Poradí mi někdo co je lepší k chovu? Mám celoročně obsazeny 4 bednové klece 75 x 50 x45cm 2 klece pás. dlouhoocasými ,1x gouldami a 1x pásovníky škraboškovými. Dvě bidla a z venku na mřížce koupelnu a krmítka a budku, jinak nic. Čistím každou
sobotu ze zásuvky vyměním papír ze záplavy letáků zásobovaných nás všechmy supermarkety. Sice mám klece čisté ,ale výsledek v odchovech bída. Světlo se stmívačem ,topeni elektrikou přímotopem , teplota 25 stupňů. ,vlhkost 45procent. Viděl jsem ,ale i variantu že chovatel nasype do zásuvky 2-3 cm písku , zaplní klec větvičkami thuje a jalovce a chov mu jede. Výměnu písku a zeleně na podzim před chovnou sezonou a na jaře po sezoné. Děkuji za Vaše zkušenosti.
Dobrý den
nevím jak dlouho chováte exoty- droboť.
Při chovu drobotě je potřeba dodržet několik zásad.
Nebudu se zde zniňovat o teplotě, vlkosti, umístění bydel atd.
Zde je potřeba dobře ptáky připravit. Příprava na hnízdní sezonu začíná min 2 a 3 měsíce před samotním hnízděním- musíte ptáky rozděli podle pohlaví a dát je do co největšího proletu. Krmit střídmě, v podstatě jen suché a jednou týdně dát míchanici. Pokud máte požnost každý den zelené a několikrát týdně vitamíny. Suchého jim dát tak jen na jeden den, ne že budou přehrabovat a vybírat a při dalším krmení zbyde. Ubral bych podíl moháru, senegalu -drobných semen. Hlavně pokud můžete nechte svítit max 12 hodin denně a ještě dejte slabší žárovky, tak aby nebylo úplné šero, prostě menší světlo.Teplotu snižte (moc nerozhoduje).
Tak dva týdny před párováním začít dávat klíčené, jen tak trošku a míchanici 2-3x týdně.
Jakmile dáte hnízdit,prodloužit den na 14h, dát zpět silné žárovky, zvýšit teplotu na 20C°. První den se budou páry jen pářit a začnou se stavbou hnízda, která do měsíce nesnese tak je problém v ptácích, protože příprava byla (trochu drsná). A uvidíte.
Potom při hnízdění krmit jako každou droboť jakmile zasednou jen suché, než se začnou klubat mladé zase pestře, míchanice+ sušený hmyz, klíčené, zelené...
Přeji hodně úspěchů a hodně důvtipu, protože ten je potřeba.
Jinak něco takového jako mám na stránkách http://zebrickyptaci.jsemin.cz/Chov-zebricek.html
Zatím chovu zdar Makyňa
Dobrý den, chce to experimentovat. Já používá již roky stejné mřížky na klecích a zatím mi vždy ptáci hnízdili ve vnitřním prostoru klece. A to jak v budce, tak v hnízdním košíku. Také na mřížku, jak z venku, tak zevnitř umisťuji umělou zeleň, tak malé větvičky tůje. Toto "zelené" přicvaknu na mřížku plastovým kramlíkem na prádlo. V klecích používám tři rovná dřevěná bidla. Na dno dávám "nebarevný" novinový papír a na něj ještě hrst dřevěných štěpků. V těchto klecích chovám a odchovávám astrildy rudokrké, as.rákosní, panenky běloprsé, forbesky......Přeji, ať se vám podaří najít ten správný a vyrovnaný systém chovu a odchovu. StS.