Dobrý den,
ráda bych se s Vámi podělila o jednu zkušenost.
Moji Žakové svá mláďata velmi špatně krmí a tak je odebírám hned po vylíhnutí posledního k dokrmování.
při posledním odchovu ale nejmladší mládě velmi špatně prosperovalo.
Doslova se ztrácelo před očima,nepřibíralo a postupně i dehydratovalo.
Zkoušela jsem možné i nemožné.
Poslední pokus byl ten,že jsem "ukecala" známého veterináře...jak já říkám kočkopes....,aby mládě zavodnil injekcí pod kůži.
Poté se jeho stav začal pomalu lepšit.
Bohužel ale .....podle mého právě při aplikaci roztoku došlo k poranění nějakého nervu na krku.
Mládě sice začalo přibývat,ale hlavičku stočilo směrem dolů a stav se nelepšil.
Když mu byl cca měsíc,tak byl u nás na návštěvě kamarád,co už má ode mě jednoho krásného 2letého Žaka.
Je to takový kutil Tim,tak jsem se zeptala,jestli by nevymyslel nějakou podporu hlavy.
Sice mi většina chovatelů říkala,že to nemá smysl a ať ho utratím,nechtěla jsem to ale vzdát.
Díky šikovnosti kamaráda,který si mládě přebral do péče a denně mu upravoval a přizpůsoboval ortézu, nakonec mu i vytvořil takový příbytek,kam mládě dával a hlavičku upevňoval,aby ji nemohl stáčet, díky každodennímu cvičení,kdy mu hlavičku otáčel na všechny strany, zkrátka díky jeho usilovné péči je z prcka teď krásný Žakouš,který má jediný handicap v tom,že si nedosáhne na ocasní pera a nemůže si je čistit - tedy prozatím.
Ocásek tedy nastaví páníčkovi,ten mu pírka pročistí a on mu za to na oplátku čistí vlasy jeden po druhým .
Je z nich nerozlučná dvojka a Surina,jak mu říkají dobře ví, komu vděčí za to, v jakém stavu teď je.
Já osobně bych neměla tolik technických schopností takové udělátko tomu malému vytvořit.
Jasem ráda,že bude žít plnohodnotný život v milující rodině.
Pro ty,koho to zaujalo a zajímá přikládám několik fotek,jak se to vyvíjelo.
A Tobě Petře dík !!!
První pokus o fixaci - nebyl moc úspěšný,jelikož to neustále sklouzávalo.
Mládě bylo zafixováno do polystyrénové bedničky vystlané hoblinami a pomocí izolace na trubky a drátů vytvořena ortéza.
Byl zvýšen přísun vápníku, dodáván i Imunoglukan a stav se začal lepšit.
A tady už je ze mě kráááásnej papoušek a kamarádím se nejen s páníčkem,ale i starší kámoškou Kikinou
nikolas

XXX.XXX.204.8
Tak tohle je podle mě pravá láska ke zvířatům. I ode mě klobouk dolů.
Fantazie. Smekám. Jednou bych chtěla ptačího mazlíka od takového chovatele. Když jsem nedávno viděla inzerát na prodej žaků,kde jich v malých klecích bylo napasováno několik,bylo mi z toho smutno. Většina hrabe jenom prachy a o to zvíře jim nejde ani v nejmenším,proto je třeba si vážit každého takového "srdcaře"