Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2011 11:52
járinka

XXX.XXX.104.253

dobrý den, prosím o radu odborníka na kanáry. Koupila jsem dva samečka kanára, prý satén a nemohu zjistit, jakou samičku jim koupit. Bylo mi řečeno, že červená s černou podsadou, ale nic takového mezi kanáry neznám. Zřejmě mají nějaký jiný název.smajlík

24.8.2011 14:17
mozaik

XXX.XXX.40.144

Dobrý den. Nepovažuju se za odborníka, ale snad Vám poradím. Satén je faktor měnící rozložení melaninu v perech. Je to mutace recesivní - vázaná na pohlaví. Předpokládám, že máte isabelu satén, která je nejobvyklejší a asi i nejhezčí. Nejideálnější by bylo sehnat isabelové samice. Takový pták má, kromě lipochromu (např. červený), po celém těle více či méně světle hnědé žíhání, které je méně viditelné na břiše a nejvíc na zádech a křídlech. Prachové peří je hnědé až šedé. Isabela je zesvětlená hnědá. Při páření saténového samce s nesaténovou samicí získáte saténové samičky a nesaténové samce štěpitelné na satén. Satén se ale může objevit i u jiných mutací, nejen u isabel. Je občas hůře rozlišitelný, ale už u mladých v hnízdě se pozná podle červených očí. R.M.

24.8.2011 14:31
járinka

XXX.XXX.104.253

Děkuji za odpověď, pokusím se takovouto samičku sehnat. Moji samečci jsou údajně dovezení z Francie, jsou bíločervení. Ocas a kraj křídlel je světlounce hnědý a na zádech mají žíhání stejné barvy. Snad je to přesně ten druh, který popisujete.smajlík

24.8.2011 17:50
mozaik

XXX.XXX.40.144

Pokud ta červená je na hlavě, ramínkách, hrudníku a kostrči a zbytek těla je bílý, pak je to navíc mozaika a ta se dědí stejným způsobem jako satén, takže odchované samice by byly navíc mozaikové jako jejich otcové. R.M.

24.8.2011 18:02
járinka

XXX.XXX.104.253

Děkuji za doplnění, já jsem neprve myslela, že jsou to mozaiky, ty doma mám. Jsou jim na první pohled podobné, takže máte určitě pravdu. Teď zbývá sehnat jim vhodné protějšky a budu se těšit na jaro.:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík