Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2011 15:16
lucias

XXX.XXX.95.213

Dobrý den,
mám mladou samičku amazoňana běločelého. Už od chovatele k nám přišla s neléčenou zlomeninou křídla, takže nelítá. Ale zvykla si na lidi a můžu jí tedy její handicap kompenzovat tím, že ji sebou beru ven a může si vegetit na borovici a okusovat šišky. Včera se jí ale povedlo přešplhat na vedle rostoucí dub a s fanatickým nadšením se vrhla na žaludy. Máte někdo zkušenosti, jestli to může uškodit? Jedovaté nejsou, ale i tak jsem měla pochybnosti a radši se ptám zkušených chovatelů :-)
Předem děkuji za odpověď.

Lucie

16.8.2011 20:31
standa_h

XXX.XXX.238.151

Ahoj, dub jeho listy ani plody by neměly být podávány. Jak moc jsou nebezpečné ještě nevím. Pro inspiraci jsme vytvořili seznam nebezpečných potravin a rostlin - http://www.poicephalus.eu/strava/nebezpecne-rostliny/

16.8.2011 21:37
lucias

XXX.XXX.141.151

Díky za odpověď, tušila jsem nějakou zradu, i když nevím, co je na dubech špatného, obsahují pektin, což snad nevadí, o ostatních složkách ale taky nic nevím. V každém případě to amazoňance rozmluvím, šišky budou muset stačit! :-) Hezký večer!

Lucie

17.8.2011 08:18
arara

XXX.XXX.210.11

Žaludy krmím svým papouškům (převážně amazoňanům) již několik let. Dávám na pár 2 kusy na den ( rozříznu je po délce nožem na polovinu) dokud mi zásoba vystačí. Bez problémů. Dávám i větve a bidla z dubu k okusu a také bez problémů. Zkrmování žaludů jsem viděl při své návštěvě u pana Drozdka v Českém Rudolci. Letos bohužel vše v okolí pomrzlo a žaludy nejsou.
Choze.
www.papousci-jjanecek.wz.cz

17.8.2011 09:24
lucias

XXX.XXX.95.213

Tak to je pro nás dobrá zpráva, Kimmi bude ráda :-) A pokud jde o žaludy, u nás je jich požehnaně (okr. Praha - západ), takže můžeme nasušit zásoby a případně se rozdělit, protože dubový les nám začíná na zahradě!

18.8.2011 12:09
standa_h

XXX.XXX.154.56

Já bych žaludy pro jistotu nepodával. Schválně si zkuste vyhledat (nejlépe přes google) toto téma a názory lidí v diskusích. Jako nevhodné jsou mimo jiné i v knize Milana Bartla Žako - papoušek šedý. Znám případ papouška, který jí i čokoládu, co to ale udělá s jeho zdravím za nějakou dobu, určitě nebude veselé...

18.8.2011 13:04
lucias

XXX.XXX.95.213

Čokoláda je jasná, ta je jedovatá i pro psy. Žaludy ale jedí ptáci i v přírodě, takže asi sem tam nějaký by ublížit nemusel...
A vůbec, nechová někdo z vás Amazoňany běločelé? Připadá mi, že jich u nás moc není. Do budoucna si pohrávám s myšlenkou pořídit té naší pěšky chodící chudince samce. Zatím je ale nervní a k ostatním ptákům nedůvěřivá kvůli svému handicapu - ve společné voliéře si asi užila své...

19.8.2011 11:34
standa_h

XXX.XXX.154.56

Souhlasím, když si sem tam nějaký při šplhání po stromě utrhne, by nemuselo vadit.

Amazoňany bohužel nechovám.
Ať se daří!

19.8.2011 15:20
lutik

XXX.XXX.71.37

Amazonany běločelé odchovává pan.Koudela,stou jedovatostí to máte jako z bezem,ptáci jej ožírají a nic se neděje,pokut žaludy krmí pan Drozdek,tak určitě ví co dělá,možná nikdy žádnou knihu nenapsal ale zato jeho odchovy jen tak nikdo nedocílil.U některých druhů je to obdivuhodné.

19.8.2011 22:09
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Krmil jsem žaludy kdysi své Alexandry vousaté,a nikdy nebyl žádný sebemenší problém!Dostávali každý 3-4 denně,byli velmi oblíbené,ze dvou párů každý odchovával běžně 4 mladé v hnízdě!Zdravím.K.

20.8.2011 20:37
lucias

XXX.XXX.179.204

Vážení přátelé, moc děkuji za rady. Vážím si jich, nejsem žádná zkušená chovatelka, jen majitelka tří porůznu zachráněných papoušků. Aratinga a Mníšek jsou přes počáteční problémy krásní a zdraví ptáčci, ale u amazoňanky je ten problém s křídlem v počátcích zanedbaný a proto neřešitelný, tak se prostě snažíme jí co nejvíc zpříjemnit život. Díky za kontakt na chovatele, uvidíme, možná časem naší slečně pořídíme kamaráda :-)

nikolas

27.8.2011 16:35
nikolas

XXX.XXX.204.8

standa_h napsal(a):
Ahoj, dub jeho listy ani plody by neměly být podávány. Jak moc jsou nebezpečné ještě nevím. Pro inspiraci jsme vytvořili seznam nebezpečných potravin a rostlin - http://www.poicephalus.eu/strava/nebezpecne-rostliny/

V tom vašem seznamu je tolik rostlin, že bychom na okus nemohli dávat skoro nic. To už by bylo lepší udělat seznam co je vhodné, ten bude určitě kratší.

nikolas

28.8.2011 23:10
nikolas

XXX.XXX.204.8

Včera jsem si z lesa odvážel dřevo na topení a žaludů byla plná zem a hned jsem si vzpomněl na toto téma. Takže jsem neváhal a nasbíral si. Dal jsem několik kusů dvěma párům alex. vousatých a pustili se do nich skoro okamžitě. Dost mě to překvapilo, protože tito alexandři když dostanou nějaké nové krmení tak jsou značně nedůvěřiví a na krmnou polici se odváží třeba až za hodinu. O to víc by mě zajímalo jestli jsou ke krmení vhodné nebo ne. Tady jsou na to bohužel úplně protichůdné názory.

29.8.2011 21:15
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Zdravím,o tři reakce dříve Vám na to v podstatě odpovídám,čtete málo pozorně!?K.

29.8.2011 22:38
fylip

XXX.XXX.80.34

lucias napsal(a):
Čokoláda je jasná, ta je jedovatá i pro psy. Žaludy ale jedí ptáci i v přírodě, takže asi sem tam nějaký by ublížit nemusel...
A vůbec, nechová někdo z vás Amazoňany běločelé? Připadá mi, že jich u nás moc není. Do budoucna si pohrávám s myšlenkou pořídit té naší pěšky chodící chudince samce. Zatím je ale nervní a k ostatním ptákům nedůvěřivá kvůli svému handicapu - ve společné voliéře si asi užila své...

Napište mi na mail, dám Vám kontakt na jednoho chovatele Am. Běločelých.

30.8.2011 09:44
lucias

XXX.XXX.95.213

To by bylo skvělé, děkuji. Můj e-mail je bufmuf69@gmail.com

30.8.2011 17:15
standa_h

XXX.XXX.154.56

nikolas napsal(a):
V tom vašem seznamu je tolik rostlin, že bychom na okus nemohli dávat skoro nic. To už by bylo lepší udělat seznam co je vhodné, ten bude určitě kratší.

http://www.amazonia.cz/?p=143

31.8.2011 20:42
svaladone

XXX.XXX.180.2

žaludy nejsou škodlivé, když je sežerou ptáci v přírodě a mají z nich užitek tak nevím proč by měly vadit papouškům. Měl jsem ochočené žaky a ti mi brali všechno, co jsem si dal do pusy, i čokoládu. Pozoroval jsem i to, že ptáci berou dozrávající plody břečťanu, který prý je jedovatý a ptáci je milují. To co může být jedovaté pro lidi nemusí být špatné pro ptáky a já osobně věřím tomu, že ptáci poznají co je pro ně dobré. Berou mi i česnek, který jim nastrkám do ok pletiva a jak si libují.

Ladinek

1.9.2011 16:55
Ladinek

XXX.XXX.154.56

svaladone napsal(a):
žaludy nejsou škodlivé, když je sežerou ptáci v přírodě a mají z nich užitek tak nevím proč by měly vadit papouškům. Měl jsem ochočené žaky a ti mi brali všechno, co jsem si dal do pusy, i čokoládu. Pozoroval jsem i to, že ptáci berou dozrávající plody břečťanu, který prý je jedovatý a ptáci je milují. To co může být jedovaté pro lidi nemusí být špatné pro ptáky a já osobně věřím tomu, že ptáci poznají co je pro ně dobré. Berou mi i česnek, který jim nastrkám do ok pletiva a jak si libují.

Proč potom někteří papoušci uhynou nebo mají problémy po pozření některých jim nevyhovujících potravin? Ja bych tedy na jejich "šestý smysl" nesázel.

Jestliže napíše odborník, že žaludy jsou nevhodné, proč je podávat? To je toho snad tak málo, čím je možné krmit?
Ale zase na druhou stranu, jestliže jste tak nezodpovědný a krmíte své papoušky i čokoládou, tak to se pak nedivím. Jen doufám, že nechováte papoušky k prodeji, protože papouška takto krmeného bych nechtěl.

K chytré poznámce Nickolase, ono "bylo by" zní jako "ono se samo"... nic se samo neudělá, tak klidně na takovém vámi navrženém seznamu pracujte. Já jsem rád, že něco takového existuje.

1.9.2011 19:57
usak

XXX.XXX.211.120

Dobrý den, krmení žaludy je naprosto normální a problém je v tom, že obsahují látky jako luštěniny. Tedy ve velkém množství bez kombinace s jiným druhem krmení jsou velice špatně stravitelné a to je ten problém. Pokud by totiž bral pták pouze žaludy tak se může stát, že pták uhyne hlady s plným voletem. Jinak je složení žaludů podobné ořechům, ale jsou hořké chuti, však zkuste jako já, nevím co jim na tom chutná.
Luštěniny, obsahují jisté toxické látky (např. lektiny a taniny) známé pod názvem
inhibitory, které v trávicím traktu savců (člověka nevyjímaje), ptáků ale i
hmyzu brání strávení bílkovin. Luštěniny by proto neměly být zkrmovány
pouze v syrovém stavu, ale rovněž krátce povařené (12-15 minut), protože
vařením se inhibitory inaktivují. V extrémním případě by totiž mohl pták
uhynout na podvýživu i při takříkajíc plném voleti. Příkladem z naší přírody
je v tomto směru třeba sojka, která na podzim konzumuje velké množství
žaludů a nadbytek taninu musí vyrovnávat velkou spotřebou hmyzu.
Část článku p.Zemana o krmení luštěninami smajlík

1.9.2011 21:26
standa_h

XXX.XXX.238.151

Konečně smysluplná odpověď! Díky, určitě se tohle objeví v našem sezamu. Můžu se zeptat, kde je uveřejněn článek, že kterého jste čerpal? Stránky pana Zemana mám prolezlé, ale tohohle jsme se nevšiml.

2.9.2011 19:10
usak

XXX.XXX.211.120

Před několika lety jsem zjištoval něco o luštěninách a článek mi poslal sám pan Zeman na e-mail. Poté jsem jej s jeho svolením zveřejnil zde na foru a na svých stránkách www.usak.netstranky.cz sekce krmení. Článek měl vyjít v některém ze starších čísel časopisu pro chopvatele.

nikolas

2.9.2011 22:57
nikolas

XXX.XXX.204.8

usak napsal(a):
Dobrý den, krmení žaludy je naprosto normální a problém je v tom, že obsahují látky jako luštěniny. Tedy ve velkém množství bez kombinace s jiným druhem krmení jsou velice špatně stravitelné a to je ten problém. Pokud by totiž bral pták pouze žaludy tak se může stát, že pták uhyne hlady s plným voletem. Jinak je složení žaludů podobné ořechům, ale jsou hořké chuti, však zkuste jako já, nevím co jim na tom chutná.
Luštěniny, obsahují jisté toxické látky (např. lektiny a taniny) známé pod názvem
inhibitory, které v trávicím traktu savců (člověka nevyjímaje), ptáků ale i
hmyzu brání strávení bílkovin. Luštěniny by proto neměly být zkrmovány
pouze v syrovém stavu, ale rovněž krátce povařené (12-15 minut), protože
vařením se inhibitory inaktivují. V extrémním případě by totiž mohl pták
uhynout na podvýživu i při takříkajíc plném voleti. Příkladem z naší přírody
je v tomto směru třeba sojka, která na podzim konzumuje velké množství
žaludů a nadbytek taninu musí vyrovnávat velkou spotřebou hmyzu.
Část článku p.Zemana o krmení luštěninami smajlík

Domnívám se, že snad nehrozí aby někdo krmil jenom žaludy a tím si zlikvidoval ptáky. Ale tohle neplatí určitě jen o žaludech, pokud bude někdo krmit např. jen slunečnicí tak ptáky zdravotní problémy čekají také. Takže při krmení s mírou jsou žaludy podle této citace bezpečné, to jsem chtěl slyšet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík