Dobrý den, pořídil jsem si straky, přesněji modro-bílé, fialovo-bílé a zeleno-žluté, ale mám pár nejistot v určení pohlaví. Jestli tomu dobře rozumím a jestli jsem to dobře pochopil tak se jejich ozobí vybarvuje někdy i po roce života. Prý to má i vliv na to jestli je recesivní a dominantní straka a když už jsem u toho tak mi prosím poraďte jaká je jaká. A kdyby bylo nějaké foto pro přesnější odpovědi, vůbec bych se nezlobil Někdo si řekne takový holupý dotaz ale jsem začínající chovatel co se týče strak a tak bych chtěl poradit a poučit se dřív než z toho budu na "větvi". Za odpověď děkuji a hezký večer, Venca
Dobrý večer pane Venco,
Strakaté andulky jsou na určení pohlaví co se týká samiček zcela běžně náročně určitelné jako jiné andulky. Snad jen menší problém by mohlo znamenat určení pohlaví u samečků. Ozobí se totiž častěji zbarvuje do růžova, než do tmavě modra. To může mnohé chovatele mást a pak často mají v páru dva samce a čekají marně na odchov.
Samičky mají ozobí zcela běžně vybarvené. Jako mládata mají ozobí světlonké, klidně s nádechem do slabě modra, ovšem v bezprostředním okolí nosních direk světle bělavé. Později se jim ozobí zbarví do světle hnědého, které dále tmavne, až je tmavě hnědé. Nejtmavší je v době hnízdění, kdy se často vrství a může se sloupnout. Toto zbarvení a tmavnutí se dále opakuje.
Samečci mají ozobí buď tmavě modré, častěji však masově zbarvené(do růžova). Objevuje se také ztáta pigmentu a ozobí může být částečně světlé a částečně tmavě modré(flekaté).
Snad jen v případě napadení vápenkou na ozobí, je samčí světlé ozobí častěji matoucí a chovatelé se domnívají, že mají samičku.
U strak neplatí, že by bylo na určení pohlaví potřeba delší doby. Po jistých zkušenostech, které nabydete Vám to nebude dělat žádné problémy.
Vyfoťte své andulky a společně s ostatními jejich pohlaví určíme. Dbejte na to, aby nebylo ozobí přesvícené a nejlépe vystihovalo skutečnost.
Strakaté andulky jsou velmi hezké. Letos se mi povedly po duhových líbivé recesívní straky, které mají záda poseté pravidelnými tečkami jako dalmatini (přikládám ne zcela povedené foto).
Podělte se o fotografie Vašich andulek, jistě budou velmi pěkné.
Pokud budete chtít cokoliv konzultovat a nebudete si vědět rady, jsem Vám tady k dispozici s mnohými dalšími chovateli.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Děkuji moc za odpověď pane Záruba, shodou okolností jsem jednu zeleno-žlutou andulku koupil od vás v neděli v Soběslavi nevím zda si mě pamatujete byl jsem tam s přítelkyní a přemlouval jste mě abych si koupil ještě další...
ale to je jedno. Tak já nafotím andulky a vložím foto jak nejrychleji budu moci a pojednáme o tom. Jedná se spíše u modro-bílých o pohlaví. U těch si nejsem tolik jistý. Hezký večer přeji. V. Škvor.
Dobrý večer pane Škvore,
Samozžejmě si Vás pamatuji. Vzal jste si pěknou silnou straku. Jistě, že jsem Vás přemlouval. Madých chovatelů je málo a pokud by jste složil pár chocholatokrevných, moho by se Vám povést něco chocholatého.
Nafoťte anduky a pohlaví společně určíme.
Hezký večer.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
některé jsou bílošedé straky, některé mají i tyrkysovou barvu -převládá bílá
mitraton
napsal(a):
Dobrý večer pane Škvore,
Samozžejmě si Vás pamatuji. Vzal jste si pěknou silnou straku. Jistě, že jsem Vás přemlouval. Madých chovatelů je málo a pokud by jste složil pár chocholatokrevných, moho by se Vám povést něco chocholatého.
Nafoťte anduky a pohlaví společně určíme.
Hezký večer.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Já už jsem opravdu nemohl, protože už mám doma skoro plnou volieru a jelikoš jsem tam byl s přítelkyní které se líbí vše co je živé, tak kdyby viděla že jsem povolil tak by toho patřičně využila a nakupovala by dokuď bych měl místo v přenosce jinak samozřejmě dal jsem jí k pěknému strakatému samci a teť už se jen těším co se vylíhne na jaře. Doufám že to bude mít nějaké pěkné straky protože si plánuju po ní nechat první hnízdo. Jinak o víkendu až budu mít klid od školy se pokusím nafotit andulky a co nejdříve jak to půjde je vložím. Hezký večer. V. Škvor.
veska
napsal(a):
Taky se mi podařili dalmatinci, jen se mi nedaří je vyfotit
Dobrý den,
Také moc pěkné recesívní straky. Moje je navíc žlutohlavá, tak uvidíme, jak se vybarví. Je to sameček. Mám tam ještě jeho sestru, která má skořicové tečky a je také žlutohlavá.
Buď je dám do duhových nebo do chocholatých modrých strak.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
Dobrý den, konečně jsem nafotil andulky. Je to sice dost mizerné foto protože jsem to fotil foťákem v telefonu takže se omlouvám, ale snad se z toho něco pozná. Zde první, asi samička ale nejsem si jistý. Tak tedy posuďte:
Dobrý den mám 10 měsíců starou andulku(modrobílá straka).Do teď jsme si mysleli, že jde o samečka, ale jeho ozobí začíná měnit barvu. Přestává být modré, ale andulka se chová spíše jako samec.
Zasílám foto prosím napište jestli jde o samečka nebo samičku.
Děkuji Helena Nizzari.