Prosím o radu rozela - štěpení, mutace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.6.2011 15:45
zubena

XXX.XXX.49.10

Prosím o určení - jaká je to asi mutace. Mám mladé 4 rozely pestré červené, 3 jsou červené, ale 1 má zádní pérka jiné - žluté. Můžete mi někdo poradit jaká to teda je - rozela pestrá,......? Rodiče jsou pestré červené. Děkuji za radu.

28.6.2011 15:54
pyrhura

XXX.XXX.71.2

Je to samička červená škorica. Samec vám šťepí do škoríc.

28.6.2011 17:01
zubena

XXX.XXX.49.10

Ten vlevo je mladý (ne chovný samec). Jak jste přišel na to, že samec štěpí do skořic? Jsem teprve začátečník.

28.6.2011 18:13
bartrand

XXX.XXX.203.180

Protože pokud má zadavatel chovnou páru červená x červená a vylítla mu skořice, tak samec musí štěpit do skořic, je to mutace vázaná na pohlaví = štěpí pouze samci a vylétlé mládě je samice

28.6.2011 19:04
bartrand

XXX.XXX.203.180

aha, vy hste zadavatel. v tom přípaě to máte asi
červená x červená
máte 3 červené a červenou skořici
Samice na skořici štěpit nemůže, takže na ní s jistotou štěpí samec, ale odchované mládě nemůže být samec protože k tomu by bylo zapotřebí štěpitelného samce + červenoskořicovou samici

Pokud byste dal mládě do páru s přírodním samce, tak vám padnou přírodní ptáci, ale samci budou štěpit na červené skořice (ale jen polovina z nich)

Poslední větou si nejsem jistý tak ať mě někdo znalejší genetiky kdyžtak opraví. Děkuju.

28.6.2011 19:31
zubena

XXX.XXX.220.239

Aha, a když mám korely samec šedý a samice bílá (asi straka) a vypadnou mi šedí i bílí, tak ta bílá je ....?Samice nikdy není štěpitelná? Vždycky jen samci? Je to trošku složitější ...smajlík

papek

28.6.2011 20:15
papek

XXX.XXX.51.88

zubena napsal(a):
Aha, a když mám korely samec šedý a samice bílá (asi straka) a vypadnou mi šedí i bílí, tak ta bílá je ....?Samice nikdy není štěpitelná? Vždycky jen samci? Je to trošku složitější ...smajlík

Dobrý večer,i když jste začátečnik je dobré si také koupit nějakou knihu kde se dá dosti dozvědět.Pokud jde o štěpitelné samičky u rozel ,jedině rozely pastelové jelikož jsou recesivní tak štěpí jak sameček tak samičky.Při vhodné kombinaci potom s pastelem můžete mít ,červené na pastel ,rubino na pastel,skořice na pastel jak samičky tak samečky, tolik asi k danému tématu .Přeji uspěchú v dané problematice.

29.6.2011 12:55
pyrhura

XXX.XXX.71.2

bartrand napsal(a):
aha, vy hste zadavatel. v tom přípaě to máte asi
červená x červená
máte 3 červené a červenou skořici
Samice na skořici štěpit nemůže, takže na ní s jistotou štěpí samec, ale odchované mládě nemůže být samec protože k tomu by bylo zapotřebí štěpitelného samce + červenoskořicovou samici

Pokud byste dal mládě do páru s přírodním samce, tak vám padnou přírodní ptáci, ale samci budou štěpit na červené skořice (ale jen polovina z nich)

Poslední větou si nejsem jistý tak ať mě někdo znalejší genetiky kdyžtak opraví. Děkuju.

Keby ste dali červeno škoricovú samicu s prírodným samcom tak mladé budú všetky prírodné a všetci samci budú štepiť na červené a na škorice.

Přidejte reakci

Přidat smajlík