mohl by mi prosim vas nekdo poradit co to ma moje andulka kolem ozobi a zobaku?popripade jak se to da lecit.zatim to ma jen tato jedna bila a nerad bych byl,aby se to rozsirilo na ostatni.omlouvam se za kvalitu.je to pouze mobilem :(
holup
napsal(a):
mohl by mi prosim vas nekdo poradit co to ma moje andulka kolem ozobi a zobaku?popripade jak se to da lecit.zatim to ma jen tato jedna bila a nerad bych byl,aby se to rozsirilo na ostatni.omlouvam se za kvalitu.je to pouze mobilem :(
Dobrý den,
Vaše andulka má vápenku.
O Vápence se dočtete jak na moderovaném, tak na nemoderovaném foru.
Vápenné schránky parazita ucpete rostlinným olejem, který obydlí rozpustí cca po 3 namazáních(odstup cca 2 dny.
Lepší však je andulce pod křídlo na místo, kde je viditelná krevní žilka kápnout preparát s účinnou látkou ivermectin. Použít lze IVOMEC, NOROMECTIN ap.
Účinná látka se dostane krevním řečištěm do těla andulky y zlikviduje vnější i vnitřní parazity.
Součástí boje s vápenkou je desinfekce chovatelského zařízení a výměna bidélek k sezení.
Andulka si svědící okolí obličeje dospsud otírala o různá místa ve voliéře, či kleci a tím roznáší parazita dále.
Někdy bývá příčinou vápenky zhoršená hygiena chovu.
Vápenka je však výsledek parazita, kterého se Vám podaří zlikvidovat. Hodně štěstí.
S chovatelským pozdravem
Martin Záruba
dekuji moc za vycerpavajici odpoved pane zaruba.myslel jsem si,ze je to vapenka,ale nebyl jsem si na 100% jisty.takze kazdy druhy den potrit rostlinym olejem a vymenit bidelka ;) popripade kde bych poridil zminenou latku ivermectin?mel bych andulku dat do karanteny ci ponechat s ostatnimi?