Mgr.Ladislav_Kohút

XXX.XXX.98.14
Môžete uviesť zahraničný zdroj? My používame ivermectin už niekoľko rokov a zatiaľ žiadny problém s plodnosťou.
karolpodolinsky
napsal(a):
Na odčervovanie používam IVERMECTIN . V zahraničných článkoch sa stretávam s názorom , že po použití su vtáci neplodny. Zaujímalo by ma aké mate skusenosti s týmto prípravkom a aka by mala byť doba-koľko dní sa ho može použiľ pred párenim aby neovplyvnilô plodnosľ.
Podobné skúsenosti mám z praxe u neofém tyrkysových a modrohlavých. Fertilita trvala cca 2-3 mesiace po podaní. Roztok Ivomecu sme neriedili 10x, ako odporúčajú niektorí chovatelia. Boli to naše začiatky cca v 2000 roku, možno sme neoféme aplikovali aj 3 kvapky na kožu.
Osobne si myslím, že toxicita ivermectínu / účinná zložka Ivomecu/ je veľmi nízka a prakticky nemá pri malom predávkovaní nežiadúci dopad na zdravie. To by som však nevylúčil u pomocných látok v Ivomecu, ktorými sú Propylénglykol a Glyceroformal. Hlavne glyceroformal dokáže v dávke 6 mg/kg vyvolať u lab. krýs a myší odumretie embryí, malformácie embryí a postihnutie cirkulačného a svalového aparátu nezlúčitelné so životom. Látka bola úpodaná injekčne na 9-15. deň. Výborne sa viaže na plazmatické bielkoviny /v krvi/ a dokáže aktívne pôsobiť do 30 dní po podaní. U vtáctva to vidím nasledovne: najviac sa vstrebáva po podaní na kožu /skoro ako injekčne podaná cicavcom/, väzbou na bielkovinovú zložku krvi sa rýchlo dostáva do semenníkov a vaječníka a tu pôsobí na zárodočné bunky. V závislosti na fáze pohlavného cyklu sa potom poškodené bunky v rôznom časovom období zúčastňujú reprodukčného cyklu a spôsobia produkciu neoplodnených vajec. Po metabolizácii a vylúčení glyceroformalu z organizmu a "minutí poškodených zárodočných buniek - spermie a vajíčka" sa fertilita - plodnosť obnoví.
Je asi normálne, že treba striktne dodržať dávkovanie, mať vtáky v kondícii a nepodávať Ivomec cca 1,5 až 2 mesiace pred začiatkom znášky. Po zasadnutí a pri kŕmení mláďat sa Ivomec podaný na kožu správa a účinkuje bezpečne.
K uvedeným poznatkom som dospel vlastnou skúsenosťou, farmakologickým vzdelaním a porovnaním ektoparazitárnych prípravkov na báze ivermectinu.