Dobrý den,
před 8 dny jsme si prinesli domu andulku, je nejspis velmi mlada protoze na hlave ma jeste par zapouzdrenych per. hned prvni den vecer jsem si ji nedockave vydelala z klece, nechala se hladit drbat za krkem a kdyz vyletla na skrin a ja ji nabidla prst jako bidylko ochotne na nej nastoupila, problem nastal kdyz nastal cas vraceni do klece, tam se ji nechtelo tak jsem ji chytla a odnesla a to asi byla chyba, vubec se se mnou nebavila.. 3 dny nic nejedla, pak zrat zacala ale dal se odeme nenechala ani pohladit. nekde na internetu jsem se docetla ze kdyz andulce seberete zradlo tak ji hlad donuti.. kazdou hodinu jsem ji nabizela proso z ruky a druhy den uz zacala nesmele uzobavat, za dalsi dva dny uz byla ochotna si i na ruku vyskocit pro proso, kdyz tam ale strcim ruku bez jidla, utika pred ni.. sem tam si necha podebrat nizicky ale to je tak vsechno.. dnes uz jsem ji misku se zradlem vratila tak pocitam ze se semnou zas nebude vubec bavit. poradte mi nekdo jak postupovat dal prosim a kdy zacit poustet z klece? hrozne moc dekuju za vas cas a za kazdou radu
Margitta
Dobrý den, tak v první řadě to chce mít trpělivost, chladnou hlavu a selský rozum.
Začnu tím že by se andulka neměla tak 1-2 dny rušit a měla by se seznámit z klecí atd, to znamená že jen vyměnit krmení, vodu a promlouvat s ní, ovšem bez fyzického kontaktu. Od 3 dne by se měli začít dávat pamlsky a získávat důvěra, ale stále nehladit (někdy to může způsobit panický strach, jindy zase nic záleží na povaze). Jak andulka začne vklidu příjmat pamlsek z ruky a třeba si opře nožku o prst tak by se mohlo začít hladit, ale stále nepouštět z klece. No a tak dále, potom naučit základní povely jako třeba výstup na prst, sestup z prstu atd. Návodů najdete na internetu hromady.
Ven by se andulka měla pouštět tak po 2 týdnech až měsíc, ale nesmíte jí nutit. Mnoho lidí píše že by se měla pouštět až jak umí povel na prst, ale já mám zkušenosti že andulku v klidu dostane do klece hlad, popřípadě jak už je tma tak můžete andulku chytit s minimálním stresem. Všechno se to píše všude možně na internetu, stačí hledat.
Ochočení zdar! Exibit
Určitě, jen to chce klidnou hlavu a trpělivost a hlavně andulku do ničeho nenutit, to je nejhorší a možná i nejčastější chyba a hodně andulek se tak stává méně ochočenými. Ovšem později tak za 3-4 měsíce už můžete začít andulku jen tak lehce chytat, aby si zvykla na chytání například při stříhání drápků nebo podobně, sice se jí to nebude líbit ale časem to začne brát jako hru..
Nebo vám to řeknu jinak. Je sama a nic jiného jí nezbývá než se bavit s váma a protože andulky jsou společenští, tak ten pud je tak silný že se to brzy napraví a bude vás mít zase ráda. Mě andulky když stříhám drápy třeba trucujou 3 dny někdy i týden, ale pak se zase se mnou baví a dělají nám z voliéry letecký den :)
Lollipop

XXX.XXX.118.249
Dobrý den,
asi před 3 měsíci jsem si pořídila andulku. Pořád jsem četla knihy o andulkách - jak je ochočit atd. ale nejde mi to mám strach že se mi to nikdy nepodaří, prosím napište mi nějakou radu jak jí postupně ochočovat. Moc Vám děkuji a doufám že se mi to někdy podaří. Moc děkuji
Lollipop

XXX.XXX.118.249
A není už pozdě?
Lollipop

XXX.XXX.118.249
No, snad to půjde budu to skoušet. Děkuji.
fanynka
napsal(a):
Chtella jsem se zeptat, je to samecek.Jsou leps i na ochoceni.Mate h o od chovatele, nebo ze zverimexu.
Protože se už dlouho do diskuze na iFAUNĚ zapojuji, tak můj názor.
Jsem starý člověk, chovám ptáky, jak jsme říkali skoro 50 let, jen zájmově a finančně prodělečně.
Někdo si koupí andulku, myslí si, že se stane zázrak a bude z ní přítel nejvěrnější a ono to tak není.. Je to jako u lidí. Buď to vydje nebo ne. Trpělivost, změna a zase trpělivost.Žádné internetové rady nemusí být spolehlivé. Všechno je nakonec o penězích. Pokud nejde o desetitisíce, vyměnit, city stranou. Nyní to od útlocitných dostanu, ale je to tak, jak píšu.
Máte pravdu, je to na lidech.Ja už prodala 8.andulek na ochočení, samečků,.Byly to miláčci a lidé mi posílají videa, jak jsou zpokojeni.Mam andulky 2 roky, a moc mě baví je ochočovat.Jak mají vyletět z budky, už se dá poznat, jestli budou vhodní na ochočení.Take jsem si před 2.roky koupila andulku, na ochočení, byla to samice a moc to nešlo.Ted ji mám v chovu, a je zpokojena.Ne každá Andulka se ochočí, je to na lidech.
Lollipop

XXX.XXX.118.249
A myslíte že když mu budou 4 měsíce že to ještě půjde?
FELINA

XXX.XXX.86.219
Dobrý den. Mám andulaka žlutého 4 měsíce. Jde mi na prst na rameno ale sám ještě ani jednou. Nepotřebuje mne. Zabaví se sám. Syn má stejně starého. Litá za nima i do sprchy. Hraje si s dětmi na zemi jako pes. Je mi líto, že ten můj mne nepotřebuje. Dovede sedet 4 hodiny na garnizi pak vleti do klece. Mám ho taky vyměnit jak radite?