Dobrý den,
máme doma dvě andulky, plánujeme založit rodinu a chci se zeptat, zda můžou nějakým způsobem ohrozit zdraví dítěte a to i během těhotenství. Andulky máme obě od drobných chovatelů, je jim cca rok a půl roku a jsou chované výhradně doma. Jde mi o to, jestli jsou nutné nějaké preventivní vyšetření u veterináře, nebo zda je to zbytečné.
Děkuji za odpověď
Zdravím,při zájmovém chovu drobného zvířectva,zvláště pak v domácnosti,hrozí nějaké nebezpečí nákazy prakticky stále!Naštěstí většina ptačích chorob vyskytujících se u doma chovaných ptáků,není přímo přenosných na člověka,ale existují i vyjímky(psitakóza,ptačí tuberkulóza,apod.)Pokud máte pochybnosti doporučuji vyšetření ptáků,nebo alespoň trusu,v odborné veterinární ošetřovně,nebo laboratoři!To se netýká případných alergií,ty se projevují,zvláště pak u dětí, velice záhy,a pak je jediné řešení odstranit zvíře s dosahu postiženého!K.
aussie
napsal(a):
My ale chováme andulky doma v bytě, tak snad riziko psitakózy nebo ptačí tuberkulózy nehrozí, nebo ano? Za ten rok a půl, co je máme nebyly v kontaktu s ostatními ptáky...
To ani možná nemusejí.Ale stačí, kdybyste s nimi přišli do styku vy.A to lehce přijdete, prach z holubů, apod.
dobrý večer po takejto dlhej dobe vám reálné riziko nehrozí manželka sa počas tehotenstva starala o približne 200 kusov rozneho vtáctva,v byte je riziko minimálne to že ich zbytočne preveziete a na veterine niečo chytíte je ovela vačšie.budte kludná užite si vtáctvo aj tehotenstvo a miesto veterinára dajte tie peniažky hoc do dudlíka jeto užitočnejšie.
Já jsem se během těhotenství také starala bez problémů o naše drobné ptactvo. Jen korelu, která byla trochu ochočená a volně létala po obyváku, jsem odvezla příteli do voliéry, neboť jsem nechtěla riskovat, že by přistála na malém a drápky mu ublížila. Jinak od dvou měsíců jsem ho už sebou brala na burzy a žádné alergie se nám nevyskytly.
exibit
napsal(a):
Dobrý den, možná to příjde některým lidem lehkomyslné, ale nemoci můžete chytnou i od jiných zvířat (hlodavců koček psů) a taky je lidí chovají i když mají novorozence, takže si myslím že by to neměl být problém.
Dobrý den,viděl jsem dítě s nemocí které chytila matka v těhotenství od kočky,dítěti se nevivinul zrak,tak nevím jestli je dobré mít zvířata v bytě.
našinec
napsal(a):
Dobrý den,viděl jsem dítě s nemocí které chytila matka v těhotenství od kočky,dítěti se nevivinul zrak,tak nevím jestli je dobré mít zvířata v bytě.
Samozřejmě neříkám že se nic nestane, ale podívejte se kolik lidí chová zvířata a má přitom děti. Ovšem možné je všechno a nikdy neříkejme nikdy.
irča
napsal(a):
Já jsem se během těhotenství také starala bez problémů o naše drobné ptactvo. Jen korelu, která byla trochu ochočená a volně létala po obyváku, jsem odvezla příteli do voliéry, neboť jsem nechtěla riskovat, že by přistála na malém a drápky mu ublížila. Jinak od dvou měsíců jsem ho už sebou brala na burzy a žádné alergie se nám nevyskytly.
Tak to jste dost odvážná školačka, pokud jste brala takového mrňouska do tohoto prostředí. Ale z druhé strany, asi získal dobrou imunitu, nic proti tomu, žít ve skleníku není také dobré.
Ať se Vám a malému prckovi daří.