoho duvodu že je neoplozené a že stom vajíčku je více vápniku.Takže já bych to nechal přírodě.Ale nápad je to dobry.
.
žako
napsal(a):
Dobrý den je to dobrý nápad ale já bych to nechal přírodě. U mě už kolikrat rozbili vajíčko ale nechal jsem ho tam a pokažde zmizelo a nakonec jsem zistil že je samička žere stoho duvodu že je neoplozené a že stom vajíčku je více vápniku.Takže já bych to nechal přírodě.Ale nápad je to dobry.
.
tak tomu se mi nechce věřit zajímalo by mě jak to samička pozná zda je nebo není oplozené a jak jste to poznal vy že nebylo oplozené když ho sezrala ????
Dobrý den, nechci se vás dotknout, ale toto řešení je tak trochu úsměvné. Při řešení problému bývá obvykle jednodušší řešit příčinu, proč ten problém vzniká. Píšete, že se vám to stalo u více párů. Osobně bych hledal problém spíš ve skladbě krmiva, s tím související kvalita skořápky, typ budky a výstelka budky. I vliv prostředí je nezanedbatelný. nezměnilo se něco zásadního v nejbližším okolí? Zlozvyky samic s lze jen vypěstovat, ale prvotní příčiny jsou vždy na straně chovatele.
Neberru to jako výtku. Jen jako další komentář.
V tom případě mi vysvětlete, proč to jiné žlutolící, jiní penanti, pestré, nádherní, královští ani senegalci nedělají a dělají to je tyhle dva páry? Všechny krmím stejnou směsí (DN69), zeleným (kopřivy, pampelišky, salát, mrkev, jablka) a stejnou vodou.. A dělají to jen tyhle dva chovné páry.. Žlutolící a modré penanty
Ono stačí aby některý z rodičů nějakým nedopatřením rozbil jedno vajce a pak ochutnal obsah. Pokud mu vajíčko zachutná tak je to jen krůček ke zlozvyku. Jinak já ten pepř jsem použil už několikrát a celkem to funguje. Taky pomohlo dát samičce nerozbitné podkladky. Nerozbitnost vajec ji odradila od dalších pokusů.
Ještě bych podotknul, že většina těch vejcožroutů byla v párech, které jsem kupoval jako osvědčené 100% chovné :-)
atobajus
napsal(a):
Ono stačí aby některý z rodičů nějakým nedopatřením rozbil jedno vajce a pak ochutnal obsah. Pokud mu vajíčko zachutná tak je to jen krůček ke zlozvyku. Jinak já ten pepř jsem použil už několikrát a celkem to funguje. Taky pomohlo dát samičce nerozbitné podkladky. Nerozbitnost vajec ji odradila od dalších pokusů.
Ještě bych podotknul, že většina těch vejcožroutů byla v párech, které jsem kupoval jako osvědčené 100% chovné :-)
stejné jako u slepic ty taky začnou rozbíjet vejice když jim zachutnaj...:(
sám jsem měl problém se samicí penanta.Vychovali krásná mláďata a kolem vánoc si samice oškubala všechno peří kromě toho na hlavě kam si nedosáhla zobákem a spolu s ní i dvě mláďata. Ostatních pět mladých si tento zlozvyk neosvojilo.Ani ne veterině si s tím nevěděli rady.Myslím, že se budete muset smířit s tím, že rozbíjení vajec je zlozvyk a bude lepší je vyřadit z chovu. Pepř proti tomu asi nepomůže, moji ptáci berou pepř jako pochoutku spolu s česnekem.
papek

XXX.XXX.51.88
Dobrý den i mně potkal tento problém u penantů.Sameček modrý rok 08 samička červená štěpit. na modrou a žlutou rok 06. .V roce 2009 8.vajec 7.mladých žádný problém ,loni zase 8.vajec 6.mladých žádný problém vše zdárně odchováno.Letos 1.vejce 29.4. na druhý den rozbité,tak mě rozbila ještě další 3.Začal jsem ji ty vejce zbírat až jich bylo 7. tak jsem je dal k rozelám jedné 3. druhé 4.Penantka snesla dalši 3. vejce ale už od prvniho na něm seděla a přidala ještě dvě, z těch třech už jsou 3: mladé, a u těch rozel se vylíhli mladé z těch vajec které jsem podsadil tak že spokojenost.Zůstala mě jen záhada proč ty první vejce rozbíjela?