Dobrý den. Nedávno tu proběhlo zajímavé a obsáhlé vlákno o mutacích korel, proto jsem se rozhodl zeptat na takovou věc co mi vrtá už delší dobu hlavou. Jak správně pojmenovat mutaci korely na fotce. Zcela bílí jedinec pouze se žlutou maskou, u samic jsou žlutá ještě ocasní pera ze spodní strany. Ve starších literaturách je popisována jako albino. Ovšem dnes se v souvislosti s takto zbarvenými řekněme ino ptáky hovoří jako o lutino jedincích. A ani ve standardu na stránkách klubu chovatelů korel není o takovéto barvě (albino) ani zmínka. Standard hovoří pouze o bělohlavém albinu což jsou ptáci bez lícních skvrn. A jak jsem se dočetl v minulém vlákně jde de facto o mutaci ,,modrou".
Také mě to zajimalo, a bylo mi řečeno, že takový ptáci jak máte na fotografiích, majíci červené oči jsou lutino. O albinu resp. modré také nevím.
docid
napsal(a):
Také mě to zajimalo, a bylo mi řečeno, že takový ptáci jak máte na fotografiích, majíci červené oči jsou lutino. O albinu resp. modré také nevím.
Páni chovatelia! Nie som odborník na genetiku. Trochu som k tejto problematike pričuchol ale i tak vela vecí robím skôr intuitívne ako cielene na základe UŽ PUBLIKOVANYCH poznatkov. Predsa len som si musel vziať do ruky knížočku o chove vtáctva a čo to sa tam priučiť. Nie všetko som pochopil. Avšak ako správny začiatočník som začínal s andulkami a tie ma ohromili škálou farieb nekonečnou...A v mojich začiatkoch taký lutino samec v správnom spojení so samičkou zabezpečil svojim odchovom krmenie pre všetko vtáctvo na celý rok. Takže som sa dočítal: Lutino je bla bla bla červenooký jedinec v základnej prírodnej zelenej rade. Albino je bla bla bla červenooký jedinec v modrej rade. U korel by sa to dalo definovať- ŠEDÁ- divoko sfarbená, žltá hlava oranžové líčka/zelená/-mutant u ktorého došlo k strate len časti prírodzeného farbiva-LUTINO- variabilita od bielej cez krémovožltú až po jasnožltú/ prípadne ešte v kombinácii v perlovej či škoricovej? žltohlavá či žltolíca./ ŠEDÁ- bielohlavá/vizualne/ je vlastne modrá a ta môže byť v rôznej kombinácii či intenzite/škoricová a iné/ a jej červenooká mutácia, postrádajúca akékolvek farbivo je ALBINO- čisto biela bez znakov. Takto nejako som si to vtlkal do hlavy. Korely sfarbené ako Váš samec sú prekrásne a nesú typické znaky albinizmu až na tú hlavu kde nedošlo k úplnej strate farbiva. Ale takáto záhada je aj u kakadu ružového kde mutácia lutino stratila farbivo len na chrbtovej, resp. šedej časti a spodná ružová zostala nezmenená, resp. sa vyčistila a ružová je ešte ružovejšia. Tak isto modrá mutácia kak. ružového je v odtieni bielohlavej korely na šedej partii tela a ostatné sfarbenie-ružové sa zmenilo na biele. Tu ma napadá že starší slovenský názov ,,papagáj kakaduový- korela,, má niečo do seba.
Děkuji za osvětlení. Nejsem sice už začátečník, ale chovám ptáky jen v přírodním zbarvení (kromě korel na těch se snažím učit tu genetiku), proto mutacím rozumím jen velice okrajově, ale snažím se jim rozumět už z toho důvodu, že dnes nelze ani přírodní ptáky bez znalosti genetiky prakticky chovat. Ale to je na jiné téma. Vašemu vysvětlení rozumím a je logické ale. V rozdělení tříd zmiňovaného klubu je uvedeno že ptáci žlutí tedy s černým okem spadají do skupiny šedých ptáků. Ale lutino tedy žlutý pták, ale s červeným okem už je zařazen do skupiny skořicových. Což mne dost mate.