Prosím o určení - jaká je to asi mutace. Mám mladé 4 rozely pestré červené, 3 jsou červené, ale 1 má zádní pérka jiné - žluté. Můžete mi někdo poradit jaká to teda je - rozela pestrá,......? Rodiče jsou pestré červené. Děkuji za radu.
aha, vy hste zadavatel. v tom přípaě to máte asi
červená x červená
máte 3 červené a červenou skořici
Samice na skořici štěpit nemůže, takže na ní s jistotou štěpí samec, ale odchované mládě nemůže být samec protože k tomu by bylo zapotřebí štěpitelného samce + červenoskořicovou samici
Pokud byste dal mládě do páru s přírodním samce, tak vám padnou přírodní ptáci, ale samci budou štěpit na červené skořice (ale jen polovina z nich)
Poslední větou si nejsem jistý tak ať mě někdo znalejší genetiky kdyžtak opraví. Děkuju.
papek

XXX.XXX.51.88
zubena
napsal(a):
Aha, a když mám korely samec šedý a samice bílá (asi straka) a vypadnou mi šedí i bílí, tak ta bílá je ....?Samice nikdy není štěpitelná? Vždycky jen samci? Je to trošku složitější ...
Dobrý večer,i když jste začátečnik je dobré si také koupit nějakou knihu kde se dá dosti dozvědět.Pokud jde o štěpitelné samičky u rozel ,jedině rozely pastelové jelikož jsou recesivní tak štěpí jak sameček tak samičky.Při vhodné kombinaci potom s pastelem můžete mít ,červené na pastel ,rubino na pastel,skořice na pastel jak samičky tak samečky, tolik asi k danému tématu .Přeji uspěchú v dané problematice.
bartrand
napsal(a):
aha, vy hste zadavatel. v tom přípaě to máte asi
červená x červená
máte 3 červené a červenou skořici
Samice na skořici štěpit nemůže, takže na ní s jistotou štěpí samec, ale odchované mládě nemůže být samec protože k tomu by bylo zapotřebí štěpitelného samce + červenoskořicovou samici
Pokud byste dal mládě do páru s přírodním samce, tak vám padnou přírodní ptáci, ale samci budou štěpit na červené skořice (ale jen polovina z nich)
Poslední větou si nejsem jistý tak ať mě někdo znalejší genetiky kdyžtak opraví. Děkuju.
Keby ste dali červeno škoricovú samicu s prírodným samcom tak mladé budú všetky prírodné a všetci samci budú štepiť na červené a na škorice.