rastov
napsal(a):
zaujímalo by ma aké sú vaše skúsenosti z krížením kanárov z inými druhmi.najma stehlíkom. z ktorou farbou kanára vychádza aký kríženec a pod.sú týto kríženci plodný? napíšte vaše skúsenosti
Šanci na plodnost kříženců - samců - máte u zvonohlík x kanár, tam je to na 90%. Objevují se plodní samci i po čížkovi a konopce, údajně i po zvonkovi. Se stehlíkem se plodného křížence nedočkáte, ale barevně to bude nejhezčí. Nejlepší je dát mu samici se zesvětlujícím faktorem, ale stejně musí strakatost podpořit stehlík. Takovou vlohu má málokterý. Viděl jsem na vlastní oči křížence, který byl bílý s červenou stehličí maskou a tmavými křídly a ocasem. Jeho matkou byla červeno isabelová mozaika satén. Takto strakatý byl ale jeden jediný pták z celého odchovu. Návod na odchov strakatých kříženců vám nedá nikdo, je potřeba trefit na správný pár. Více šancí na zajímavě zbarvené křížence je při spojení samce kanára se stehlicí, potom budou ty nejlépe zbarvené kusy samičky, které zase nezpívají. Pro mě nejhezčí jsou kříženci stehlík x hýl, ale to už je jiná liga. Mě se loni podařilo odchovat strakaté křížence od hýl mexický x kanářice červená A. Všichni samci byli převážně červení, samice byly po mexičákovi. Na odchov nejhezčích barev vám řekne každý něco jiného R.M.