nikolas

XXX.XXX.204.8
Všude se píše jak je krmení granulemi vynikající a že jsou v nich obsaženy i látky které v klasickém krmení chybí. Proto jsem se rozhodl to s nimi zkusit a uvítal bych každou radu co se týče přechodu na ně. Taky by mě zajímalo jaká by byla nejlepší značka a druh granulí pro střední papoušky ( alexandr vousatý a rudohlavý, mníšek šedý).
Dobry vecer,
po vydani papousku byla jen otazka casu, nez se tu takove tema objevi. jeste nez se do odpovedi, dovolim si trochu kritiky k tomu clanku. Autorka se zminuje o ruzne kvalite granuli, ovsem nejsou tam vypsany ani doporucene, ani ty spatne. Jen strohy popis jak nemaji kvalitni granule vypadat a co nemaji obsahovat. Zminka o perchodu ze zrni na granule je take velmi chaba.
Nicmene k veci. Ja osobne jsem prechod ze zrni na granule provadel takto: Do jedne misky jsem dal klasickou davku zrni a vedle do druhe jsem dal granule. Nekolik dni se jich ptaci ani netkli. Nicmene jednoho krasneho dne ochutnali. Od toho dnej sem zacal postupne snizovat pridel zrni. Takto to pokracovalo az jsem se dostal na pomer 50 na 50. A takto krmim dodnes.
Co je zajimave, chovni ptaci davaji prednost zrni, ovsem odchovy davaji prednost granulim.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
Dobrý den,
také jsem předkládal granule společně se zrním a když jsme zjistil, že je ptáci ochutnali, snížil jsme krmnou dávku zrnin. Někteří ptáci je však ani neochutnali. Tak jsem je z klece odstranil a později vrátil a takto to opakoval několikrát. U některých ptáků zvítězila zvědavost a začali granule brát. U dalších ptáků jsem je přimíchal do oblíbené potravy (vaječné míchanice).
Když si na granule ptáci zvykli, začal jsme je dávat do zvláštní misky a už je nemíchám s ničím jiným ani se zrním. Jen je dosypávám do misek a občas vysypu zbylý "šrot".
Vyzkoušel jsem několik druhů granulí a nyní dávám jen ty, které papoušci berou nejraději a obsahují to, co nemají v zrní. Jsou to granule z tropického ovoce. Vyfocené je naleznete na následujících stránkách: http://www.forpus-klub.cz/potrava/.
Pavel Kubíček
nikolas

XXX.XXX.204.8
Děkuji za odpovědi, tento postup vyzkouším a uvidím jak to dopadne.
Nemyslím si že krmit ptáky jenom granulemi je vhodné. Ptáci by měli mít v první řadě pestrou stravu a to aspoň 50% čerstvé zeleniny a ovoce, a směs aspoň deseti druhů zrnin, přídávat naklíčené krmivo a do směsi přidat různé bylinky. Vy také nejíte granulované jídlo ale dáte si na co máte zrovna chuť.Granule přidávám jako doplněk denně do ovocně směsi. Krmení granulemi je pouze pro ty lenivce kteří nejsou schopni dát svým svěřencům stravu čerstvou. Roman.
nikolas

XXX.XXX.204.8
V tom s vámi souhlasím, že krmit jenom granule není ono a ani jsem to neměl v úmyslu. Takové krmení by mě stejně vůbec nebavilo jen nasypat granule do misky. Mě právě baví krmit mimo zrní to co zahrada dá. Jako první je to na jaře pampeliškové semeno, pak květy akátu, následuje hrášek, třešně, mléčné klasy obilí, slunečnice, kukuřice, proso, černý bez a poslední přicházejí na řadu jeřabiny. Asi ale na mě zapůsobí každý článek vychvalující granule do nebes a tak to chci zkusit, podle mě tím nic nepokazím. Stejně tomu moc nevěřím, že je ptáci začnou brát a v kombinaci s mou ne příliš velkou trpělivostí je dost malá naděje na úspěch.
romika
napsal(a):
Nemyslím si že krmit ptáky jenom granulemi je vhodné. Ptáci by měli mít v první řadě pestrou stravu a to aspoň 50% čerstvé zeleniny a ovoce, a směs aspoň deseti druhů zrnin, přídávat naklíčené krmivo a do směsi přidat různé bylinky. Vy také nejíte granulované jídlo ale dáte si na co máte zrovna chuť.Granule přidávám jako doplněk denně do ovocně směsi. Krmení granulemi je pouze pro ty lenivce kteří nejsou schopni dát svým svěřencům stravu čerstvou. Roman.
Dobry vecer,
naprosto respektuji Vas nazor, je to vase volba. Jen prosim, ta poznamka o lenivcich co krmi granulemi, nemyslite ze to je ponekud prezitek? Na tomto miste bych mohl pouzitp rirovnani se psy. Dnes jsou psi krmeni vyhradne granulemi, ale pocatky byly jiste komentovany pdobne.
Nicmene z jineho soudku. Primo v tom clanku je uvedeno, ze pri krmeni granulemi je nutno podavat zeleninu a ovoce jako doplnek. Toto se doctete i v jinych clancich. Neustale propiranym tematem je podil suchych, vyzralych semen v krmne davce papousku a nejen jich.
Co takhle zvolit stredni cestu? Ja podavam v jedne misce granule a hnedvedle zrniny. Ptaci dostavaji ovoce a zeleninu, zelene krmeni, vajecnou michanici, zrni v mlecne zralosti, kukurici v mlecne zralosti, skratka pestrou stravu.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu