Na nákup v predajnej časti je najlepšie ísť pri otvorení výstavy v piatok a vtedy si kúpiť aj katalóg kde sú vyznačené predajné kusy z výstavy. V piatok je potom vhodné informovať sa o prítomnosti vystavovateľa a v prípade jeho prítomnosti si rezervovať vystavované jedince pre ich kúpu v nedeľu. Myslím si, že aj Klub chovatelů zebřiček České republiky se sídlem v Chrudimi bude tam tiež vystavovať.
Dobrý den,chci se jen zeptat na něco na téma "zebry",ať nezakládám nové téma. Mám doma párek zepřiček,je jim cca půl roku a dneska má samička v hnízdě vajíčko..... Může z toho něco být-mohou být oplozená,když jsou tak mladé? Bude snášet dál?
nechci jim brát košíček,protože ho mají na spaní,na bidýlku se jim nelíbí,to by radši spaly v rohu klece na zemi v podestýlce a tam by asi snášely stejně
Díky
Sameček je mutace pinguin a samička přírodní,tedy doufám,že to říkám správně. Oni mají na spaní k dispozici i budku,do té si nanosily spoustu podestýlky,mají tam i seno,ale vajíčko je v košíčku a samička chvilkama sedí. Mne jen zarazilo,že snáší vajíčko,když je tak mladá. Snad jí to nijak neublíží.
Tu budku jsem dala na doporučení,protože sameček hrozně škubal samičku,bylo mi řečeno,že to dělají při nedostatku podestýlky,dala jsem tedy seno do kočíčku,ale to vyházely,tak jsem dala budku,do ní trochu sena a to už si nechaly,navíc si tam něco donosily a škubání skutečně přestalo.
Zkoušela jsem podat vaječnou míchanici,ale ani se toho nevšimly,nechtějí mi ani zeleninu,ovoce,to jim zkouším dávat už dlouho denně a večer to vždy vyhazuji...zelené si cpou do košíčku,ale baští grit i sépiovku,krmení dávám snad kvalitní,tak doufám,že jim nebude nic scházet
Dekuji za odpověď.
Dobrý den,správně byste neměla vůbec k tak mladé samičce dávat samečka.Nejdříve v roce.Ale pravdou je,že dost "chovatelů"dává do chovu samice mladší jak jeden rok.Jak dlouho jim ,ale samice vydrží,to už se nikdo nepochlubí.Vaše zebřička je stále ještě "dítě" a tak byste k tomu měla takto přistupovat.
Já mám mimo chovnou sezonu samce od samic oddělené.Mláďata určená k prodeji jsou spolu,ale bez budek,košíčků,sena apod.
Vám i Vaší zebřičce přeji,aby byla jedna z těch odolných a byla v pohodě. Zdravím L.D.
atka
napsal(a):
Dobrý den,správně byste neměla vůbec k tak mladé samičce dávat samečka.Nejdříve v roce.Ale pravdou je,že dost "chovatelů"dává do chovu samice mladší jak jeden rok.Jak dlouho jim ,ale samice vydrží,to už se nikdo nepochlubí.Vaše zebřička je stále ještě "dítě" a tak byste k tomu měla takto přistupovat.
Já mám mimo chovnou sezonu samce od samic oddělené.Mláďata určená k prodeji jsou spolu,ale bez budek,košíčků,sena apod.
Vám i Vaší zebřičce přeji,aby byla jedna z těch odolných a byla v pohodě. Zdravím L.D.
No to jsem tomu tedy dala.
Já nikdy nic neodchovala,měla jsem korele-dva samce,andule-dvě samičky,teď zebříčky a prvně párek. Většina chovatelů zebřiček v inzerátech píše,že může sestavit nepříbuzné páry letošního odchovu,tak mne ani nenapadlo,že nesmí být spolu. A nikde jsem se to ani nedočetla :(
Chovám i alexe rudohlavé,mám dva příbuzné a sháním protějšky,protože u těch se říká,že by se měli spárovat co nejdříve,ale stejně začnou hnízdit až po třetím roce života.
To jsem předpokládala i u zeber,že zahnízdí,až na to budou "připravené".
Kdyby z vajíček nic nebylo,mám pak oddělit samečka a připustit ho znova až příští rok? Nebude samička snášet vajíčka i bez něj? když vyndám budku a košíček,tak stejně budou hnízdit v rohu klece v podestýlce.
jajina.k
napsal(a):
Dobrý den,chci se jen zeptat na něco na téma "zebry",ať nezakládám nové téma. Mám doma párek zepřiček,je jim cca půl roku a dneska má samička v hnízdě vajíčko..... Může z toho něco být-mohou být oplozená,když jsou tak mladé? Bude snášet dál?
nechci jim brát košíček,protože ho mají na spaní,na bidýlku se jim nelíbí,to by radši spaly v rohu klece na zemi v podestýlce a tam by asi snášely stejně
Díky
Ako viete, že je im "cca půl roku" ? Majú krúžky na nohách s rokom? Krúžky s r. 2011 sa predávajú už od októbra 2010. Pre samičku je pri znáške dôležitý vysoký prísun vápnika vo forme sépiovej kosti, vaječných rozdrvených škrupín, Calcilux a pod.
vmakovicky
napsal(a):
Ako viete, že je im "cca půl roku" ? Majú krúžky na nohách s rokom? Krúžky s r. 2011 sa predávajú už od októbra 2010. Pre samičku je pri znáške dôležitý vysoký prísun vápnika vo forme sépiovej kosti, vaječných rozdrvených škrupín, Calcilux a pod.
No já mám samečka od kamarádky,té se vylíhnul v březnu-podávala mi o něm informace :) a samičku jsem sehnala od známého chovatele a ten mi říkal,že se vylíhla někdy začátkem dubna. Kroužky nemají.
Před touto samičkou jsem měla jinou,také letošní,ale bohužel uhynula a ani nevím proč a ta kroužek měla,ale měla na něm jenom č 1. Nic víc,takže z toho jsem stejně moudrá nebyla :(
Sépiovku mají,ale nechtějí ji,ale zkrmují grit ve kterém jsou i skořápky z lastur,tak snad bude alespoň to stačit. jak jsem psala,míchanici,ovoce,zeleninu,ani zelené nechtějí,ale milují piškoty
jajina.k
napsal(a):
No to jsem tomu tedy dala.
Já nikdy nic neodchovala,měla jsem korele-dva samce,andule-dvě samičky,teď zebříčky a prvně párek. Většina chovatelů zebřiček v inzerátech píše,že může sestavit nepříbuzné páry letošního odchovu,tak mne ani nenapadlo,že nesmí být spolu. A nikde jsem se to ani nedočetla :(
Chovám i alexe rudohlavé,mám dva příbuzné a sháním protějšky,protože u těch se říká,že by se měli spárovat co nejdříve,ale stejně začnou hnízdit až po třetím roce života.
To jsem předpokládala i u zeber,že zahnízdí,až na to budou "připravené".
Kdyby z vajíček nic nebylo,mám pak oddělit samečka a připustit ho znova až příští rok? Nebude samička snášet vajíčka i bez něj? když vyndám budku a košíček,tak stejně budou hnízdit v rohu klece v podestýlce.
Píšete,že má jedno vajíčko-no v každém případě,i kdyby vajíčka měla dvě----já bych samce oddělila hned.Samičce bych košíček nechala,ale vajíčka vyhodila.Je možné,že snese další vajíčko,i když už bude sameček oddělen,ale to se nic neděje-to vyhoďte taky.Samečkovi dejte taky nějakou budku,či košíček-rádi přenocují v hnízdě.Rozhodně bych nechala samičku dospět.Přes zimu jí podávajte jak je psáno výše-grit, skořápky,vitamíny,ať je pěkně v kondici na jaro.Pak je dejte k sobě a jistě se Vám odvděčí zdravým a početným potomstvem.Není kam spěchat .
Chovatelé Vám sestaví nepříbuzný letošní pár,ale na příští chovnou sezonu.Pokud byste měla ptáčků více a bez kroužků,je nejlepší koupit otevřené barevné kroužky a každý pár si označit stejnou barvou.Pak je na jaře nemůžete splést.
U těch alexandrů je myšleno "spárování" co nejdříve,aby si pár takzvaně "sedl",to znamená,že pár je spolu ve volieře,ale bez budky.Určitě vám nikdo nemohl radit,abyste jim dala hned budku????Nebo ano?
A ještě jedna věc-třeba vám první samička uhynula právě z toho důvodu,že byla moc mladá.Sameček,když je v toku,tak samičce pokoj nedá-mladá,stará-je mu to jedno.
Zdravím!L.D.
A ještě k té míchanici-začněte ji dávat až před chovnou sezonou,např.14 dní před tím,než páreček dáte dohromady.